Faser af hårvækstcyklus

Kender du til hårvækstcyklus? De fleste kvinder har lyst til langt hår, men ved du hvordan det vokser? Hårvækst er en løbende cyklus, der følger hele dagen lang, uanset om vi lægger mærke til det eller ej. Hår kan vokse alt fra 0,3 mm til 0,4 mm hver dag, hvilket svarer til cirka seks centimeter hvert år, og alt hår er færdigt med den samme struktur, der modnes over nøjagtige faser. Således diskuterer vi i dag i denne artikel om faser af hårvækstcyklus.

Faser af hårvækstcyklus

Inden du fortæller om faserne, skal du kende hårets struktur. Hår stiger fra folliklen eller roden under huden. Håret bliver ‘fodret’ af blodkar i bunden af ​​hårsækket, som giver det den næring, det ønsker at vokse. Alt hår er klar fra keratin, som er et protein. Aminosyrer hjælper på samme måde med at holde håret stærkt såvel som sundt. Hår består af to dele:

• Hårsæk: Håret, der vokser under huden, er folliklen.

• Hårskaft: Håret ud over huden er skaftet.

Faser af hårvækstcyklus:

Alt individuelt hår vil gennemgå hårvækstcyklussen, men det betyder ikke, at alt hår stiger med den samme hastighed eller niveau. Mellem begyndelsen til at vokse og falde ud år senere, passerer hvert hår over fire faser.

Der er fire faser af hårvækstcyklus, og de er som følger:

Vækstfase (Anagen)

Overgangsfasen (Catagen)

Hvilefase (Telogen).

Ny hårfase (Exogen)

I stærkt hår er der en normal balance mellem stigende anagenhår og tabning af telogenhår. Hvis vækstcyklussen afbrydes, kommer mange hår frem til telogenfasen for tidligt, og forholdet bevæger sig, så yderligere hår falder ud, end der kan udvikle sig tilbage. Faserne er som følger;

1. Anagen (voksende fase):

Vækstfasen tager to til syv år og regulerer længden af ​​vores hår. Anagen er hårets aktive fase. Cellerne i hårets rod adskiller sig hurtigt. Et nyt hår er lavet og skubber klubhåret op i folliklen og til sidst ud. I denne fase vokser håret omkring 1 cm hver 28. dag. Håret på arme, ben, øjenvipper og øjenbryn har en meget kort aktiv vækstfase på cirka 30 til 45 dage, hvilket forklarer, hvorfor de er så meget kortere end hår i hovedbunden.

2. Catagen (overgangsfase):

Dette er overgangsfasen, der varer cirka ti dage. Hårsækken trækker sig sammen og fjerner fra dermal papilla. Catagenfasen er en overgangsfase, og omkring 3% af alle hår er i denne fase når som helst. Væksten stopper, og den ydre rodskede krymper og fastgøres til hårets rod. Håret adskiller sig fra hårroden og bevæger sig op i hovedbunden. Dette er udviklingen af ​​det, der identificeres som et klubhår.

3. Telogen (hvilefase):

Dette er den afslappende fase, der varer cirka tre måneder og for hår i hovedbunden og længere for hår på øjenbryn, øjenvipper, arm og ben. Omkring 10-15 procent af hårene er i denne fase. Mens det gamle hår hviler, starter et nyt hår udviklingsfasen. Hvis du trækker et hår ud i denne fase, udsættes et fast, tørt, hårdt, hvidt materiale ved roden. Cirka 25 til 100 telogenhår fældes normalt hver dag.

4. Exogen (ny hårfase):

Dette er en del af hvilefasen, hvor det gamle hår fælder, og et frisk hår holder ud at udvikle sig. Omkring 50 til 150 hår kan falde ud dagligt; dette måles som normalt hårrevner.

Så det er alle faser af hårvækstcyklus, og jeg håber, at du finder denne artikel meget effektiv såvel som informativ!