A bőrrák tünetei és okai

Testünknek öt érzéke van: a szaglás, a látás, a hallás, az íz és természetesen az érintés. Ezek közül a testünk legnagyobb szerve nem más, mint maga a bőr, amely körülveszi az egész testünket, és végigfut a fejbőr tetejétől a talpig. Mivel a bőr erős vastag réteg, így megvédi testünket a közeledő veszélyektől, véd a súrlódástól, és orvosolja a vágásokat és zúzódásokat..

A legtöbb esetben a bőr regenerálódik, ha hólyagokat képez a nyitott vagy súrlódó sebeken. Máskor külső segítségre van szükség. Ez a bőr tehát elég vastag ahhoz, hogy 3 réteget elbírjon benne. Az első réteg a tetején lévő pikkelyes sejtek, amelyek szorosan csomagolva vannak. A második réteg az alapsejteket képezi, a harmadik pedig a talajréteg, a melanociták. Ez a talajréteg felelős a melanin termeléséért, amely megadja az egyén színét.

A bőrrák olyan rákos sejtek, amelyek a bőr bármely rétegében képződnek, és időnként érintik mindhárom folyamatot. Gyakran vannak olyan molekulák a sejtekben, amelyek genetikai állapotot vagy az egyénre vonatkozó információt kódolnak, amelyet közismert nevén DNS -nek neveznek. Ezen elemek károsodása esetén a bőr sejtjei rosszul kezdenek működni. A rákos sejtek rendellenes sejtek, amelyek még nem teljesen érettek ahhoz, hogy felnőtt sejtnek lehessen tekinteni. Ezért használatuk félig segít még akkor is, ha normálisak voltak.

A sérült bőrsejtek miatt ezek a rendellenes sejtek gyors reprodukcióról híresek, majdnem kétszer olyan gyorsak, mint egy normális sejt. De ezek a sejtek általában nem pusztulnak el vagy szétesnek, mint a normál sejtek. Folyamatosan tolongnak, és végül megfosztják a helyükről a normál sejteket. Ez a rák kezdete. Gyakran ezek a sejtek felhalmozódnak egy helyen, és daganatot képeznek, amely aztán elszakadhat az anyjától, és külön bázist nyithat valahol, ezáltal sikeresen elterjedve a rákos sejteket.

A bőrrák típusai:

A bőrráknak két fő típusa van:

A keratinocita rák a bőr bazális és laphámsejtjeivel foglalkozik. Az orvos szerint ez a leggyakoribb típusú bőrrák, ahol a ráktípus a rákos sejtek keratinocita sejtjeiből véste a nevét. A másik fajta a melanoma, amely a pigmentáció helyén lévő legalacsonyabb réteg rákja. Annak ellenére, hogy a melanoma rák nagyon ritka, halálosabb, mint a korábbi sejtek, de gyógyítható, ha korai stádiumában észlelik. Számos ritka típusú bőrrák is létezik, például a Merkel sejtes karcinóma vagy a bőr limfóma stb..

A bőrrák okai és tünetei:

Az alábbiakban bemutatjuk a bőrrák fő tüneteit és okait.

A bőrrák okai:

A bőrrák különböző okai röviden összefoglalhatók

1. Sugárzásnak való kitettség:

A Hirosima Nagasaki nukleáris reakciója arról számolt be, hogy a túlélők egyre növekvő és riasztó bőrrák kockázatot jelentenek, amely minden második másodpercben megsokszorozódik, ahogy egyre több túlélő csatlakozott a bőrrákos táborhoz. Az orvos által megfogalmazott ok a csúnya sugárzást okolja, amiért a bőrrákos sejtek másodpercenként szaporodtak. Később bebizonyosodott, hogy bizonyos típusú riasztó sugárzásnak való kitettség bőrrákot okozhat.

2. Napégés:

A bőrrák növekedésének egyik leggyakoribb és legjelentősebb oka a D -vitaminunk egyetlen forrása, a nap. annak ellenére, hogy a Föld fényadója, a nap az UV -sugarak forrása a földön, olyan sugárzástípus, amellyel a bőrünk nem kompatibilis. Ennek eredményeként sok mellékhatás jelentkezik, amelyek közül néhány a sötét foltok a bőrön, a fiatal bőr idő előtti öregedése és ráncosodása, leégés, és ami a legfontosabb, hogy ezek a reakciók együttesen nagy kockázatot jelentenek a bőrrák kialakulására.

Az elvégzett kutatások azt mutatták, hogy gyermekkorunk egy bizonyos időpontjában testünk fehér bőrsejtjei napfény hatására elpusztítják magukat. Felnőtt korukban ezek a nagyon sérült sejtek rákosakká válnak. A bőrrák esélyei azonban közvetlenül összefüggnek a napsugárzás mértékével és az UV -sugárzásnak.

3. Genetika:

A nem melanoma bőrrák nem örökletes. A legújabb kutatások azonban azt mutatták, hogy a nem melanoma bőrrák nagyobb száma drasztikusan növeli a bőrrák kockázatát. Azon személyeknél, akiknek kórtörténetében laphámsejtes bőrrák van, 2-3-szor nagyobb esélye van ugyanezen betegség kialakulására.

4. anyajegyek:

A vakondok jelenléte, más néven diszpláziás nevi, szintén nagyobb kockázatot jelent a bőrrákra. Ezen anyajegyek némelyike ​​rendellenesnek tűnik, és általában nagyobb, mint a normál. Ezek a kóros anyajegyek nagyobb valószínűséggel rákosak.

5. Világos bőr:

A bőrrák a bőr pigmentációjától függetlenül kialakulhat, azonban a világos bőrű emberek nagyobb esélyeket mutatnak erre. A világos bőrű emberek kevesebb pigmentet tartalmaznak, ezért érzékenyebbek az UV sugárzás okozta károsodásokra. Ez növeli a bőrrák esélyét a sötétebb bőrtónusúakhoz képest.

6. Psoriasis:

Kiderült, hogy a pikkelysömörben szenvedőknél nagyobb a bőrrák kialakulásának kockázata. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a pikkelysömör minden esete bőrrákhoz vezethet. A pikkelysömör kezelésére alkalmazott kezelések, mint a PUVA (Psoralen Ultraviolet Light Treatment) növelik a hajlamot a melanoma bőrrákra.

7. Xeroderma Pigmentosum:

A Xeroderma Pigmentosum egy ritka genetikai bőrbetegség, amely a születéstől fogva jelen van. Ennek a Xeroderma Pigmentosum állapotnak azonban egy változata nem jelenik meg az első években. Az ilyen állapotú emberek nem tudják megjavítani bőrüket, ha napfénynek vannak kitéve. Ezért kerülniük kell a napsugárzásnak és más UV -sugárzásnak való kitettséget. Ezért az ilyen személyeknél a legvalószínűbb a bőrrák kialakulása.

8. Gyengült immunrendszer:

Különböző tanulmányok szerint ismert, hogy a gyengébb immunrendszerű emberek fokozottan hajlamosak a bőrrákra. Ide tartoznak azok is, akik szervátültetésen esnek át, akiknek immunszuppresszív gyógyszereket kell szedniük, valamint HIV/AIDS -fertőzöttek. Az ilyen személyeknek rendszeresen ellenőrizniük kell egy bőrgyógyász szakembert, hogy megnézzék a bőrrák korai tüneteit.

9. Anyajegyek:

Az anyajegyek nem más, mint színes foltok a bőrön, amelyeket különböző tényezők okozhatnak. Az orvosi terminológiában „veleszületett nevusnak” nevezik. Az anyajegyek képződése a külső rétegre korlátozódhat, vagy néha a mélyebb rétegekbe is behatolhat. Az olyan gyakori születési jelek, mint az eperjegyek és a portói borfoltok, a legkevésbé valószínű, hogy rákosak lesznek. Azonban a bőr külső rétegében kialakult néhány anyajegy rákos lehet. Az ilyen rákos sejtek könnyen eltávolíthatók műtéttel.

10. Vegyi anyagokkal való érintkezés:

Kiderült, hogy a specifikus vegyi anyagokkal való tartós érintkezés a bőrrák egyik oka is lehet. Ebbe a kategóriába tartozó vegyi anyagok közé tartozik a kreozot, a korom, az arzén, a kőszénkátrány, a szurok, a palaolajok és néhány kőolajtermék, például a motorolaj vagy az ásványolaj.

A bőrrák manapság a leggyakoribb rákos megbetegedés. A bőrrák tünetei különböző típusúak. Ezeket a tüneteket azonban gyakran tévesen diagnosztizálják, így az emberek nehezen tudják észrevenni.

A bőrrák jelei és tünetei:

Az alábbiakban bemutatjuk a bőrrák 10 jelét és tünetét, amelyek hasznosak a betegség korai felismerésében.

1. Pikkelysmr:

A laphám, amely a legfelső legtöbb terület, a leginkább érintett terület, amikor a bőrrákról van szó. Közvetlenül ki van téve az összes sugárzásnak, és legtöbbször a rák a sejt belső rétegeiben akár módot is talál arra, hogy kitessék magukat a legfelső rétegű laphámsejteken keresztül. Ezek a sejtek rákot okoznak bizonyos területeken, különösen azokon, amelyek a napfénynek vannak kitéve a legtöbbet, például az arcon, a füleken, a kezeken vagy a mellkas egy részén, a lábakon néha férfiak és nők egyaránt. Ennek tünetei az érintett terület kérgei, ahol a bőr pelyhesedik és hámlani kezd, majdnem olyan hal, mint a hal pikkelyei. Kis vörös kiütések vagy csomókhoz hasonló csomók képződnek az érintett területen.

2. bazális sejtes karcinóma:

Ezt a réteget általában a legfelső legtöbb réteg, a lapos réteg védi, de továbbra is elsősorban a napsugárzásnak kitett területre összpontosít. A sugárzás olyan erős, hogy a tudósok szerint a legtöbb réteget perforálhatja, hogy elérje a második réteget, ezáltal befolyásolja az ottani sejteket. A felső rétegtől eltérően ez a réteg gyöngyházfehér dudorokat mutat, amelyek ragadósak és viaszosak. Ezzel együtt megjelennek a bőrön barna foltok, amelyek gazdag színűek, de kicsik, csak a helyet érintik.

3. Bowen -kór:

A Bowen -betegség egy másik típusú laphámrák, amely a bőr felszínéről kifelé terjed. Vöröses és pikkelyes foltokként jelennek meg, amelyek akár kérges megjelenést is mutathatnak. A Bowen -betegséget nem szabad összetéveszteni ekcémával, pikkelysömörrel, gombával vagy normál kiütéssel. A bőrgyógyászral folytatott konzultációt követően azonnal kezelni kell.

4. Aktinikus keratózis:

Az aktinikus keratózist a napsugárzás hosszú távú kitettsége okozza. Az aktinikus keratózisban szenvedő személynél a test különböző részein apró, pikkelyes foltok alakulnak ki. Ezek a pikkelyes foltok túlnyomórészt a fejen, a kezeken és a nyakon találhatók. Az aktinikus keratózis a bőrrák egyik korai tünete, és nem szabad észrevétlen maradnia.

5. Melanoma sejtes karcinóma:

Ezek a rétegek a bőr talajszintjén képződnek, és megfelelő kezeléssel csökkenthetők és gyógyíthatók. A tünetek ugyanazok. Néhány példa a barna szeplőszerű foltok megjelenése, amelyek sötét színűek, és a csomószerű foltok kialakulása.

6. Aktinikus cheilitis:

Az aktinikus cheilitis, más néven gazda ajka, rákellenes állapotba fordulhat, amelyet az alsó ajkakon észlelnek. Pikkelyes foltok jelzik, és az ajkak állandó érdességét okozza. Az Actinic Cheilitis során fellépő egyéb gyakori tünetek egyike a kiemelkedő ajakvonalak jelenléte, az ajkak duzzanata és a bőr és az ajkak közötti halványuló határok. Ezért az ilyen bőrbetegségeket azonnal kezelni kell.

7. Atipikus vakond:

Ezek a bőrrák egyéb gyakori tünetei. Az atipikus anyajegyeket azonnal kezelni kell. Bár az első megjelenéskor ezek a vakondok nem tűnnek rákosnak, de néhány év múlva eggyé válhatnak. Az ilyen anyajegyek leggyakrabban a bőrterületeken találhatók, amelyek nagyrészt napfénynek vannak kitéve. Az atipikus anyajegyek szabálytalan alakúak, viszonylag nagyobbak és halványuló szegéllyel rendelkeznek. Emelkedettnek vagy laposnak tűnhetnek a bőr felületén.

8. Fényes emelt terület:

Ez nagyon gyakori jelenség az emberekben. A fényes kiemelkedő terület jelenléte a bőrrák egyik korai tünete. Vörösnek, barna és fekete színűnek tűnhetnek, vagy akár tejfehér megjelenést is mutathatnak. Ennek a fényes kiemelt területnek a színe azonban a bőr természetes pigmentációjától függ. Nem szabad figyelmen kívül hagyni őket, mint rendes anyajegyeket, és azonnal kezelni kell őket. Azonnal forduljon bőrgyógyászhoz, ha találkozik ezekkel a fényes, kiemelkedő területeken a bőrén.

9. Bőrkürt:

A bőrszarv tölcsér alakú növekedésként jelenik meg, amely a bőr vörös alapjából emelkedik ki. Ezek általában keratinból készülnek, és a bőrön különféle szarvak találhatók. Méretükben vagy alakjukban eltérőek, és általában a szebb bőrű embereknél figyelhetők meg. A bőrszarv a test bármely pontján kialakulhat, beleértve a nyakat és az orrot is.

10. Állandó nyitott pórusok:

Ezek a bőrrák másik gyakori jelei. A tartósan nyitott pórusok gyakran vérzik vagy kéregeket képeznek a bőr felületén. Bárhol megjelenhetnek a testen, beleértve a karokat, a nyakat, a hátat és a lábakat. Amikor ilyen pórusokkal találkozik a bőrében, itt az ideje, hogy azonnal forduljon egy jó bőrgyógyászhoz. Kezelés nélkül ezek a nyitott pórusok bazális sejtes karcinómákká fejlődhetnek. Az ilyen típusú karcinómák felgyorsíthatják a bőrrák előrehaladását.


Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/probotmusic.com/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/probotmusic.com/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80