Útmutató a különböző személyiségtípusok megértéséhez

Mi a személyiség?

Mondanom sem kell, hogy az idők hajnala óta mindenki úgy döntött, hogy az érzéseinek és a dolgok reagálásának megfelelően kategorizálja magát. Ez vezetett az egyik legnépszerűbb, még mindig uralkodó személyiségtáblázathoz. E táblázat szerint, amelyet Carl Jung állított össze, összesen 16 személyiség létezik, amelyek közül minden ember elhelyezhető. Először is értsük meg a különböző besorolást, majd kezdjük el megérteni a 16 személyiség mindegyikét egyenként.

A személyiség típusai 01

Tehát négy lehetséges pár alkotja az egyes személyiségjegy -típusokat, és ezek együttesen 4 rövidítést alkotnak, így megadva nekünk a 16 személyiséget.

Carl Jung személyiségtípusok:

1. Introvertálás (I) vagy extroverzió (E):

Így érzékeli a körülötte lévő dolgokat. Ha Ön introvertált, általában rendben van azzal, hogy nem interaktív a körülötte lévő mindenkivel. Másrészt az extroverzió éppen az ellenkezője, és egyszerűen nem lehet abbahagyni a beszélgetést az emberekkel, függetlenül attól, hogy kik ők.

2. Érzékelés (S) vagy intuíció (I):

Míg az emberek, akik mindent érzékelnek, pragmatikusabb megközelítést engednek, és földhözragadtak. Általában úgy döntenek, hogy a történtekre vagy a történtekre összpontosítanak. Az intuitívok viszont nyitottak a képzeletre, és úgy döntenek, hogy kizárólag a jövőbeli lehetőségek ösztöneire építenek.

3. Gondolkodás (T) vagy érzés (F):

Az első kategóriába azok az emberek tartoznak, akik szeretnek csak racionális gondolkodást használni minden helyzetük megoldásához, és soha nem hagyják, hogy az érzelmek elhomályosítsák ítéletüket. Azok, akik érzelmeket használnak, hajlamosak meglátni az emberekben a jót, és így együttműködéssel rendezni a dolgokat.

4. Bírálás (J) vagy észlelés (P):

Azok az egyének, akik ítélkezési hiedelmeket használnak, inkább a múltjuk alapján jósolják a viselkedést, és így nagyon általános gondolkodásmódot alakítanak ki. Másrészt az észlelők nyitva tartanak minden lehetőséget egy személyről, és nem gyorsan ítélkeznek.

Myers Briggs személyiségtípusok vagy MBTI személyiségtípusok:

A Myers Briggs típusjelző Carl Jung pszichológiai elmélete alapján 16 különböző személyiségtípusba sorolja az embereket. Ők:

1. ESTJ:

Ezek azok az emberek, akik élvezik a vezetést minden jó módon. Örömmel vezetik az utat, még akkor is, ha olyan nehéz, mint amilyen nehéz. Úgy tűnik, azt hiszik, mindent tudnak a körülöttük élő emberekről, és hajlamosak dolgozni egy jobb világért, ahol a tények ellenőrizhetők. Nem fogadják el a homályos látomásokat, és gyakran hajlandók a legbonyolultabb helyzetekbe mélyedni, hogy többet tudjanak, és okosan közelítsenek az egészhez. Bár az ESTJ személyiséggel rendelkező emberekről ismert, hogy nem dolgoznak egyedül. Ezek az emberek gyakran nagyon makacsok, de hisznek a munka etikettjében, és nem tudják elviselni a becstelenséget.

2. ISTJ:

Ez a személyiségtípus az egyik legelterjedtebb, és körülbelül 13% -a vagy a világ népessége alkotja ezt a típust. Lényegében meghatározzák az integritást, a logikát és a gyakorlatiasságot. Az ilyen személyiségű emberek elkötelezettek a hagyományok és a szabályok iránt. A dolgok előrejelzésének pontossága jól működik a javukra. A feltételezések valójában nem az ő dolguk, és nagyon egyértelműek minden cselekvésük során. Ezek az emberek nagyon gyakran elveszítik a türelmüket, ezért néha felelőtlen döntések áldozatai. Inkább egyedül dolgoznak, és nem szeretnek másokra támaszkodni, mivel az ISTJ -k ezt gyenge pontnak tekintik, vagy csapdának tartják.

3. ENTJ:

A harmadik az általunk ismertetett személyiségtípusok közül az ENTJ. Ez a személyiségtípusú ember nem tehet mást, mint hogy mindenki köré fektesse bizalmát. Céljukba vonzzák az embereket, lehetővé téve számukra, hogy azt gondolják, ez mindenki közös vágya. Ezek a tulajdonságok természetes vezetőkké teszik őket. Nagyon elszántak és a legélesebb elmék vannak. Stratégiai gondolkodásuk teszi őket ragyogó vállalkozókká, majd feszegetik a tárgyalások határait, amíg el nem érik az utat. Az ENTJ -k egyáltalán nem tudják elviselni a gyengeséget, és erős kapcsolatokkal és győzelemmel jutalmazzák a legtöbb személyes vagy munkahelyi területen.

4. INTJ:

A személyiségtípusok jellemzői az INTJ a 4. helyen. Okosak, és könnyen megjelölhetők könyvmolyként, mert a beszélgetések elkerülése érdekében minden szoba sarkai iránt szeretnek. Kiválóan kötődnek egymáshoz, ha találkoznak valakivel, aki azonos szintű intuícióval és tudással rendelkezik. Az INTJ -k nagyon korlátozott számú bizalmassal rendelkeznek intuitív és ítélő személyiségük miatt. Nagyon figyelmesek és értékelik az intelligenciát. Csak az akaraterőt kihasználva kényszerítenek magukra változásokat. Általában tehetségérzékkel is rendelkeznek, de ennek semmi értelme, hacsak véletlenül nem fedezik fel, mivel soha nincsenek kint..

5. ESTP:

Az ESTP -emberek természetesen hatással vannak mindenkire és a környezetükre. Könnyen észrevehetők, és mindenhol könnyen illeszkednek. Ezek a személyek szeretik a humort, és nagyon szeretik a figyelmet. Intelligenciával és esetlegességekkel folytatják a beszélgetést. Velük élni azt jelenti, hogy mindig a szélén kell lenni, és élvezni fogja a drámát és az izgalmakat. Többet gondolnak magukra, mint másokat kijavítani. Az ESTP -k érzékelők, így könnyen felveszik a vonásokat és gondolatokat. Gyorsak a megfigyelésekkel, de kellően óvatosak. Néha elvonják a figyelmüket, de a végén jók és építő jellegűek.

A személyiség típusai 02

6. ISTP:

Ezek az emberek szeretnek felfedezni a körülöttük lévő világot annak ellenére, hogy nem mondanak sokat. Valószínűleg jó dolog, ha részt vesznek a munkaprojektben. Nagyon természetesek a dolgokban, de ugyanolyan makacsok is lehetnek. Nagyon tompák a kritikákkal szemben, és érzéketlenné válhatnak. Szeretik a magánéletüket, és hajlamosak tartózkodni. Miközben szeretik az új dolgokat, könnyen unatkoznak, és utálnak elköteleződni, bármi is legyen. Másrészt nagyon energikusak is, és szeretnek együtt menni az áramlattal, gyakorlatilag véghez vinni az utat, és egyformán kreatívak mindennel szemben. Az ISTP -k szeretik sokoldalúnak nevezni magukat, és válság idején nagyszerű társaság.

7. ENTP:

Bár az ENTP személyiségtípus végső soron az ördög raktára, szeretnek mindent szétválasztani. Inkább a szórakoztató fajták, és csak szórakozásból szaggatják szét a dolgokat, nem azért, hogy bármit is készítsenek belőle. Az ENTP -k ismertek a gyors eszükről, és nagyon jól ismerik a környezetet. Gyors gondolkodók, köztudott, hogy rugalmasak és tudnak váltani az ötletek között. Bár eredeti ötletekkel állnak elő, megközelítésük lustává teszi a felmerülő problémák megoldását. Értelmük és szavaik érdekessé teszik őket mások számára, így könnyen elnyerik az emberek bizalmát. Érzéketlenek is, és nagyon nehezen tudnak a dolgokra összpontosítani, ezért utálják, amikor a dolgok gyakorlatiasak.

8. INTP:

Ez a világ népességének mindössze 3% -a, tehát nem mindennapi személyiségtípus, ami számukra nem túl szomorú, mivel alig szeretnek közös lenni. Nagyon innovatívak és filozófusok. A számos tudományos felfedezésért felelős INTP -k pillanatok alatt megalapozott érveléssé dolgozzák fel az ötleteket. Absztrakt gondolkodók, akik nagyon jól dolgoznak a javukra. Emellett nagyon lelkesek és nyitottak. Örömmel fogadják az ötleteket, és gyakran elgondolkodtatják az embereket, hogy az ötleteik számítanak, így életre szóló barátokat adnak nekik. Mindez azonban nem jó nekik, és nagyon elvonultak, és másodszor találgatják a döntéseiket.

9. ESFJ:

Az ESFJ személyiséggel rendelkező embereknek nincs népszerűsége annak ellenére, hogy introvertáltak. Ők teszik ki a lakosság közel 12% -át. Imádják a társasági összejöveteleket, de távol maradnak a zűrzavartól. Spontánok, és rengeteg kemény munkát fektetnek a tervek megszervezésébe. Fő ügyetlenségük abból adódik, hogy aggódnak a társadalmi helyzet miatt. Aggódnak amiatt, hogy az emberek mit fognak gondolni róluk. Nagyon rugalmatlanok is, így kevésbé innovatív klán. A kritikák arra késztetik őket, hogy hátat fordítsanak, igen, annyira kiszolgáltatottak, de erősek a kötelességük felé is, és rendelkeznek minden gyakorlati készséggel. Hűségesek és érzékenyek szeretteikre, így nagyon megbízhatóvá teszik őket.

10. ISFJ:

Ez a személyiségtípus egyedülálló, mivel nagyon elemzőek, annak ellenére, hogy introvertáltak. Igyekeznek nagyon erős, erős kapcsolatokat ápolni a körülöttük lévő emberekkel, annak ellenére, hogy ítélkeznek. Nem éppen nyitottak a változásokra, de erősségeik gyakran a legjobbak. Ők az egyik legjobb csoport a listán. Nem örülnek a figyelemnek, de támogatóak és megbízhatóak. Ötletesek, de kicsit személyesen veszik a dolgokat.

11. ENFJ:

Míg a legtöbb ember személyisége és kommunikációs ereje miatt vonzódik az ENFJ -hez, meggyőző képességei segítenek a tömeggel való boldogulásban. Leginkább tűrők és megbízhatóak. Egyformán konstruktívak, és csak építő kérdések segítségével próbálnak mélyen behatolni a körülöttük lévő emberek elméjébe. Az ENFJ -k nagyon karizmatikusak, és olyan népszerűségnek örvendenek. Elég melegek, és úgy vélik, hogy a világ jó, emiatt születnek vezetőkké, bár hajlamosak néha túlzásba vinni ezt a részt azzal, hogy túl önzetlenek vagy túlságosan idealisták lesznek mindenben..

12. INFJ:

Ez a személyiség ismét ritka, de mégis képes nyomot hagyni másokban. Erős idealizmussal születnek, ami segít abban, hogy ne ítélkezzenek teljesen, hanem higgyenek a tényekben. Nagyon halkan beszélnek, de mégis határozott véleményük van. Bár meghatározóak, valójában nem sokat használnak arra, hogy szárnyakat adjanak képzeletüknek. Ennek ellenére kreatívak és mély rálátással rendelkeznek a személyiségekre. Az INFJ -k meggyőző készségeit nehéz összevetni, és döntő tényezőjük a szenvedélyük. Viszont szeretnek magányosak lenni és okot keresni, mielőtt belevágnak.

13. ENFP:

Szabad szellemek, ők teszik ki a tömeg 7% -át, és a legjobb módja annak, hogy felismerjük őket, ha bármelyik bulin megtaláljuk a legelevenebbet. Érzelmesek, és ügyelnek arra, hogy ne lépjenek mások cipőjébe. Természetesen ezzel együtt minden kíváncsiság és megfigyelési készség együtt jár, de kitartóak és tudják, mikor kell pihenni. Gyakran hajlamosak túlgondolni, és nehézséget okoznak a fókuszálásban.

14. INFP:

Ezek az emberek megpróbálják megtalálni a jót mindenki körülöttük, függetlenül attól, hogy mi a rekord. Gyakran félreértik őket, de szeretik megvizsgálni a lehetőségeiket. Nagyon rugalmasak, és leginkább az idealizmusban hisznek. A megfelelő motiváció mellett kreatívak és szenvedélyesek tudnak lenni. Bár keményen dolgoznak, néha önzetlen kifejezéseik veszik át ítéletüket. Nagyon praktikusak, és gyakran túl komolyan veszik a dolgokat. Öntudatosak és magántulajdonúak, de végül működőképessé tehetik a dolgokat.

15. ESFP:

Általában izgatottak az életben általában. Szeretik a reflektorfényt, és nem tehetnek mást, mint pozitivitásra változtatni a körülöttük lévő aurát. Szimpatizálnak mások érzelmeivel, és bár nem mindig ők a legjobb emberek, akikkel együtt lehet lógni, jobbá teszik a körülötted lévő világot. Az ESFP -k nagyon merészek és eredetiek, de ugyanolyan praktikusak és megközelíthetőek. Érzékenyek és összpontosítatlanok, gyakran használják ezt a két tulajdonságot a bukáshoz.

16. ISFP:

Az ISFP -k elégedettek személyiségükkel, és igyekeznek harmóniát teremteni mindenkivel körülöttük. Bájosak és szenvedélyesek, de művésziek is, így egyformán ötletesek mindenről. Mivel nagyon kíváncsiak, kiszámíthatatlanok, ami sosem jó. Néha túlságosan teljesek is.

Ez volt tehát a személyiség 16 besorolása. Reméljük, hogy ugyanezen keresztülmenve megértette azt, akibe illik.

Személyiségtípusok A B C D:

A személy domináns vonásai és karakterei alapján a személyiségtípust 4 fő kategóriába sorolják – A B C D. Azonban ezek nem szigorúan vízzáró rekeszek, és egy személy további tulajdonságokkal rendelkezhet az összes kategóriából. A tulajdonságok többsége határozza meg az ember kategóriáját.

A személyiségtípus:

Rendkívül versenyképes emberek, és szeretnek gyorsan felmászni a sikerlépcsőn. Türelmetlenek, és gyors eredményeket keresnek. Ezek az emberek hajlamosak a bizonytalanságra is, ha kudarccal szembesülnek. Bármi legyen is a körülmény, mindig várják a győzelmet, és nem bánják, ha erőltetik magukat.

B személyiségtípus:

Ezek az emberek nyugodtak, nyugodtak, mégis versenyképesek. A különbség ezen emberek és az A típusúak között a győzelem sürgető érzése. A B típusú emberek összetettebbek és lazábbak. Hajlamosak az utolsó másodpercig eltolni. A halogatás a jelszó a B típusú emberek számára.

C személyiségtípus:

A C típusú emberek figyelnek a részletekre. Szeretnek mélyen belemerülni bármilyen témába, és néha elvesznek a folyamatban. Céljaikat és véleményüket mások felé tolják. A C típusú emberek nem önérvényesítő jellege néha bajba sodorhatja őket.

D személyiségtípus:

Pesszimista emberek, akik szeretnek negatív lencsén keresztül nézni a világra. Mögöttük a kudarctól való állandó félelem áll, és ez a bizonytalanság miatt távol maradnak másoktól.

A fent tárgyalt személyiségtípusok csak jelzik, hogy mi az a személy. Ennek nem kell tükröznie azt, hogy milyen személy lehet a jövőben. A személyiségtípusok felmérésével és az erősségek és gyengeségek azonosításával könnyen kiválaszthatja a fejlesztés legfontosabb területeit. Ne feledje, hogy bőven van hova fejlődnie, és csak Ön dönti el, hogy milyen személyiségbe szeretne besorolni.