20 legjobb étel az egészséges tüdőért és a jobb légzésért

A tüdő az emberi test egyik legfontosabb szerve. Kulcsszerepük van az oxigén levegőből történő kivételében és a véráramba történő továbbításában, valamint a vérből származó szén -dioxid összegyűjtésében és kiürítésében. Röviden, a tüdő az, ami segít lélegezni és életben tartani! A dohányzás visszaszorításával és a környezeti toxinoknak való kitettség mellett elengedhetetlen az egészséges tüdő érdekében gazdag ételek fogyasztása.

Mivel a járvány tönkreteszi a tüdőnket, bölcs dolog azonnal cselekedni, és kipróbálni ezt a 20 ételt, amelyek javítják a tüdő egészségét! Ezen élelmiszerek némelyike ​​bizonyítottan képes leküzdeni a krónikus légzőszervi problémákat, például a COPD -t, az asztmát stb., És lehetővé teszi számunkra, hogy szabadon lélegezzünk & újra normálisan!

Ételek az egészséges tüdőért, amelyek segítenek a jobb légzésben

20 jó étel a tüdő egészségének megőrzéséhez:

Íme néhány a legjobb ételek közül, amelyek növelik a tüdő hatékonyságát és lehetővé teszik a jobb légzést:

1. Paradicsom:

A paradicsomról ismert, hogy a tüdő egészségének javításával megelőzi a légzési problémákat. A paradicsom béta-karotint és egy kulcsfontosságú antioxidánst, likopint tartalmaz, ami lassíthatja a tüdő öregedési folyamatát. A likopin harcol a szabad gyökökkel is, amelyek károsítják a tüdősejteket, és minimalizálják az asztmát és légzési problémákat okozó légúti gyulladás kockázatát. Ezenkívül a szakértők azt javasolják, hogy naponta több mint két paradicsomot fogyasszanak, hogy ellenőrizzék a légzőszervi megbetegedéseket.

2. Tök:

A sütőtök egy másik élénk színű étel, amely javíthatja a tüdő egészségét. A zöldség gazdag béta-karotin és más karotinoidok, például a lutein és a zeaxantin forrása, amelyek csökkentik a gyulladást és harcolnak a szabad gyökök ellen. Egy tanulmány azt is kimutatja, hogy a karotinoidok, mint a béta-karotin, tüdővédő tulajdonságokkal rendelkeznek, mind az egészséges emberek, mind a dohányosok körében.1). Ezenkívül a sütőtökben található C- és E -vitamin javíthatja a tüdő egészségét azáltal, hogy csökkenti a szervezet oxidatív stresszét.

3. Áfonya:

Az áfonya antioxidánsokban gazdag gyümölcs, amely megvédheti a tüdő egészségét és lassíthatja a tüdőfunkció csökkenését. Az áfonya gazdag antocianin nevű erős vegyületekben, amelyek felelősek a gyümölcsök sötét színű pigmentjéért. A kutatások azt mutatják, hogy az antocianinban gazdag gyümölcsök fogyasztása megvédheti a tüdőt a károsodástól, növelheti kapacitását és megelőzheti a légzési problémákat az élet későbbi szakaszaiban.

4. Kakaó:

A kakaópor nemcsak merész csokoládé -ízt kölcsönöz a süteményeknek és süteményeknek, hanem rengeteg jót is tesz a tüdő egészségének! Tanulmányok azt mutatják, hogy a cukrozatlan kakaópor természetes antioxidáns potenciállal rendelkezik, köszönhetően antioxidánsokban gazdag profiljának. A keserű kakaópor sok polifenolban, például katekinekben, epikatechinekben és procianidinekben gazdag, amelyek csökkentik a légutak oxidatív stresszét. Ezenkívül a kakaóporról is ismert, hogy csökkenti az allergiákat, amelyek légzési problémákat okozhatnak.

5. Kávé:

A kávé sokunk elixírje abban, hogy aktívak maradjunk, fejlesszük gondolkodási képességünket, sőt megóvjuk a tüdőnket. Egy tanulmány kimutatta, hogy a kávéban lévő koffein ideiglenesen akár 4-5 óráig is javíthatja a tüdő működését (2). A kutatás azonban azt sugallja, hogy a koffein gyenge hörgőtágító, amely az egészséges életmód részeként fogyasztva csökkentheti a légúti megbetegedéseket.

6. Joghurt:

A legújabb eredmények azt mutatják, hogy azoknak, akik rendszeresen fogyasztottak joghurtot, 19% -kal csökkent a tüdőrák kockázata. Ismeretes, hogy a joghurtban található probiotikumok javítják a bélflórát, ami viszont kulcsszerepet játszik a tüdőgyulladás csökkentésében. Ezenkívül a joghurt sok tápanyagban gazdag, például kalciumban, szelénben stb., Amelyek csökkenthetik a COPD és más légúti problémák kockázatát.

7. Lenmag:

A lenmag az egyik legjobb élelmiszer, amely elősegíti a jó tüdő egészségét. Néhány egereken végzett tanulmány szerint a lenmag kulcsszerepet játszhat a tüdőgyulladás csökkentésében és az oxidatív stressz leküzdésében. A lenmagokban található lignánok és omega-3 zsírsavak antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek a tüdőszövet károsodása és gyulladás ellen. A lenmagvak emberi tüdőre gyakorolt ​​hatását azonban még tanulmányozzák, és további kutatásokra van szükség.

8. Osztriga:

Az osztriga nemcsak finom, de számos előnnyel jár a szervezet számára, különösen a tüdő számára. A kutatások azt sugallják, hogy az osztriga sok tápanyagot tartalmaz, mint például szelén, cink, réz stb., Amelyek javítják a tüdő működését. Ezenkívül a magas B12 -vitamin -koncentráció megakadályozhatja a dohányosok tüdőkárosodását, és megakadályozhatja őket a légzési problémák, például a COPD kialakulásában.

9. Cékla:

A legújabb eredmények azt mutatják, hogy a cékla „szuperételként” működik a tüdő egészségének javítása érdekében. A cékla magas nitráttartalmú, ami javíthatja a rekeszizom izomfunkcióját és növelheti az oxigénfelvételt. (3). Ezenkívül a nitrátban gazdag céklalé javíthatja a légzési problémákkal küzdő betegek fizikai kapacitását, például a COPD-t, és lehetővé teszi számukra, hogy teljes mértékben kihasználják a tüdejüket. A céklalé is tartalmaz ásványi anyagokat és vitaminokat, amelyek erősítik a tüdőt.

10. Kurkuma:

A kurkuma az egyik legjobb tüdőtisztító étel, amelyet be kell venni a napi étrendbe. A kurkuma, a kurkuma erős antioxidánsa, ismert, hogy semlegesíti a szabad gyökök toxikus hatását, és csökkenti a tüdőgyulladást. Ezenkívül a kurkuma köptető tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek lebonthatják a légutak nyálkáját és tisztíthatják a légutakat. A kurkuma gyógyító természete ismert, hogy helyreállítja a sérült tüdőszöveteket és helyreállítja egészségüket. A kurkuma hozzáadható a főzéshez, és egy csipet a forró vízhez, és belélegezheti a gőzt.

11. Zöld tea:

A zöld tea csodálatos gyógymód a tüdő egészségének javítására és a szabad légzés újbóli megtapasztalására. A népszerű egészségügyi ital sok antioxidánst tartalmaz, amelyek csökkentik a tüdőgyulladást. A zöld tea magas flavonoidkoncentrációja megvédheti a tüdőt a krónikus betegségektől, mint a COPD és a rák. Egyes megállapítások azt is sugallják, hogy a zöld tea minimalizálhatja a dohányzásnak a tüdőre gyakorolt ​​hatását, és megakadályozhatja azok elcsúszását.

12. Víz:

A víz elengedhetetlen eleme a tüdőnek az oxigén felvételéhez és a szén -dioxid eltávolításához. Ezért fontos, hogy elegendő vizet igyon, hogy hidratálja a tüdőt a test többi részével együtt. Az elegendő vízszint hiánya hisztamin termelődését idézheti elő a tüdőben, ami légzési nehézségeket okoz a tüdőben lévő hajszálerek elzárásával. Ezenkívül a víz megakadályozza a tüdő falának nyálkahártyájának sűrűsödését, és hajlamossá tesz a légzési problémákra.

13. Keresztesvirágú zöldségek:

A keresztesvirágú zöldségek antioxidánsokban gazdag ételek, amelyek a káposztafélék családjába tartoznak. A zöldségek, például a kelbimbó, a káposzta, a karfiol, a brokkoli, a kelkáposzta stb. Gazdagok izotiocianátoknak nevezett vegyületekben, amelyek rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Egy tanulmány azt mutatja, hogy ezeknek a keresztesvirágú zöldségeknek a fogyasztása még a dohányosoknál is csökkentheti a tüdőrák kockázatát.4). Ezenkívül az ezekben az élelmiszerekben található kémiai vegyületek eltávolíthatják a káros baktériumokat a tüdőben az immunrendszer erősítésével.

14. Fokhagyma:

A fokhagyma erős és hatékony táplálék a tüdő egészségének javítására. A fokhagymában található allicin nevű vegyület erős antibiotikus hatást gyakorol a szervezetre a tüdőfertőzések leküzdésében. A vegyület gyulladásgátló és köptető tulajdonságokkal is rendelkezik, hogy csökkentse a tüdőgyulladást és leküzdje a légzési nehézségeket. Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztottak fokhagymát, csökkentették a tüdőrák és a krónikus légzőszervi problémák, például hörghurut, COPD stb..

15. Bogyók:

A bogyók az egyik legjobb gyümölcs az egészséges tüdőért. Az olyan fajták, mint az eper, a szeder, az áfonya, a málna stb., Erős antioxidánsokkal vannak tele, amelyek védik a tüdő egészségét. Ezek a gyümölcsök gazdag források az antocianinoknak nevezett vegyületeknek, amelyek erősítik a tüdőt és megakadályozzák azok csökkenését.

16. Alma:

Az alma tápanyagban gazdag gyümölcs, amely jótékony hatással lehet a tüdő egészségére. Számos tanulmány kimutatja, hogy az alma minimalizálja a krónikus dohányosok tüdőkárosodását az antioxidánsok magas koncentrációja miatt. Az alma is sok olyan vegyületben gazdag, mint a flavonoidok és a C-vitamin, amelyek tüdővédő tulajdonságokkal rendelkeznek, és csökkentik az asztma, a COPD és a tüdőrák kockázatát.

17. Paprika:

A paprika megijesztheti forróságával és csípős ízével, de valójában az egyik legjobb tüdő méregtelenítő étel. A paprika, különösen a Cayenne fajta, tartalmaz egy kapszaicin nevű vegyületet, amely védi a tüdő nyálkahártyáit. A legújabb eredmények azt is sugallják, hogy a kapszaicin a rákos sejtek növekedési ütemének lassításával megelőzheti a tüdőrákot.

18. Grapefruit:

Ne hagyja, hogy a grapefruit keserű íze kimaradjon a tüdőt védő előnyeiből. A grapefruit gazdag C -vitaminban és antioxidánsokban, amelyek erősítik a tüdőt és megakadályozzák azok károsodását. A rózsaszín grépfrút Naringin nevű enzimet és likopint tartalmaz, amelyek deaktiválják a szervezet rákos sejtjeit. Ez a vízben gazdag gyümölcs egyszerre hidratálja a testet és a tüdőt.

19. Sárgarépa:

A sárgarépa nemcsak a szemének, hanem a tüdőnek is jót tesz. Ezek a gyökérzöldségek olyan alapvető tápanyagokkal vannak tele, mint az A-, C -vitamin, likopin stb., Amelyek megakadályozhatják a tüdő károsodását. Ezenkívül a sárgarépa karotinoidoknak nevezett vegyületekben is gazdag, amelyek erősíthetik a tüdőt és javíthatják azok működését.

20. Magnéziumban gazdag ételek:

A magnézium alapvető ásványi anyag a tüdő egészségének megőrzéséhez. A szer csökkenti a gyulladást a tüdőben, és megakadályozza a légutak korlátozását. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy azok az emberek, akik több magnéziumot fogyasztottak étrendjükben, jobb tüdőteljesítménnyel rendelkeznek és csökkentik a légzési problémák kockázatát. A tüdő legjobb magnéziumban gazdag ételei közé tartozik a dió, a sötétzöld leveles zöldségek, a hal, az Edamame stb.

Ezek a legjobb ételek a tüdő egészségének védelme érdekében. Ezen ételek fogyasztása mellett fontos a légzési gyakorlatok gyakorlása, mint például a Pranayam, hogy javítsa a tüdő teljesítményét. Továbbá tartózkodjon a dohányzástól és a toxinoktól, amelyek hosszú távon potenciálisan károsíthatják ezeket a szerveket, és „légszomjat” érezhetnek!

NYILATKOZAT: A cikkben közölt információk kizárólag oktatási célokat szolgálnak, és nem minősülnek egészségügyi állapot diagnosztizálására vagy kezelésére. Az olvasónak professzionális orvosi tanácsot kell kérnie, ahelyett, hogy kizárólag a webhelyen található információkra támaszkodna.

GYIK:

1. Melyek azok az ételek, amelyeket kerülni kell, hogy megvédjük a tüdőnket?

Válasz: Sok „legrosszabb” étel létezik a tüdő számára, amelyek ronthatják e szervek működését és növelhetik a légzési problémák kockázatát. Néhány közülük – sós ételek (vízvisszatartást okozhatnak a tüdőben), feldolgozott húsok (tüdőgyulladást okozhatnak), alkohol (súlyosbíthatja az asztmát és légzési problémákat), üdítők (hörghurutot okozhatnak) stb..

2. Melyek a természetes módszerek a tüdő megerősítésére?

Válasz: Az egészséges tüdő eléréséhez ragaszkodnia kell az étrendhez, amely ötvözi az étrendet, a testmozgást és a vizet. Tartalmazzon több olyan ételt, amelyek javítják a tüdő egészségét, mint például gyümölcsök, diófélék stb. Igyál jó mennyiségű vizet, hogy hidratált maradj. Végezzen olyan gyakorlatokat, mint a mély légzés, a rekeszizomlégzés és a hossz növelése, ha belélegzik-kilégzik.

3. Kiválthatja -e a gyümölcs a váladékot a tüdőben?

Válasz: Bizonyos gyümölcsök, például a banán, növelhetik a hisztamin szintjét a szervezetben, ami több nyálkaképződéshez vezethet. Ha azonban betartja az ajánlott mennyiséget, a gyümölcsök valóban segítenek javítani a tüdő egészségét. Emellett a gyümölcsök által kiváltott nyálka szintje személyenként változhat. Tehát, ha olyan krónikus tüdőproblémái vannak, mint a COPD vagy az asztma, jobb, ha orvosával konzultál a gyümölcsök alkalmasságáról az Ön állapotára.