Tietoja kiinteiden talojen rakentamisesta ja brutalismin kauneudesta

Arkkitehtuurin historia on erittäin tärkeä nykyaikaisen arkkitehtuurin ymmärtämiseksi. Yksi tyyleistä, joilla on edelleen erittäin tärkeä rooli tänään, on brutalismi. Hän on vastuussa monista kaupungeissamme olevista rakennuksista, jotka ovat erittäin karkeita ja raittiita.

Olemme tottuneet heidän läsnäoloonsa. Usein nämä ovat hyvin edustavia rakennuksia, ja siksi me tavallisina ihmisinä emme uskalla kysyä, miksi ne on rakennettu tällä esteettisellä tavalla.

Mutta itse asiassa meillä on oikeus ymmärtää, miksi niin monet massiiviset rakennukset on rakennettu niin karkealle, jopa raa’alle tyylille. Tällä on jotain tekemistä yhteiskuntamme kehityksen ja ajattelutapamme kanssa.

Yritämme välittää sinulle yksinkertaisella tavalla kuinka brutaali liittyy historiaamme ja nykyaikaiseen elämäämme.

Kiinteiden talojen rakentaminen – Le Corbusierin Cité Radieuse

kiinteä talonrakennus brutalismi arkkitehtuuri le corbusier cite radieuse kerrostalo julkisivu värikäs

Miksi arkkitehdit valitsevat elämän “ruman” puolen?

Päätös rumarakennuksesta oli eräänlainen päätös avoimuudesta ja rehellisyydestä. Herkät julkisivut ja koristelu nähdään tässä yhteydessä eräänlaisena meikkinä, josta nyt luoputaan.

Arkkitehdit keskittyvät niin sanottuun olennaiseen ja opettavat rakennustensa kautta yhteiskuntaa käyttäytymään samalla tavalla.

Tätä asennetta ei kuitenkaan pidä ymmärtää väärin siten, että brutalismi on vain konkreettista eikä mitään muuta. Sen takana on monimutkaisempi näkemys maailmasta.

Brutalistinen arkkitehtuuri betonista – Le Corbusierin Citrohan

kiinteä talonrakennus brutalismi arkkitehtuuri moderni betonijulkisivu le corbusier citrohan

Southbank Center, Lontoo

Yritetään tehdä brutalismi selkeämmäksi esimerkeillä. Yksi tärkeä esimerkki on Lontoon Southbank Center -rakennus. Se rakennettiin havainnollistamaan sitä voimaa, jonka Britannia kesti selviytymään toisen maailmansodan vakavista vaikutuksista.

Tämän rakennuksen arkkitehdit olivat Robert Matthew ja Leslie Martin. Se on rakennettu vuonna 1951.

Rakennus ilmaisee voimaa ja kestävyyttä, mutta samalla se osoittaa pettymyksen julman sodan jälkeen, joka muovasi yhteiskuntaa vielä silloin.

Southbank Center Lontoossa

massiivinen talonrakennus lontoo southbank center brutalismi arkkitehtuuri

kiinteän talon rakentaminen Lontoo Southbank Center Rakkauden festivaali

Kiinteä talorakennus lontoon etelärannan keskusta maalattu keltaiseksi moderni arkkitehtuuri

Kiinteän talon rakentaminen lontoon etelärannan keskustan luonnos

National Theatre, Lontoo

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin rakennettiin toinen brutaalirakennus. Vuonna 1976 kansallisteatterin rakensi Sir Denys Lasdun.

Tähän voimakkaasti kritisoituun projektiin vaikuttivat arkkitehdit Le Corbusier ja Mies van der Rohe. Ruman ulkonäön aiheuttamat arkkitehdit keskittyivät sisäisiin arvoihin, tässä tapauksessa kulttuurin ja taiteen kauneuteen.

Rakennuksen sisustus on eräänlainen palkinto niille, jotka ovat päättäneet katsoa ulkopuolen ulkopuolelle. Sisällä löydät leikkisän ja vilkkaan ilmapiirin portaiden, huoneiden ja käytävien monimutkaisen rakenteen ansiosta.

Lontoon kansallisteatterin julkisivu

massiivinen talonrakennus Lontoo Southbank National Theatre Brutalismi Moderni arkkitehtuuri

kiinteä talorakennus lontoon kansallisteatteri betoni julkisivu brutlismi arkkitehtuuri

vankka talorakennus lontoo kansallinen teatteri brutalismi arkkitehtuuri moderni betoni

Brunswickin keskus Bloomsburyssa

Toinen tyypillinen esimerkki on Blounburyn Brunswick Center. Ylelliset unelma -asunnot on piilotettu brutaalin julkisivun taakse. Tällainen arkkitehtoninen tyyli ilmaisee asennetta elämään, että todella korkea elintaso luopuu kaikista mielenosoituksista ulkopuolelle.

Brutalismi on edelleen arvostettu tyyli massiivisten talojen rakentamisessa. Se on edelleen ikoni historiassaan ja viesteissään. Kritiikistä huolimatta hänet pidetään edelleen alkuperäisenä ja miellyttävänä. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että sen luonne tarjoaa asukkaille ja vierailijoille todella hyvän kokemuksen neutraalin kuoren takana. Monissa tapauksissa tämä on luultavasti paljon parempi kuin viehättävän näköiset talot, jotka tuottavat pettymyksen sisällämme …

Brunswickin keskus Bloomsburyssa

kiinteän talon rakentaminen lontoo bloomsbury brunswick center julkisivu terassit brutalismi arkkitehtuuri

kiinteän talon rakentaminen lontoo bloomsbury brunswick center kävelykatu vapaa -aika

kiinteä talonrakennus Lontoo Bloomsbury Brunswick Center Terassihuoneisto