Top 20 årsager og symptomer på madforgiftning

Madforgiftning, også kendt som fødevarebåren sygdom, er en almindelig medicinsk tilstand, der skyldes indtagelse af giftig, forkælet eller forurenet mad. Det er ofte et foruroligende og endda livstruende problem, hvis det ikke behandles rettidigt, og påvirker millioner af mennesker globalt.

Hver anden måned fik en af ​​børnene på skolen madforgiftning, klagede min søster, der arbejder der som lærer. Derefter fortalte hun mere om, hvordan madforgiftning også er denne voldsomme voksende sygdom blandt børn og voksne, og hvordan der selv efter strenge foranstaltninger altid er smuthuller, der bringer dig ned til madforgiftning. Jeg er sikker på, at vi alle to eller tre gange eller mindst en gang i deres levetid har været igennem madforgiftningsaftalen. For mig var det den festlige mad til min søde 16 -års fødselsdag, for andre kan det være spædbarnsalderen, hvor fordøjelsessystemet var en smule svagt eller for folk midt i livet, da følelsen af ​​at fordøje alt blev dødeligt vist forkert for dem.

Men madforgiftning er en af ​​de mest almindelige sygdomme, som menneskeheden kræver for at stoppe deres junkfood -vanvid. Madforgiftning er, hvordan du en gang i livet bliver mindet om af din krop for at holde ernæringsniveauerne intakte ved at holde fast i ernæringsmaden oftere.

Årsager og symptomer på madforgiftning

Madforgiftning er en medicinsk tilstand, når din krop ikke kan håndtere en bestemt egenskab eller mængde element, helst mad på de fleste tidspunkter, der ender med at skabe en infektion eller tilstand, der måske eller måske ikke er toksisk, hvilket forårsager et bestemt sæt undskyldninger eller sygdom, der kan være forskellig for forskellige mennesker. For nogle kan det være kvalme opkastning i godt tre eller fire dage. For andre kan det være dysenteri eller diarré.

Imidlertid er myten om madforgiftning, der kun opstår på grund af indtag af forurenet mad, en bluff. Madforgiftning kan skyldes enhver form for mad, der ikke er forenelig med kroppen. ofte er det patogenerne, bakterierne eller de virale, der bør holdes ansvarlige for forekomsten af ​​denne sygdom. De almindelige bakterier, der er skyld i disse tilfælde, er campylobacter. De vigtigste kilder til dette er ostemasse, fjerkræ og upasteuriseret mælk. Salmonellabakterien er nummer to i løbet efterfulgt af de andre slags.

Så igen er bakterier universelle væsener til stede i næsten alt, den gode og den dårlige mad. Derfor er det kun dårlig mad, der ikke er kilden til madforgiftning. Dette er imidlertid en simpel sygdom, der til tider ikke kræver intensiv behandling eller nogen behandling i så fald. Patienten lider kun et par dage for at få det bedre den næste dag. Men hvis dette skyldes kemisk manipulation eller mutation i kroppen, kan det tage en alvorlig drejning.

Forgiftningssymptomer og årsager:

De almindelige foranstaltninger under madforgiftning omfatter dog en masse krævet hvile med hyppige løb til badeværelset for at aflaste dig selv, så du får det bedre hver gang. Hvis diarré er tilfældet, er meget væskeindtag en nødvendighed. Så igen bliver d -ernæringen berøvet, så det næstbedste er at holde sig til intetsigende, men ordentlig mad i de næste par dage.

Årsager til madforgiftning:

Selvom årsagen allerede er kendt, er her en liste over hovedårsagerne til madforgiftning.

1. Madindhold:

Hovedårsagen til madforgiftning er altid relateret til madindhold, der ikke matcher kroppens kompatibilitet. Mad kan betragtes som forurenet på ethvert tidspunkt fra produktionen, til forarbejdning til fremstilling og spisning. Blandt denne proces ved du aldrig, hvornår du bliver påvirket. En mad, der ikke er korrekt tilberedt, er forurenet mad. Når maden distribueres fra markeder til markeder, lægges de ofte i jutesække. Forureningen, snavs og jord kommer i kontakt med dem gennem de slanke jutesækkeåbninger. Dette bliver derefter et skridt foran til forurening.

2. Undlader at opbevare maden ved den nødvendige temperatur:

Selvom opbevaring af mejeriprodukter eller kød uden for køleskab kan gøre det uegnet til at blive spist, er det lige så vigtigt at sikre korrekt temperaturregulering af sådanne letfordærvelige varer. Nogle gange kan selv dit køleskab gå i stykker, instruktionen på etiketterne kan være forkert læst, eller du kan bare glemme at holde maden tilbage i det kontrollerede miljø. Uanset hvad årsagen kan vise sig at være, øger disse omstændigheder chancerne for, at mad bliver forurenet og endda resulterer i madforgiftning. Det er derfor tilrådeligt regelmæssigt at kontrollere temperaturen i dit køleskab og omhyggeligt følge opbevaringsinstruktionerne på produktets etiket.

3. Indtagelse af rå skaldyr:

At spise rå østers kan føles meget lækkert for dine smagsløg; det kommer med sit eget sæt sundhedsfarer. Det har vist sig, at østers indsamlet fra Den Mexicanske Golf og andre regioner for det meste er forurenet med Vibrio vulnificus bakterieinfektion, da de efterlades ukølet i ganske få timer. At spise rå østers viser måske ikke noget øjeblikkeligt ubehag, men indtagelsen vides at være en potentiel trussel om madforgiftning.

4. Indtagelse af udløbet mad:

At spise mad, der allerede er udløbet, er en af ​​de mest almindelige årsager til madforgiftning. Sådanne fødevarer bliver let snavsede og øger dermed chancerne for madforgiftning. Det er derfor vigtigt altid at kontrollere udløbsdatoer, før du køber et produkt eller indtager det i dit hjem. Hvis der imidlertid ikke er angivet en dato i pakken, skal du bruge retningslinjerne for køleopbevaring fra regeringen for at sikre, at maden er egnet til at blive spist.

5. Patogen:

Det er ofte patogenerne, der forårsager madforgiftningen. Selvom maden ikke er snavset, er chancerne stor for, at maden kan være årsagen til din forgiftning eller toksicitet.

6. Bakterier:

Bakteriel infektion er også kendt for at være en af ​​de fremtrædende årsager til madforgiftning. Nogle af de farlige bakterier omfatter Salmonella, Listeria og E. coli, hvoraf Salmonella er den største synder. Indtagelse af mad, der er blevet forurenet af bakteriel infektion, resulterer følgelig i madforgiftning.

7. Parasitter:

Parasitter, selvom de er usædvanlige, er endnu en årsag til madforgiftning, der kan være ekstremt farlig. Den mest almindelige madforgiftning, der forårsager parasit, er Toxoplasma. Det har fundet ud af, at parasitter endda kan opholde sig i fordøjelseskanalen og forblive uopdaget i flere år. Det kan dog udgøre alvorlige sundhedsproblemer for mennesker med svækket immunsystem og for gravide.

8. Forkert dåse:

I de fleste husstande er konserves en almindelig praksis for at sikre levetid for fødevarer, men forkert konserves kan blive farlig og føre til madforgiftning. Botulisme er den mest udbredte bakterieforurening, der findes i forkert konserves. Derfor er det vigtigt at koge låg og krukker omhyggeligt for at frigøre dem fuldstændigt fra eventuelle dvælende bakterier. Desuden skal du sikre, at dåserne er forseglet korrekt.

9. Upasteuriserede fødevarer:

At spise upasteuriseret mad resulterer ikke altid i madforgiftning, forudsat at det er blevet serveret og opbevaret på en ordentlig måde. Men sandsynligheden for at få madforgiftning i sådanne tilfælde er større hos gravide, små børn, ældre mennesker og dem med nedsat immunforsvar.

10. Mangel på personlig hygiejne:

Ikke at opretholde personlig hygiejne kan tilskrives en af ​​hovedårsagerne til madforgiftning. At spise mad før du vasker dine hænder kan forårsage let forurening. At spise mad med urene hænder kan forårsage infektion med bakterier som Clostridium-perfringens og Staphylococcus-aureus. Det er tilrådeligt at vaske hænder før og også efter at have spist dine måltider.

Symptomer på forgiftning af mad:

Symptomerne på madforgiftning varierer normalt afhængigt af forureningskilden. De fleste madforgiftningssymptomer forveksles ofte med mave -tarmsygdom og kan endda gå uopdaget. Sådanne tilfælde kan vise sig at være invaliderende og også livstruende. Symptomerne på madforgiftning kan variere fra at være meget milde som mavepine til akutte såsom diarré eller tilbagevendende feber. Normalt efterfølges madforgiftningen af ​​nogle almindelige symptomer, der opstår under.

1. Kvalme og opkastning:

Den pludselige sygdom i tilstanden kommer ud, bogstaveligt talt i form af puke, som til tider er en lyksalighed, da du umiddelbart efter barfsessionen begynder at føle dig en smule bedre end før. Dog er bitterheden endnu ikke undgået, da pukingsessionen endnu ikke er færdig med. Disse opkastninger føles fast med dig indtil dagen for din fulde genopretning. Opkastning kan holde din inderside ren fra maden gået giftig, men det gør dig også svag, hvorfor en korrekt ernæring er påkrævet.

2. Tarmbevægelse:

Den næstbedste ting er afføring, der også har de samme bivirkninger som opkastning. Dette er, hvad vi betegnede som diarré i medicinsk dagbog. Men i alvorlige tilfælde kan dette ledsages af blodtab gennem afføring, som måske eller måske ikke er en smertefuld historie. Disse føles som om kvalme gentager sig. Selv når det egentlige behov ikke er der, har du måske lyst til at løbe på badeværelset. Når du mister tarm i form af vandig konsistens, kan dehydrering være en bekymring, så hold altid en flaske ved hånden.

3. Feber:

Mild, men langvarig feber kan fortsætte i løbet af dine madforgiftningsdage. Feber er et simpelt symptom, der er almindeligt, når din krop har en hård dag på arbejdet. Disse feber kan behandles ved simple husstandsproblemer fra medicinskabet. Ved høje temperaturer kan dette forårsage kuldegysninger og ondt i kroppen.

4. Mavesmerter:

Dette er klart på grund af fordøjelsesbesvær du har inde i din krop. Når dine organer brænder og koger for at gå tilbage til deres oprindelige tilstand, giver surheden og fordøjelsesbesværene dig kramper i maven, hvilket til tider indikerer dit behov for at løbe på badeværelset.

5. Blodige afføring:

Nogle gange kan der i akutte tilfælde af madforgiftning være spor af blod i din afføring. Din skammel kan endda virke tarry eller sort i farven. Uanset årsagen er det bedst at konsultere en læge og starte passende medicin.

6. Hovedpine:

Vedvarende hovedpine kan også være et af symptomerne på madforgiftning. Hovedpine kan også forekomme ved siden af ​​feber, hvilket giver en meget ubehagelig og foruroligende følelse. Hvis hovedpinen ikke forsvinder selv efter at have taget god søvn, bør den ikke ignoreres og straks konsulteres med en læge.

7. Sløret syn:

Sløret syn er også et af de madforgiftningssymptomer, der er synlige i alvorlige tilfælde. Dette ledsages ofte af nogle andre neurologiske symptomer som prikken i armene eller svaghed i musklerne. Det er bedst at bestille tid hos din læge og diskutere problemet i detaljer.

8. Tab af appetit:

Nogle gange resulterer madforgiftning også i tab af appetit. Den smittede føler måske ikke trang til at spise, og den mad, der spises, kan ofte komme ud ved opkastning.

9. Akut dehydrering:

I de fleste tilfælde resulterer madforgiftning i akut dehydrering. Patienten vil føle mere tørst og overdreven tørhed i munden. På grund af tab af betydelige væsker fra kroppen kan du også opleve meget mindre eller slet ikke vandladning.

10. Svaghed:

Tab af appetit og dehydrering kan i sidste ende resultere i generel svaghed. Patienten kan føle sig sløv de fleste gange, på trods af at han har taget tilstrækkelig hvile. Svaghed kan også ledsages af smerter i kroppen. Det er bedst at konsultere din læge for tidlig opdagelse af madforgiftning.

Disse tegn og symptomer på madforgiftning kan forekomme inden for få timer efter infektion, eller i nogle tilfælde kan det tage endda få dage eller uger at blive vist. De fleste gange tager de fejl af andre former for sygdom og bliver ikke opdaget. Det tilrådes at søge øjeblikkelig lægehjælp for at forhindre, at tilstanden bliver alvorlig og undgå at forårsage mulig skade på andre organer i kroppen. Ved at få den passende medicinske behandling kan madforgiftning let helbredes.