Mi okozza a DHT hajhullást és hogyan kell kezelni?

A hajhullás komoly aggodalomra ad okot mind a férfiak, mind a nők körében. Ezt különböző tényezők válthatják ki, mint például az egészségtelen életmód, az alultáplált étrend, a gyógyhatások vagy akár a genetikai tényezők. Hasonlóan ezekhez a tényezőkhöz, a DHT a férfiak és nők hajhullásának egyik fő oka is. Tekintse meg ezt a cikket a DHT hajhullás kezeléséről és okairól.

Mi okozza a Dht hajhullást és hogyan kell kezelni

A DHT túltermelése a fejbőrben megzavarja a tápanyagok áramlását a szőrtüszőkbe, ami gyengévé teszi őket, és végül zsugorodnak. Mivel a DHT férfi hormon, a hatás inkább a férfiakra, mint a nőkre jellemző. A férfi hajhullás vagy az „androgén alopecia” fő oka elsősorban ennek az androgén hormonnak, a DHT -nek az egyensúlyhiánya. Ezt az állapotot DHT hajhullásnak nevezik, és csak speciális DHT hajhullás elleni kezelés javíthatja az állapotot.

Mi az a DHT?

dht és hajhullás nőknél

A DHT vagy a dihidrotesztoszteron egy férfi hormon és egy nemi szteroid. A DHT-t főleg a tesztoszteronból szintetizálja az 5-alfa-reduktáz nevű enzim a herékben, a prosztatákban, a mellékvesékben és a szőrtüszőkben. Ez a szintézis akkor kezdődik, amikor az ember eléri a pubertást, és a DHT a felelős a másodlagos szexuális jellemzők kialakulásáért. A DHT mellett számos anyagcsere -tevékenységben is szerepet játszik, mint például a vérsejtek képződése, a szénhidrát -anyagcsere, a májfunkció és a csontképződés.

Mi okozza a DHT hajhullást??

Hogyan okoz hajhullást a DHT?

Míg a DHT felelős az arcszőrzet kifejlődéséért pubertáskorban, ironikus módon ez a hajhullás vagy a kopaszodás oka is egyes férfiaknál. A DHT hajhullás okai a következők:

 • A DHT hajhullást okoz a szőrtüszők növekedési képességének korlátozásával.
 • A szőrtüsző kulcsfontosságú része a dermális papilla, elsősorban a hajnövekedésért felelős.
 • Ebben a dermális papillában van a legnagyobb arányú androgén receptor.
 • Ezért a fejbőrben a DHT túltermelésének köszönhetően a bőr papilláján keresztül közvetlenül eléri a szőrtüszőket.
 • Amikor ez a DHT eléri a tüszőket, korlátozza a vitaminok, ásványi anyagok és fehérjék áramlását, ami elengedhetetlen a hajhagymák általános egészségéhez.
 • Megfelelő táplálkozás nélkül a szőrtüszők zsugorodni kezdenek egy „miniatürizálás” néven ismert folyamatban.
 • Ebben a folyamatban a haj rövid ideig nőni kezd, és kisebb, világosabb és finomabb lesz, amíg el nem éri a vellus stádiumot.
 • A vellus haj nagyon finom, világos színű és alig észrevehető. Bebizonyosodott, hogy a férfi kopaszság 95% -át a DHT hajszálakra gyakorolt ​​hatása okozza..
 • Minél nagyobb a DHT termelése, annál kisebb a miniatürizáció, ami több hajhullást eredményez.

DHT hajhullás elleni kezelés:

Kezelés DHT hajhullás ellen

Köztudott, hogy a DHT szintje befolyásolja a hajhullást. A DHT szintjének csökkentésével hatékonyan csökkentheti a hajhullást. Azonban a DHT termelése a szervezetben teljes mértékben a genetikai felépítéstől függ. Nézze meg ezeket a tényezőket, hogy megtudja, hogyan lehet megállítani a DHT hajhullást:

 • A DHT csökkentésének legjobb módja a DHT-gátlók, például az 5-alfa-reduktáz alkalmazása.
 • Ezek a gyógyszerek csökkentik a DHT szintjét a fejbőrben, ami megakadályozza a hajhullást.
 • A fejbőr DHT-szintjének csökkentése érdekében klinikailag a Finasteride nevű 5-alphs reduktáz inhibitor gyógyszert írnak fel a betegeknek.
 • Mielőtt azonban elkezdené szedni ezt a gyógyszert, fontos, hogy konzultáljon egy hajhullás szakemberrel, mivel számos tényezőt, például kórtörténetet, személyes életmódot és preferenciákat kell figyelembe venni.
 • Ezeknek az 5-alfa-reduktáz inhibitoroknak számos mellékhatása van, mint például a merevedési zavar, az alacsonyabb nemi vágy és a férfi mellrák magas kockázata.
 • Ezeknek a gyógyszereknek a szedésével az agy köd, a memóriavesztés és a depresszió kockázata is nagyobb lehet.
 • Ezen mellékhatások némelyike ​​a kezelés befejezése után is fennállhat.
 • A fenti gyógyszeres kezelés mellett a DHT szintjét a szervezetben magas fehérjetartalmú ételek fogyasztásával és fehérje-kiegészítők szedésével is szabályozhatjuk..
 • Ha fehérjében gazdag ételeket tartalmaz az étrendjében, drasztikusan csökkentheti a DHT által kiváltott hajhullást.

Ha azt észleli, hogy túl sok haj ragadt az ecsetben vagy a visszahúzódó hajvonalon, akkor DHT hajhullást tapasztalhat. Bár a férfiaknál a leggyakoribb, a DHT hajhullás a nőknél is megfigyelhető, mivel még egy kis mennyiségű DHT is súlyos hajhulláshoz vezethet. A DHT -szabályozó gyógyszerek használata minimális mellékhatásokkal jár, és hatékonyan megakadályozza a károsodást. A DHT csökkentése mellett bizonyos kezelések segítenek a fejbőr szövetének óvatos hegesedésében, hogy létfontosságú tápanyagokkal láthassák el. Ez elősegítheti az új haj regenerálódását. Tehát, ha Ön egyike azoknak, akiknek csillogó, kopasz fejük van, ideje cselekedni a DHT -vel, és segíteni a tüszőit új életpórázban.