A jóga története és jelentése részletesen

Tudta, hogy június 21 -e a jóga nemzetközi napja? A jóga tudatosságának növekedésével sokan már feliratkoztunk valamelyik tanfolyamra. Mielőtt azt állítanánk magunkról, hogy elsajátítottuk a művészetet, meg kell ismernünk és meg kell értenünk a jóga történetét. Hol kezdődött a jóga? Ki találta fel a művészetet? Melyek a jóga típusai? és még sok más, a tudás óceánja tanulható.

A jóga az emberi élet elkerülhetetlen részévé vált, csápjaival világszerte elterjedt. Jelenleg az egyik legkeresettebb klasszikus médium a lélek és a test fiatalítására, egészséges módon. A jóga a fizikai és mentális előnyök mellett lelki gyógyító is, feltéve, hogy ezt a legnagyobb odaadással és rendszerességgel követik.

A jóga története és jelentése részletesen

Annak ellenére, hogy nincsenek bizonyítékok az eredet alátámasztására, mindenki elismerte, hogy e gyönyörű művészeti forma gyökerei az indiai civilizáció mélyén rejlenek. A jóga jelentése szanszkritban az egyesülés, ami azt jelenti, hogy eggyé válik az isteni erővel. Nem csoda, hogy a jóga mára az egyik legelfogadottabb formája annak, hogy közelebb kerüljünk az emberi lelkekhez. Engedje meg magának, hogy többet tudjon a jóga eredetéről és történetéről.

A jóga rövid története:

Íme egy jógatörténeti összefoglaló, amely érdekelheti Önt:

Az őskori jóga:

Az Indus -völgyi civilizáció maradványaiból gyűjtött különböző pecsétek megállapítják a jóga elterjedtségét ebben az időszakban. Míg a tudósok azt sugallják, hogy a pecsétek szoros hasonlóságot mutatnak a különböző ülő és álló ászanák között, egyetértenek a meggyőző bizonyítékok hiányával is.

A Védikus Egyesület:

A védikus papok különféle jóga -ászanákat gyakoroltak, kizárólag a lélekre koncentrálva, sajátos testhelyzetben helyezkedve el, miközben különböző rítusokat és rituálékat hajtottak végre. Ez, ahogy a tanulmányok is sugallják, a modern jóga ászanák előfutárai. A védikus brahmanák, valamint az Atharva Véda gazdag utalásokban találhatók a különböző légzési és létfontosságú energiaszabályozási technikák gyakorlataira, amelyeket ma közismert nevén pránajámaszok és bandhák neveznek..

Az előklasszikus érintés:

Az ebben a korszakban előkerült 200 páratlan Upanishad különböző esetekben idézi azokat a széles körű vitákat, amelyeket a védikus korszakban a jógáról tartottak. Ezek a megbeszélések három fő témára összpontosítottak – Brahman, Ataman és a kettő közötti kapcsolat. A jóga kifejezést először a Katha Upanishadban használták, amely i. E. 400 -ban merült fel. Ebben a Szentírásban a jógát úgy határozták meg, mint az emberi érzékszervek szigorú ellenőrzésének kiállását, teljes koncentrációval, ami a boldogság legfelsőbb állapotához vezet.

Az upanisadok a nadikról (vénákról) és a légzési technikákról is beszélnek, azonban a csakrák fogalmát csak a nyolcadik században vezették be. A Shvetashvatara Upanishad még a lélegzet és a gondolatok közötti kapcsolatról is beszél, arról, hogyan lehet uralkodni az elme felett, és milyen előnyös lehet a jóga.

A Mahabharata és a Bhagavad-Gita a jóga létezésére is utal, ahol spirituális módokról beszéltek róluk. Utóbbiban Krisna három jóga típusról beszél Ardzsunával – a karmáról, a gnanáról és a Bhakti -ról, míg a Mahabharata Shanti Parva a Nirodha jógáról (a megszűnés jógájáról) beszél..

A klasszikus kényeztetés:

Az i. E. 200 és 500 közötti időszak – a Mauryan és a Gupta idők – különböző hiedelmek iskolái jöttek létre. Pontosabban: a hinduizmus, a dzsainizmus és a buddhizmus lassan megjelentek, és ez megnyitotta a jóga fejlődésének útját.

A Patandzsali érintés:

A rádzsa jóga és a különböző jóga szútrák, amelyek a szamkhian és a buddhista hatásokkal jöttek létre, óriási mértékben hozzájárultak a mai jógához. Patanjali közismerten a formális jógafilozófia összeállítója..

A Yogacara iskola:

A klasszikus hinduizmus szülte ezt a jógaformát, amely a Gupta időszakban volt elterjedt. Leírta a jógát, mint iránymutatást vagy csontvázat a különféle gyakorlatok elvégzéséhez, amelyek végül megvilágosodáshoz vezettek.

A középkor ragyogása:

A Dél -Indiából származó alvarok által kiváltott Bhakti mozgalom a 12. és a 15. század között elterjedt Indiában. Az ebben az időszakban kialakult vaisnava és shaiva hagyományok meditációval árasztották el az odaadás fogalmát, és így a Viraha Bhakti [csak az Úr Krisnára koncentrálás] koncepció (Bhagavata Puránával született) nagyobb jelentőségre tett szert.

Ez volt az az idő, amikor az emberek többet kezdtek tudni a jógára gyakorolt ​​tantrikus hatásokról. A tantra és a jóga a fizikai világtól való elszakadás két különböző módja. Míg a Tantra a külső erőforrások teljes metamorfózisát hangsúlyozza, biztosítva a teljes elszakadást akaratával, a jóga a külső hatásokkal szembeni fokozatos visszatartás módszerét követi. Akárhogy is, a középpontban a teljes üdvösség állt, a társadalmi hatásoktól való elvonás révén, akár ideiglenesen, akár örökre.

A hatha jóga a Tantra jógából jött létre, és lassan ez lett a művészet ezen formájának gyakorlásának uralkodó módja. A Vimalaprabha, a 11. században megjelent buddhista szöveg idéz erről a jóga -megközelítésről. Ez a megközelítés inkább arra összpontosított, hogy fizikailag és teljes mértékben megtisztítsa magát, mielőtt a teljes üdvösségre törekedne.

A szikhizmus is nagyban hozzájárult a jógához a 15. és 16. században. Ez volt az az idő, amikor a vallásos hit csak megszületett. Guru Nanak, aki ezt a hitet kezdeményezte, elszakadt a különféle hindu gyakorlatoktól és ragaszkodott a Hatha jógához. Így jött létre a híres Namah jóga vagy Sahaja jóga.

Jóga ma:

A jóga egész szemlélete óriási változáson ment keresztül; számtalan forma létezik. Bár a Hatha jóga még mindig a kiemelkedő formák közé tartozik, számtalan jógaforma létezik, amelyek megszülettek és felnőttek. Kundalini jóga, Tantra jóga, meztelen jóga, erő jóga – nevezd meg, hogy megvan a verzió. A jógát már nem tekintik vallásos ügynek; számtalan előnnyel jár.

A jóga továbbra is virágzik és terjeszti tanításait, átlépve a kultúra és a nyelv szigorú és bevehetetlen határait. Ennek a gyönyörű művészetnek a részletes megismerése valóban előnyös. Továbbra is beszélhet a jógáról… ez egy véget nem érő és gazdag vita téma. Kezdje itt, azonnal, hogy alaposan megismerje a jógát…

A jóga típusai:

Íme egy rövid betekintés a világon feltalált legnépszerűbb jógaformákba:

Hatha jóga:

Ez egy általános kifejezés, amelyet minden fizikai jógagyakorlatra használnak. A légzésre, a testtartásra és a meditációra összpontosít. A Hatha jóga kiválóan alkalmas a pihenésre és a fizikai és szellemi betegségek enyhítésére.

Iyengar jóga:

Ez a jógaforma az alapító B.K.S Iyengarról kapta a nevét. Kiválóan enyhíti a sérüléseket és az ízületi betegségeket. Ez a jóga magában foglalja a test helyes beállítását nagyon óvatos mozdulatokkal. Sok kelléket is tartalmaz, és nagyszerű a rugalmasság és az erő eléréséhez.

Kundalini jóga:

Ez a jóga egyik legösszetettebb formája, amely magában foglalja a lelki ébredést. Elég kimerítő az elme és a test számára, és sok légzést, mudrát és kántálással járó meditációt foglal magában. Ezt képzett Guru felügyelete mellett kell végrehajtani.

Ashtanga jóga:

A nyolc végtag ösvényének is nevezett Ashtanga jóga az egyik legnépszerűbb jógahíresség. Ez egy haladó szintű jóga, amely sok surja namaszkarot és összetett testtartást foglal magában. A „por -jóga” kifejezésen is ismert.

Vinyasa jóga:

Ez egy nagyon összetett eljárás, amely sok testtartást foglal magában. Vannak gyors mozdulatok, amikor nem lehet sokáig tartani egy pózt. Az egyik pózról a másikra zökkenőmentesen kell ugrani, így a szívverés nagyon gyorsan megy.

Bikram jóga:

Eredetileg a Yoga Guru Bikram Choudhary készítette ezt a gyakorlatot 41 Celsius fokos fűtött helyiségben, a páratartalom körülbelül 40 százalékában. Ez egy 90 perces sorozat, amely 26 testtartást foglal magában kétszer.

Kripalu jóga:

Ez a jóga egy formája, amelyet a spiritualitás keresésére fejlesztettek ki. Ez magában foglalta a mentális tudatosságot és az önmegvalósítást, mint a fizikai szempontokat. Pranayama, mély relaxáció és meditáció segítségével történik.

Jivamukti jóga:

1949 -ben alapította Sharon Ganon és David Life. Ez elvezeti Önt a Jivamukti életmódhoz, amely magában foglalja a szanszkrit írások, a költészet és a zene tanulmányozását, valamint az ászanákat. Ennek gyakorlásához vegetáriánusnak kell lennie.

Reméljük, hogy a jóga tények és a történelem ezen aspektusai felkeltették az érdeklődést. A hagyományos jóga módszerek mellett sok más gyakorlat is létezik, mint a kecske jóga, a sör jóga, a légi jóga és más nem szokványos formák. Ezek kreatív jógagyakorlatok, amelyek célja az emberek érdeklődésének felkeltése és az órákon való részvétel motiválása. Mindazonáltal a hagyományos jógaforma mindig a legjobb, mivel alapos kutatások és tudományos tanulmányok támogatják. Ha más tippeket és tényeket szeretne megosztani a jógával kapcsolatban, ossza meg velünk a megjegyzésekben!

Gyakran feltett kérdések és válaszok:

1. Mi az Om fontossága a jógában?

Az Om egy speciális mantra, amelynek hangja egy bizonyos rezgéssel jár. Ez a hang ritmusban van a természet hangjaival, például a levelek susogásával, a tenger hullámainak hangjával stb. kapcsolat a lelkünkkel.

2. Fontos a jóga érdekében a vegetarianizmus gyakorlása?

A jóga egyik alapelve az Ahimsa vagy az erőszakmentesség. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem eszik húst. Elsősorban arra mutat rá, hogy hagyjon fel az önkárosítás, például a fizikai vagy szellemi bántalmazással. A döntés mindig rajtad múlik, hogyan fogod fel a lényeget. A vegetarianizmus jó gyakorlat, amely pozitívan befolyásolhatja a testét. Ez lehet az oka annak, hogy bizonyos jógagyakorlók azt javasolják, hogy kövessék.

3. Miben különbözik a jóga az edzőteremtől??

Az edzőteremben végzett edzés csak fizikai gyakorlatokat tartalmaz, amelyek a testet, kellékeket vagy felszereléseket használják. A jóga viszont magában foglalja mind a fizikai, mind a szellemi tudatosságot. Segít a test és az elme és a lélegzet szinkronizálásában, hogy belső energiáinkat csatornázzuk. Tehát végül jobb emberként, pozitív gondolatokkal és jó energiával telve, fitt testtel együtt.

4. A jóga a hinduizmushoz kapcsolódik?

Nem! A jóga semmilyen valláshoz nem kapcsolódik. Ez egy ősi gyakorlat, amelyet sok évszázaddal ezelőtt úttörőként indítottak Indiában. Míg a jóga átszövi a hindium és a buddhizmus néhány filozófiáját, nem hirdeti vagy terjeszti azokat gyakorlóinak. Jóga gyakorlása közben szabad akarattal követheti saját vallását.

5. Mik azok a dolgok, amikre szükségem van a jóga megkezdéséhez?

A jóga megkezdéséhez pozitív elme és elhatározás kell. Tartsd távol magad a félelmektől, és lépj be az osztályba minden gátlás nélkül. A kényelem és a rugalmasság érdekében azonban ajánlatos jóga nadrágot viselni, amely laza és lélegző. A jógaszőnyeg viselése kötelező. Jó, nyugtató környezet ajánlott a pihentető élményhez.


Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/probotmusic.com/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/probotmusic.com/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80