Cycas – vähän tunnettu eksoottinen ja tärkeä vinkki sen hoitoon

Olet varmasti nähnyt useita kertoja kauniin, ikivihreän kasvin, joka heti kiinnittää katseen kaarevilla pinnoilla. Nimesi voi kuitenkin olla sinulle tuntematon. Se leikkaa aina hienon hahmon kattilaan tai ämpäriin ja koristaa suuria toimistoja, hotellihuoneita ja tietysti yksityisiä asuntoja ja taloja. Kesällä se koristaa kirkkaita ja osittain varjostettuja terasseja, joissa se levittää selkeää lomahenkeä. Tätä viehättävää eksoottista kutsutaan japanilaiseksi palmutilaksi tai Cycasiksi. Saksassa se tunnetaan myös nimellä saagopalmu. Kaikki Cycas -nimet voidaan jäljittää koristekasvin alkuperästä. Tämä on palmujen ja saniaisten risteys, jonka olisi pitänyt tapahtua maan päällä noin 250 miljoonaa vuotta sitten. Siksi niin kutsuttuja sykadeja kutsutaan myös “eläviksi fossiileiksi”. Nämä olivat itse asiassa olemassa jo aikaisemmin kuin dinosaurukset, minkä vuoksi Cycas -sykadit ovat yksi maan vanhimmista kasveista tänään.

Cycas saago palm – eksoottinen, joka houkuttelee kaikkien huomion.

Cycas -saagopalmu, joka on asetettu kiiltävään kultaiseen astiaan alustalle puupöydälle olohuoneessa

Cycas -saagopalmun jakautuminen ja ulkonäkö

Nykyään maailmassa tunnetaan yli 300 erityyppistä sykadaa. Niitä esiintyy lähes yksinomaan trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla päiväntasaajan molemmin puolin. Esimerkiksi Madagaskarilla, Itä -Afrikassa, Kaakkois -Aasiassa ja Uudessa -Kaledoniassa. Nämä kasvit rakastavat lämpimiä ja kosteita alueita ja tuskin kestävät kylmää ja pakkasta.

Kaikkien tunnettujen sykadeiden joukossa on japanilainen saago -palmusania (Cycas revoluta) käytetään eniten koristekasvina. Kuten nimestä voi päätellä, tämä cycad tulee Japanista. Se muodostaa vahvan nipun, jossa on ikivihreitä lehtisiä, jotka on järjestetty spiraaliksi. Ne voivat olla jopa 1,5 metriä pitkiä ja näyttää erittäin houkuttelevilta. Cycas-saagopalmuja voidaan istuttaa viherhuoneisiin tai kasvitieteellisiin puutarhoihin, joissa ne muodostavat munanmuotoisia kukintoja. Nämä ovat kullanruskeita ja muistuttavat suuria kartioita. Jos hoidat kasvia ruukussa tai kylpyammeessa, tällaiset kukat ovat harvinaisuus.

Nämä silmiinpistävät kukinnot näkyvät vain talvipuutarhojen tai kasvitieteellisten puutarhojen syklisissä.

Cycas saago -palmu ulkona ulkona soikeat kullanruskeat kukat vain kasvitieteellisen puutarhan konservatorioissa

Tärkeitä hoitovinkkejä Cycas -saago -kämmenelle

Jos olet saanut lahjaksi Cycas -saagopalmun tai ostanut tämän houkuttelevan koristekasvin itse kukkakaupasta, sinun tulee kertoa itsellesi huolellisesti sen hoito. Cycas on helppo hoitaa, mutta seuraavat hoito -ohjeet voivat olla hyödyllisiä.

  • Sijainti, maa: Aseta Cycas -saago -kämmenesi lämpimään paikkaan kotona, jossa se on täynnä valoa päivän aikana. Se ei saa olla liian lähellä ikkunaa, koska jos se on voimakasta, se tarvitsee aurinkosuojaa. Kesällä voit viedä kasvin raittiiseen ilmaan ja valita sille suojaisen paikan. Syksyllä ja talvella se on kuitenkin tuotava takaisin taloon tai talvipuutarhaan. Siellä on oltava kevyttä, mutta ei kylmempää kuin 7 astetta. Hyvin valutettu kukkiva maaperä on välttämätöntä, jotta saagopalmu kasvaa kunnolla.

 Japanilainen saagopalmun saniainen tarvitsee noin 3-5 tuntia auringonvaloa päivässä.

Cycas Japanilainen saagopalmun saniainen tyylikkäässä valkoisessa ruukussa, paljon auringonvaloa sisätiloissa

  • Kastelu ja lannoitus: Kaada Cycas Exotin kohtalaisesti! On parasta kastaa potin pallo hyvin ja antaa sen kuivua. Huolehdi hyvästä vedenpoistosta, koska veden kaatuminen voi tapahtua helposti sen päälle kaatamalla. Tämä voi vahingoittaa pysyvästi laitoksen maanalaista versoa. Cycas -saagopalmu ei tarvitse vahvoja lannoitteita, joten heikkoa depotlannoitetta suositellaan lannoitukseen. Pyörät kasvavat hyvin hitaasti, joten vihreiden lehtien leikkaamista ei suositella. Vain alimmat tai kuolleet lehdet on poistettava.

Kaikki Cycas -lajit kasvavat hyvin hitaasti.

Cycas -saagopalmu kasvaa hyvin ruukussa kotona kauniissa ikivihreissä pinnate -lehdissä

  • Repotting: Japanilainen sykli kasvaa hyvin hitaasti, mutta uudelleenistutus on tarpeen kolmen tai neljän vuoden välein. Tätä varten tarvitset suuremman ruukun tai kauhan, esimerkiksi 20% suuremman kuin vanha kylvökone. Suurempi ruukku stimuloi kasvua ja Cycas -kämmen kehittyy paljon paremmin.

Kun siirrät Cycas saago -palmua, tarvitset aina suuremman potin tai ämpärin.

Repot Cycas saago -palmu kolmen tai viiden vuoden välein tarvitset aina suuremman ruukun

  • Talvehtia: Ennen talvilämpötilojen tuloa japanilaiset sykliot on saatettava lämpimiin ja kevyisiin talvihuoneisiin. Siellä 7–10 asteen lämpötilat ovat ihanteellisia laitokselle. Jos Cycas -saago -kämmenesi on puutarhassa ympäri vuoden, se tarvitsee hyvää suojaa pakkaselta. Se ei kestä matalia lämpötiloja. Talvella sinun on lopetettava kastelu ja lannoitus kokonaan, muuten kasvi saa keltaisia ​​lehtiä.

Jos Cycas -kämmenet talvehtivat ulkona, ne tarvitsevat hyvää suojaa kylmältä ja pakkaselta.

Cycas -saago palmuja monet kasvit ruukuissa valmistautuvat talvehtimiseen ulkona

 Muutamia vinkkejä kaikille Cycas -kasvien ystäville

Annamme sinulle muutamia muita hoitovinkkejä, jotta Cycas -saago -kämmen kasvaa todella loistavasti ja kehittyy hyvin. Ensinnäkin sinun on otettava huomioon valaistusolosuhteet huollon aikana. Jos japanilainen pyöräsi on liian aurinkoisessa paikassa, lehtien palovammat voivat olla vakava seuraus. Keltaiset lehdet ja kuivuneet kärjet ovat selvä osoitus siitä, että saagopalmu kannattaa siirtää toiseen kirkkaaseen paikkaan, jossa aurinko ei paista erityisen kirkkaasti päivän aikana. Mutta jos kasvi saa liian vähän valoa, se alkaa kasvaa vinoon. Tämän välttämiseksi sinun on käännettävä niitä usein, jotta lehdet saavat riittävästi auringonvaloa joka puolelta.

 Jos Cycas -saagopalmilla on tarvittavat kasvuolosuhteet, siitä voi tulla erityisen pitkä ja näyttää erittäin houkuttelevalta.

Cycas -saagopalmu, joka on välttämätön kasvuolosuhteille erittäin korkealle, näyttää houkuttelevalta

Jos saago -kämmenessäsi on keltaisia ​​lehtiä, siihen voi olla useita syitä. Esimerkiksi ruukku maaperä voi olla liian kostea tai saatat kastella kovalla vedellä liian usein. Käytä siis kasteluun joko sadevettä tai kalkinpoistovettä. Ole myös varovainen lannoitettaessa, liiallinen lannoitus aiheuttaisi myös keltaisia ​​lehtiä.

Sairaudet ovat harvinaisia ​​tämän eksoottisen koristekasvin kanssa, mutta hämähäkkipunkit ja kirvat voivat hyökätä sen lehtiin. Löydät tuholaisten poistamisen täältä !

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, haluamme varoittaa teitä siitä, että Cycas -saago -palmun saniainen on hieman myrkyllistä. Sen lehdet sisältävät glykosidisykasiinia, joka on ihmiselle haitallista maksassa. Toistaiseksi kuolemia ei kuitenkaan ole kirjattu, vain eläinten myrkytys on dokumentoitu.

Varoitus! Tämä eksoottinen on myrkyllistä!

Cycas saago palmun kukinnot varoittavat myrkyllisistä

Trooppisilla alueilla saagopalmu kasvaa ulkona puutarhassa.

Cycas -saagopalmu kasvaa trooppisilla alueilla ulkona puutarhassa

 Älä unohda, että maailmassa on yli 300 Cycas -palmulajia.

Cycas saago -palmu ikkunan sisällä kaunis katseenvangitsija yli 300 lajia maailmanlaajuisesti

Riippumatta siitä, välitätkö saago-kämmenestä sisällä tai ulkona, se on aina suuri katseenvangitsija!

Cycas saago -palmu sisätiloissa loistava katseenvangitsija, todellinen eksoottinen kotona