Skjoldbruskkirtlen under graviditet: Årsager, symptomer, behandling og flere!

Lægger du mærke til pludselige ændringer i din krop – både psykisk og fysisk under din graviditet? Er du ofte humørsyg? Har du pludselig vægtforøgelse eller tab? Så kan det være skjoldbruskkirtlen! Skjoldbruskkirtlen under graviditet er blandt de mest almindelige betingelser for de fleste kvinder. De to skjoldbruskkirtelsygdomme – hypo og hypertyreose er ret udbredt og let at behandle og regulere.

Hvis du lider af skjoldbruskkirtelhormon under graviditeten, vil du vide alt om, hvordan det virker, hvordan du skal passe på, dialogisere, forebygge og behandle hormonet og blive ved med at læse!

Skjoldbruskkirtlen under graviditet

Hvad er skjoldbruskkirtlen, og hvordan påvirker skjoldbruskkirtelhormonet graviditet?

Populært kendt som skjoldbruskkirtelhormonforstyrrelse, sygdommene her omfatter hypothyroidisme og hypertyreose. De er ret almindelige og findes regelmæssigt hos gravide. Skjoldbruskkirtlen er et organ, der regulerer ens stofskifte, nervesystem og hjerte og er placeret på nakken.

Mens undersøgelser siger, at omkring fem eller flere procent af kvinderne normalt får skjoldbruskkirtelsygdom under graviditet (1), kræves det rigtige og kontrollerede eller afbalancerede hormon for en sund mor og foster. Da babyen er afhængig af de perfekte hormoner til hjerne- og nervøs udvikling, kan fostrets skjoldbruskkirtel blive påvirket af moderens unormale skjoldbruskkirtleniveauer.

Men hvorfor ser gravide mødre ofte en stigning i deres skjoldbruskkirtleniveauer? De to graviditetshormoner, østrogen og humant choriongonadotropin (hCG), bidrager ofte til unormale niveauer. Det foreslås, at man regelmæssigt foretager testene for at afgøre, om betingelsen er til stede for den kommende mor. Ubehandlet kan der opstå flere vanskeligheder, såsom placentabrud, abort, vækstbegrænsning og mere (2).

Lad os vide alt om de typer af skjoldbruskkirtlen hos en gravid kvinde, der kan forekomme, og hvordan man håndterer dem.

Hvad er hovedtyperne af skjoldbruskkirtlen i graviditet?

Som tidligere nævnt er der to typer af primære graviditetstider i skjoldbruskkirtlen. Her er to typer af skjoldbruskkirtelforstyrrelser, almindeligt kendt (3).

Hypothyroidisme:

Ved hypothyroidisme, også kendt som underaktiv skjoldbruskkirtel, er den voksnes skjoldbruskkirtelhormon mangelfuld. Det er også kendt som Hashimotos sygdom eller autoimmun lidelse, som kan forårsage betændelse i skjoldbruskkirtlen. Her producerer skjoldbruskkirtlen ikke nok hormoner, der kræves. Det påvirkes ofte mest af kvinder, der allerede er diagnosticeret med sygdommen tidligere eller endda for dem, der har en familiehistorie med at opleve tilstanden.

Hypertyreose:

Hypertyreose har en overaktiv skjoldbruskkirtel. Her producerer kirtlen mere skjoldbruskkirtel end krævet for kroppen og stofskiftet. Fremover fremskynder denne tilstand kroppens stofskifte. Det kaldes også Graves sygdom, når man forventer at være mødre eller under graviditeten.

Lad os nu vide alt om skjoldbruskkirtlen til gravide, hvordan de diagnosticeres, årsager og behandling.

Hypothyroidisme under graviditet:

Som vi har set, er tilfælde af hypothyroidisme hos den gravide mor, hvor kroppen ikke producerer nok eller nødvendige hormoner. Dette kan forårsage træghed, langsom mental og fysisk kondition og generel sundhed. Dette kan have flere årsager og virkninger, og symptomerne varierer ganske forskelligt for flere kvinder afhængigt af deres kropsændringer. Årsagerne, symptomerne og diagnosebehandlingen for hypothyroidisme under graviditet omfatter (4),

Årsager:

Den mest almindelige og hyppige årsag til skjoldbruskkirtlen under graviditet (hypothyroidisme) er Hashimotos sygdom. Denne autoimmune lidelse får immunsystemet til at angribe og lave antistoffer, der kæmper mod skjoldbruskkirtlen.

En anden almindelig årsag til hypothyroidisme skyldes også tung medicin eller behandling af den overaktive skjoldbruskkirtel. Dem, der har en familiehistorie eller tidligere lidelse i skjoldbruskkirtlen, kan ofte forårsage tilstanden igen.

Symptomer:

Selvom symptomerne muligvis ikke er de samme for alle gravide, inkluderer de mest almindelige for skjoldbruskkirtlen under graviditet,

 • Træthed og mangel på kropsenergi
 • Lukkende øjenlåg
 • Vægtøgning eller sværvægtsændringer
 • Forstoppelse
 • Hævet ansigt
 • Ledsmerter
 • Tør eller grov hud og hår
 • Muskelkramper
 • Langsom puls bekymringer
 • Smerter nær hænder
 • Angst og forvirring

Symptomerne ovenfor viser måske ikke straks og er nogle gange svære at lægge mærke til. De fleste damer og gravide mødre går glip af de tidlige stadier af skjoldbruskkirtlen, da der ikke er registreret nogen symptomer eller symptomer.

Virkning af hypothyroidisme på gravid kvinde og baby:

Hypothyroidisme kan have flere negative virkninger på den gravide mor. Hvis de ikke diagnosticeres eller behandles til tiden, omfatter disse skjoldbruskkirtel- og graviditetskomplikationer abort, muskelsmerter og ekstrem svaghed, kongestivt hjertesvigt, placentabnormiteter, præeklampsi og postpartum blødning eller blødning. Disse skjoldbruskkirtelproblemer under graviditeten kan stige, hvis der er et alvorligt hypothyroidismproblem.

Der kan også være kritiske virkninger på fosteret og babyens udvikling. Barnets hjerne og fysiske udvikling afhænger af den perfekte funktion af skjoldbruskkirtlen. Hvis det ikke genkendes, kan der være neurologiske, kognitive og andre udviklingsmæssige abnormiteter for barnet (5).

Sådan diagnosticeres:

Generelt vil sundhedsudbyderen eller endokrinologen udføre den omfattende fysiske undersøgelse og skjoldbruskkirteltestprofil for at opdage og diagnosticere tilstanden af ​​hypothyroidisme. Blodprøver indsamles for at teste skjoldbruskkirtlen i tre former, T3, T4 og TSH, og forstå, om kirtlen fungerer korrekt. Denne skjoldbruskkirteltest hjælper med at forstå skjoldbruskkirtleniveauet under graviditeten. Endvidere kan der efter behov søges tidligere medicinske historier, familiejournaler for at forstå skjoldbruskkirtlens funktion i kroppen.

Sådan behandles hypertyreose under graviditet:

Afhængigt af TSH -niveauet vil lægen behandle hypothyroidisme hos gravide damer ved at udskifte skjoldbruskkirtelhormonet. Doser af Levothyroxin/Thyroxine gives efter behov og for at genaktivere den underaktive skjoldbruskkirtlen under graviditet. Højere doser kan i første omgang ordineres af lægen for at øge thyreoideahormonniveauerne og balancere kirtlerne under aktivitet. Hvis gravide allerede har problemet, før de blev gravide, kan doseringerne øges efter lægens krav (6).

Yderligere bør regelmæssig test og diagnose fortsat regulere og overvåge niveauet af skjoldbruskkirtlen. For gravide damer og kommende mødre udføres rutinemæssig skjoldbruskkirtelundersøgelse med bestemte intervaller for at spore kirtlen. Yderligere medicin og vitaminer vil blive givet som moderens fysiske krav.

Hypertyreose og graviditet:

På den anden side er hypertyreose en overaktiv skjoldbruskkirtel, end kroppen har brug for eller kræver. Dette fører til en stigning i metabolismen af ​​kropshastigheden. Her er årsagerne, symptomerne og behandlingsrelateret til hypertyreose (7) (8).

Årsager:

Graves ‘sygdom er den mest almindelige årsag til at have hypertyreose under graviditetsfasen. Dette er en autoimmun lidelse, der kan føre til for meget skjoldbruskkirtelhormon, der danner antistoffer end nødvendigt. Dette fører igen til en stigning i skjoldbruskkirtlen eller hævet skjoldbruskkirtel. En anden usædvanlig årsag kan være høje graviditetshormonniveauer, humant choriongonadotropin (hCG).

Symptomer:

De mest almindelige hypertyreose eller overaktive symptomer på skjoldbruskkirtlen under graviditeten omfatter følgende.

 • Tungt vægttab eller drastisk vægttab
 • Kraftig spisning og metabolisme
 • Problemer med søvnmønstre
 • Hurtig hjerterytme
 • Føle sig irriteret
 • Angst
 • Svedende
 • Rystende eller rystende hænder og fingre
 • Svaghed i muskelområder
 • Rødme eller irritation nær øjnene
 • Diarré
 • Irriteret tarm og unormale tarmmomenter

Selvom symptomer på hypertyreose muligvis ikke observeres eller ses med det samme, kan de begynde at dukke op over tid.

Hypertyreose virkning på gravid dame og baby:

Der kan være alvorlige komplikationer og bekymringer, hvis tilstanden med hypertyreose ikke behandles for gravide mødre. Denne skjoldbruskkirtel kan påvirke graviditeten negativt. Ill-behandling eller ingen behandlinger kan føre til præeklampsi og tidligt arbejde. De andre problemer omfatter fostertab, barnets lave fødselsvægt og fostrets unormale udvikling (9).

Tidlig indgriben og behandling er nødvendig for at undgå alvorlige komplikationer og forværring af graviditeten i tredje trimester.

Den ukontrollerede hypertyreose for moderen kan føre til flere bekymringer for barnet. For tidligt fødte babyer, dødfødsler, hurtigere hjerterytme, misdannelser og medfødte handicap observeres almindeligvis på grund af denne tilstand. Disse for høje hormonniveauer brat og virker mod barnets skjoldbruskkirtel. Der er også tilfælde af neonatal hypertyreose på grund af Graves sygdom hos moderen.

Sådan diagnosticeres hypertyreose:

De sædvanlige skjoldbruskkirtelprøver tages gennem blodprøver for at observere T3-, T4- og TSH -niveauerne for at forstå problemer med skjoldbruskkirtlen, mens de er gravide. Baseret på rapporterne, fysiske undersøgelser og andre symptomer vil sundhedsudbyderen eller lægen give passende medicin og behandling, der kræves for en sund gravid dame og baby.

Sådan behandles hypertyreose under graviditet:

Afhængigt af tilstandens sværhedsgrad og bekymringer kan behandlingsmulighederne for hypertyreose variere. De milde niveauer kan kun reguleres af medicin. Antithyroid medicin og piller er ordineret. Disse hjælper med at blokere skjoldbruskkirtlen i at producere nye hormoner i kroppen.

Hvis denne metode ikke er praktisk, kan kirurgiske procedurer bruges i andet trimester til at fjerne overskydende skjoldbruskkirtel. Dette kan være en ekstrem metode for at regulere bekymringen fuldstændigt. En anden almindelig praksis er radiojod til behandling af hypertyreose hos gravide mødre. Dette ødelægger skjoldbruskkirtlen og kan undertiden også føre til bekymring for hypothyroidisme.

Endokrinologerne kan bruge betablokkere til at kontrollere situationen i tilfælde af kraftigt nedsat fostervækst og alvorlige komplikationer.

Postpartum thyreoiditis:

Tilstanden ved postpartum thyroiditis, selvom den er sjælden blandt de nybagte mødre, er betingelsen for at have en betændt skjoldbruskkirtel efter at have fået barnet. Den kraftige betændelse får skjoldbruskkirtelhormonet til at lække fra skjoldbruskkirtlen, hvilket øger hormonniveauerne i blodet og resulterer derefter i hypertyreose.

Selvom tilstanden for hypertyreose kan føre til et par måneder, kan den underaktive skjoldbruskkirtel senere konverteret (hypothyroidisme) også vare indtil et år. Her er de mulige årsager, symptomer og behandling af postpartum thyroiditis.

Årsager:

Ligesom Hashimotos sygdom eller den autoimmune tilstand er postpartum thyroiditis først forårsaget, efter at den gravide kvinde fødte. Situationen finder sjældent sted. Det kan dog behandles.

Symptomer:

Ofte forveksles symptomer på thyroiditis som sygdom eller træthed på grund af fødslen af ​​ens baby. Da tilstanden er forårsaget efter fødslen, er der symptomer som træthed og lunefulde følelser og kramper. Hypothyroidismens andre symptomer kan også være udbredt, såsom søvnproblemer, tør hud, prikken i hænder eller ben, kulde og så videre. Det er vigtigt at konsultere og tale med lægen med det samme, hvis du føler humør og træthed for at kontrollere og diagnosticere tilstanden.

Diagnose:

Alle ovennævnte symptomer kan observeres hos den nybagte mor; lægen foretager blodprøver og fysiske undersøgelser for at kontrollere og forstå niveauerne af skjoldbruskkirtlen.

Behandling:

Behandlingen af ​​skjoldbruskkirtlen under graviditet og efter fødslen er forskellig fra person til person. De fleste gange behøver dette ikke nogen behandling og kan ordne sig efter et par måneders fødsel. Men hvis tilstanden bliver generende, kan lægen undersøge og ordinere medicin som betablokkere for at reducere overdreven puls. De fleste antithyroid medicin virker muligvis ikke i denne særlige situation, medmindre den nye mor allerede har Graves sygdom.

Efterhånden, hvis der er symptomer på hypothyroidisme efter et par måneder, kan lægen i overensstemmelse hermed undersøge, diagnosticere og ordinere medicin for at hjælpe og bringe hormonet under kontrol.

Diæt, der skal følges under graviditet til kontrol af skjoldbruskkirtlen:

For gravide mødre er der en specifik reguleringsdiæt, der skal følges for at kontrollere og afbalancere skjoldbruskkirtelhormonerne. Det er vigtigt at undgå og indtage bestemte fødevarer og diæt i overensstemmelse hermed for det bedste af sundheden – både for moderen og det ufødte barn (10). Den anbefalede skjoldbruskkirtelkost til graviditet er,

 • En sund kost er afgørende. Det er godt at have et tilfredsstillende indtag af frugt og grøntsager, herunder fuldkorn.
 • Sunde olier som olivenolie anbefales under tilberedningen
 • Proteiner er godt for helbredet. Mager kildeprotein, f.eks. Fra fisk, anbefales stærkt
 • Højt indhold af jod bør altid undgås
 • Undgå store mængder soja og beslægtede proteiner
 • Skær ned på dårlige kulhydrater og fedtstoffer. Selvom nødder, frø, bælgfrugter, ost, mælk og andre transfedtsyrer er gode at gå til, anbefales det at minimere læskedrikke, alkohol, raffinerede sukkerholdige drikkevarer, sukkerstoffer, chips, emballerede fødevarer, slik og mere junkfood.
 • Et højt indtag af kostfibre er altid et plus.

Træning og livsstilsaktiviteter, der foreslås til at kontrollere skjoldbruskkirtlen under graviditet:

Regelmæssig motion og aktivt liv anbefales sammen med medicin til at kontrollere skjoldbruskkirtlen under graviditet. En daglig rutine kan hjælpe med bedre at kontrollere skjoldbruskkirtlen og generel velvære, kondition og glat graviditet. Det øger stofskiftet, forbedrer søvn, forbedrer humøret og din energi også.

Under graviditeten anbefales øvelser med lav effekt og disse træninger uden stress til de gravide mødre. Vandring, yoga og svømning er mest almindeligt fortaler. Det anbefales dog altid at kontrollere din helbredstilstand og generelle fysiske form med din læge, før du laver træning eller fitness regime helt selv.

Skjoldbruskkirtlen under graviditet er den mest almindeligt kendte tilstand for flere kommende mødre. Vi håber, at denne veldokumenterede og detaljerede vejledning om tilstanden hjælper med at forstå symptomet og tilstanden bedre. Kontakt din læge for yderligere oplysninger og personlig kontrol i tilfælde af skjoldbruskkirtelbehandling til graviditet.

Ansvarsfraskrivelse:

Denne vejledning om skjoldbruskkirtelhormoner under graviditet er kun til informations- og vidensformål. Sørg for at kontakte din familie sundhedslæge eller læge for yderligere input og generelle sundhedsprofil. Tag ikke medicin, behandling og trin selv uden at involvere sundhedsudbyderen.