Mundsår Årsager og symptomer

Mundsår er ømme sår, der overflader i munden, på den inderste overflade af dine kinder. De kaldes også afthous sår og bliver en smertefuld tilstand, mens de drikker, spiser eller børster tænder. De fleste af mavesårene er ufarlige, da de ikke kræver nogen medicinsk behandling og heler sig selv.

Mundsår er et tilbagevendende problem, som en ud af fem mennesker lider af rundt om i verden. Det er en blanding af bakterier fra den omgivende luft og en forstyrret lever. En forstyrret lever betyder lever, der enten er skadet af alt, hvad du har spist for nylig, f.eks. Alkohol, eller hvis du har et bestemt leverproblem, der enten er genetisk eller hentet et sted fra. Alt dette illustrerer det faktum, at en usund lever er grundårsagen til munnsår. Maveproblemer kan også forårsage mavesår, da munden er knyttet til maven og er en direkte vej.

Mundsår varer ikke mere end to uger og kommer og går sæsonmæssigt, de er ekstremt smertefulde og hindrer vores rutine med at spise. Det er fordi sårene kan være så smertefulde, at selv den mindste berøring med et hvilket som helst stof kan udløse en stikkende smerte i munden og dermed tvinge dig til at holde dig til væsker, der er meget lettere at indtage.

Mundsår er lette at behandle, men det kan aldrig slettes af på bare en dag. Det er en kendsgerning, at mennesker, der lider af et tilbagevendende mavesårproblem hele deres liv nu har vænnet sig til det og ikke tager hensyn til dets udryddelse, det kommer på sin egen tid og går, når det vil. Mundsår kan strække sig i de mest alvorlige tilfælde helt ned i halsen og kræver på dette tidspunkt lægehjælp, kun væsker som varm eller kold mælk kan indtages på dette tidspunkt.

Årsager og symptomer på sår i munden:

Hvad er symptomerne og årsagerne til mavesår, kan du følge nedenstående afsnit omhyggeligt.

Årsager til sår i munden:

Der er nogle få forskellige årsager til munnsår, som både bidrager og forårsager denne infektion i munden, nogle af disse forskellige årsager er:

Bider:

Mindre sår i munden skyldes normalt bid på indersiden af ​​munden eller kinden eller en form for kollision, der kan have skadet huden på indersiden af ​​din mund, kind eller på tungen. Bid er den mest grundlæggende årsag til munnsår og bidrager til 60% af alle tilfælde, der involverer denne infektion. Bid kan forekomme, mens du tygger mad eller mens du taler. Dine tænder gør et slid i din mundhinde og forårsager ømhed eller et sår.

Hormonelle ændringer:

Denne særlige årsag er mest udbredt hos kvinder. Sår hos kvinder forekommer på de fleste tidspunkter på grund af hormonelle ændringer, der er, når de har menstruation eller er gravide. Perioder og graviditet er de to store hormonelle ændringer, som kvinder står over for i deres liv, og det er blevet bemærket, at hormonelle ændringer forårsager mavesår hos de fleste kvinder, og blodet opvarmes indefra.

Mineral- eller vitaminmangel:

Mineral- eller vitaminmangel kan endda nogle gange føre til sår i munden. Det har vist sig, at jern- eller vitamin B12 -mangel kan forårsage sår i munden sammen med en følelse af træthed og åndenød. Disse vitaminer og mineraler er vigtige, da de hjælper produktionen af ​​røde blodlegemer og også holder nervesystemet sundt. Derfor kan manglen på disse vitale mineraler eller vitaminer i kroppen øge risikoen for at udvikle sår i munden.

Svækket immunsystem:

Enhver medicinsk tilstand eller infektion, der svækker kroppens immunsystem, øger i høj grad risikoen for udvikling af munnsår. Et svækket immunsystem reducerer kroppens naturlige evne til at bekæmpe sygdom eller fremmede infektioner. Infektion selvom hiv/aids også øger dine chancer for at udvikle munnsår, da disse sygdomme forårsager immundefekt i kroppen.

Medicinske forhold:

Et genetisk eller arveligt problem kan være årsag til munnsår. Nogle gange kan tilbagevendende sårgener overføres fra forælder til barn. Denne medicinske tilstand er et mindre problem, er for det meste alle husstande og overses generelt. Medicinske tilstande kan også omfatte igangværende problemer såsom forhøjet blodtryk, maveproblemer og andre lidelser, der påvirker din krops funktion. Nogle gange kan en lidelse så mild som feber forårsage mavesår.

Specifikke fødevarer:

Det har vist sig, at visse fødevarer som citrusfrugter og nogle grøntsager bør undgås under sår i munden. De omfatter appelsiner, citroner, æbler, ananas, figner, jordbær og tomater. Selvom de ikke kan betegnes direkte som årsager til mavesår, er disse specifikke fødevarer kendt for at være udløsende faktorer og i nogle tilfælde forværre tilstanden. Det er derfor bedst at undgå disse specifikke fødevarer under mundsårinfektioner for at forhindre, at tilstanden bliver mere alvorlig.

Rygestop:

Hvis du holder op med at ryge, er det meget sandsynligt, at du på et givet tidspunkt vil mavesår. At stoppe med at ryge ændrer kemikalierne i din krop, hvilket forårsager lidt ubalance. Denne ubalance er årsagen til sår i munden. I denne periode holder mavesår kun i en begrænset periode og vil forlade af sig selv, så giv ikke op, hvis du holder op med at ryge, bare for mundsår, det er bare et lille tilbageslag til en større sejr, som du senere vil få.

Visse lægemidler:

Nylige undersøgelser har vist, at specifik medicin kan forårsage nogle reaktioner i kroppen, som i sidste ende kan føre til udvikling af munnsår. Disse omfatter betablokkere, almindelige smertestillende midler og specifik medicin mod brystsmerter. I tilfælde, hvor du ikke helt kan undgå disse lægemidler, er det bedst at konsultere din læge for alternativ medicin eller behandling. Desuden kan nogle lægemidler som alendronat, cytotoksiske lægemidler og nicorandi forårsage sår i munden i form af bivirkninger.

Dårlig mundhygiejne:

Ikke opretholdelse af en ordentlig mundhygiejne kan også føre til udvikling af munnsår. Tilstedeværelse af madpartikler i tændernes hulrum er en ideel grund for mikroorganismer til at vokse. De således forårsagede infektioner øger derefter sandsynligheden for udvikling af sår. Nogle gange er munnsår også forårsaget på grund af streng børstning eller på grund af en skade som følge af en tandbørste.

Stress:

Stress er også kendt for at være en af ​​de vitale årsager til munnsår. En stressende tilstand forårsager ofte følelsesmæssigt og mentalt pres, og en person har svært ved at klare sig. Når du er under stress, bliver din krop også svag, hvilket gør dig mere modtagelig for infektioner som f.eks. Mavesår. Hvis din stress forårsager dig alvorlige helbredsproblemer som blodtryk, er det bedst at konsultere din læge. Lægen kan derefter ordinere yderligere test og medicin for at opdage eventuelle underliggende problemer, som kan opstå på grund af stress.

Symptomer på mundsår:

Der er nogle tydelige og meget forståelige symptomer på mavesår, som vil give dig et indblik i, hvornår du skal begynde at stå over for dette problem, disse forskellige symptomer er angivet nedenfor:-

Tilstedeværelse af runde sår i munden:

De fremmeste symptomer på mavesår er dannelsen af ​​runde eller ovale sår inde i munden, på den bløde palet, på indersiden af ​​kinderne eller nogle gange endda på tungen. Disse sår er meget smertefulde og forårsager en følelse af ubehag ved at tygge, drikke og mens du børster tænder. Disse sår i munden kan virke røde eller endda se grå, hvide eller enhver anden farve ud.

Rive i huden:

Hvis du for nylig har stået over for et problem, der involverer bid af indersiden af ​​din mund eller tunge, eller hvis du ved en tilfældighed har skåret din læbe eller indersiden af ​​din kind, er chancerne for at du får et mavesår i dette område ekstremt store. Det skyldes, at da din mund er åben for millioner af bakterier i løbet af dagen med den mad, du spiser, og den luft, du trækker vejret. Denne bakterie blandes med spyt i munden og introduceres til disse allerede eksisterende snit og slid. Når bakterierne bevæger sig ind i disse snit, dannes der et mavesår.

Følelsesløshed:

Normalt bliver det område, der kommer til at stå over for et munnsår, følelsesløs nogle dage før begivenheden. Følelsesløsheden efterfølges af en kedelig smerte, der reducerer din munds smagsevne til enhver form for mad. Mad vil nogle gange skade området, selvom du ikke lægger mærke til det. Smerten vil langsomt bygge sig op over tid, hvis den ikke behandles med gel, der er let tilgængelig i ethvert apotek. Varmt vand gurgle sammen med lidt salt hjælper også, men dette er en traditionel proces til at nippe problemet i opløbet.

Hævelse:

Normalt hæver smerter eller sårede områder, der forårsager sår, normalt op med tiden. Det skyldes, at huden i høj grad har været skadet. Hævelsen er hjemsted for munnsår, da dette område af munden nu er en bakterie -tilbøjelig zone. Der er ingen måde, en person kan forhindre, at der dannes sår i munden på dette tidspunkt og derfor kan gøre meget lidt for behandlingen. Is og varmt vand gurgling kan hjælpe med at reducere smerter og hævelse i en periode.

Besvær med at spise:

Når du begynder at udvikle sår i munden, vil du begynde at være vidne til vanskeligheder med at spise din mad. Tilstedeværelsen af ​​sår i munden er hovedårsagen til dette problem. At spise varm eller kold mad kan gøre ondt, og du kan også have svært ved at drikke væske. En person kan også føle sig svært ved at børste og rengøre tænder.

Taleproblemer:

Dette tegn og symptom er normalt relateret til tunge sår. Da du ved, at tungen er taleudbyderen, der hjælper os med at tale uden hindringer, er denne facilitet på grund af sår, der dannes på tungen, mangelfuld. Tungen kan ikke fungere korrekt, da hvert ord, du taler, er smertefuldt. Hvis du bemærker, at tungen begynder at gøre ondt i visse områder over tid, mens du spiser eller taler, er det meget sandsynligt, at du får et par sår.

Hævede lymfeknuder:

Andre almindelige symptomer på munnsår er hævede lymfeknuder. Lymfeknuderne er små kirtler, der findes overalt i kroppen. De udgør en afgørende del af lymfesystemet, der transporterer næringsstoffer, affaldsmateriale og lymfevæsker mellem blodbanen og kropsvæv. Under udviklingen af ​​munnsår bliver lymfeknuderne i munden betændte på grund af infektionen omkring området.

Mistet appetiten:

Nogle gange resulterer munnsår også i tab af appetit. Dette kan skyldes, at tilstedeværelsen af ​​sår i munden kan gøre det svært for dig at tygge maden. Ubehaget mærkes endda, når du drikker væske. På grund af denne smertefornemmelse føler personen sig tilbageholdende med at spise og i sidste ende fører til tab af appetit.

Feber:

Selvom det er usædvanligt, kan feber også vise sig at være et af symptomerne på mavesår. På grund af udvikling af sår i din mund kan kropstemperaturen stige lidt for at bekæmpe denne infektion. Feberen under munnsår registreres muligvis ikke for høj, men det er bedre at konsultere lægen og tage passende medicin.

Følelse af træthed:

Mundsår fører også til tider til træthed. Patienten kan føle sløvhed, og en følelse af sløvhed kan altid herske. Denne tilstand skyldes også tab af appetit, når kroppen er blottet for vigtige vitaminer og mineraler. Hvis du begynder at føle dig for træt efter at have udført en lille opgave, eller hvis følelsen hersker, selv efter at have taget tilstrækkelig hvile, skal du straks kontakte din læge.

I de fleste tilfælde forekommer munnsår ufarlige og forsvinder inden for få uger efter infektionen. Men når du er vidne til et af de ovennævnte symptomer, er det vigtigt at kontakte din læge. Symptomerne på munnsår kan variere afhængigt af årsagen til infektionen. Lægen kan foreslå nogle blodprøver eller endda biopsi for at identificere den nøjagtige årsag til det samme. Hvis mavesåret vedvarer selv efter 2-3 uger, kan det signalere udviklingen af ​​mundkræft. Lægen vil give dig passende medicin til at behandle problemet og forhindre, at tilstanden forværres.

Mundsår forårsager oftere ubehag ved at spise, drikke eller under mundhygiejne og forårsager ingen større skade på kroppen. Mens du lider af sår i munden, skal du blot undgå udløsere som specifikke fødevarer eller bruge hårde børster. Vedligeholdelse af en god mundhygiejne hjælper med at berolige tilstanden. Mundsår vil blive helbredt af sig selv inden for 10-15 dage. Hvis problemet fortsætter, skal du straks kontakte din læge.


Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/probotmusic.com/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/probotmusic.com/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80