Paschimottanasana jóga (ülő előrehajlás) – Hogyan kell csinálni és előnyei

A Paschimottanasana név a szanszkrit eredetű, és 3 Paschim szó kombinációja, amely Nyugatot jelent, az Uttana pedig nyúlást és az asana jelent jelent. Érdekes módon a nyugati filozófia szerint testünk elejét Keletnek, hátát Nyugatnak nevezik, és mivel ez az ászana jobban nyújtja a hátizmokat, ezt a nevet kapta. Ez egy klasszikus Hatha jóga póz, számos eredendő előnnyel. Ebben az útmutatóban részletes információkat nyújtunk Önnek a Paschimottanasana -ról, beleértve az ugyanezen lépéseket, az elsajátítást, tippeket kezdőknek, variációkat haladó gyakorlóknak, előnyöket, óvintézkedéseket és még sok mást. Olvassa el itt, hogy megvilágosodjon erről a Paschimottanasana nevű klasszikus ászanáról.

Paschimottanasana jóga (ülő előrehajlás) Hogyan kell csinálni & amp; Előnyök

Gondolkozott már azon, miért éltek nagyszüleink egészségesebben és hosszabb ideig? Ennek számos oka lehet, például:

 • Egészséges táplálkozási szokások.
 • Tiszta levegő.
 • Természetes kiegészítők.
 • Holisztikus életmód.
 • Pozitív gondolkodás.
 • Természetes és egyszerű élet.
 • Elég alvás.
 • Elég a szórakozásból.
 • Kevesebb feszültség és aggodalom.
 • Gyakorlat.

Igen, az utolsó, gyakorlat, és nem kellett vasat pumpálniuk vagy fájdalmat szerezniük ugyanezért. A jóga ősi művészete és tudománya nagyszüleinknek segített egészségesnek és fittnek maradni. Ugyanezt alkalmazzák manapság milliók szerte a világon.

Paschimottanasana jóga (ülő előrehajlás):

Paschimottanasana jóga

Tehát, ha te is a természetes módszerekben hiszel, és nem a vaspumpáló fiaskókban, akkor megkérünk, hogy olvass tovább, és tudj meg többet a jógáról, és ennek különböző előnyei vannak. Ma többet szeretnénk beszélni a Paschimottanasanáról, a jóga egyik ágáról. Intenzív háti nyújtásként is ismert. Ezért kérjük, olvassa el és legyen tájékozott ugyanazon paschimottanasana jóga (ülő előrehajlás) esetében.

A Paschimottanasana szó szerinti értelemben nyugat intenzív szakaszát jelenti. Más néven ülő előrehajló póznak is nevezik. Bár a póz egyszerűnek tűnik, kissé nehéz végrehajtani. Az ászana a test gerincére összpontosít. Az ászana és a Paschimottanasana képek Paschimottanasana előnyeit az alábbiakban említjük.

A Paschimottanasana jóga lépései, előnyei, módosításai és óvintézkedései:

Paschimottanasana jóga ülő előrehajlás

Ez az útmutató elmagyarázza, mi a paschimottanasana, hogyan kell végrehajtani a Paschimottanasana lépéseket, előnyöket, óvintézkedéseket és módosításokat, valamint tippeket a kezdőknek.

Lépések:

 1. Ezt az ászanát egy botpóz vagy dandasana segítségével kell kezdeni. Íme a dandasana lépései

Dandasana:

 1. Kezdje azzal, hogy a földön ül, előre nyújtott lábbal.
 2. Támassza a tenyerét a csípője mellé, és üljön egyenesen. Most hajlítsa meg a lábát. A combnak szilárdnak és tónusúnak kell lennie, a lábakat pedig egymás felé kell gördíteni úgy, hogy átölelje a középvonalat.
 3. Most húzza fel a medencefenéket, húzza be az alsó hasát, nyújtsa meg a nyakát és húzza meg az állát.
 4. Most a gerincre kell összpontosítani, természetes formájára. Ha a falnak ül, érezhet egy üreget a hát és a nyak mögött. Ez azt jelenti, hogy a gerinc természetesen igazodik.
 5. A dandasanától lélegezzen be, és nyújtsa ujjait az ég felé, hogy meghosszabbítsa az oldaltesteket.
 6. Kilégzéskor húzza a belső ágyékát a medencébe, ügyelve arra, hogy a törzs hosszú ideig tartson.
 7. Most hajoljon előre – ne a derekánál, hanem a csípőízületénél. Nyújtsa ki a farokcsontját a medence hátsó részétől.
 8. Ebben a testtartásban, ha a keze véletlenül megérinti a lábujjakat, akkor fogja meg a lábával a kezét.
 9. Ha nem sikerül megérinteni a lábujjakat, tartsa a kezét a lábszárain.
 10. Maradjon ebben a testtartásban néhány lélegzetvételig, és gondoskodjon arról, hogy minden lélegzetvétel során elmélyítse a pózt. Tartsa tekintetét a lábánál, és tartsa hosszú ideig a gerincét.
 11. Minden belégzéskor emelje fel a törzsét és hosszabbítsa meg. Minden kilégzéskor engedje el a törzsét az előrehajlásba. Rendszeres gyakorlással előfordulhat, hogy karját a lábán túl is kinyújthatja.
 12. Maradjon ebben a helyzetben legalább 1-3 percig, és térjen vissza a dandasana-hoz.

A Paschimottanasana Asana (ülő előrehajlító póz) előnyei:

Az alábbiakban bemutatjuk a Paschimottanasana fizikai és terápiás előnyeit.

Fizikai előnyök:

 1. Ez az ászana ismert, hogy stimulálja a test szerveit, például a májat, a vesét, a méhet és a petefészket, és tökéletesen segíti azok működését..
 2. Javítja az étvágyat, az emésztést, gyógyítja a betegségeket, és kontrollálja az elhízást is.
 3. A gerinc, a vállak és a combizmok megnyúlnak ezzel az ászanával.

Terápiás előnyök:

 1. Úgy gondolják, hogy az ászana megnyugtatja azokat az embereket, akik szorongást és fejfájást tapasztalnak. Ismert, hogy csökkenti a fáradtságot és a stresszt.
 2. Azok számára is előnyös, akik olyan problémákkal küzdenek, mint a magas vérnyomás, álmatlanság, arcüreggyulladás és meddőség.
 3. A menstruációs kellemetlenségekkel küzdő nők is részesülhetnek ebből az ászanából.
 4. A menopauza kellemetlenségei is jól leküzdhetők ezzel az ászanával
 5. Ez az ászana megnyugtatja az elmét, és képes enyhíteni az enyhe depressziót.

A Paschimottanasana jóga (ülő előrehajlás) módosításai:

Ennek az ászanának az egyik változata az Urdhva Mukha Paschimottanasana, vagy fejjel lefelé a nyugati póz intenzív szakasza. Ezt az alábbi egyszerű lépésekkel lehet megtenni:

 1. Kezdje azzal, hogy a hátán fekszik. Lélegezzen ki és hajlítsa be a térdét a törzsébe.
 2. Belégzés közben nyújtsa ki a sarkát a mennyezet felé.
 3. Kilégzéskor vigye a lábát a padló felé, pihentesse a feje fölött.
 4. Eközben ügyeljen arra, hogy ne emelje fel a medence hátsó részét a padlóról.

A Paschimottanasana jóga módosításai

Előnyös, ha egy összehajtott takarón ülünk ennek a póznak a végrehajtásához, mivel ezt az ászanát nehéz megtenni. A teljes előrehajlás elérése első próbálkozáskor nem könnyű. A póz intenzívebb változatához tehet egy tömböt a lábad elé, hogy a lábad meghosszabbításaként használhassa.

Óvintézkedések a Paschimottanasana jógához (ülő előrehajlás):

Vannak bizonyos paschimottanasana óvintézkedések és ellenjavallatok. Az ászana nem alkalmas az alábbi állapotú embereknek:

 1. Alsó hátsérülések (azonban edző segítségével elvégezhetők).
 2. Asztma
 3. Hasmenés
 4. A terhes nőknek minden körülmények között kerülniük kell ezt az ászanát.

Óvintézkedések a Paschimottanasana jógával kapcsolatban

Paschimottanasana kezdőknek – Tippek:

 1. A kezdők nem kényszeríthetik magukat előrehajlításra, miközben ezt az ászanát végzik. Ha fájdalmat vagy kellemetlen érzést tapasztal az ászana közben, akkor azonnal vissza kell térnie az eredeti helyzetbe.
 2. Használhat csapdát a lába körül, hogy a nyitott fogantyúkkal közvetve megérintse a lábujjakat.

Előkészítő és utólagos pózok:

A paschimottanasana előkészítő pózai a balasana, uttanasana és Janusirsasana.

Hadd tudjunk most részletesen mindent a paschimottanasana előkészítő pózjairól és a paschimottanasana előnyeiről. Ez a testtartás ülő helyzetben van, és az Ardha Paschimottanasana -t legalább körülbelül ötször kell követni, mielőtt végrehajtaná a paschimottanasana lépéseket. A Vajrasana jóga testtartást is gyakorolni kell, mielőtt ezt megtenné. Azt is követheti a Vadzsraszana testtartást az őrlőmalom pózával körülbelül ötször, mielőtt elkezdi a paschimottanasana -val.

Ez egy nagyon érdekes testtartás, és sok előnnyel is jár. Ebben ismét ülő előrehajlító jógát csinálsz. Csak annyit kell tennie, hogy egyenes gerinccel ül, majd széttárja a lábát maga előtt. Ha kész, csak húzza ki a kezét, majd csukja össze az arcával párhuzamosan. Most lassan forgassa el ezt a csatot, ahogy ez történik egy őrlőmalomban, és így gyakorolja a testtartást. Az Ardha Padma Bandhasana és az Ugrasana (fergeteges póz) a paschimottanasana két utólagos pózja.

Mikor ne gyakorolja a Paschimottanasana -t:

Mindig ellentmondások vannak minden gyakorlattal, és mindegyik egy kicsit nem megfelelő néhány ember számára. Ebben az esetben a hasi műtéten átesett embereknek egyáltalán nem szabad ezt a testtartást elvégezniük. Ha a műtétet nemrégiben végezték, akkor ez még szigorúbb nem-nem az Ön számára. Az isiászban és a lecsúszott korongban szenvedőknek sem ajánlott egyáltalán nem gyakorolni a paschimottanasana lépéseket.

Néhány tipp és trükk a Paschimottanasana jógához:

A megfelelő paschimottanasana előnyök elérése érdekében kövesse bizonyos tennivalókat és tiltásokat, amelyek még a testtartást is megkönnyítik. A testtartáshoz próbálja meg megérinteni a lábujjait a kezével, és próbálja az orrát a térdig tapadni. Ez teljesen korrekt módszer erre.

A szigorú nem-nem hajlítja meg a térdet, mert így nem lesz haszna, ha gyakorolja az ülő előrehajlítást, és hajlítás közben is megpróbálja ívelni a hátát. Ez azért van, mert mindig meg kell könnyítenie és el kell lazítania a hátát, és hajlítás közben egyenes tartása bizonyos problémákat okozhat.

Hol van az anatómiai fókusz a Paschimottanasana jógában??

Ennek a testtartásnak a gyakorlásának tökéletes anatómiai középpontjában az alsó és felső hát, a combizmok, a has és hasonlók rejlenek. Állítólag a menstruációs zavarok megszűnnek, ha rendszeresen gyakorolják ezt a jóga testtartást. Ez egy gyönyörű és holisztikus gyógymód olyan betegségek és betegségek kezelésére is, mint az emésztési problémák, májproblémák, cukorbetegség, vesebetegségek és vastagbélgyulladás.

Összességében ez a jóga testtartás jót tesz az egész testnek, és a fejtől a lábujjig egészen a test oldalaiig terjed, ami egyébként alig fordul elő egy testtartásban. Ezenkívül a hangsúly a hason van, ami valahogy kapcsolódik a légzőrendszerhez. Ennek a testtartásnak a gyakorlata tehát azt mondja, hogy mind a légző-, mind az emésztőrendszer problémáit orvosolja.

A Paschimottanasana jóga rendkívül előnyös jóga testtartás, és egyáltalán nem bonyolult. Amit meg kell tennie, tartsa szem előtt a tippeket és a követendő utasításokat, és folytassa a paschimottanasana lépések gyakorlását.

Tudomány a Paschimottanasana mögött:

Ez egy holisztikus ászana, amely tökéletes nyújtást nyújt a tetőtől a lábujjig. Az elülső izmok összehúzódása miatt, ami természetesen történik ezzel az ászanával, nyomás keletkezik a mellkason, valamint a hason, és ezáltal javítja a hasi mirigyek és a légzőrendszer működését. A hátsó vérkeringés javul, így a gerinc idegei tónusosak és a rugalmasság javul. A nadik megtisztulnak, és még a kundalini is felébred.

A Paschimottanasana egyike a klasszikus ászanáknak, amelyek rendszeres gyakorlása esetén nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is hatalmas előnyökkel járhatnak. Bizonyos pszichoszomatikus betegségek, amelyeket az orvosi világban nem kezelnek, könnyen gyógyíthatók, ha rendszeresen gyakorolják ezt az ászanát. A fent említett lépéseket, tippeket és trükköket követve hamar elsajátíthatja ezt az ászanát. Tehát elkezdte a gyakorlatot? Ossza meg tapasztalatait olvasóinkkal az alábbi megjegyzésekben.

Gyakran Ismételt Kérdések & Válaszok:

Q1. Mit jelent a Paschimottanasana??

Válasz: A Paschimottanasana egy szanszkrit szó, amely 3 szóból áll, nevezetesen a Paschim, ami nyugatot jelent, az Uttana pedig a nyújtást és az asana, ami jelent. A név együtt azt jelenti, hogy az Ülő Elülső Front hajlik. A Paschimottanasana többi neve: Ugrasana, intenzív háti nyújtás és heves vagy erőteljes póz.

Q2. Hogyan tartsa egyenesen a hátát hajlítás közben?

Válasz: A következő lépések segítenek abban, hogy a hátad egyenes maradjon hajlás közben:

 • Tartsa a fejét magasan, az állát és a lapockákat összecsukva
 • Fenntartja az alsó hát normál ívét.
 • Óvatosan húzza be a hasát, hogy ellaposodjon
 • Amíg a térd előre néz, mutassa a lábát maga elé
 • Miközben hosszú órákon át áll, mint a konyhában, tanácsos egyik lábát egy kis széken tartani, és gyakran cserélni..

Q3. Hogyan rendezd át a tested?

Válasz: A következő gyakorlatok segítenek a test gyorsabb helyreállításában:

 • Álljon egyenesen úgy, hogy a lábak csípőre vannak egymástól, és nyújtsa ki a karokat oldalra a váll szintjén
 • Feküdjön le a hátára, emelje fel a lábát, és tegye a székre
 • Álljon úgy, hogy a háta támassza a falat, a térd és a lábak csípőre vannak egymástól

4. kérdés: Hogyan lehet megtudni, hogy a gerinc nincs -e beállítva?

Válasz:  Az alábbiakban néhány egyszerű módszert talál annak megállapítására, hogy a gerinc nincs -e összehangolva:

 • Ha fekszel, az egyik lábad rövidebb, mint a másik
 • Állás közben az egyik csípője magasabb, mint a másik
 • A gerinc jobbra vagy balra csavarodott
 • Mozgásod rendellenes, vagy izmaid kiegyensúlyozatlanok.

Q5. Hogyan érintse előre a fejét a térdig?

Válasz 5: A következő lépések segítenek abban, hogy fejét a térdhez érintse előre anélkül, hogy meghajlítaná őket:

 • Üljön egyenesen a szőnyegre, mindkét lábát maga elé nyújtva
 • Most hajlítsa meg a jobb térdét, és vigye a jobb lábát a jobb comb alá
 • Fordítsa a törzset a bal láb felé
 • Most lélegezzen be mélyen, és nyújtsa mindkét kezét a fülek mellett
 • Most tartsa meg hosszát a gerinc mentén, és kilégzéskor hajoljon előre. Hagyja, hogy a kezek bárhová essenek, ahol természetesen
 • Maradjon 4-5 lélegzetet, és lélegezzen be, amikor visszatér az eredeti helyzetbe.
 • Ismételje meg ugyanezt a másik lábával

Q6. Hogyan mester Paschimottanasana?

Válasz: A következő lépések segítenek a Paschimottanasana elsajátításában:

 • Előrehajlás közben mindig lélegezzen ki. Ez meghosszabbítja a törzs elejét.
 • A gyakorlat során tartsa a lábát közel egymáshoz
 • Álljon meg, amikor úgy érzi, hogy húzódik a háta vagy a combja, még akkor is, ha nem érinti a lábujjait.
 • Ismételje meg, és lassan és fokozatosan, rugalmassága javulni fog, és ugyanazt elsajátíthatja.

Q7. Az előrehajlás rossz a hátadnak?

Válasz: Az előrehajlás káros lehet a hátára, különösen akkor, ha a tanár vagy az edző erőteljesen előrehúzza, mivel ez elszakíthatja a szalagjait és súlyosan megsérülhet a gerinclemez.