Maailman korkein sääasema Mount Everestille

Kansainvälinen tutkijaryhmä onnistui hiljattain asentamaan viisi sääasemaa eri korkeuksiin Mount Everestille. Yksi heistä on sijaintinsa vuoksi yllättävän korkein maan päällä. Tiimi pystytti aseman 23. toukokuuta 8430 m merenpinnan yläpuolelle, suoraan Everest -huippukokouksen alapuolelle ja keskellä tappavinta kiipeilykautta.

Ja tämä ei ollut edes joukkueen ainoa saavutus. Johdolla National Geographic Society ja Tribhuvanin yliopistossa Nepalissa, retkikunnan jäsenet keräsivät myös kaikkien aikojen korkeimman jään ytimen, suorittivat Everestin perusleirin ja läheisen jäätikön korkeimman helikopterin lidar -skannauksen, laajensivat biologisen monimuotoisuuden korkeusennätyksiä ja dokumentoivat vuorijäätiköiden historiaa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kukaan on suorittanut kenttätutkimusta yli 7 000 metrin etäisyydellä.

Mount Everestin tärkeimmän tutkimusmatkan onnistunut suorittaminen

Maailman korkein sääasema Mount Everestillä on tutkijaryhmän pystyttämä parvekkeelle

Kun Everest -laitteisto on asennettu, tutkijat, kiipeilijät ja muut asiasta kiinnostuneet voivat pian saada ajankohtaisen tiedon maailman korkeimman vuoren sääolosuhteista. Tutkijat toivovat myös, että sääasemien ja jääydinten keräämät tiedot yhdessä muiden tiimin tekemien tutkimusten kanssa voivat auttaa alueen yhteisöjä käsittelemään tehokkaammin ilmastonmuutokseen liittyviä kysymyksiä.

Valitettavasti tämä on yksi nopeimmin lämpenevistä mantereista maailmassa.

“Nämä vuoret ovat planeetan vesitornit. 20–25 prosenttia maailman väestöstä saa vettä Himalajalta ”, sanoi Paul Mayewski, Maine -yliopiston ilmastonmuutosinstituutin johtaja ja retkikunnan johtaja National Geographic -raportissa..

Everestin jäätiköt sulavat hitaasti ilmaston lämpenemisen vuoksi

Maailman korkein sääasema Mount Everestillä Everestin näkymä tukikohdasta

Retki Everestiin ei sujunut aivan suunnitelmien mukaan

Kun joukkue saapui perusleirille huhtikuussa, kukaan ei tiennyt sitä yksitoista kiipeilijää kuolee tai että väkijoukko vuorella pakottaisi joukkueen muuttamaan suunnitelmiaan viime hetkellä. Suurin osa kuolemista johtuu komplikaatioista, joita tapahtui, kun satoja kiipeilijöitä odotti yhdellä rivillä kuolemanvyöhykkeellä huippukokouksessa. Everestille ei ole nopeaa passia. Kuten kaikki muutkin, Mayewskin ja hänen tiiminsä joutui odottamaan maailman vaarallisimmassa ruuhkassa.

Monille Everest on jo suosittu matkailukohde

Maailman korkein sääasema Mount Everestille

Tutkijat eivät kuitenkaan ole immuuneja Everestin hengenvaarallisille olosuhteille. Astronautti Karl Henize kuoli vuorella vuonna 1993 tehdessään NASA: n auringonsäteilykokeita.

Mayewskin tiimi oli alun perin suunnitellut rakentavansa sääaseman huipulle itse. Siinä vaiheessa he kuitenkin päättivät, että se oli liian riskialtista ja palasivat suunnitelmaan B. Tutkijat asensivat maailman korkeimman sääaseman The Balcony -nimiseen paikkaan, 448 metriä huipun alapuolelle. Ilmastotutkija Mariusz Potocki oli myös suunnitellut keräävänsä jään ytimen sieltä. Alue oli kuitenkin täynnä roskaa ja hävitetyt happipullot.

Everestille kerääntyy vuosittain tuhansia tonneja roskaa

Maailman korkein sääasema Mount Everestillä. Roskat maailman katolla

Maailman korkein sääasema Mount Everestillä. Tukiasema, josta on näkymä maailman katolle

Näin monenlaisella työllä hanketta on kuvattu tähän mennessä kattavimmaksi tieteelliseksi tutkimusretkeksi Everestille. Tulokset julkaistaan, kun materiaalit ja tiedot on analysoitu täydellisesti.

Maailman korkein sääasema, joka on rakennettu Mount Everestin weeter -aseman tornille Everestin jäätikölle