(Policisztás petefészek szindróma) PCOS étrend

Amikor azt mondja valakinek, hogy PCOS diéta alatt áll, akkor az első valószínű kérdés az lesz, hogy „mi az a PCOS diéta”? Nos, a PCOS a policisztás petefészek szindrómát jelenti, és ez egy nagyon gyakori hormonális rendellenesség a nők körében. Röviden és egyszerűen leírva a PCOS azt jelenti, hogy a hormonok kiegyensúlyozatlanok. A 12 és 45 év közötti nők közel tíz százaléka szenved ebben a hormonális rendellenességben. Bár feltételezik, hogy genetikai probléma, még nem erősítették meg. Ezenkívül a PCOS az egyik leggyakoribb oka a nők meddőségének, ami lényeges oka annak, hogy meggyógyuljon, vagy legalább kontrolláljon és megszabaduljon néhány tünettől.

Policisztás petefészek szindróma) Pcos étrend

Mivel úgy gondolják, hogy a PCOS összefügg a glükóz -anyagcsere szabálytalanságaival, még akkor is, ha inzulin nincs jelen a vérben, a PCOS -diéta hiányos lenne az inzulin- és vércukorszint -kezelés figyelembevétele nélkül. És ha sikerül fenntartania a vércukorszintet, akkor nem lesz sikeres a súlycsökkentésben vagy a fogyásban. Ezért nagyon fontos a felelősségvállalás, és az evés folytatása is nagyon fontos.

A PCOS diéta választásának okai:

Az inzulin felelős a szénhidrátok lebontásáért és tárolásáért a szervezetben. Ezeket a tárolt szénhidrátokat az izmokba lehet helyezni, hogy energiát tároljanak, vagy zsírként is tárolhatják, hogy később felhasználhassák őket. Amikor egy nő rezisztenssé válik az inzulinra, nagyobb mennyiségű inzulinra van szüksége a szervezet vércukorszintjének szabályozásához. Ennek elmulasztása elősegíti a férfi hormon, például az androgén fejlődését. Ez sok PCOS -tünethez vezet, mint a túlzott hajnövekedés, pattanások, súly, szabálytalan menstruációs ciklus és hajhullás.

PCOS diéta:

Ez a cikk az alábbiakban elmagyarázza, hogy mely ételeket kell fogyasztania a PCOS diéta során, és mely ételeket kell kiiktatni, valamint néhány tippet.

Ételek, amelyeket ki kell hagyni a menüből:

Sok étel használható az inzulin szintjének fenntartására, de akkor is óvatosan kell kiválasztani az ételt, mivel az elfogyasztott élelmiszerek hatással vannak a szervezetre. Például a szénhidrátok jó választás a PCOS számára, de akkor óvatosan kell kiválasztani, hogy milyen ételeket fogyaszt a szénhidrátokkal együtt, mert a fehérje és a rost lassítja a szénhidrátok felszívódását a szervezetben. Részletesebben beszélve,

1. Magas GI (GLYCEMIC INDEX) élelmiszerek:

Ezek az élelmiszerek könnyen megváltoztathatják a vércukorszintet. A cukor emelkedése az inzulin megváltozását jelenti, ami növeli a PCOS kockázatát. Az ilyen élelmiszerek, amelyeket el kell kerülni, ha PCOS -t diagnosztizáltak, a fehér rizs, a rizstorta, a burgonyapüré és a muffin. Bármilyen ízletesek is, rostjaikat és egyéb tápanyagaikat általában eltávolítják. Mivel csak cukorban gazdagok, ezek csak rossz hírek, és kerülni kell őket a PCOS súlycsökkentő étrend kialakításakor.

2. Tejtermék:

A tej fontos összetevője a tesztoszteronszint emelkedésének. Mintha ez nem lenne elég rossz, ez az emelkedés, ha figyelmen kívül hagyják, tovább emelkedik, és így kiesnek a dolgok. Egyelőre abba kell hagynia a tejtermékek használatát, hogy jól tartsa a tesztoszteron szintjét, és rendszeres menstruációt kapjon a ciklus során.

3. Szója termékek:

A szója rossz hatással van az ovulációra. Ismert, hogy késlelteti az ovulációt, ez problémákat okozhat Önnek, különösen akkor, ha keményen próbál teherbe esni. Szója kis mennyiségben azonban rendben van.

4. Rossz zsírok:

Kerülni kell a transzzsírokat és a telített zsírokat, hogy pozitív változást hozzon a havi ciklusban. Ez azt jelenti, hogy a vörös húst és a vajat teljesen ki kell zárni az étrendből. Ezek a termékek az ösztrogén növekedéséhez vezetnek, ami nemcsak megzavarja a ciklus fázisait, hanem nem kívánt súlygyarapodáshoz is vezethet, ezáltal a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát.

Ételek, amelyeket fogyasztani kell:

Az élelmiszerek törlése a szokásos étrendből nyilvánvalóan nem túl könnyű feladat. Ezeknek az élelmiszereknek a kiküszöbölése pedig elszántságot és elkötelezettséget igényel, mivel fontos az egészségügyi előnyök szempontjából, és fokozatosan észreveszi az előnyöket. Ezekkel az ételekkel ismerkedjünk meg a PCOS -barát ételekkel. Itt van egy lista, amely néhányat említ.

  • Zöldségfajták.
  • Alacsony GI -tartalmú szénhidrátok, például vad- vagy barna rizs.
  • Friss gyümölcsök
  • Bio, sovány és lehetőleg legelőn táplált hús.
  • Omega 3 -ban és létfontosságú zsírsavakban gazdag ételek.

1. Zöld leveles zöldségek:

Amikor a PCOS -betegek étrendjéről beszél, nem lehet elkerülni a zöld levelekről szóló beszédet. Mindenféle tápanyagban gazdag, mint a kalcium, vas, kálium, K -vitamin, B -vitamin és magnézium, ezek a zöldségek, például a spenót, a lencse, a karfiol, a brokkoli elengedhetetlenek az étrendben. A B -vitamin jelentős szerepet játszik a betegeknél megjelenő tünetek kezelésében. Ezek a zöldségek a hormonok és a pajzsmirigy egyensúlyának helyreállításával is működnek, és ezután rendszeres ciklussal járnak. A zöldségek a legnagyobb antioxidáns források, és amikor a PCOS nők étrendjét megfogalmazzák, ügyeljen arra, hogy olyan zöldségeket helyezzen el, amelyek segítenek felszabadítani a nők oxidatív stresszét. Az oxidatív stressz a PCOS -problémák egyik leggyakoribb forrása, és ezek a zöldségek minden bizonnyal a lehető leghatékonyabban tudják leküzdeni a tüneteit..

2. Gyümölcs:

A gyümölcsök rostokban, valamint fitonutriensekben, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Éppen ezért helyesen a PCOS étrend részét kell képezniük. Téves elképzelés, hogy a nők úgy döntenek, hogy elhiszik, mivel a gyümölcsök a vércukor megugrását okozzák, és ezáltal növelik az inzulinszintet. Ez nem igazán igaz, amíg dióféléket tarthatsz, hogy kiegyenlítsd a felesleges cukrot. Így gyümölcsök, például cseresznye, narancs, alma, sárgabarack, szőlő. A kivi és a szilva minden szükséges vitamint tartalmaz, és segít megváltoztatni a menstruációs ciklust.

3. Bio, legelővel táplált hús:

Bár a fűvel táplált hús drága, a PCOS étrend része kell, hogy legyen. Ennek az az oka, hogy a fűvel táplált állatok húsa általában mentes a növényvédő szerektől, amelyeket az állattartásra kész növények tartalmaznak. Ez a hús sovány, és általában kevesebb hormontartalommal rendelkezik, mint a hagyományos állattenyésztett hús. Így nem befolyásolja a menstruációs ciklust, és minimálisra csökkenti a PCOS kockázatát.

4. Egészséges zsírok:

Vonjon be diétát és sárgabarackot az étrendjébe, mivel ezek esszenciális zsírsavakat tartalmaznak, amelyek segítenek a tápanyagok bent tartásában, és megakadályozzák a méreganyagok eltávolítását a rendszerből. Segítenek a hormonok kiegyensúlyozásában, valamint a súly és a termékenység kezelésében.

A vércukorszint kezelése:

Ezen élelmiszerek bevonásával sok létfontosságú tápanyagot vihet be a szervezetbe. Itt van egy lista arról, hogyan lehet szabályozni a vércukorszintet a szervezetben.

  • Többek között a rost és a hüvelyesek nagy mennyiségű rostot tartalmaznak a szervezetben.
  • Gyakori és egészséges ételek fogyasztása.
  • Teljes kiőrlésű ételek fogyasztása, nem pedig feldolgozott és finomított ételek.
  • Fehérjét és szénhidrátot kombinálva szabályozzák a vércukorszintet.

Ezen elvek követésével képes lesz szabályozni a vércukorszintet és a szervezet hormonális szintjét, valamint egészséges és boldog életet élni.