Indiai vezetéknevek listája: 100 népszerű vezetéknév, amit tudnia kell!

India számos kultúra, közösség, kasztcsoport és hagyomány hagyománya. Miközben gyermekkorunkból tanulunk, az egység a sokszínűségben. Az indiai szubkontinensen sokféle kultúra létezik, mégis mindannyian egyek vagyunk. Az indiai vezetékneveknek világszerte más jelentőségük van, tekintettel arra, hogy más országokkal ellentétben őket vagy kasztok, törzsek, közösségek, foglalkozási történelem vagy születési hely határozza meg.

Az indiai vezetéknevek nagyon hatalmasak; főleg nem lehet számolni, hány ezer létezik. Ennek ellenére megpróbáltuk megadni a legnépszerűbb indiai vezetéknevek listáját. Tehát ma tanuljunk meg mindent róluk.

indiai vezetéknevek

A leggyakoribb vezetéknevek Indiában:

Menjünk előre, és fedezzük fel a leggyakoribb indiai vezetéknevek listáját. Ez az indiai vezetéknévlista tartalmazza az ország különböző régióiban népszerű és híres neveket. Tehát itt a leghíresebb és legnépszerűbb indiai vezetéknevek és vezetéknevek értjük!

Legnépszerűbb észak -indiai vezetéknevek:

1. Agarwal:

Aggarwal vagy Aggarwel vagy Agarwal népszerű észak -indiai vezetéknév. A származási és lakossági államok közé tartozik Uttar Pradesh, Delhi, Himachal Pradesh, Rajasthan és Uttarakhand. Kereskedelmi és üzleti osztályos közösségekhez tartoznak.

2. Ahuja:

Ahuja elsősorban a pandzsábi és a szikhekhez tartozik. Ők Arora ősei.

3. Arya:

Bár manapság kevésbé használják vezetéknévként, Arya szanszkrit eredetű, ami hatalmas vagy becsületes embert jelent. Voltak árják, főleg a király uralkodása alatt, akik jól képzett közösségek.

4. Bakshi:

A Bakshi vezetéknév történelmileg olyan közösségek, amelyek bérek elosztói a hadseregekben. Ez egy pandzsábi vezetéknév, és fizetőmestert jelent. Ez a hagyományos indiai vezetéknevek közé tartozik.

5. Khatri:

A név a Kshatriya közösséghez tartozik. Leggyakrabban a pandzsábitáknál, a khatriseknél is a Jaatok találhatók. A prominens lakosság Delhi, UP és Haryana környékén található.

6. Laghari:

Laghari kezdetben törzs Pandzsáb és Sind környékén és környékén, ma már Pakisztánban is. Ők a legnagyobbak a Baloch törzsben.

7. Burman:

A Burman védelmet jelent. A szanszkrit nyelvből származik, és Varman másik neve is. Főleg Kelet- és Észak -Indiában vannak jelen.

8. Bhatt:

Bhatts az ötvös kaszt. Népszerűek Észak -Indiában, Pandzsábban és környékén, valamint Haryana környékén.

9. Bedi:

Bedi közösség a Khatrishoz tartozik; ősi hírűek, mint a Védák szakértői. Olyan államokban vannak, mint UP, Rajasthan és Delhi.

10. Varma:

Varma egy elterjedt észak -indiai vezetéknév. A Kshatriya kaszthoz tartoznak, és szinte elterjedtek több államban a régiókban és környékükön. Ez a népszerű királyi vezetéknevek között Indiában.

11. Dalal:

Dalal az észak -indiai dzsats közösség gotrája és klánja. A parszi közösségekben is vannak dalalok.

12. Chabra:

Chabra hindu és selyem vezetéknév is, és az Arorashoz is tartozik. A legtöbb chabra azonban Punjabban található.

13. Chawla:

Chawla hindu és szikh vezetéknév is. A pandzsábi régiókban vannak, és néhányan Pakisztánban is, akik felosztás után mentek.

14. Csádha:

Chadha ismét pandzsábi vezetéknév. Üzleti családokhoz tartoznak, és a khatri közösségekhez is tartoznak.

15. Ahluwalia:

Az Ahulwalias India északnyugati részén és Pakisztánban található. A Kalal közösséghez tartoznak, akik kasztos foglalkozása a sörfőzés.

16. Dewan:

A Dewan egy arab, Diwan szóból származik. Ezek olyan családnevek, amelyek az ókori királyi időkből származtak, amikor a család személyét Diwannak, a régió legmagasabb tisztviselőjének nevezték ki.

17. Kohli:

Kohli a Khatri klánhoz tartozik. Dzsammu, Kasmír, Pandzsáb és Delhi tartományok környékén vannak. A k -val kezdődő népszerű indiai vezetéknevek közé tartozik.

18. Lal:

Lal többnyire Delhi, UP és Bihar államok környékén található. Számukban meglehetősen kiemelkedőek. Eredetük azonban tisztázatlan.

19. Malhotra:

A malhotrák a khatri közösség is. Rajputok, általában a kereskedelmi vagy üzleti felső osztályba tartoznak. A legtöbb Malhotra Pandzsábból, UP -ból és Delhiből származik.

20. Mehrotra:

Mehrotra szintén a khatri közösségből származik, Malhortas másik oldalához tartozik. Tehát ők is hasonló társadalomhoz tartoznak.

21. Grover:

Groverék hindu és szikh közösségekből származnak. Népszerűen jelen vannak Punjab, MP, UP és Delhi környékén.

22. Kaur:

A Kaur elterjedt pandzsábi vezetéknév; uralomban vannak az államban.

23. Kashyap:

Kashyap eredeti gyökerei a brahmanoktól származnak. Ezek teknősbékát és őzet jelentenek. A legtöbben úgy vélik, hogy a mitológiai bölcs Kashyap leszármazottai.

24. Garg:

Garg Jain és Bania vezetékneve. Jelenleg elterjedtek Indiában. Ezek azonban főként az északi és nyugati régiókból származnak.

25. Chopra:

A Choprák hinduk és szikhek, Pandzsábból származó bennszülöttek.

Legnépszerűbb dél -indiai vezetéknevek:

26. Anand:

Anand boldogságot vagy örömet jelent. Tehát technikailag ez nem sokáig volt családnév, és a közelmúltban kezdett családnévvé válni a dél -indiánokban.

27. Reddy:

Reddy népszerű kasztcsoport a dél -indiai Andhra Pradesh és Telangana államokban. King uralkodása idején az adminisztratív munkákban dolgoztak.

28. Antony:

Antony keresztény vezetéknév Andhra Pradeshben és Telanganában. Az Antony keresztnévből származik, később vezetéknévvé alakították át.

29. Balakrishnan:

A Balakrishnan népszerű név Tamil Naduban. Technikailag Gyermek Krisnát jelent.

30. Chowdhary:

A Chowdhury kasztcsoport Andhra Pradesh államban, és az állam meghatározó közösségéhez tartozik.

31. Iyer:

Iyer egy népszerű tamil nadu vezetéknév, amely a brahminokhoz tartozik.

32. Iyengar:

Iyerhez hasonlóan Iyengar is bráhmin felső kaszt közösség Tamil Nadu államban.

33. Zakariás:

Zacharia népszerű Christina héber vezetéknév Kerala államban.

34. Rao:

Rao jelen van Goa, Andhra Pradesh és Orissa államokban is. Különböző kasztcsoportok használják őket, például a brahmanok, a kammák és a velamák a dél -indiai államban.

35. Naidu:

A Naidu egy másik népszerű vezetéknév Telangana és Andhra Pradesh államokban. Ez azért van, mert az uralkodó kaszthoz tartoznak.

36. Mani:

A Mani rövid vezetéknév olyan államokban, mint Kerala és Tamil Nadu. Ezek a vezetéknevek a Subramanian, Pandian stb.

37. Nair:

A Nair népszerű Kerala vezetéknév ugyanabba a kasztba tartozik. Ezek uralkodó kasztok, a jogdíj egyik formájának tekintik.

38. Achari:

Az Achari kasztok Karnatakához, Telanganához és Andhra Pradeshez tartoznak. Munkásképzett kasztcsoportok.

39. Nádár:

Nadar uralkodó Tamil Naduban. Nem egy kasztról van szó, hanem különböző al-kasztok vannak bennük. Keralában is jelen vannak. Történelmileg a pálmabor vagy a kisgyerek a kaszt foglalkozása.

40. Namboothiri:

A Nambudiri vagy Namboothiri uralkodó vezetéknév Kerala államban, Brahminhoz és magasabb kasztprofilhoz tartozik.

41. Sastry:

A Sastry vagy a Sastri azt jelenti, hogy járatos a sastrákban vagy a szanszkrit nyelvű vallási értekezésben. Ez egy általános vezetéknév minden dél -indiai államban. Ez egy népszerű indiai vezetéknév, amely S betűvel kezdődik.

42. Kaushik:

A Kaushik vezetéknév népszerű Észak- és Dél -Indiában, különösen Telugu államokban.

43. Kumar:

A Kumar azonban széles körben elterjedt vezetéknév Dél -Indiában, nem egy adott közösség vagy kasztok által. Sokan használják ezt a vezetéknevet. Ez Isten Kartikeya jelzőjét jelenti.

44. Chari:

Chari jelen van Karnatakában, Tamil Naduban és Andhra Pradesh/Telangana államokban. Elsősorban a Vismakarmas kasztcsoportjába tartoznak.

45. Krisna:

Krisna az Úr Krisna által közvetlenül használt név, és általában több dél -indiai név vezetékneveként használják.

46. ​​Csinos:

Shetty Karnataka államból származik. Elsősorban a part menti Karnataka környékéről származnak, akik mind a vaisja, mind a kšatriya közösségekhez tartoznak.

47. Gowda:

A Gowda egy másik elterjedt vezetéknév több Karnataka régióban. Az ókorban Gowda volt a falu közigazgatási vezetője vagy feje.

48. Hebbár:

A Hebbar népszerű vezetéknév Karnataka államban is.

49. Goud:

Gouds a kasztcsoportokból származó vezetéknév. Elsősorban Telanganában, Andhra Pradeshben, Karnatakában és Tamil Naduban vannak jelen.

50. Raju:

Ahogy a név is sugallja közvetlenül a dél -indiai nyelveken, a Raju azt jelenti, hogy király, és Kshatriya kasztcsoportokból származnak. Az adott kasztból többen használják a vezetéknevet.

A legnépszerűbb kelet -indiai vezetéknevek:

51. Banerjee:

A Banerjee vagy a Bandyopadhyay a brahminok vezetéknevének egy formája Nyugat -Bengáli államban. A többi űrlap a Bonnerjee, a Banerjea és a Banerji.

52. Basu:

A Basu egy másik népszerű vezetéknév Bengáliában. Bose -nak is hívják őket.

53. Choudhury:

A Choudhury egy másik népszerű kasztcsoport Bengáliában, ami a felelősséget viseli. Ez a vezetéknév eredetileg a katonai parancsnoknak vagy haditengerészeti és elefánttestnek adott titulusból származik.

54. Chakrabarti:

A Chakrabarti egy másik népszerű vezetéknév Kelet -Indiában, ami császárt vagy uralkodót jelent.

55. Adat:

Dutta általában egy Kshatriya kasztcsoport Orissa és Bengália területén.

56. Ghosh:

Ghosh több keleti államban a tejesemberek kasztcsoportjaihoz tartozik. Bengáliában, Assamban és Orissa -ban is dominánsak.

57. Ganguly:

A Ganguly vezetéknév, más néven Gonguly vagy Gangopadhyay, a Brahmin közösség leszármazottainak tekinthetők. Ezért népszerűek Bengáliában.

58. Gupta:

A Gupta a kormányzó védelmezőjét jelenti. A bengáli régiókban is népszerűek.

59. Mukherjee:

Mukherjee azt jelenti, főnök, igazgató vagy tanár. A nevet szanszkritul Mukhopadhyay -nak is nevezik. Ismét népszerű a Bengáli régiókban.

60. Das:

Das több államban is megtalálható, mint például Bengália, Assam, Orissa és más közeli régiók. Szolgát vagy bhaktát jelent.

61. Adhikari:

Adhikari általában tiszti kasztok vezetékneve. Több keleti államban is ott vannak, és mindkettő uralkodó Nepálban és Indiában.

62. Baruah:

A Barua népszerű északkeleti vezetéknév Assamban és Sikkimben. Több kasztnak ugyanaz a vezetékneve. A név új életmódot jelent.

63. Pujari:

A pujarisok általában brahmin vagy kshatriya közösségi vezetéknevek. Számos államban elterjedtek, például Bengália, Orissa, Karnataka, Maharashtra stb..

64. Kalita:

A Kalita az Assam és a közeli államok és régiók Kshatriya közösségének vezetékneve.

65. Sharma:

A Sharma vigaszt, örömet vagy boldogságot jelent. Ez főként az Orissa -hoz kapcsolódó Brahmin -kaszt vezetékneve.

A legnépszerűbb nyugat -indiai vezetéknevek:

66. Patel:

A Patel Gujarat államban elterjedt vezetéknév. Elsősorban földbirtokos közösségek, mezőgazdászok, valamint üzleti és kereskedői osztály.

67. Amin:

Amin azt jelenti, hogy megbízható vagy hűséges az iszlámban. Ez egy népszerű muszlim vezetéknév Nyugat -Indiában.

68. Apte:

Az apte gyakori és uralkodó vezetéknév a brahmanok egy részében Maharashtra -ban.

69. Deshpande:

Deshpande ismét marathi vezetéknév. Deshastha Brahminok és Goud Saraswat Brahminok főleg ezt veszik.

70. Jain:

A dzsain vezetéknév maga a jain vallási közösség tagjait jelenti. Szinte az összes jain használja a vezetéknevet, amely Nyugat -Indiában domináns és népszerű.

71. Jha:

A Jha egy szegmens a Brahmin közösségben Gujarat államban, Maharashtra államban és más régiókban.

72. Joshi:

Joshi technikailag asztrológust jelent. Ez egy népszerű vezetéknév Nyugat -Indiában, akik az adott közösségekből származnak.

73. Kapadia:

A Kapadia technikailag szövetgyártót jelent. Ők üzleti textilközösség tagjai Maharashtrából és Gujaratból, Rajasthanra is kiterjesztve.

74. Dubey:

A Dubey vagy Dwivedi népszerű vezetéknév Gujaratban. A Brahmin kaszthoz és a Brahminok Pancha Gauda osztályozásához tartoznak.

75. Gandhi:

Mindannyian hallottuk a Gandhi vezetéknevet. Ez egy Baniya gudzsaráti vezetéknév leszármazottja.

76. Mód:

Gujarat, a többi állam, például Chhattisgarh mellett Haryana is Modi vezetéknévvel rendelkezik. A Rajput Kshatriya közösséghez tartoznak.

77. Kulkarni:

A Kulkarni népszerű vezetéknév Maharashtrában, különösen a brahman közösségekben.

78. Deshmukh:

A Deshmukh egy natív cím, amelyet az adott közösség desamukhi kap. Ezt követően vezetéknévként használják Maharashtrában és a régiók környékén.

79. Tendulkar:

A Tendulkar Maratha vezetéknév, hasonló a család többi családjához, mint például Sawarekar, Mangeshkar, Gavaskar stb..

80. Awasthi:

Awasthi a Kanya-kubja brahminok alszekta. Kevés régióhoz tartoznak Maharashtra -ban, Gujaratban, és az UP őslakosai is.

Legnépszerűbb családi családnevek:

81. Ambani:

Az Ambani népszerű indiai vezetéknév. Mindannyian ismerjük Anilt és Mukesh Ambanit, valamint üzleti birodalmukat. A gudzsaráti hindu közösség őslakosaihoz tartoznak.

82. Adani:

Adani egy másik ismert üzleti mágnes vezetéknév. Ők is Gujarat üzleti közösségei.

83. Birla:

A Birla -k a Vaišja kereskedelmi közösségben őshonosak. Ők a Marwaris közösség, őshonos Rajasthan államban.

84. Damani:

A Damani -k közösségi vezetéknevek. Ők is Maharashtra vagy Gujarat.

85. Godrej:

Godrej egy parszi nyelvű közösség vezetékneve. A Zoroastrian Parsi családhoz tartozik Gujarat és Maharashtra környékén.

86. Hinduja:

A hindu szanszkrit nyelven a hindu nyelvből származik, ami a hindusztáni földdel kapcsolatos. Ez a vezetéknév a szindhi kereskedelmi közösséghez tartozik.

87. Bajaj:

Bajaj egy híres üzleti család Indiában. A vezetéknevet azonban a khatri közösség különböző tagjai használják, és egy kereskedői osztályba tartozik.

88. Wadia:

Wadia vezetékneve Gujarathoz és egy Parsi családhoz tartozik. Közösségi foglalkozásuk szerint üzletemberek és kereskedők.

89. Nádár:

Az indiai ShivNadar üzleti mágnes a Tamil Nadu Nadar közösségből származik. Ez egy dél -indiai családnév kasztcsoport olyan családokból, akik az ókori uralom alatt adószedők és urak voltak a földön.

90. Mittal:

A Mittal egy népszerű Baniya hindu vezetéknév, amely az észak -indiai államokhoz, például Punjabhoz, Rajasthanhoz és a közeli régiókhoz tartozik. A nevet Lakshmi Mittal, az acélipari vállalat vezetője ismeri.

Legnépszerűbb filmipari vezetéknevek:

91. Kapoor család (Prithviraj Kapoor):

A Prithviraj Kapoor családból származó Kapoor család a bollywoodi filmipar legrégebbi családja. Elég régóta uralják az ipart. Ezek a Kapoorok a pandzsábi régióhoz tartoznak. A család népszerű szereplői Prithviraj Kapoor után: Raj Kapoor, Rishi, Randhir, Rajiv Kapoor, valamint Kareena, Karishma és Ranbir Kapoor.

92. Kapoor család (Surinder Kapoor):

Egy másik híres Bollywood Kapoor család a Surinder Kapoor -tól származik. Ez a család is Rajasthan, Punjab és Peshawar pakisztáni régiókkal rokon, és a népszerű színészek közé tartozik Anil Kapoor, Boney Kapoor, Arjun, Sonam, Jahnvi és Khushi Kapoor.

93. Bachchan:

A Bachchan család az Uttar Pradesh őslakosához tartozik. A népszerű színész Amitabh Bachchan, fia, Abhishek Bachchan jól ismertek ezen a vezetéknéven.

94. Allu és Mega család:

Az Allu és Mega – Konidela családok a Tollywood filmiparhoz tartoznak. Ez a családnév, és őshonos Andhra Pradesh. A híres családnevek közé tartoznak Tollywoodban és a dél -indiai iparban.

95. Chopra család (Yash Chopra):

A Chopra vezetéknév pandzsábi régiókból származik, amely most még Pakisztánra is kiterjed a felosztás után. A családi vezetéknév a hindu vallásból származik. A Chopra széles körben elterjedt Rajasthan és Haryana környékén is. A Kshatriya közösséghez tartoznak. A híres Bollywoodi Chopra magában foglalja a késő Yash Chopra, Aditya Chopra és Uday Chopra.

96. Bhatt:

A Bhatt család (Mahesh Bhatt, Alia Bhatt) többek között a népszerű bollywoodi vezetéknevek. A Bhattek hindu vallású brahmanok vagy papi közösség.

97. Gulzar család:

Gulzar egy szikh család vezetékneve. A híres szövegíró és író Gulzar Saheb a mai Pakisztán szikh családjába tartozik.

98. Kán család (Salim Khan):

A Khan család, mint mindenki sejtheti, muszlim vezetéknév. A vezetéknév Törökországból származik, és az indiai Pathans -hoz társítható. A bollywoodi híres Khan családhoz tartozik Salim Khan, Arbaaz Khan, Salman Khan stb.

99. Akkineni család:

Az Akkineni egy másik népszerű vezetéknév Dél -Indiában, különösen a Tollywood filmiparban. Ez egy kaszt vezetéknév vagy családnév, amely az Andhra Pradesh régióhoz tartozik.

100. Dutt család (Sunil Dutt):

Dutt vezetékneve eredetileg Pandzsábból származik. A bollywoodi filmipar híres családja Sunil Dutt, Nargis Dutt, Sanjay Dutt stb..

Reméljük, élvezte a népszerű és híres indiai vezetéknevek listájának felfedezését, hogy megértse és megismerje az indiai gyökereket. Mit gondolsz? Ossza meg velünk gondolatait!

Jogi nyilatkozat:

Ez kizárólag útmutató az indiai vezetéknevek megismeréséhez, és a vezetéknevek listája csak tájékoztató jellegű. A cikk tartalma a weben található különböző forrásokból származó kutatásokból származik. A szerző nem garantálja és nem ígéri a cikkben közölt tények pontosságát.