Uddiyana Bandha (A haszár) – Hogyan kell csinálni és előnyei

Három fitness rendszer létezik, amelyeket általában egy követ. Az egyik a diétázás, a gyümölcslé gyors böjtje vagy a glutén tisztítása, az étkezések kihagyása a nagyobb test érdekében, amely végül kisebb testproblémák áldozatává válik, amelyek felügyelet nélkül elpusztulhatnak. A második az edzőterembe való belépés havi és éves előfizetési díjjal, minden reggel kemény verejtékezés, majd egészséges étkezés és szoros ütemterv.

Uddiyana Bandha (a hasi zár) Hogyan kell csinálni és előnyei

Az utolsó a jóga, egy lassú tempójú testmozgási gyakorlat kisebb nyújtásokkal és fordulatokkal, amelyek otthonuk kényelmét szolgálják. Mai cikkünkben a harmadik ösvényre, a jógára indulunk, és kifejtjük az Uddiyana bandha nevű álláspontot. A lépésekről és előnyökről is szó lesz.

Mi az Uddiyana bandha?

Az UḍḍīyanaBandha szanszkrit nyelven azt jelenti, hogy fel kell lépni a mula bandhából, és így van a második bandha, Uddiyana. A szanszkritban az uddiyana azt jelenti, hogy felrepül, vagy felkel. Ez a „felrepülő zár” tehát arról szól, hogy a belseje felfelé repül, megfoghatatlanul az energiáját jelenti, kézzel foghatóan a rekeszizmát, a gyomrot és a hasi szerveket.

Az Uddiyana Bandha a legjobb gyógyszer a hasi és gyomorbetegségek kezelésére, a székrekedéstől az emésztési zavarokig. Serkenti az emésztőnedveket, fokozza az anyagcserét, és tonizálja a túlterhelt hasi szerveket. Ezenkívül kiegyensúlyozza a mellékvese rendszert, enyhíti a stresszt, a letargiát és a feszültséget. Ez a legjobb módja annak, hogy lapos mosdólapi hasizmokat kapjunk ropogás nélkül.

Hogyan kell csinálni?

Az Uddiyana bandha név felső kötést jelent, ahol az „Uddiyana” felfelé, a későbbi pedig nyakkendőt vagy kötést jelent. Ennek a póznak az angol nevét hasi zár póznak hívják, ami szó szerinti értelemben a jóga végső álláspontja. Ez kezdetben nehéznek tűnhet, de gyakorlással ezt a testtartást is elsajátíthatja.

Van azonban néhány korlátozás, amelyet be kell tartania, mielőtt végrehajtja ezt a pózt. A jógikus szakértők szigorúan kérik, hogy ezt teljes üres gyomorral hajtsa végre. Különböző variációk és pózok használhatók ennek végrehajtása során, de a kezdeti szakaszban a legjobb, ha ezt a jógát álló helyzetben végzed.

 • Kezdje azzal, hogy egyenesen áll a jógaszőnyegen, a gerinc egyenes, a nyak pedig a gerinchez igazodik, miközben a karja az oldalán fekszik. Ha leül, tartsa a Padmasanát keresztbe tett lábakkal. A hasizom előtt válassza az állakat vagy a Jalandhara Bandhát.
 • Most lassan lélegezzen be mélyen, és kilégzéskor hajlítsa befelé a vállait, karjait a combján támaszkodva, miközben kissé előre dől.
 • Támassza tenyerét a combjára vagy a térdére, ha ül.
 • A kilégzésnek mélynek kell lennie, és egyidejűleg össze kell húznia a hasizmokat, és felfelé kell tolnia az alsó izmok megfeszítésével. Tartsa és rögzítse a helyzetet egy percig, mielőtt visszaállítja lépéseit az első helyre.

Óvatosan kell szólni az újonnan kezdő gyakorlókhoz. Nem sokkal a jóga után lágy izomfájdalmat érezhet a gyomor területén, ami nem más, mint az összehúzódás után ellazuló izmok. Gyakorlással az izmaid is enyhülnek rajta. Gyakran, ha gyenge testalkatú, könnyű álmot érezhet, miközben kinyitja az állát. Ebben az időben egy háttámla, talán egy fal mögött segíthet megtörni az esést.

Hogyan segít nekünk?

 • Ennek a jógának az első és legfontosabb előnye az erősebb hasizmok. Amint nyomás alá helyezi a hasát, és felfelé tolja a szerveket, az izmok, beleértve a szerveket is, jó masszázst éreznek, amely tovább folytatja az egészséges, jobban működő hasat.
 • Ezzel eljutunk a menstruációs ciklus szabálytalanságaihoz, amelyek jól kezelhetők ezzel a jóga testtartással.
 • Ez a jóga javítja a vérkeringést az egész testben. Ez a nyomástartományból indul ki, ahol az állállban lévő agy kapja a jelet, és véráramot küld a testben, mossa ki a szívet, a tüdőt és a gyomor szerveit is. Ezért isten a tüdőnek és a szívnek is.
 • Javítja az emésztést, az asszimilációt és az eliminációt; és megtisztítja az emésztőrendszert a méreganyagoktól
 • Ez stimulálja és felemeli az alsó has (apanavayu) energiáját, és egyesül a köldökben (samanavayu) és a szívben (pranavayu) lokalizált energiákkal
 • Segít a szorongásban és levezeti a feszültséget
 • Javítja a hasnyálmirigy és a máj működését
 • Uddiyana Bandha masszírozza a hasi régió összes szervét.
 • Ez a jógikus póz felszabaduláshoz vezethet. Uddiyana Bandha a pránikus áramlást a Sushumnanadi felé tolja. A Sushumna a központi idegrendszerhez kapcsolódik, és ezáltal növeli a tudatosságot, amely segíti a Dharana, Dhyana és Samadhi magasabb gyakorlatait.

Csak éhgyomorra végezzen! Ne gyakorolja ezt a Bandhát, ha magas a vérnyomása, szívbetegségei, gyomor- és bélfekélye van. Ne gyakorolja ezt a jógát a terhesség alatt. Ezt a jógát ászanák és pránajáma után, valamint meditáció előtt kell gyakorolni. A pránajáma és a mudrák mellett is gyakorolható. Győződjön meg arról, hogy tanár irányítása alatt gyakorol!

A maggal való munka és a légzés elősegíti a nyugalmat, érzelmileg megalapozott érzést; Uddiyana Bandha aktiválja a relaxációs reakciót.