Er Citalopram sikkert under graviditet

Citalopram er et antidepressivt middel, der tilhører en gruppe kaldet selektive serotonin-genoptagelseshæmmere. Dette bruges hovedsageligt til behandling af panikanfald og også angstlidelse og virker ved at ændre niveauet af serotonin, et kemikalie i hjernen.

citalopram under graviditeten

Citalopram under graviditet:

Mange kvinder spekulerer på, om det er sikkert at tage antidepressiva under graviditeten. At tage Citalopram under graviditeten er et tveægget sværd. At tage det kan udgøre en trussel mod din baby, men ikke at tage det kan forhindre dit velbefindende. Der er kvinder, for hvem det er meget nødvendigt at have Citalopram, mens hun er gravid. Dette skyldes, at graviditet udløser forskellige typer hormoner i din krop, og i en sådan situation er et antidepressivt middel tiltrængt for at holde dig i dit bedste selv og have det godt med dig selv.

Det er meget vigtigt at behandle depression under graviditeten, fordi det sandsynligvis vil have en negativ indvirkning på dit barn. Ubehandlet depression under graviditeten vides at give anledning til en lang række nye problemer; ligesom den ventende mor kan vende sig til alkohol og rygning for at forhindre sig selv i at blive deprimeret, og rygning og drikke er altid dårligt for barnet.Der er nogle antidepressiva, der er meget sikre under graviditeten, og nogle, der har vist sig at være skadelige for enten mor eller barn.

Er Citalopram sikkert under graviditet? Dette kan besvares bedst ved at balancere mellem fordele og risici. Chancerne for fosterskader, der sandsynligvis vil forekomme hos et barn på grund af indtagelse af denne medicin, er meget lave, og derfor prioriteres mødres sundhed og velvære i de fleste situationer. Da de fleste af barnets indre organer dannes i de første 12 uger af graviditeten, er dette den høje risikotid, hvor et lægemiddel sandsynligvis vil påvirke dit barn. Hvis du tilfældigvis indtager Citalopram i denne periode, er det bedst at først konsultere din læge.

beremen-052314-akp

Indtagelse af medicin i løbet af denne tid fører generelt til få fosterskader som: hjertefejl, men tilfælde har vist, at kvinder, der tager Citalopram under graviditet, får babyer med et normalt hjerte. Antidepressiva vil også sandsynligvis forårsage fordøjelses- og urinsystemfejl hos din nyfødte, og til tider kan tingene endda gå et hak højere, og barnet kan udvikle øjen- og lemfejl.

Børn kan også udvikle bevægelsesproblemer og opmærksomhedsunderskud sammen med problemer med at lære og tænke. Citalopram vides imidlertid ikke at forårsage risiko for abort hos kvinder, der indtager stoffet, det er ikke kendt at fremkalde dødfødsel.

Hvis du allerede har taget Citalopram mens du er gravid, er det bedst at lade din læge vide det og lade det være op til ham at beslutte, om du har brug for det pågældende lægemiddel eller ikke, og skal fortsætte med det. Men hvis du allerede er gravid, skal du ikke pludselig stoppe med at tage Citalopram, da det kan være katastrofalt for dig og dit barn. Skift ikke din medicin uden forudgående tilladelse fra din læge.

Søg lægehjælp, før du indtager nogen form for medicin. Det er meget vigtigt at holde din læge i vente med hensyn til, hvad du spiser for dit barns trivsel. At tage Citalopram kræver ikke nødvendigvis yderligere overvågning af din baby, men det er bedre at være sikker end undskyld. Det kan dog undgås, at du gradvist holder op med at tage noget i dette tilfælde Citalopram) frem for at afbryde det helt på én gang. Der er ingen risiko ved at blive gravid, hvis en kvinde indtager Citalopram, og barnet påvirkes heller ikke, hvis faderen har en tendens til at indtage dette lægemiddel.