Rengasmainen auringonpimennys 2020 – outo ilmiö taivaalla

21. kesäkuuta 2020 on harvinainen taivaan spektaakkeli nimeltä 2020 rengasmainen auringonpimennys. Maan ympäri kiertäessään kuu liikkuu auringon edessä ja piilottaa sen, mutta ei kokonaan. Vain ohut, kimalteleva aurinkosormus jää taivaalle. Tämä planeettojen harvinainen spektaakkeli kestää toisaalta vain muutaman sekunnin, ja toisaalta sitä ei valitettavasti voida nähdä maailmanlaajuisesti. Tänä vuonna rengasmainen auringonpimennysalue siirtyy Keski -Afrikasta Etelä -Arabian, Pohjois -Intian ja Kaakkois -Aasian kautta ja päättyy sitten Tyynellämerellä. Tämä tarkoittaa, että vuoden 2020 auringonpimennystä ei voida havaita Keski -Euroopasta. Esimerkiksi Saksa on aivan kuun varjon ulkopuolella, joten täältä ei näy mitään. Kaakkois-Euroopan mailla on paremmat mahdollisuudet havaita tämä ilmiö taivaalla, mutta vain muutaman sekunnin ajan. Esitys päättyy klo 10.30 meidän aikanamme.

 Vuoden 2020 auringonpimennys on harvinainen ilmiö taivaalla

Auringonpimennys 2020 outo ilmiö taivaalla 21. kesäkuuta kuu peittää auringon

 Koko taivaan spektaakkeli etäisyydellä kestää lähes 4 tuntia.

Auringonpimennys 2020 rengasmainen tällä kertaa etäisyydellä kestää lähes 4 tuntia

Auringonpimennys 2020 – miten tämä harvinainen ilmiö syntyy taivaalla??

Kolme planeettaa – aurinko, kuu ja maa – solmivat jatkuvasti mielenkiintoisen vuorovaikutuksen, joka johtaa outoihin ilmiöihin taivaalla. Kosminen kolmion suhde johtaa ainutlaatuiseen tapahtumaan koko aurinkokunnassa, nimittäin auringonpimennykseen, jota kutsutaan lyhyesti SoFi. Mitä siellä tapahtuu? Lyhyesti sanottuna seuraava: aurinko on 400 kertaa suurempi kuin kuu, mutta se on myös 400 kertaa kauempana maasta. Tästä syystä molemmat taivaankappaleet näyttävät olevan samankokoisia taivaallamme. Mutta kun kuu liikkuu täsmälleen maan ja auringon välillä, se peittää ne meidän näkökulmastamme. Tätä taivaan tapahtumaa kutsutaan auringonpimennykseksi, mikä tarkoittaa, että aurinko on pimennyt!

Erityistä spektaakkelia planeettojen auringon, kuun ja maan välillä kutsutaan lyhyesti nimellä SoFi.

Auringonpimennys 2020 21. kesäkuuta erityinen spektaakkeli auringon kuun ja rengasmaisen SoFi: n välillä

Kuu peittää vain 99 prosenttia auringosta 21. kesäkuuta 2020.

Auringonpimennys 2020 21. kesäkuuta kuu peittää vain 99 prosenttia auringon rengasmaisesta SoFi: sta

Mielenkiintoisia faktoja vuoden 2020 rengasmaisesta kesäpimennyksestä

Tutkijat kuvaavat kuun ja maan välistä etäisyyttä tärkeäksi tekijäksi auringonpimennyksen muodostumisessa. Tämä voi kuitenkin vaihdella suuresti, 360 000 kilometristä maan ja kuun välisen suurimman läheisyyden aikana yli 405 000 kilometriin kahden taivaankappaleen välisen suurimman etäisyyden aikaan. Tähtitieteessä kuun kiertoradan lähimpiä pisteitä kutsutaan perigeeiksi ja kauimpana maasta tunnetaan apogeeina. Tämän vuoden 15. kesäkuuta kuu oli apogeessa, joten 21. kesäkuuta uuden kuun vaiheessa se on edelleen kaukana planeetastamme. Täältä katsottuna maa -satelliitti näyttää hieman pienemmältä, joten se ei voi täysin peittää aurinkoa. Joten tämän ilmiön myötä vain ohut, kiiltävä nauha näkyy ympäri. Tätä ilmiötä kutsutaan siksi rengasmaiseksi auringonpimennykseksi 2020.

Rengasmaisen auringonpimennyksen lisäksi on kaksi muuta!

Auringonpimennys 2020 on osittainen ja rengasmainen SoFi täällä osittainen pimennys

SoFi voi silti olla täydellinen ja osittainen. Kun kuun kiekko peittää kokonaan aurinkokiekon, tapahtuu täydellinen auringonpimennys. Tämä ainutlaatuinen tapahtuma tapahtui Saksan yllä vuonna 1999 ja lyhyen aikaa – kaksi ja puoli minuuttia. Osittainen SoFi on myös mahdollista. Osittaisen pimennyksen aikana aurinkokiekko on vain osittain kuun peitossa. Viimeinen osittainen auringonpimennys oli maaliskuussa 2015.

 Planten -teatteria ei valitettavasti näy Keski -Euroopasta tänä vuonna.

Auringonpimennys 2020 ei näy kaukana Euroopasta Saksasta

Milloin on seuraava auringonpimennys vuonna 2020?

Seuraavan kerran auringonpimennys on 14. joulukuuta 2020. Sitten tapahtuu täydellinen auringonpimennys, mutta taas kaukana Euroopasta, itse asiassa Etelä -Amerikan eteläosan ja Etelämantereen yläpuolella. Täällä Saksassa voit havaita vain osittaisen auringonpimennyksen 10. kesäkuuta 2021. Seuraavaa on odotettava vielä viisi vuotta, koska elokuussa 2026 on vain toinen Euroopan pimennys. Ne, jotka sietävät itseään pidemmälle, voivat ihailla täydellistä SoFiä Saksan yllä 3. syyskuuta 2081. Edessämme on kuitenkin paljon aikaa tähän asti.

 20. kesäkuuta 2020 on kesäpäivänseisaus ja se on vuoden pisin päivä.

Auringonpimennys 2020 kesäpäivänseisaus vuoden pisin päivä