10 különböző típusú tűzoltó készülék és használatuk

A tűz szikrája akár egy várat is elpusztíthat. A tűz az élet öt nagy elemének egyik ilyen veszélyes eleme. Mindegyik elem veszélyes, és a tűz az egyik legveszélyesebb elem. A tüzet általában víz oltja el, és ezt a módszert nagyon régóta követik. De ekkor tűzoltó készülékeket találtak, amelyek eloltották a tüzet. A tűzoltó készülékek sokféle változatban vannak, a tűz forrása alapján. Az oltóanyag minden egyes tűzoltó készülékben támogatja a tűzoltást a használat alapján. Néhány tűzoltó készüléket papírból, fából és műanyagból való tűzgyújtásra használnak. Hasonlóképpen, minden tűzforrásnak van egy speciális ágense, amely elolthatja a tüzet.

Mi az a tűzoltó készülék?

Általánosságban elmondható, hogy a tűzoltó készülék egy aktív tűzerősítő eszköz, amelyet kis tüzek oltására vagy szabályozására használnak. Nem tanácsos az irányításon kívüli tűzön használni, például olyan, amely elérte a plafont; kockáztatja a felhasználót, vagy pedig tűzoltó személyzet szakértelmét igényli. A tűzoltó készülék egy hengeres nyomástartó edényből áll, amely olyan anyagot tartalmaz, amelyet a tűz eloltására ki lehet üríteni. A nem hengeres nyomástartó edényekkel gyártott tűzoltó készülékek is léteznek, de ritkábban használják őket.

A tűzoltó készülékeknek két fontos kategóriája van:

 • Tárolt nyomás: A tárolt nyomás a kilökőanyagot a tűzoltószer ugyanabban a kamrájában tárolja. Az alkalmazott szerektől függően különböző hajtóanyagokat használnak. A nitrogént általában száraz kémiai tűzoltó készülékekkel használják, míg a víz- és haboltók levegőt használnak. A tárolt nyomású tűzoltó készülékek a szabványos tűzoltó készülékek.
 • Patronnal működtetett: ezekben az oltókészülékekben a kilövellő gáz külön patronban van, amelyet kiürítés előtt átszúrnak, és így a hajtóanyagot megnyitják az oltóanyag előtt. Ez nem olyan gyakori, és elsősorban ipari tűzterületeken használják, ahol az átlagosnál nagyobb a felhasználásuk.

A tűzoltó készülékek használata?

A tűzoltó készülék típusai

Igen! Ez minden bizonnyal egy dolog, amit tudnia kell. Mivel fő céljuk az, hogy segítsenek az embereknek tűz idején, ügyeltek arra, hogy könnyen kezelhetőek legyenek, még akkor is, ha pánikbetegségben szenved. A szakértők szerint egy egyszerű „PASS” parancsot kell követni,

 • Húzza ki a csapot a fogantyúból.
 • Célozzon a bázisra, mivel a felül kitűzött cél kudarcként fog végződni.
 • Óvatosan és lassan nyomja meg a ravaszt az oltóanyag felszabadításához.
 • Söpörés egyik oldalról a másikra, hogy csökkentse a tűz intenzitását, összpontosítson a tűz alapjára, az oltók legalább 10-20 másodpercig maradnak és elindítják a tüzet.

Míg ezeket az oltókat kézzel működtetik, néhány tűzoltó készülék automatikusan működik, amikor megszólal a tűzjelző. Az automatikus oltókészülékeket úgy tervezték, hogy nincs szükségük kézi erő alkalmazására. A legtöbb kézi tűzoltó készülék víz, por, hab, CO2 és vegyi alapú.

A tűz típusai és a különböző osztályú tűzoltó készülékek használata:

A tűz bármilyen forrásból kitör, és ez váratlan időben történik. A tűz bármilyen típusú lehet, konyhai tűz, elektromos szivárgás, ipari tűz, irodai tűz, autótűz stb. Minden tűzfajta rendelkezik tűzoltó készülékkel. A konyhából származó tüzet vízzel kell eloltani, míg a fát, papírt stb. El lehet zárni porral oltó készülékekkel. Általában az A osztályú tüzet a víz eloltja. A háztartási tűzoltó készülékek könnyen kezelhetők, és egyszerű utasításokkal használhatók. Az irodákban és iparágakban általában tűzoltó készülékek vannak, de nem használhatók a nagy tűz eloltására. A CO2 tűzoltó készülékeket többnyire elektromos tűzveszélyekhez használják, és általában ezek a fő tűzoltó készülékek, amelyeket a számítógépes kiszolgáló helyiségekben használnak. A B osztályú tüzeket is eloltották. A tűzoltó készülékek felhasználása alapján vannak besorolva. A B és C az átlagos minősítések, amelyek egy tűzoltó készülékre vonatkozhatnak.

 • ABC tűzoltó készülékek:

abc típusú tűzoltó készülék

A mono ammónium-foszfát, az ABC Dry Chemical, az ABE Powder, a három osztályú vagy a többcélú száraz vegyi anyag száraz vegyi oltó, amelyet A, B és C osztályú tüzeknél használnak. Az ABC száraz vegyi anyag mono-ammónium-foszfát és ammónium-szulfát keveréke, ahol a mono-ammónium-foszfát aktív. Ez minden típusú tűz esetén alkalmazható; tűz égő papírból, fából és műanyagból, tűz elektromos szivárgásból és tűz folyadékokból vagy gázokból. Szakértők vagy szakemberek többnyire az ABC tűzoltó készülékeket kezelik.

 • BC tűzoltó készülékek:

tűzoltó készülékek

A BC tűzoltó készülékeket száraz vegyi oltóknak is nevezik. Ez a B és C osztályú tüzeket egyaránt eloltja. A B osztályú tűz gyúlékony folyadékokból tör ki. A C osztályú tűz kitör a feszültség alatt álló elektromos berendezésekből. Tele vannak káliummal vagy nátrium -hidrogén -karbonáttal vagy CO2 -val. Ez számos tűzbaleset kezelésére alkalmas.

 • B osztályú tűzoltó készülékek:

b típusú tűzoltó készülék

A B osztályú tűz a tűzveszélyes folyadékok vagy gyúlékony gázok, kőolajzsírok, kátrányok, olajok, olajbázisú festékek, oldószerek, lakkok vagy alkoholok. A B osztályú tűzoltó készülékek CO2 -oltók, amelyek sűrített gázt tartalmaznak. A száraz vegyi oltók oltóanyagot és sűrített, nem gyúlékony gázt tartalmaznak az oltóanyag tűzbe juttatásához.

 • C osztályú tűzoltó készülékek:

c típusú tűzoltó készülék

A C osztályú tűzoltó készülékek alkalmasak feszültség alatt álló elektromos berendezések tüzére. A mono ammónium-foszfát és a nátrium-hidrogén-karbonát az általánosan használt oltóanyagok az ilyen típusú tűz elleni küzdelemben, mivel nem vezetnek. A C osztályú tűzoltó készülékeket az ausztrál rendszer E osztályú tűzoltó készüléknek minősítette.

 • D osztályú tűzoltó készülékek:

d típusú tűzoltó készülék

A D osztályú tűzoltó készülékek természetesen jelentős mennyiségű oltóanyagot igényelnek a tűz teljes lecsapódásához és elfojtásához. Ezeket az oltókészülékeket úgy tervezték, hogy jelentős mennyiségben juttassák el a megkülönböztető anyagot, hogy ez képezze az alapvető réteget, és az oltóanyagokat úgy választották meg, hogy inaktívak legyenek a legérzékenyebb fémekkel szemben.

 • K osztályú tűzoltó készülékek:

k típusú tűzoltó készülék

A K osztályú tűzoltó készülékek az elszappanosítás elvén működnek. Elszappanosodás akkor következik be, ha kémiai keverékeket, például kálium -acetátot, kálium -citrátot vagy kálium -karbonátot használnak étolaj vagy zsír égetésére. A lúgos keveréket a zsírsavval kombinálva szappanos habréteget képez a felületen, amely tartja a gőzöket és a gőzt, és eloltja a tüzet.

 • Tűzgolyó oltók:

golyós típusú tűzoltó készülék

A tűzgolyó egy egyszerű módja a tűz eloltásának. A nagy üveggömb CTC -ből áll, amely tűzre dobva felrobban és azonnal reagál. Korábban sós vizet töltöttek; most a gömb kálium -bikarbonátot tartalmaz. Ezzel lehetne elindítani a kicsiket Tűz ami törött a papírból vagy a fából.

A tűzoltó készülék típusai és felhasználása:

Bár ezek a tűzoltó készülékek kombinációi, itt van néhány hasznos típus.

1. Vízoltó készülékek:

vízi tűzoltó készülék

A vízoltók a legjobbak a szilárd részecskék, például a papír, a textilfa stb..

 • Vízsugaras oltó: Általában ez azt jelenti, hogy vízsugarat permetezünk az égőre, és így lehűtjük. Ez segít megelőzni az anyagok újragyulladásának esélyét. Ezeket azonban nem használják semmilyen feszültség alatt álló elektromos berendezésen, és gondoskodni kell ezek biztosításáról.
 • Vízoltó készülék adalékanyagokkal: A vízpermettel oltó készülékekhez adalékanyagokat, például vegyszereket adnak. Ezek habzó vegyszerek. Vegyszerek hozzáadása esetén a víz hajlamos elveszíteni természetes felületi feszültségét, és ezért teljesen felszívódhat az égő anyagokba.
 • Vízpermet oltók: Ismeretes, hogy finom vízcseppeket használnak spray formájában, és mindegyik cseppet nem vezető levegő veszi körül.
 • Vízi köd oltók: Ezek eloszlatják a vizet köd vagy köd formájában, és ezek a cseppek sokkal kisebbek, mint a vízpermetből vagy bármilyen másból diszpergáltak. Ha a csepp kicsi, a felület nagyobb lesz a méretéhez képest. Ez azt jelenti, hogy a vízcseppek gyorsabban elpárolognak, így gyorsabban elnyelik a hőt.

2. Haboltók:

hab típusú tűzoltó készülék

Ezek az A és a B osztályú tüzeknél használhatók és használhatók. Általában folyékony forrásokból, például benzinből és dízelből származó tűz oltására használják. Használati szempontból sokkal jobbak, mint a vízsugárral oltók, mert a haboltó készülékek szilárd anyagoknál is használhatók, mint a fa és a papír. A hab lezárja a folyadék felületét, és így megakadályozza, hogy a gyúlékony gőz levegővel érintkezzen. Az egyik hátránya, hogy nem használható szabadon folyó folyékony tűzön.

3. Poroltók:

por típusú tűzoltó készülék

Ezek valódi többcélú tűzoltó készülékek, amelyek A, B és C osztályú tüzekhez használhatók. Időnként az elektromos berendezésekből kitörő tűzön is használják. De nem igazán hűtik, így teret engednek az újragyújtásnak. Ezeket a poroltókat nem ajánlott épületekben vagy zárt terekben használni.

4. Szén -dioxid oltók:

szén -dioxid típusú tűzoltó készülék

ezeket általában olyan helyiségekben részesítik előnyben, ahol sok elektromos berendezés található. Általában szerver- vagy irodahelyiségekben használatosak. Használat után nem hagynak nyomot vagy nyomot, ellentétben az ismert haboltó készülékkel. A szén -dioxid tűzoltó készülékek B osztályú tűz esetén is használhatók, például paraffin vagy benzin.

A tűz különböző osztályai:

Azok számára, akik teljesen újak a tűzoltó készülék vásárlásában, itt vannak a különböző osztályai, amelyekkel tisztában kell lennie. Ha kíváncsi, mit értünk A, B osztály stb. Típusú tűz alatt, itt egy gyors ötlet.

 • A osztály: Az A osztályt akkor használják, ha az égő anyagok szilárd anyagok. Például fa, papír, műanyag és textil.
 • B osztály: A B osztály gyúlékony folyadékok, például benzin és olaj. Az étolaj és egyéb zsírok azonban nem tartoznak ide.
 • C osztály: A C osztály minden típusú gyúlékony gázra vonatkozik, mint a propán és a bután
 • D osztály: A D osztály tűzveszélyt nyújt fémek, például titán, magnézium vagy alumínium esetén.
 • E osztály: Ha tűz van az elektromos berendezéseken, az E osztály az előnyös.
 • F osztály: Ha tűz keletkezik étolaj és zsír miatt, akkor az F osztályt kell használni.

Mit kell tudnom tűzoltó készülék vásárlása előtt??

Ezekre vigyázzon, amikor tűzoltó készülékeket vásárol.

 1. Értékelés: hajrá! Itt biztosan számít a minősítés. Látni fogja az értékelést vagy néha öt osztályt. Azokban az iparágakban, amelyek hajlamosak a magasabb szintű tűzre, az ABC és a BC osztályok kombinációit részesítik előnyben. Ezeket a tűzosztály alapján kell kiválasztani. A lakóépületek szükségleteiknek megfelelő tűzosztályokkal vannak felszerelve.
 2. Az anyag: Az oltóanyagot is figyelembe kell venni. Mivel minden tűzosztály különböző tüzelőanyagok égetésére szolgál, a felhasználástól függően egyedi kémiai anyagokra lehet szüksége a tűz eloltásához..
 3. Kapacitás: a tűzoltó készülék kapacitása különböző célokat szolgál. Például egy 1 kg -os vagy 0,5 kg -os járművekre alkalmas, másrészt a 4 kg -nál nagyobbak ipari használatra szolgálnak. Ezért dönteni kell a tűzoltó készülék kapacitásáról, ez pedig attól függ, hogy milyen célra szeretné használni..
 4. Tanúsítvány: Minden tűzoltó készülékre, legyen az bármilyen típusú vagy osztályú, szükség van BIS/ISI tanúsító jelre.

Íme néhány további tudnivaló róluk.

 • A konyhai tűz elkerülése érdekében a könnyen kigyulladó dolgokat távol kell tartani a tűzforrástól.
 • Az autóból származó tüzet nem szabad vízzel kezelni.
 • Az elektromos szivárgást porított tűzoltó készülékkel kell kezelni, nem vízzel.
 • LPG -szivárgás esetén ne kapcsolja be vagy ki a lámpákat, amelyek nagyon rossz tüzet okozhatnak.
 • Kerülje a dohányzást a mozgó buszban, vonatban vagy személygépkocsiban, hogy megakadályozza a tűzszünetet.
 • Hordozható vagy mini tűzoltó készülékek használhatók utazás közben.
 • Célszerű háztartási tűzoltó készülékekkel rendelkezni a házakban a kis tűz eloltására.
 • A tűz keletkezését megfelelő felszereléssel kell kezelni.
 • Megakadályozza, hogy a gyerekek a tűzzel játsszanak.
 • Az ABC tűzoltó készülékek házakban használhatók, például papír, fa és műanyag.
 • A B osztályú tűzoltó készülékek nélkülözhetetlenek az iparban, mivel a tűz bármikor kitörhet folyadékokból és oldószerekből.
 • Az irodáknak rendelkezniük kell BC tűzoltó készülékekkel az elektromos szivárgás meggyújtásához.
 • A K osztályú tűzoltó készülékek nélkülözhetetlenek azokban az iparágakban, amelyek olaj alapú alapanyagokkal dolgoznak.

A tűz élő és halálos szörnyeteg. Az élő tűz egyetlen szikrából indul, és nagyon nagyra tör, ezt korábban észrevették, hogy meg lehetne előzni. A tűzoltó készülékek élő támogatóként működnek tűz esetén, de nem megfelelő használata katasztrófához vezethet. A különböző típusú tűzoltó készülékek, például A, B, C, D és K, mindegyik különböző vegyi anyagok keverékéből készül, mind száraz, mind folyékony. A vízről általában ismert, hogy vizet bocsát ki, de ez időnként katasztrófához vezethet; ezért mindig tanácsos megfelelő tűzoltó készüléket használni a tűzgyújtáshoz.