Anapanasati meditációs technikák

Az Anapanasati meditáció vagy a Breath meditáció egyfajta meditáció, amely a lélegzés segítségével összpontosítja az elmédet. Nemcsak az elme megnyugtatására és az esetlegesen felhalmozódott haszontalan rendetlenségtől való eltávolításra szolgál, hanem elősegíti az éberséget és a tudatosság érzetét is. Ez az első meditációs téma, amelyet Buddha kifejtett a Maha-satipatthana Sutta-ban, a nagy beszédben a tudatosság alapjairól.

Mindazonáltal nagy koncentrációt, következetességet és szorgalmat igényel, mivel az elme számára nem könnyű az, hogy sokáig túlságosan a légzésére koncentráljon.

Anapanasati meditációs technikák

Ez a meditáció nagyon fontos a buddhista szerzetesek számára, mivel Buddha nagy hangsúlyt fektetett az ilyen típusú meditáció fontosságára a megvilágosodás elérésében. Azt mondják, hogy amikor Buddha a Boddhisatva fa alatt ült, és várta, hogy elérje a megvilágosodást, gyakorolja az Anapana satit vagy a lélegzet -meditációt. Így ez a meditáció segített megtisztítani az elméjét, és arra összpontosítani, hogy megkapja az egyetemes kérdésre adott egyetlen választ.

Ennek a meditációnak a lépései egyszerűek és könnyen követhetők. Az első lépés egy kényelmes és csendes hely megtalálása, ahol leülhet és gyakorolhatja meditációját anélkül, hogy félne attól, hogy megzavarják, mielőtt befejezte az eljárást. Szabaduljon meg mobiltelefonjától és laptopjától, mivel ezek rossz figyelemelterelést jelentenek.

Miután eldöntötte a helyét, döntse el a testtartást. Választhat járó vagy fekvő testtartást, de egyik sem ajánlott. Az alapokhoz való ragaszkodás néha a legjobb, így csak ülni egyenes háttal, ellazult testtel és térdre tett kézzel a legjobb testtartás.

A következő lépés a légzési eljárás megkezdése. Kezdje azzal, hogy a légzéseire koncentrál, és fokozatosan lassítja őket. Minden belégzéskor érezd az egész testedet és minden kilégzéskor a létezésedet. Engedd el minden zavaró tényezőt, és érezd, hogy elméd üres lesz. Ha elméje elcsendesedik vagy rendeződik, kezdjen az arc egy adott pontjára – a szemre, az orrra, a fülre vagy a szájra – összpontosítani. A fókusz erősítése érdekében továbbra is koncentráljon a légzés áramlására. Lehet, hogy elkezdi számolni a lélegzetvételt belégzéskor és kilégzéskor.

Miután elérte a fókuszt vagy a nyugalmat, felhasználhatja azt a meditáció mögött megfogalmazott célkitűzésének megvalósításához. A képzett meditálók gyakran a légzésre összpontosítanak, hogy érezzék a testünkben az energia egyensúlyát és áramlását, valamint a környezetével való kölcsönhatását. Ezután irányítják az életenergia áramlását, gyógyítják a sebeket, enyhítik a fájdalmat és így tovább.

Kitarthat, hogy meghosszabbítsa a lélegzetét és megnyugtassa az elméjét, ha izgatott, akkor elgondolkodhat olyan kérdéseken, amelyeket tisztáznia kell, vagy Buddhát kedvelve ülhet és várhatja a megvilágosodást. A meditáció teljes időtartama alatt egy dologra összpontosítson. Ez a dolog bármi lehet, de ne hagyd, hogy összpontosítson.

A légzési tudatosságot nehéz kialakítani. Gyakran a gyakorlók elérik a koncentráció végső szakaszát, ahol örömöt éreznek, amit általában elragadtatásnak neveznek. Az elragadtatás különböző meditátoroknál fordul elő különböző formákban. Egyesek számára ez fokozott színérzék vagy jellemző, mások számára olyan, mint egy fizikai érzés.

Amint eléri ezt a pontot, minden energiájával a fókuszpontra kell koncentrálnia, és nem szabad elterelnie figyelmét az elragadtatás elemzésével. Kiegyensúlyozott és egyenletes összpontosítás szükséges ahhoz, hogy megőrizze koncentrációs magasságát, és segítsen elmédnek ennél mélyebbre menni. Azonban nem túl gyakran jutnak el a meditálók, különösen a kezdők.

A meditáció kiváló gyakorlat annak érdekében, hogy tudatosabbá válj, és tisztában legyél mindennel, ami körülvesz. Segíthet abban, hogy teljesen megfordítsa az életét.