Ludwig Mies van der Rohen elämä ja työ Bauhaus -liikkeen jälkeen

arkkitehti Ludwig Mies van der Rohe

Ludwig Mies van der Rohe – Elämä ja työ Bauhaus -liikkeen jälkeen

Ludwig Mies van der Rohen koko taideteos kattaa poikkeuksellisen pitkän ajan. Yrittämällä ymmärtää hänen teostensa kontekstia, saadaan melko kattava kuva 1900 -luvun arkkitehtuurin historiasta.

Vuosisata.

Tällä reitillä opimme lisää Ludwig Mies van der Rohen ja maailmanarkkitehtuurin kehityksestä Bauhaus -liikkeen (1931) jälkeen..

Ludwig Mies van der Rohe

Ludwig Mies van der Rohe mustavalkoinen valokuva

Ikuistettu postimerkissä

Ludwig Mies van der Rohe postimerkki Deutsche Post

Kausi ennen Bauhausia

Ennen kuin aloitamme, haluaisimme kuitenkin nimetä tärkeimmät teokset Bauhaus -taideryhmän kuolemaa edeltäneeltä ajalta. Aachenissa syntynyt taiteilija ja suunnittelija loi useita erottuvia huonekaluja vuoteen 1932, jolloin Bauhaus suljettiin. Nämä ovat z. B. MR -loungetuoli ja MR -tuoli (1931), Brnon tuoli (1930), Barcelonan tuoli (1929). Hänen tunnusomaisia ​​rakennuksiaan kuuluvat myös Stuttgartin Weißenhofsiedlungin ja Berliinin Afrischen Straßen asuinkerrostalot (1927) sekä toimistorakennus Friedrichsstraßessa (1921). Luetellut rakennus- ja suunnitteluesimerkit ovat vain muutamia Ludwig Mies van der Rohen tärkeistä töistä. Ne kuitenkin osoittavat diskursseja, jotka muodostavat hänen koko työnsä.

Barcelona tuoli ruskea

barcelona -tuolin suunnittelija Ludwig Mies van der Rohe

Ludwig Mies van der Rohe ja Bauhaus -liike

Vuonna 1930 Ludwig Mies van der Rohesta tuli Bauhausin johtaja. Hän teki siellä useita innovaatioita. Natsien paineen alaisena Bauhaus joutui sulkemaan viidentoista vuoden jälkeen vuonna 1932. Sitten taiteilija otti ideoidensa kehittämisen omiin käsiinsä ja perusti oman rakennuskoulunsa.

Bauhaus -liikkeen rooli

Ludwig Mies van der Rohe ja Bauhaus -liike

Monet Bauhaus -opiskelijoiden teokset esiteltiin rappeutuneen taidenäyttelyn aikana. Esitettyjen maalareiden ryhmään kuuluivat mm. Wassily Kandinsky, Paul Klee ja Laszlo Moholy-Nagy.

Suunnittelu ja arkkitehtuuri mottoon: “vähemmän on enemmän”

Ludwig Mies van der Rohe

Huonekalusuunnittelija Mies van der Rohe

kurja van der rohe vähemmän on enemmän

Ludwig Mies van der Rohen viimeiset rakennukset Saksassa

Pian tapahtui, että Ludwig Mies van der Rohe joutui jättämään kotinsa. Kaksi rakennusta, jotka rakennettiin ennen tätä aikaa, olivat Lemken talo Berliinissä ja Verseidagin työpaja Krefeldissä.

Sisäpiha oli ainutlaatuinen ensimmäisessä esimerkissä. Se osoitti erittäin innovatiivisen yhteyden sisätilojen ja ympäröivän viheralueen välillä.

Lemken talo Berliinissä

Mies van der Rohe Lemke House Berlin

Katsaus taloon …

Mies van der Rohen talo Berliini

1937 – Ludwig Mies van der Rohe tapaa Frank Lloyd Wrightin

Frank Lloyd Right kieltäytyi tapaamasta ihmisiä, kuten Le Corbusier ja Walter Gropius. Mutta hän kutsui Ludwig Mies van der Rohen kesämökkiinsä Taliesiniin, Wisconsiniin. Molempia yhdisti luonnollinen asenne innovaatioihin: he olivat sitä mieltä, että ne olivat tärkeitä, mutta eivät itsetarkoitus. Ludwig Mies van der Rohen vierailu Frank Lloyd Rightissa kesti neljä päivää ja yhdistettiin henkilökohtaiseen vierailuun Unity -temppelissä, Coonley Housessa ja Robie Housessa Illinoisissa.

Frank Lloyd Wright

frank lloyd wright mustavalkoinen valokuva

Pysy Yhdysvalloissa vuoden 1938 jälkeen

Vuoden 1938 jälkeen Mies van der Rohe muutti Yhdysvaltoihin. Siellä hän loi useita suuria rakenteita Chicagossa, Houstonissa, New Yorkissa ja muissa kaupungeissa ympäri maata.

Katsotaanpa kolmea silmiinpistävää rakennusta tältä ajalta. Ota ensin Wishnick Hall Illinoisin teknillisessä instituutissa Chicagossa (1958). Arkkitehtuurin professorin Peter Landin mukaan työ laajensi hänen ajatuksiaan teknisestä kauneudesta.

Crown Hall Chicagossa

kruunusalin arkkitehti Ludwig Mies van der Rohe

Farnworth House on esimerkki kotikäyttöön tarkoitetusta laitoksesta. Aivan kuten Ludwig Mies van der Rohen aiemmat asuinrakennukset, se ratkaisee tehtävän – olla mukava ja lähellä luontoa yksinkertaisimmalla mahdollisella tavalla. Arkkitehdin alkuperäinen idea on asettaa kaksi paneelia päällekkäin. Nämä tukivat lujasti lasiseinät.

Lafayette Park Detroitissa

lafayette -puisto Ludwig Mies van der Rohe

Seagram -rakennus New Yorkissa

Lopetetaan yksi Ludwig Mies van der Rohen uusimmista toimistorakennuksista. Tämä on myös yksi arkkitehdin suurimmista teoksista. Se on ihanteellisesti kirjoitettu nykyaikaiseen kaupunkimaisemaan. Samalla se virkistää sinua kirkkaan keltaisilla ikkunoillaan.

Seagram -rakennus – pilvenpiirtäjä New Yorkissa

Seagram -rakennus New Yorkissa Ludwig Mies van der Rohe

Lyhyt saldo

Esitetyt teokset ovat vain pieniä otteita Mies van der Rohen elämästä ja työstä Bauhaus -liikkeen jälkeen. Mutta ne ovat hyvä perusta analyysille, jos olet kiinnostunut arkkitehtuurista ja moderneista arkkitehtonisista tyyleistä.

Ne osoittavat, että kaikista käännekohdista huolimatta 1900 -luvulla on joitakin muuttumattomia suuntauksia: Yksinkertaisuuden tavoittelu, luonnonläheisyys ja mahdollisimman monen toiminnallisuuden integrointi ovat aina ratkaisevia.

Nerokas asia Ludwig Mies van der Rohessa on hänen henkilökohtainen kantansa tähän kaikkeen. Mikään ei muutu itsestään, kaikki arvioidaan tilauksen erityistarpeiden mukaan. Rakennukset ottavat myös riittävän kannan yhteiskunnan, kulttuurin ja filosofian kysymyksiin, mikä tekee niistä entistä arvokkaampia.

Arkkitehtuuri ja modernit arkkitehtoniset tyylit – pyrkimys yksinkertaisuuteen ja luonnon läheisyyteen

Ludwig Mies van der Rohe postimerkki moderni arkkitehtuuri

Loistavan arkkitehdin Ludwig Mies van der Rohen teokset

huono van der rohe toimii