Jupiterin ja Saturnuksen aikakausi joulukuussa 2020

21. joulukuuta 2020 odotetaan outoa tapahtumaa, kahden suuren planeetan aikakautta. Tiedemiehet kutsuvat sitä Jupiterin ja Saturnuksen suureksi yhteydeksi. Kaksi kaasujättiä siirtyvät niin lähelle toisiaan iltataivaalla, että seisovat rivillä katsottuna Maasta. Viimeksi molemmat planeetat tulivat niin lähelle keskiajalla, vähän ennen auringonnousua 4. maaliskuuta 1226. Jokainen, joka kaipaa tätä ainutlaatuista taivaallista ilmiötä joulukuussa 2020, joutuu odottamaan vuoteen 2080. Joten neuvomme: katso taivaalle ensi maanantaina 21. joulukuuta. Jupiter ja Saturnus ovat silloin niin lähellä toisiaan, kuin ne olisivat taivaallinen ruumis. Varmista, että et missaa tätä harvinaista tähtitieteellistä ilmiötä!

 Katsaus tähtitaivaaseen: Harvinainen Jupiterin ja Saturnuksen yhdistelmä tapahtuu 21. joulukuuta 2020.

Jupiterin ja Saturnuksen yhdistelmä Näkymä tähtitaivaan suuresta planeettojen tähdistöstä

Miten Jupiterin ja Saturnuksen suuri yhdistelmä syntyy??

Me kaikki tiedämme, että aurinkokunnan planeetat kiertävät aurinkoa eri nopeuksilla. He ohittavat säännöllisesti toisiaan. Tämä koskee myös Jupiteria ja Saturnusta. Jupiterin tiedetään olevan aurinkokunnan suurin planeetta.

Auringon kiertäminen kestää noin kaksitoista vuotta. Saturnus on myös jättiläinen planeettojen joukossa, mutta se on kauempana kuin Jupiter. Siksi Saturnus tarvitsee noin 30 vuotta täydentääkseen ympyränsä auringon ympäri. Joten tapahtuu, että 20 vuoden välein Jupiter tavoittaa Saturnuksen ja ohittaa hänet sisäisellä kiertoradalla. Tämä tapahtuma voitaisiin havaita 31. toukokuuta 2000, ja seuraava kahden planeetan tähdistö on 31. lokakuuta 2040. Kuitenkin hyvin harvoin ne tulevat niin lähelle toisiaan, että näyttävät taivaalliselta ruumiilta katsottuna.

Vaikka kaksi kaasujättiläistä lähestyvät, niiden välillä on noin 660 miljoonan kilometrin matka.

Jupiterin ja Saturnuksen yhtymäkohta lähestyy, mutta etäisyys on 660 miljoonaa km

Nämä kaksi kaasujättiläistä ovat kuitenkin aina eri etäisyyksillä toisistaan. Niiden kallistuskulmat maan tasoon ovat myös erilaiset jokaisessa Jupiterin ja Saturnuksen yhteydessä. Joulukuussa Jupiter ohittaa hieman Saturnuksen alapuolella. 21. joulukuuta Vuonna 2020 kahden planeetan välinen etäisyys on paljon pienempi, tarkasti ottaen kuuden minuutin kaari. Siksi tämän vuoden ohitusliike on jotain erityistä. Jupiter ja Saturnus sulautuvat yhteiseksi valopisteeksi ja näyttävät loistavalta tähdeltä tähtitaivaalla. Seuraavan aikakauden muodostavan Jupiterin ja Saturnuksen yhdistelmän ei odoteta tapahtuvan ennen vuotta 2080. Mutta kuka tietää, mitä aurinkokunnassa tapahtuu tähän päivään mennessä?

 Epokaalisen tähtikuvion vuoksi Jupiter ja Saturnus näyttävät kaksoisplaneetalta maanantaina 21. joulukuuta 2020.

Jupiterin ja Saturnuksen yhtymäkohdassa molemmat planeetat ovat hyvin lähellä kaksoisplaneettaa

Kuinka katsella planeettojen harvinaista spektaakkelia?

Jupiterin ja Saturnuksen suuri yhtymä on epäilemättä vuoden suurin taivaallinen spektaakkeli. 21. joulukuuta noin klo 16.30 aikaan Talvipäivänseisaus ne ovat silloin linjassa maan ja auringon kanssa. Planeettojen suuri kohtaaminen voidaan havaita paljaalla silmällä, kun sää on kirkas. Paras asia on nähdä planeettakokous tähtitaivaalla kiikarilla tai kaukoputkella. Koko taivaan spektaakkeli voidaan nähdä matalalla lounaishorisontin yli, mutta se kestää vain lyhyen aikaa. Valitettavasti hehkuva planeettojen duo putoaa ennen kello 19.00 heti auringonlaskun jälkeen. On kuitenkin syytä yrittää seurata maanantaina Jupiterin ja Saturnuksen aikakautta. Seuraava kahden planeetan tähdistö on 20 vuoden kuluttua, mutta silloin ne eivät ole niin lähellä toisiaan.

 Planeettakokous iltataivaalla

Jupiterin ja Saturnuksen planeetan kohtaaminen iltataivaalla Planeettojen spektaakkeli

 Jupiterin ja Saturnuksen suuri yhdistäminen ja talvipäivänseisaus osuvat 21. joulukuuta 2020.

Jupiterin ja Saturnuksen yhtymä talvipäivänseisauksessa 21. joulukuuta 2020

Jupiterin ja Saturnuksen joulutapaaminen näyttää graafisesti tältä.

Jupiterin ja Saturnuksen yhdistelmä planeettojen joulutapahtuma

Aurinkokuntamme graafinen kuva Jupiterin ja Saturnuksen yhteydestä