Fenkoli – terve vihannes, kuuma mauste tai lääkekasvi?

Vihannesmarkkinat myyvät fenkolia suurimman osan vuodesta, ei suuria määriä, mutta se on siellä! Jotkut asiakkaat kävelevät telineen ohi kiinnostumatta ja / tai jopa kyllästyneinä, kun taas toiset ovat yksinkertaisesti innostuneita näistä tuoreista vihanneksista ja haluavat ostaa niitä. Kyllä, jos sinulla on riittävästi tietoa fenkolista, arvostat myös sen terveellisiä ominaisuuksia. Mutta jos et ole asiasta hyvin perillä, tunteesi fenkolista kelluvat ja vaihtelevat suuresta kiehtovuudesta täydelliseen kieltämiseen. Tänään haluamme rikkoa tämän noidankehän ja viedä sinut näiden outojen vihannesten salaperäiseen maailmaan. Täältä saat meiltä paljon mielenkiintoista tietoa fenkolin alkuperästä, sen terveellisistä ainesosista ja käytöstä keittiössä. Pysy kuulolla ja anna itsesi yllättyä!

Tältä fenkoli näyttää raakana

Todellinen fenkoli raakanaan maalaismaisella pinnalla

  • Villistä fenkolista supervihanneksiin

Olet varmasti jo utelias ja haluat jäljittää fenkolin alkuperän. Foeniculum vulgare kuuluu sateenvarjoihin sekä selleriä, persiljaa ja porkkanaa. Sen alkuperäinen muoto oli villi fenkoli, joka on alun perin peräisin Vähä -Aasiasta. Sieltä se tuotiin myöhemmin Eurooppaan, Etelä -Amerikkaan ja Kaukoidään.

Kasvi on hyvin yleinen Välimeren alueella tähän päivään asti. Siellä aromaattisia vihanneksia arvostettiin edelleen muinaisina aikoina lääkekasveina ja kuumina mausteina. Fenkoli -teen hyvä vaikutus kurkun ärsytystä, ilmavaivoja ja muita ruuansulatusvaivoja vastaan ​​tiedettiin. Näillä vihanneksilla on jopa sanottu olevan maagisia vaikutuksia. Muinaiset kreikkalaiset käyttivät fenkoliseppeleitä kaulassaan, kun he osallistuivat uskonnollisiin mysteeripeleihin. Keskiajalla uskottiin jopa, että fenkoli olisi voinut suojella ihmisiä pahoilta voimilta. Silloin vihannesten lehdet ripustettiin ovikehysten ympärille.

Aiemmin fenkolille annettiin jopa maagisia vaikutuksia

Fenkoli mukulan lyhyet varret tilliä muistuttavaa vihreää

Fenkoliteetä on valmistettu ruoansulatuskanavan vaivoihin muinaisista ajoista lähtien

Fenkolinsiemenet Valmista fenkoliteetä ruoansulatuskanavan vaivojen parantamiseksi

Mielenkiintoista tänään on se, että koko fenkolikasvi voidaan käyttää. Siirappia saadaan kukista ja sitä voidaan käyttää myös teen makeuttamiseen. Fenkoliteetä valmistetaan siemenistä ja tämä auttaa yskää ja vatsavaivoja vastaan. Fenkolia syödään myös raakana. Mukula leikataan ja syödään salaattina oliiviöljyn, suolan ja sitruunamehun kanssa. Välimeren keittiössä fenkolia käytetään monenlaisten kalojen ja äyriäisten kanssa, mutta myös pastan, kuten pizzan ja pastan, ainesosana. Italiassa se on nykyään erityisen suosittu mausteena, jossa sitä kutsutaan enkelimausteeksi (la Spezia degli angeli).

Fenkolin salaisuus on nyt paljastettu

Fenkolimukula valkoinen-vihertävä lyhyt varsi fenkoli vihreä

  • Miksi fenkoli on niin terveellistä??

Jotkut lukijat saattavat tuntea olonsa hämmentyneeksi – mikä on fenkoli? Tärkeä lääkekasvi, kuuma mauste tai terveellinen vihannes? Paljastamme salaisuuden hetkessä ja sanomme – kaikki yhdessä! Se riippuu tietysti lähinnä siitä, mitä kasvin osaa haluat käyttää ja mihin tarkoitukseen. Yleisesti erotetaan fenkolin sipulit, varret ja hedelmät tai niitä kutsutaan myös siemeniksi. Mukula ei ole kovin suuri (paino n. 400 g), väriltään valkoinen tai vaaleanvihreä ja rakenteeltaan kuin sipuli kerroksittain. Sitten tulevat vihreät varret, joissa on tilliä muistuttava vihreä. Vihanneksilla on voimakas aromi ja voimakas maku riippuen tillistä ja aniksesta. Se on ehdottomasti vähäkalorinen, minkä vuoksi fenkolia käytetään usein tuoreena vihanneksena salaateissa laihtumiseen.

Fenkoli – vähäkalorinen, mutta myös runsaasti ravintoaineita, paistettu uunissa!

Fenkoli viipaloitu hienoksi hienonnetuilla paprika -mausteiden aineosilla leivontaan

Fenkolilla on toinen tärkeä lisäkohta: se on runsaasti ravintoaineita ja siksi erittäin terveellistä! Fenkolipullo sisältää tärkeitä mineraaleja, kuten kalsiumia, kaliumia, magnesiumia ja rautaa, mutta myös A-, B- ja C -vitamiineja sekä paljon foolihappoa. Aniksen maku johtuu sen sisältämästä eteerisestä öljystä. Tämä öljy keskittyy pääasiassa fenkolin hedelmiin. Olet varmaan jo tuttu fenkolitee, eikö? Tämä tee auttaa ruoansulatuskanavan vaivoihin, lievittää kaasua ja turvotusta. Teeefektin tehostamiseksi yhdistä fenkolin siemenet aniksen ja kuminan siemeniin valmistuksen aikana ja saat todella parantavan kuuman juoman. Tämä voi myös auttaa paljon vilustumiseen, yskään ja vuotavaan nenään.

Ei vain ruoka, vaan myös lääkekasvi.

Fenkoli ei ole vain terveellinen vihannes vaan myös lääkekasvi

  • Fenkoli tuo keittiöön Välimeren tunnelman

Kuten jo mainittiin, fenkolia käytetään paljon Välimeren keittiössä ja sitä yhdistetään usein muiden vihannesten, kuten tomaattien, paprikoiden ja oliivien kanssa. Raakana se sopii hyvin erilaisten salaattien kanssa. Lamppu ja varret pestään hyvin ja leikataan sitten ohuiksi viipaleiksi. Tällainen salaatti ei ole vain terveellistä, se pudottaa kiloja! Fenkolia käytetään yhä useammin hedelmäsalaattien ja smoothien valmistukseen, koska tämä ihmekasvi voidaan yhdistää mihin tahansa. Fenkolin vihreät voidaan myös hienontaa ja käyttää mausteena. Siinä on voimakas tuoksu, mutta se hienostaa jokaista ruokaa. Fenkolia voidaan keittää ja tarjota lihan tai kalan lisukkeena. Risotto ilman fenkolia ei maistu kenellekään italialaiselle. Vihannekset sopivat hyvin kasvispizzojen kanssa ja antavat heille erityisen hienon maun. Sitä löytyy myös väkevistä alkoholijuomista, kuten absintista. Sen voimakas maku on ja on aina erehtymätön!

Nyt voit käyttää fenkolia myös keittiössäsi tai?

 Fenkoli yhdistetään persiljaan salaatissa

Fenkoli -mukula viipaloitu persiljalla yhdistettynä salaattiin

 Tuore fenkolisalaatti saksanpähkinöillä, kesäkurpitsailla ja vihreillä mintunlehdillä ja sitruunanpalasilla

Tuore fenkolisalaatti saksanpähkinöillä kesäkurpitsaa, mintunlehtiä sitruunapaloja

Jokainen kotiäiti voi nopeasti valmistaa terveellisen salaatin näistä tuotteista

Fenkolisalaatti mangolla

Fenkoli on todellinen lääkekasvi, jota käytetään laajalti keittiössä

Fenkolimukulan lääkekasvi, jota käytetään laajalti keittiössä

 Eteerinen öljy uutetaan tästä kasvista

Fenkolin lääkekasvien eteerinen öljy täällä pullossa

 Fenkolin siemenet tunnettiin muinaisina aikoina lääkkeenä ja aromaattisena mausteena

Fenkolin siemenlääkkeet muinaisina aikoina aromaattisia mausteita

 Fenkolin siemenistä valmistetaan voimakkaasti tuoksuva ja parantava tee

Fenkolin siemenet tuoksuvaan parantavaan teetä varten

 Kaikki lääkekasvin osat ovat syötäviä

fenkoli