Alacsony fehérjetartalmú étrend – Teljes útmutató

Nem halljuk -e mindig minden felnőttet, hogy a fehérje jót tesz az egészségnek? A fehérje elengedhetetlen az egészséghez. A fehérje kötelező. Elegendő fehérje nélkül gyenge és gyenge leszel, sőt igazuk is van. A fehérje azok közé a szükséges elemek közé tartozik, amelyek nélkül rozsdásan gyengülünk. Most itt az alacsony fehérjetartalmú étrendről beszélünk.

Alacsony fehérjetartalmú étrend - Teljes útmutató

Fehérjék, miért van szükségünk rájuk?

A fehérjék nagyszerűek a sejtek építéséhez. Nem csak felépíti a testünk sejtjeit, hanem segít a sejtek helyreállításában is. A bőr, amelyet minden nap csiszolunk, a körmök, amelyeket levágunk, a haj, amit növesztünk, vagy az izmok, amelyeket meghajlítunk – mind adósak a testünkben található fehérjékkel, amelyek a test hatalmas részét kezelik. A vörösvértestek vagy a hemoglobin a szervezetünkben van a fehérjéknek köszönhetően. Ezenkívül elősegíti az antitestek növekedését, ami növeli a test védekező rendszerét. A háló, amely a nyitott, ziháló seb körül képződik, még ez is fehérje. De mi történik, ha túl sok fehérjét fogyasztunk.

A mítosz megtörése:

Egy normális embernek legalább 40-60 gramm fehérjére van szüksége a szervezetben. A fehérjék feleslege a szervezetben a vesék olyan mértékű túlterheléséhez vezethet, hogy a vese majdnem 30% -a elveszhet a folyamat során. A magas fehérjetartalmú étrend gyakran súlycsökkenéssel jár, de ha túl sokat követ, az súlyos anyagcsere-változásokhoz vezethet, amelyek csontvesztéshez vezethetnek. Még a vesekő lehetőségei is magasak.

Ezért az alacsony fehérjetartalmú étrendet be kell tartani. Ez egy olyan étrend, amelyben a fehérjéket elkerülik, vagy a test szükségleteinek megfelelően minimálisra csökkentik. Általában máj- és szívproblémákban szenvedő betegeknek írják fel.

A tökéletes alacsony fehérjetartalmú étrend normái:

Általában a gyümölcsök és zöldségek az alacsony fehérjetartalmú kategóriába tartoznak. Friss gyümölcsök és zöldségek. Ezek azonban nem elegendőek ahhoz, hogy a szervezet elegendő energiát termeljen, ezért egészséges zsírok, növényi olajok és különféle diófélék, például kesudió és dió használata ajánlott. A legjobb az, ha cukorkát vagy édesítőt fogyasztunk, ez egy zöld jelzés.

Friss saláták, majonéz, szendvics, friss zöldségek stb. Is jó forrás. Számos kiigazítást lehet végrehajtani a szokásos receptek megváltoztatásával, és olyan élelmiszerekkel való helyettesítéssel, amelyek kevesebb fehérjét tartalmaznak, és mégis szükségesek a szervezet számára.

Amit nem szabad:

Az olyan ételeket, mint a hús, tojás, hal, joghurt, sajt, tej- kerülni kell, vagy minimálisra kell csökkenteni, mivel fehérjében gazdagok és tönkreteszik az étrend lényegét.

Hogyan segít az alacsony fehérjetartalmú?

Ez a kevesebb fehérjefogyasztás csökkenti a máj és a vesék terhelését. Az alacsony fehérjetartalmú étrend mentesít bennünket a köszvényektől is, amelyeket a magas fehérjebeviteli százalékban okozott magas húgysav okozhat. A tirozinémia, amely egy ritka betegség, amelyet anyagcserezavarok okoznak, orvosolható ezzel az alacsony fehérjetartalmú étrenddel.

Mindazonáltal nem tanácsos folytatni a fehérje diéta sorozatát, amíg nem kérnek szakmai tanácsot, vagy csak egy alapos orvosi vizsgálat után, amely biztosítja a test normál állapotát. Ez az étrend kifejezetten azok számára készült, akik máj- és veseproblémákban szenvednek, mivel a sok fehérjebevitel hatására a máj és a vesék jobban működnek, és a már sérült vesére vagy májra nehezedő terhelés nagyobb kárt okozhat. A sebgyógyulások lassúak lesznek, és a szervezet immunrendszere megzavarodik, így az állandó, következetes étrend is szigorú nem-nem. Ez csak egy rövid időre szól.