Kóser diéta: ételek, előnyök és étrend

A kóser zsidó étrendre utal az élelmiszerek előkészítése, feldolgozása és fogyasztása során. A héber „kasher” szóból származik, ami azt jelenti, hogy megfelelő vagy törvényes. A kóser ételek megfelelnek a zsidó törvények étrendi követelményeinek. Nemcsak az élelmiszerbiztonságról van szó, hanem a vallási hagyományok betartásáról is. A zsidókból származó emberek kóser ételeket fogyasztanak. Az évek során sokat hallottunk a kóser étrend egészségügyi előnyeiről.

Ezek az élelmiszerek kevésbé érzékenyek a parazitákra, baktériumokra és rovarokra. A nem engedélyezett állatfajok olyan vadászok, akiknek természete befolyásolhatja az azt fogyasztó ember karakterét. A kóser ételeket az optimális étrendnek tekintik, amelyek egészséges és jó hangulatú élethez vezethetnek. Ez a cikk feltárja, mit jelent a kóser, az étrendi irányelveket, a termékeket és mindent, amit a kóser étrendről tudni kell.

Kóser diéta

Kóser étrendi irányelvek:

Az élelmiszerekre vonatkozó kóser törvényeket kashrut néven emlegetik, és megtalálhatók szent könyvükben, a Tórában. Merev szabályokat tartalmaznak arra vonatkozóan, hogy mely élelmiszereket szabad fogyasztani, és mely kombinációkat kell kerülni.

A kóser étrendben az ételeket három kategóriába sorolják: hús, tejtermékek és pareve. Az étel összhangban van a zsidó étkezési törvényekkel.

 • Hús: Emlősök, szárnyasok és csontok tőlük.
 • Tejtermék: Tej, vaj, joghurt, sajt.
 • Pareve: Ételek, kivéve a húst és a tejtermékeket, például a halat és a növényi alapú élelmiszereket.

A kóser hagyomány szerint a hús és a tejtermék kategóriába sorolt ​​élelmiszereket soha nem fogyasztják egyszerre. Még a főzéshez használt edényeket is külön kell tartani. A Pareve ételeket semlegesnek tekintik, és hússal vagy tejtermékekkel együtt fogyaszthatók.

Ebben az étrendben nem fogyasztanak állati termékeket, például húst és tisztátalan állatok egyéb termékeit. Tilos olyan madarak, mint a sas, bagoly, keselyű és gólya. A csirke, a pulyka, a kacsa, a liba azok a madarak, amelyeket kósernek tartanak, és ehetők. Tilos a sertések, nyulak, mókusok húsa. Az állatot csak egy shochet, egy hiteles zsidó hentes szabad megölnie. A húst áztatni kell, hogy eltávolítsa a vérnyomokat.

A tejtermékekben csak a kóser állatokból származó tej megengedett. A tisztátalan szarvasmarhákból és szamarakból származó tej szigorúan tilos. Vaj, sajt és joghurt megengedett. A tejtermékekhez szükséges eszközöket el kell különíteni a hústól. (1)

Tej és hús szabály:

A tejet és a húst nem főzik együtt. Nagyon érdekes tény áll mögötte. A Tóra azt mondja: „Ne főzzön fiatal állatot anyja tejében”. Tehát ez az oka annak, hogy a húst és a tejet nem főzik együtt. Még az étkezőasztalon sem szabad egyszerre tálalni vagy enni. Ezt szigorúan betartják és követik a kóser étrendben. A hús elfogyasztása után 3-4 órát kell várni a tejtermékek fogyasztása előtt.

Ehető halatípusok:

Halat lehet enni, de csak uszonyokkal és pikkelyekkel, például lazaccal, tonhallal és heringgel. A homárokat és kagylókat, például tonhalat és lazacot nem szabad enni. A hal elkészítéséhez nincs szükség külön edényekre. A halat hús vagy tejtermékek mellé is fogyaszthatjuk.

Növényi alapú élelmiszerek, amelyeket kóser diétával lehet enni:

A talajon, talajon, bokrokban és növényeken termő termékek kóser élelmiszereknek minősülnek, és egyszerűen fogyaszthatók. A rovarokat és a lábakkal rendelkező állatokat nem tekintik kósernek. Tehát a zöldségeket, gyümölcsöket és más, rovarokkal fertőzött termékeket étkezés előtt ellenőrizni és tisztítani kell.

A gabonát és a gabonaalapú élelmiszereket kósernek tekintik. Bizonyos feldolgozási módszerek azonban nem kóserré tehetik őket. Például, ha a tepsiket állati zsiradékkal kenik, hogy kenyeret főzzenek, akkor nem kókuszos lesz.

A dióféléket, a magvakat és az olajokat több eljárásnak kell alávetni, mielőtt kóser minősítést kapnak

Italok:

Az olyan italokat, mint a bor, kóser berendezésekkel és kóser minősítésű összetevőkkel kell előállítani. A teljes bortermelési folyamatot zsidóknak kell felügyelniük. Ellenkező esetben a bor nem tekinthető kósernek.

Hogyan működik a tanúsítás?

Annak biztosítása, hogy egy élelmiszer kóser -e vagy sem, nagyon nehéz lehet az összetett termelési folyamatok miatt. Ezért létezik a zsidó tanúsítás fogalma.

A kóser minősítésű élelmiszereket címkézik, jelezve, hogy megfelelnek az összes szükséges irányelvnek.

Számos étrendi címke létezik, különböző szervezetektől. Ha az étel húsvéti tanúsítvánnyal rendelkezik, akkor más címkével rendelkezik. A tejet, a húst és a tejterméket külön tanúsítják. Segítenek abban is, hogy bizonyos allergiás emberek tartózkodjanak az ilyen ételektől.

Ha szigorú kóser diétát próbál betartani, mindenképpen ellenőrizze a kóser minősítésű címkéket.

A kóser étrend egészségügyi előnyei:

A kóser ételek rendkívül előnyösek a fogyasztók számára a feldolgozás szigorú felügyelete, a felügyelet és az ellenőrzés szigorú ellenőrzése miatt. A szigorú tanúsítási törvények biztosítják a kóser ételek higiéniáját, minőségét és tisztaságát. A hús és a tejtermékek berendezései is külön vannak, korlátozva a fertőzések terjedését és fenntartva a megfelelő higiéniát. A vegetáriánusok minősített vegetáriánus ételeket kapnak, vagyis nem hús alapú berendezésen dolgozzák fel. A legtöbb kóser ételkövető a minősített minősége miatt használja őket, ami egészséges táplálkozáshoz és életmódhoz vezet. (2)

Tudományosan biztonságosnak tekintik a kóser ételeket?

A kóser étrend egyre növekvő népszerűsége annak köszönhető, hogy az étel biztonságos, egészséges és szennyeződés vagy szennyeződés nélkül készül. Ezenkívül rendkívül egészségesnek tekinthető az élelmiszerek minőségét biztosító szigorú tanúsítási eljárások miatt. A kóser baromfi és hús biztonságosabb a sózási folyamat miatt, a vér eltávolítására használják a húsból, elpusztítják a baktériumokat, például a szalmonellát. Azt is állítják, hogy a kóser marhahús kevésbé veszélyezteti az őrült tehénbetegséget.

A kóser címke azonban nem garantálja a biztonságot. A főzési folyamatok változatlanok maradnak a kóser ételeknél. A kóser ételeket ugyanúgy kell kezelnie, mint más ételeket, például a húst olyan hőmérsékleten kell főzni, mint más ételeket, elkülönítve a nyers és a főtt ételeket stb..

Heti kóser étkezési terv:

A kóser ételek tipikus hete az alábbiak közül néhányat tartalmaz:

Reggeli:

 • Magas rosttartalmú gabonafélék sovány tejjel, cukorral és gyümölcslével.
 • Zabpalacsinta kávéval és egy gyümölccsel.

Snack:

 • Maroknyi vegyes dió
 • Válogatott gyümölcsök
 • Italok, mint tea, kávé vagy turmix

Ebéd:

 • Szendvics csirkemell/ marhahús/ pulyka salátával.
 • Vegyes gyümölcs- és zöldségsaláta ital mellett.
 • Növényi pizza
 • Spagetti húsmártással

Vacsora:

 • Csirkemell fehér rizzsel és zöldségekkel.
 • Grillezett hal zöldséggel és gyümölccsel.
 • Shawarma.
 • Ropogós Tilapia rizzsel és zöldségekkel.

A kóser megtartása és a szigorú kóser étrend betartása elkötelezettség. Ez határozza meg, hogy mit eszik és hogyan készíti el ételeit minden nap. Te is kipróbálnád a kóser étrendet? Ha igen, tetszett?

Szeretnénk hallani felőled!!

Kóser diéta