Mavesmerter under graviditet – Årsager og behandlinger

Når du begynder at gå ind i anden trimester af din graviditet, kan du begynde at opleve nogle af mavesmerterne. Der er normalt ingen grund til panik, men hvis du har nogle af betingelserne under observation, har du måske noget at bekymre dig om. Uanset hvad kan det betale sig at spille sikkert, når det kommer til dig og din baby. Så tjek, hvad der er alarmerende og hvad der ikke er, og hvis du ikke er overbevist om det, har du altid din læge til at henvende sig til. Selvom der er flere årsager til mavesmerter under graviditeten, er der nogle, der er grund til at bekymre sig, og nogle er ikke helt så meget.

Mavesmerter under graviditet Årsager og behandlinger

Hvilke årsager til mavesmerter under graviditeten skal jeg bekymre mig om?

Ektopisk graviditet:

Fakta peger på, at 1 ud af 50 kvinder står over for risikoen for en ektopisk graviditet, som er begrebet implantation af ægget et andet sted end livmoderen. Hvis du alligevel bliver offer for dette, vil du opleve intense smerter og muligvis have nogle blødninger inden for intervallet 6 til 10 uger af din graviditet. Ektopiske graviditeter kan ikke tages videre, og du får brug for øjeblikkelig behandling. For at være på en mere sikker side skal du kontrollere, om din implantation har fundet sted i livmoderen gennem en ultralydsscanning.

Abort:

Hvis kvinder oplever alvorlige mavesmerter under graviditeten engang i løbet af første trimester, kan det ikke være godt. Da næsten 15% af graviditeterne ender i form af aborter, skal du passe på blødninger og kramper ligesom menstruationstiden.

Placenta Abruption:

I cirka 1 ud af 200 graviditetstilfælde kan moderkagen føre til adskillelse fra livmodervæggen. Det er en meget alvorlig komplikation at overveje, da moderkagen er kilden til ilt og næringsstoffer for barnet, hvilket fører til hæmning af væksten på din baby. De forekommer generelt i tredje trimester og i form af progressive smerter i underlivet under graviditeten. Hvis du tidligere har haft placentabrud, eller hvis du er en person, der måske har forhøjet blodtryk eller har haft en form for mavesår, er du sandsynligvis tilbøjelig til placentaabruption.

Urinvejsinfektion:

Forøgelse af risikoen for for tidlig fødsel er den hårde rolle, som urinvejsinfektion spiller under graviditeten. Nogle kvinder klager generelt over pludselig trang til at urinere, brændende fornemmelse under vandladning og blodig vandladning også. De fleste kvinder med urinvejsinfektion oplever også mavesmerter under graviditeten. At få din urin kontrolleret af din læge ofte på udkig efter bakterier vil være i stand til at hjælpe med at fange den tidligt, og de tidlige stadier gør det muligt at reducere tilstanden ved brug af antibiotika alene.

Galdesten:

Øvre mavesmerter under graviditeten kan indikere tilstedeværelsen af ​​sten i galdeblæren, hvilket kun er almindeligt, hvis du er ældre end 35 år og er overvægtig. Smerten gennem dette kan dog også spredes gennem din ryg og skuldre. Så hold øjnene åbne for alle slags symptomer for at sikre, at du og din baby forbliver sunde.

Appendicitis:

Normalt skal smerten koncentreres som smerter i underlivet under graviditeten, men hele graviditetens faktum flytter den til et lidt højere niveau. Forøgelsen af ​​livmoderen fører til, at appendiks bliver trukket op næsten til navlen, hvilket gør det svært at diagnosticere. Det er også en af ​​de mange grunde til, at kvinder er tilbøjelige til at dø, dvs. sen diagnose af det. Du kan have en tendens til at mærke kvalme, opkastning og mangel på appetit sammen med smerter i den øvre del af maven under graviditeten.

Hvad er årsagerne, der er ufarlige for mig?

Nå, lige fra forstoppelse til ledbåndssmerter er der mange grunde, der forårsager mavesmerter under graviditeten. Mens din voksende livmoder forskyder din tarm, og du er mere tilbøjelig til forstoppelse og gas gennem hele din graviditet, bidrager faktorer som smerter i runde ledbånd og Braxton Hicks -sammentrækninger også til smerten. Mens runde ledbåndssmerter også er relateret til livmoderen, løser det generelt sig selv. Braxton Hicks sammentrækninger ligner mere øvelsessammentrækninger. Men hvis du ikke er i stand til at skelne Braxton Hicks fra veerne, skal du ringe til din læge.

Hvornår skal jeg begynde at gå i panik?

Nå, hvis du med panik mener, at du vil gå til din læge, skal du være på udkig efter følgende:

 • Hvis du oplever mavesmerter under graviditeten i god tid inden 12 uger.
 • Hvis du bløder eller har stærke kramper
 • Hvis du har haft mere end fire veer inden for en time.
 • Hvis du har alvorlige mavesmerter.
 • Hvis du har alvorlig hovedpine.
 • Hvis du har synsforstyrrelser.
 • Hvis dine hænder, ben eller ansigt hæver op.
 • Hvis du oplever smerter under vandladning eller blod i urinen.
 • Hvis du oplever et af de ovennævnte punkter, er det tid til at ringe til din læge med det samme og besøge dem. Forsink ikke, selvom du har en antydning af et af disse tegn.

Hvordan behandler jeg denne mavesmerter?

Nå, for at være præcis, skal din læge først finde ud af den faktiske årsag til dine smerter. Selvom du har mavesmerter på grund af den almindelige og afslappede årsag, kan du prøve følgende for at lette smerten eller endda behandle den selv:

 • Hav ikke pludselige bevægelser.
 • Drik mere væske.
 • Du skal spise små og hyppige måltider.
 • Hvil så ofte du kan.

Nu er du muligvis i stand til at sige noget om det. Men når du besøger din læge, hvilket du burde, så spørg ham om enhver tvivl, du har i tankerne. Du kan finde ud af, om din smerte er et alvorligt tegn eller noget, der kan føre til en komplikation eller endda spørge, om du kan lette smerterne, når han finder ud af, hvad der forårsagede disse smerter.