A haj növekedési ciklusának fázisai

Tudsz a haj növekedési ciklusáról? A legtöbb nő vágyik a hosszú hajra, de tudja, hogyan nőnek? A hajnövekedés egy folyamatos ciklus, amely egész nap folyik, akár észrevesszük, akár nem. A haj minden nap 0,3 mm -től 0,4 mm -ig nőhet, ami évente körülbelül 6 hüvelyknek felel meg, és minden haj ugyanazzal a struktúrával van felépítve, amely a pontos fázisok során érik. Így ma ebben a cikkben a hajnövekedési ciklus fázisairól beszélünk.

A haj növekedési ciklusának fázisai

Mielőtt mesélne a fázisokról, ismernie kell a haj szerkezetét. A haj a tüszőből vagy gyökérből a bőr alá emelkedik. A hajat a szőrtüsző tövében lévő erek „táplálják”, amelyek azt a tápanyagot kínálják, amelyre nőni akar. Minden haj kész a keratinból, amely fehérje. Az aminosavak hasonlóan segítenek megőrizni a haj erősségét és egészségét. A haj két részből áll:

• Szőrtüsző: A haj, amely a bőr alatt nő, a tüsző.

• Hajszál: A bőrön túli haj a tengely.

A hajnövekedési ciklus fázisai:

Minden haj átmegy a haj növekedési ciklusán, de ez nem jelenti azt, hogy minden haj hasonló sebességgel vagy szinten emelkedik. A növekedés kezdete és az évek múlva eső haj között minden haj négy szakaszon megy keresztül.

A hajnövekedési ciklusnak négy szakasza van, és ezek a következők:

Növekedési fázis (Anagen)

Az átmeneti szakasz (Catagen)

Nyugalmi fázis (Telogen).

Új hajfázis (Exogen)

Erős hajban normális egyensúly áll fenn a növekvő anagén haj és a kihulló telogén haj között. Ha a növekedési ciklus megszakad, sok haj túl hamar érkezik a telogén fázisba, és az arány elmozdul, így további szőrszálak hullanak ki, mint amennyi vissza tud fejlődni. A fázisok a következők;

1. Anagen (növekedési fázis):

A növekedési szakasz két -hét évig tart, és szabályozza a hajunk hosszát. Az Anagen a haj aktív fázisa. A hajgyökér sejtjei gyorsan elválnak. Új haj készül, és felfelé tolja a szőrzetet a tüszőn, és végül kifelé. Ebben a fázisban a haj körülbelül 1 cm -rel nő 28 naponként. A karok, lábak, szempillák és szemöldök szőre nagyon rövid, körülbelül 30-45 napos aktív növekedési fázissal rendelkezik, ami megmagyarázza, miért olyan rövidek, mint a fejbőr.

2. Catagen (átmeneti fázis):

Ez az átmeneti szakasz, amely körülbelül tíz napig tart. A szőrtüsző összehúzódik és eltávolítja a dermális papillát. A katagen fázis egy átmeneti szakasz, és az összes haj körülbelül 3% -a van ebben a fázisban bármikor. A növekedés leáll, és a külső gyökérburok zsugorodik, és a haj gyökeréhez kapcsolódik. A haj elválik a haj gyökerétől és felfelé halad a fejbőrben. Ez a fejlődése annak, amit klubhajnak neveznek.

3. Telogen (nyugalmi fázis):

Ez a relaxációs fázis, amely körülbelül három hónapig tart, a fejbőr szőrszálaihoz és hosszabb a szemöldök, a szempilla, a kar és a láb szőrszálaihoz. A hajszálak körülbelül 10-15 százaléka van ebben a fázisban. Míg a régi haj pihen, az új haj elindítja a fejlődési szakaszt. Ha ebben a fázisban kihúz egy hajszálat, a gyökérben szilárd, száraz, kemény, fehér anyag látható. Naponta körülbelül 25-100 telogén szőrszál hullik ki.

4. Exogen (új hajfázis):

Ez a nyugalmi fázis része, ahol a régi haj kihull és egy friss haj fejlődik. Naponta körülbelül 50-150 szőr hullhat ki; ez a szokásos hajrepedés.

Tehát ezek mind a hajnövekedési ciklus fázisai, és remélem, hogy ezt a cikket nagyon hatékonynak és informatívnak találja!