Pavanamuktasana (szélcsillapító póz) – Hogyan kell csinálni és előnyei

Ismered a szélcsillapító pózot? Ezt szél elengedő póznak vagy pavanamuktasanának is nevezik. A szélcsillapító póz egyébként a Pavanamuktasana jógapóz, amelyben a test fekvő helyzetben van. A Pavanamuktasana (szél eltávolító póz) dörzsöli a gyomor szerveit, és enyhíti az aggodalmat is, amely a has környékén és az alsó háttal együtt jelentkezik. Gáz felszabadító póz jógának is nevezik.

Pavanamuktasana (szélcsillapító póz) Hogyan kell csinálni és előnyei

Pavanamuktasana (szél elengedő póz) – lépések és előnyök:

Ez a cikk lépésről lépésre ismerteti Önt a pavanamuktasana elkészítéséről és előnyeiről, valamint az óvintézkedésekről, változatokról és tippekről kezdőknek is.

A legjobb lépések a szélcsillapító pózhoz vagy a Pavanamuktasana -hoz-

1. Kezdje a fekvő helyen a háttal a földön, a lábak és a karok kinyújtva.

2. Légzés közben másolja össze a térdét a mellkasához. Fogja körbe a kezét.

3. Míg csak a megfelelő térdét fogja, a bal lábát szabadítsa fel, és szélesítse ki a padló mellett. Csukd be ezt a pózt akár 1 percig.

4. Rajzold be a bal térded hátulját a mellkasod felé, és fogd össze a kezedet mindkét térded körül.

5. Míg egyszerűen a bal térdét tartva, a jobb lábát is a talaj közelében nyújtja. Ragadja meg ezt a pózt ugyanennyi ideig.

6. Végezetül vázolja fel mindkét térdét a mellkasához.

7. Kilégzéssel a felengedés mindkét lábát kiterjeszti a padló mellé.

8. Ezt a jóga testtartást naponta többször vagy kétszer kell gyakorolni. A gyakorlat profi lesz belőled. És minél többet gyakorol, annál gyorsabban megtudja, hogy ennek a testtartásnak az előnyei valóban igazak -e vagy sem. Az alapvető pavanamuktasana lépések mellett ezt is tartsa szem előtt.

A Pavanamuktasana módosítása és variálása:

Pavanamuktasana variációk

 • A szélcsillapító póz kezdőknek alkalmas. A nyújtás elmélyítéséhez hozza az orrát a térdéhez, amikor teljes pózban van.
 • Bizonytalan, hogy a csípője rendkívül feszes, hajlítsa meg a kinyújtott láb térdét, és tegye a lábát még a padlóra is..
 • Ha nyugalomban nehéz összefogni mindkét kezét a térde körül, tekerje körbe a jógapántot a térde körül, és mindkét kezével fogja meg a hevedert.
 • A belégzésnek mélyen kell lennie a gyomorból, hogy a has a zihálás után a combok mellé nyomódjon.
 • Végezzen 3-5 ciklust minden nap a legjobb eredmény érdekében.

Óvintézkedések a Pavanamuktasana esetében:

 • Ne végezze ezt a pavanamuktasana jóga testtartást teli gyomorral.
 • Kerülje el ezt a pózt közvetlenül a hasi műtét vagy a sérv után.
 • Győződjön meg arról, hogy mindig minden jógapózot gyakorol a képességei keretein belül, valamint a korlátok között.
 • Mindig úgy kezdje a sorozatot, hogy a jobb térdét behúzza, a bal lábát pedig kinyújtja.
 • Ne próbálja meg ezt a szárnykioldó pózot, ha sérülése van a gerincben vagy az isiászban.
 • Próbálja meg, hogy egyáltalán ne engedje le a hát alsó részét a padlóról.
 • Kerülje a szárny eltávolítását is, ha terhes.
 • Az egyik legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartania a szélcsillapító póz végrehajtása során, hogy megfelelően kell lélegeznie. A helyes belégzés és kilégzés sokkal hatékonyabbá teszi a testtartást, és lehetővé teszi, hogy jobban elérje előnyeit.
 • Egy másik dolog, amit szem előtt kell tartanod, hogy ha megfelelő eredményeket akarsz elérni ebből a testtartásból, akkor legalább napi 2-3 alkalommal kell gyakorolnod. Ez a jóga szokásos ciklusa. Nagyon hasznos lesz mind a férfiak, mind a nők számára, és sok egészségügyi problémában segít.
 • A Pavanamuktasana azt javasolja, hogy a magas vérnyomásban szenvedők ne gyakorolják ezt a jóga testtartást.
 • A gyomorfekélyben szenvedőknek kerülniük kell a szél felszabadító póz végrehajtását is.
 • Problémája van a csúszótárcsával. Ne is gondoljon arra, hogy a szél elengedő testtartást végezzen. Ez egy óvintézkedés, amelyet szem előtt kell tartania. Biztosan nem akarja rosszabbá tenni az állapotát. Mindig vannak más jóga testtartások, amelyeket fizikai állapotának romlásával végezhet.

A Pavanamuktasana jóga vagy a szélcsillapító póz előnyei:

1.  A szélcsillapító póz rendkívül hasznos a reproduktív szervek, valamint a menstruáció zavara számára.

2. A szél eltávolító póz enyhe masszázst kínál az emésztőrendszer szerveinek. Segít helyreállítani a belső szervek hatékonyságát, izgatni az idegeket, ráadásul fokozza a vér mozgását a test belső szerveibe.

3. Gázproblémákkal, élességgel, ízületi gyulladással, derékfájdalommal és szívproblémákkal küzdők gondozása.

4. A póz emellett elengedi a gerinc csigolyákat, valamint erősíti az alsó hát izmait.

5. Ez a póz továbbá segít csökkenteni a makacs zsírlerakódásokat a combokról, a fenékről és a gyomorról.

6. A szél eltávolító póz működtetése segít a vastagbélben lévő gázok eltávolításában is.

7. Egyenletes gyomrot kínál. Mindenkinek gyakorolnia kell ezt az ászanát lapos has esetén.

8. Enyhíti a mentális letargiát, lehetővé téve a méreganyagok kiürítését a szervezetből, valamint hordozza a mentális tisztaságot.

9. A szélcsillapító póz egy ragyogó hasi edzés is, ráadásul a tónus segítése erősíti az alapvető izmokat is.

10. Koncentráció:

A szélcsillapító póz nagyon előnyös a koncentráció javítására. Az ember könnyen összpontosíthat a dolgokra, miután gyakorolta ezt a testtartást. Ez a testtartás napról napra megnyugtatja az elmédet, mint szinte minden jóga testtartás, és segít a munkára vagy a tanulmányokra összpontosítani. Ez az egyik legjobb pavanamuktasana előny.

11. Jó nőknek:

A testtartás nagyon előnyös a nők számára. Számos tanulmány szerint bebizonyosodott, hogy a nők, akik naponta gyakorolják ezt a testtartást, nagyon hasznosnak találják ezt a testtartást számos belső egészségügyi probléma kezelésében. Ez az egyik olyan gyakorlat, amelyet otthon is el lehet végezni, és számos külső és belső fizikai problémát is kezel.

12. Jó fogyókúra alatt:

Szakértők szerint ha diétázol és szeretsz jógázni, akkor ez az egyik legjobb testtartás. Segít a lapos has fenntartásában (szakértők szerint), és segít néhány fontos testalkat -kérdésben is.

13. Mondjon búcsút a hátfájásnak:

A Pavanamuktasana segíthet a derékproblémák kezelésében. Ha hátproblémái vannak, akkor ez a tökéletes jóga az Ön számára. A szél felszabadító póz megnyújtja a hátizmokat, eltávolítja a fájdalmat és erősíti őket.

14. Csuklófájdalom:

Az ember könnyen megszüntetheti a csuklóproblémákat, ha naponta gyakorolja ezt a testtartást. Ez az egyik legfontosabb pavanamuktasana előny. Hatékonyan gyógyíthatja a nyújtási problémákat és a hirtelen fájdalmakat és ízületi fájdalmakat, amelyeket az edzőteremben vagy más helyen tapasztalt.

15. Hasi szervek esetében:

Ez az ászana nagyon jó a hasi szervek számára. Meg lehet gyógyítani a különböző hasi szervek problémáit, ha naponta többször gyakoroljuk ezt a jóga testtartást, és napi rendszerességgel csináljuk.