8 különböző típusú csempe, előnyeik és hátrányaik

A csempe egyfajta padlóburkolat, amelyet olyan kopásálló anyagokból készítenek, mint a fém, kő, kerámia vagy márvány. A csempék tetőfedő megoldásokhoz, falakhoz és akár asztallapokhoz is választhatók. Népszerű burkoló- vagy védőmegoldás, és néha még dekoratív célokra is használják. Biztosan hallottunk már a különféle csempefajtákról, azaz a padló- és fallapokról. Gyakorlatilag nincs különbség kettőjük között.

A padlólapok azonban elég erősek, a kopás elleni védelemre tervezték. Ezek is készülhetnek márványból, porcelánból és más természetes kövekből, például a travertinből. Itt különböző típusú csempe -mintákat választottunk ki különböző anyagokból.

Különböző típusú csempék:

Nos, ezek közül melyik az erős? Mire érdemes menni irodai és otthoni célokra? Íme 8 különböző típusú csempe, amelyekről érdemes tudni, hogy megalapozott döntést tudjon hozni, amikor legközelebb kilép vásárolni.

1. Kerámia csempe design:

Kerámia csempe tervezés

A kerámialapok agyagból készülnek, és hővel tartósan megkeményednek. Dekoratív mázzal is rendelkeznek, formára öntik, majd kemencében égetik. Ezek vagy mázasak vagy mázatlanok. Az otthonok azonban inkább a mázas kerámialapokat részesítik előnyben. Tartósságukról ismertek, de kevésbé, mint a porceláné.

 • Előnyök: A kerámialapok olcsóbbak és kevésbé sűrűek, így könnyen vághatók. Az üvegezett kerámia csempe népszerű választás beltéri és padlóburkolatokhoz.
 • Hátrányok: A kerámialapok sokféle mérete és színváltozása megnehezítheti a használatát. Kemények és nehezen törhetők vagy törhetők.

2. Porcelán csempe kialakítása:

Porcelán csempe tervezés

Ezek a csempe nem olyan puha, mint a kerámia. A csempe magas hőmérsékletnek van kitéve, amely a csempe szilárdságát és tartósságát biztosítja. Nagyon sűrűek is, így jobban ellenállnak a nedvességnek és a repedéseknek. A kerámialapokhoz képest a porcelán kemény és kevésbé porózus. A porcelán is több tapasztalatot igényel, hogy formára vágja őket, összehasonlítva a kerámiával vagy más kategóriákkal.

 • Előnyök: Összetételéből adódóan tartósnak is tekinthető, és jobban megfelel minden nehéz használathoz. A magas földpáttartalom különösen tartóssá teszi, mint bármely más csempe. Népszerű választás a fürdőszobák padlóin, és jól ellenállnak a víznek és a foltnak.
 • Hátrányok: drágák, és tapasztalt emberekre lehet szükségük a vágáshoz.

3. Cementlapok tervezése:

Cement csempe tervezés

A cementlapok nem használnak agyagot. Fűtési eljárása sincs. Ehhez általában hidraulikus prést használnak. A kemencét vagy a mázat szintén nem használják vagy előnyben részesítik. Néhány cementcsempét kézzel is készítenek, ami egyedivé teszi őket. Sok színben kaphatók, és különösen ismertek kialakításukról és árnyalataikról.

 • Előnyök: Legjobban a padló burkolására használhatók, és jó tartósságot nyújtanak. Használhatók nedves helyiségekben is, például a fürdőszobában, a zuhanyfalon vagy a gőzfürdőben. A cementcsempék szintén tömítettek, mert porózusak, és ezáltal ellenállóbbak az olajjal vagy vízzel szembeni szennyeződésekkel szemben.
 • Hátrányok: Általában nem előnyösek azokon a területeken, amelyek erős fagynak vannak kitéve.

4. Kőlapok tervezése:

Kőlapok tervezése

A kőlapok biztosan gyönyörűek. Sok természetes kőből készülnek, mint például márvány, gránit vagy mészkő. Fémlemezekből, kövekből vágják le gyémántos nagysebességű berendezéssel. Azt is észreveheti, hogy természetes repedések vannak. A gránitból készült csempe népszerű választás a munkalap előállításához, mivel antibakteriális és nem érinti könnyen a víz. A márványból készült termékek gyönyörűek és fényűzőek, a homokkőből készültek pedig tartósságuk és szemcsés megjelenésük miatt népszerűek. Belső célokra vagy akár díszítőelemekként használják.

 • Előnyök: A kőlapok tisztítása nagyon egyszerű. Nedves törlőkendővel tisztíthatja őket, és pillanatok alatt kiszárad.
 • Hátrányok: Nem minden kőlapok tartósak és kevésbé tartósak, mint a kerámia vagy a porcelán.

5. Fa csempe kialakítása:

Fa csempe tervezés

A másik csempe, amelyet gyakran klasszikus csempének tartanak, a fa csempe. Gyönyörűek és klasszikus hangulatot kölcsönöznek a háznak. Rétegelt táblákból, eredeti fából vagy akár mesterséges fából készülnek. Ezenkívül kerámiából vagy porcelánból készülnek, és hasonlítanak a fához, a tartósság érdekében. Ennek fő oka az, hogy a keményfa ismert sérülékenységeket szenved, például az időjárás változását, amely potenciálisan a fa kiterjedéséhez vezethet. Az anyagtól függően a fa burkolólap beltéren, fürdőszobában vagy kültéren is használható. Például a kerámiafa előnyös választás beltéren és néha még fürdőszobákban is.

 • Előnyök: Kettős ellenállást nyújtanak, fából és anyagból.
 • Hátrányok: Drágák, ha telepíteni vagy gyártani kell őket. Ezenkívül számos korlátozásnak lehetnek kitéve, hogy hol használhatja őket a ház körül.

6. Üveglapok tervezése:

Üveglapok tervezése

Az üveglapok elsősorban dekorációs célokat szolgálnak a falakon. Népszerűek megjelenésük és tartósságuk miatt. Szintén nedvességállóak és szilárdak. Használhatók a fürdőszobai falakban, az úszómedencékben és a konyhafalakban. A szobák is világosabbnak tűnnek, és tükrözik a fényt. Könnyen törölhetők, és nem foltosodnak könnyen.

 • Előnyök: sokoldalúságukról ismertek, és gyakorlatilag minden szobában használhatók. Ezenkívül könnyen formázhatók, és a kiválasztott felület sokkal több stílust kínál.
 • Hátrányok: Valószínűleg drágábbak, mint a kerámia vagy a porcelán. Néhányuk csiszoló tisztítóberendezésnek kitéve karcolásokat okozhat a felületén.

7. Terrazzo csempe kialakítása:

Terrazzo csempe tervezés

Kompozit anyagokból készülnek, amelyek üvegből, gránitból vagy márványból állnak. Cementcsiszolóban összekeverik, öntvénybe öntik vagy a helyükre öntik, majd hidraulikusan formákba préselik. Padló- és falkezelésekre használják. Ezek azonban ma az egyik legtartósabb csempeforma.

 • Előnyök: Jó életük van, és egyediek és szépek.
 • Hátrányok: Csúszósak, és elesést okoznak, így kevésbé jó választás padlóválasztékként.

8. Fémcsempék tervezése:

Fém csempék tervezése

Ezek azok a csempék, amelyek fémből készülnek. Néhányuk ötvözeteket és más kompozit anyagokat is használ. Konyhákban és fürdőszobákban használják, és fényes textúrájukról ismertek. Ezeket tetőfedő megoldásként is használják. Rendkívül ellenállnak az esőnek vagy jégesőnek, és igényei szerint testre szabhatja őket.

 • Előnyök: Ellenállnak a foltnak és a nedvességnek, és kiváló tartósságot biztosítanak. Tűzállóak is.
 • Hátrányok: Drágák és zajosak is, ha erősen esik az eső. Hajlásra is hajlamosak, ha jégeső esik rájuk erőszakkal.

Tippek a csempe kiválasztásához:

Nos, tudjuk, hogy valószínűleg még mindig zavarban van, amikor lapkát kell választania. Íme néhány tipp, amelyet elolvashat a választás előtt.

 • Ha padlóburkolati megoldást keres, akkor minden bizonnyal a Vitrified csempe a legjobb. Rendkívül tartósak és ellenállnak a forgalomnak. Ha fali csempét keres, a kerámia vagy porcelán csempe a legjobb, mert nem porózus és nem szívja fel a foltokat.
 • Ne felejtsen el vásárolni egy 5-10% -kal több csempét, mint amire valójában szüksége van. Ez megoldja a vágásokat és töréseket.
 • A megfelelő szín kiválasztása szintén szerepet játszik. Némelyikük tágas megjelenést kölcsönöz a helyiségnek, és világosabbá teszi, míg mások fénytelenné teszik a szobát.
 • A másik kulcsfontosságú dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy ellenőrizze a vízfelvevő képességüket. Azok a csempék, amelyeknek kevesebb a vízfelvételük, hosszabb élettartamúak lesznek.

Ez a sokféle csempe közül választhat. Ne felejtse el figyelembe venni a költségvetését is a választás során. Valódi segítséget is kérhet az üzlettulajdonosoktól, hogy kiválaszthassa a megfelelőt, amely megfelel az otthonának és igényeinek. Néhányuk szépségéről, míg mások tartósságáról ismertek. Tehát a választás valóban a tiéd, és el kell döntened, hogy mi a fontos számodra.