Hajátültetés: típusok, mellékhatások és sikerráták!

Hajátültetés mellékhatásai

A hajbeültetés az utóbbi időben a férfiak és a nők népszerű eljárásává vált. Bár a haj elvékonyodása természetes az öregedéssel, az emberek ezt az eljárást választják, ha genetikai okok, a fejbőr sérülése, kozmetikai okok vagy egészségügyi állapotok miatt korlátozott vagy egyáltalán nem nő a haj. Bár a hajátültetés nem állítja meg a jövőbeni hajhullást, segít hatékonyan helyreállítani a fejbőr növekedését, de a tartós eredmények érdekében szükség lehet az átültetésre..

De mielőtt végleges döntést hozna, jobb, ha mindent tud a hajbeültetés típusairól és azok mellékhatásairól. Olvass tovább!

Hajátültetés – hogyan működik és milyen típusok:

A hajhullás és a kopaszodás gyakori probléma a 21 és 31 év közötti férfiak 46 százalékánál Indiában. A hajbeültetést ott végzik, ahol a kopaszodó területeket levett hajjal oltják be, általában a fejbőr vastagabb részein, és néha a test más részein.

Az orvos az alábbi eljárások bármelyikét javasolja a haj növekedési mintájától, a hajhullás történetétől és a hajhullás mértékétől függően. Az orvos a kockázatok, a fizikai egészség és a kórtörténet értékelése után kiválasztja az Ön számára legmegfelelőbb technikát.

Íme a két transzplantációs módszer, amelyeket a sebészek általánosan használt tábornokok:

  • Follikuláris egység kivonása (FUE)

A follikuláris egység kivonása olyan technika, amelyben tűvel apró bemetszéseket végeznek a fejbőrön, és egyes szőrtüszőket oltanak (1). Ez az eljárás több százezer tüszőt helyez a fejbőrre, pontosan, ami elképesztő mennyiségű bőrt vesz igénybe és időigényes.

A kivont és oltott tüszők számától függően az ilyen típusú hajbeültetés általában 4-5 órát vesz igénybe. A haj ilyen módon történő átültetése több munkamenetet is igénybe vehet, az ügyfél igényeitől függően.

  • Follikuláris egységcsík -sebészet (FUSS)

A follikuláris egységcsík -műtét során egy egységnyi hajat eltávolítanak a donor területéről vagy a fejbőr szőrösebb részeiről, ezért is nevezik csíktechnikának. A kapott hajat a szőrszálakkal benőtt helyre beoltják, tüszőegységekre osztva. Általában a koponya occipitális területét használják a módszer vágásához, és a varratokat a metszések bezárásához.

Ennek az eljárásnak a végrehajtására helyi érzéstelenítőt alkalmaznak, és a műtét után 7-10 napig tart az öltések eltávolítása. Ha természetesebb és teltebb megjelenést szeretne elérni, akkor a FUSS módszert kell választania. Bár költséghatékony megoldás, a FUSS helyreállítási ideje hosszabb, mint a FUE technika.

Sikerek:

Számos tényezőt kell figyelembe venni, például a személy donorszőrének vastagságát, készségét és sebészi tapasztalatát a hajbeültetés sikeréhez. Hajátültetéssel szerény változást tapasztalhat a haj teltségében. Néhány ember azonban választhat a fejbőr csökkentési technikái, a szövetbővítés vagy a bőrlapos műtét mellett, hogy drámai változásokat tapasztaljon.

Bár szélesebb körű kutatásra van szükség, a hajbeültetési eljárások hatékonyságával kapcsolatos információkat kisebb kutatási cikkekben mutatjuk be.

Egy szakállszőrrel FUE-n átesett embereken végzett vizsgálat elégedett volt az eredményekkel egy átlagos követés 2,9 évében (2).

Egy másik tanulmány eredményei szerint a vérlemezkékben gazdag plazma (PRP) terápia FUE-val történő alkalmazása növeli a FUE hajbeültetések sikerének arányát, egy másik tanulmány eredményei szerint (3). A nem PRP csoporthoz képest a PRP csoport résztvevői gyors javulást mutattak a haj sűrűségében, a bőr helyreállításában és 75% -os hajnövekedésben.

A hajbeültetés mellékhatásai:

Minden orvosi eljárásnak vannak előnyei és mellékhatásai. Az alábbiakban felsoroljuk a hajbeültetés kockázatát és mellékhatásait.

1. Fertőzés:

A hajbeültetéshez metszésre és varratokra van szükség, ami fertőzéses terület lehet. Az epidermális ciszták előfordulása olyan helyen lehetséges, ahol alkalmanként elvezetés szükséges (4). Ha a donornak vagy a recipiensnek rossz a fejbőr higiéniája, lokális fertőzésekhez vezethet.

2. Hegesedés

Azok az emberek, akik hajbeültetésen esnek át, hegesedésben vagy steril folliculitisben szenvedhetnek. Mivel fennáll a hegesedés veszélye, jobb, ha beszél az orvossal, mielőtt dönt az eljárásról, mert a hegesedés a hajbeültetés egyik hosszú távú hatása lehet (5).

A FUSS módszer magában foglalja a fejbőr egy csíkjának eltávolítását, amely hosszú, lineáris heget hagy maga után. Bár a heget új haj borítja, a gyógyító heg kiszélesedhet, ha a környező haj vékony.

Bár a FUE módszer hegeket tartalmaz azon a területen, ahol a tüszőket eltávolították, a FUSS -ból származó sebekhez képest ezek a hegek nem olyan nagyok.

Néhány embernek dudorok lehetnek az átültetett terület körül, amelyek jól el vannak rejtve, ha a haj vissza nő.

3. Gyulladás:

Bár ritka, van esély arra, hogy a steril folliculitis Lichen planopilaris (LLP) nevű extrém változata hajhullás -mellékhatásként fordul elő, ami ritka gyulladásos hajbetegség. Ez a gyulladásos állapot a hajhagymákat hegszerű rostos szövetekkel helyettesíti, ami tartós alopeciához vezethet (6).

4. Viszketés:

Mindig fennáll a viszketés esélye, ha van egy gyógyító heg. A transzplantációs hely viszketést okozhat, ha hámlás képződik, ami a hajbeültetés egyik káros hatása. A műtét első napjait követően általában a fejbőr viszketése megszűnik. Amíg a terület meg nem gyógyul, hagyja abba a minoxidil használatát, ha használja.

5. Zsibbadás:

A helyi érzéstelenítő használata a fejbőr zsibbadását okozza a hajbeültetés után, és általában fokozatosan elmúlik. De mindenképpen konzultáljon tapasztalt orvossal, mert fennáll a zsibbadás esélye, ami idegkárosodáshoz vezethet, ha tapasztalatlan kezek végzik a műtétet.

6. Duzzanat:

A hajbeültetésen átesett emberek duzzanatot és ödémát okozhatnak, és ez elég gyakori. Ezenkívül a homlok és a szem körül duzzanat is előfordulhat, így a szemed sötétebb lesz, ami a hajbeültetés egyik mellékhatása.

7. Fájdalom:

A fájdalom egy másik mellékhatás a hajbeültetés után, mivel ez egy invazív műtét. Ha nem a megfelelő adag érzéstelenítést alkalmazzák, a fájdalom hatással lehet a műtét alatt és után. A műtét utáni helyreállítás során nyújtó érzés is előfordulhat.

8. Vérzés:

Függetlenül attól, hogy FUE -t vagy FUSS -t választanak, vágni kell. Bár az orvos gondoskodik arról, hogy a vérzés a lehető legkisebb legyen, egyesek műtét utáni helyreállítási ideje vérzést okozhat.

Összefoglaló:

A hajbeültetés kényelmes megoldás a fejbőr kopasz területeinek elfedésére, de ezt a döntést orvosával folytatott konzultációt követően kell meghozni. Vannak más hajnövekedési kezelések is, ha nem vagy ideális jelölt a hajátültetésre. A haj működéséhez és fenntartásához tápláló ételeket kell fogyasztania, és egészséges életmódot kell tartania.