Kodintekstiilit – hyödyllistä tietoa ja käytännön hoitovinkkejä

kodintekstiilit värikkäät värit luonnonkuitu

Mitä kodintekstiilejä pidät parempana?

 Periaatteessa erotetaan luonnonkuiduista valmistetut kodintekstiilit ja tekokuiduista valmistetut tekstiilit. Jokaisella kahdella tekstiilityypillä on omat etunsa ja haittansa. Toinen ryhmä on valmistettu öljytuotteista, joita ei aina suositella.

Tänään keskitymme yleisimmin käytettyihin kodintekstiileihin ja annamme sinulle muutamia hyödyllisiä hoitovinkkejä. Tekstiilit ovat yksi luonnon materiaaleista elämässämme. Aloitamme tämän ikuisen suhteen itsemme ja vaatteidemme ja kodintekstiilien välillä varhaisesta iästä lähtien. Siksi on erityisen tärkeää tietää jotain näistä tärkeimmistä aineista.

puuvilla

kodintekstiilit kudotut puuvillaliuskat

Aloitetaan tekstiilien kuningattaresta – puuvillasta. Nämä luonnolliset kuidut saadaan puuvillakasvin siemenpalkoista. Kankaan laatu ja myöhemmin myös hinta riippuvat ensisijaisesti kuitujen pituudesta. Puuvilla on melko repeytymätöntä ja kulutusta kestävää. Sillä on ominaisuus imeä kaikki nesteet erittäin hyvin. Mutta kuivuminen on myös paljon vaikeampaa. Valitettavasti puuvilla voi kutistua merkittävästi pestessään. Siksi sinun on noudatettava tarkasti valmistajan ohjeita. Puuvilla pestään normaalisti seuraavasti: tummat tekstiilit – 40 ° C, värilliset – 60 ° C ja valkoiset tekstiilit jopa 95 ° C. 

Jacquard -kangasta

kodintekstiilit jacquard -puuvillakankaat

 Niin kutsuttu jacquard-kangas on yksi puuvillatekstiileistä. Tämä viittaa tekstiiliin, jossa kudotaan suuria, usein kukkakuvioita. Tämä kangas on ollut olemassa vain jacquard -kangaspuiden keksimisen jälkeen. Nykyään on olemassa laaja valikoima tyynynpäällisiä, pöytä- tai vuodevaatteita ja peitteitä, jotka on valmistettu tällä tekniikalla. Tämä kangas on kuitenkin myös melko raskasta ja sinun tulee pestä se vain miedolla pesuaineella. Kuivapesu on tietysti vieläkin turvallisempaa kutistumista vastaan.

sametti

kodintekstiilit, joissa on violetteja luonnonkuituja

Tämä kangas on aina ollut ylellinen kangas. Näin on ollut tähän päivään asti. Aiemmin se oli valmistettu silkistä, mutta nykyään useammin puuvillasta. Sametti ei ole kovin herkkä materiaali, joten sen voi pestä ilman ongelmia. Suosittelemme hellävaraista sykliä enintään 40 ° C: n lämpötilassa. Samettikasa voi kuitenkin muuttua hieman, kun peset sen. Niiden teistä, jotka eivät halua ottaa tällaista riskiä, ​​tulisi käyttää kuivapesua uudelleen.

Villa

kodintekstiilit villatekstiilit luonnonkuitua

Mennään villaan. Tämä karkea, kestävä kangas on valmistettu pääasiassa lampaannahasta. Muita eläinten karvoja kutsutaan myös villaksi, esim. Kahdenlaisia ​​vuohia – kashmir ja mohair, angora (kani) sekä alpakan, laaman ja kamelin karva. Sinun pitäisi ehdottomasti tietää, että villahuopia, kashmir -tekstiilejä, huovutettuja tyynyjä tai hienoja alpakkakappaleita ei ole pesukoneessa. On parasta pestä ne käsin tai kuivata.

silkki

kodintekstiilit silkki luonnonkuitu hieno

Todellinen silkki on eläinperäistä. Se saadaan mulperikoiden (silkkiäistoukkien) koteloista. Tämän vuoksi silkki sisältää runsaasti proteiineja. Nämä kuidut ovat erittäin herkkiä valolle. Sinun on esimerkiksi oltava erittäin varovainen silkkiverhojen kanssa äläkä jätä niitä suoraan auringonvaloon liian pitkään. Muuten silkki haalistuu. Kuivapesun lisäksi silkki voidaan pestä myös käsin. On parasta liottaa silkkikankaat ensin muutaman minuutin ajan haaleassa vedessä ja pestä ne sitten huolellisesti pehmeillä pesuaineilla.

liinavaatteet

kodintekstiilit pellava luonnonkuitua

Pellavan kuituja kutsutaan edelleen pellavaksi. Nämä ovat melkein maailman vanhimpia tekstiilejä. Pellava on hieman karkeaa ja sitä pidetään kestävänä kankaana. On kuitenkin parasta pestä tämä materiaali 40-60 asteessa.

viskoosi kodintekstiilit viskoosi synteettikuitu Tämä kangas koostuu luonnonkuiduista, jotka on puhdistettu kemiallisesti, joten se valmistettiin vasta 1900 -luvulla. Tämä materiaali on kevyttä ja joustavaa, ja sen ulkonäkö voi olla silkkiä, puuvillaa tai villaa. Jopa pellavaa voidaan jäljitellä sen kanssa. Viskoosi on kulutusta kestävä ja paljon imukykyisempi kuin puuvilla. On parasta pestä tällaiset kankaat hellävaraisesti korkeintaan 40 ° C: seen nestemäisellä pesuaineella. Luonnonkuitu raikkaissa väreissä

kodintekstiilit tuoreet värit puuvillapellava

Karkeat juuttekstiilit luovat viileän elämyksen

kodintekstiilit luonnonkuitujuutti

Värikkäät mattojuoksijat iloiseen tunnelmaan käytävällä

kodintekstiilit luonnonkuidusta valmistetut mattojuoksijat värikkäitä

Villaa voi myös kutoa hyvin hienoksi

kodintekstiilit luonnonkuituvillaa

Puuvillaa eri vivahteissa ja tekstuureissa

kodintekstiilit kestävää luonnonkuitupuuvillaa

Onnistunut jäljitelmä silkkiä – elastaania

kodintekstiilit polyesteri lycra elastaania

Sametti antaa huonekaluille kiistattoman ylellisyyden

kodintekstiilit sohvanpäällinen luonnonkuitua sametti

Verhot, tyynyt ja varjostimet – kaikki voidaan yhdistää täydellisesti

kodintekstiilit verhot heittävät tyynyt lampunvarjostin

Samat kuviot, eri tekstiilit

kodintekstiilit verhot kukkakuviot organza -puuvillaa

Hieno ratkaisu todellisille puristeille

kodintekstiilit verhot tyynyt neutraalit värit

Sametti ja silkki – lyömätön duo

kodintekstiilit verhot verhoilu huopa sametti silkki

Tuo raikkautta kotiisi kodintekstiileilläsi!

kodintekstiilit verhot retro kuvio