Indisk diabetesplan for at kontrollere høje blodsukkerniveauer!

At være diabetiker betyder ikke, at du holder dig til usmagelig, intetsigende mad hele dit liv! Ved smart at planlægge dine måltider og træffe de rigtige madvalg, kan du sænke blodsukkerniveauet og endda vende type II -diabetes. Lyder det som om dette er noget for dig? Tjek derefter denne artikel for at forstå fordelene ved en diabetesplan, sammen med prøve måltidsdiagrammer.

Kost og diabetes – hvad er forholdet?

For at forstå dette forhold skal du vide, hvad diabetes er. Det er en tilstand, hvor kroppen ikke producerer nok insulin eller udnytter det korrekt, hvilket fører til forhøjede blodsukkerniveauer. En af de største syndere bag denne lidelse er dårlige kostvaner. Det er kendt, at en kost fyldt med kulhydrater, fedtstoffer og kalorier får HbA1c -niveauet til at stige, hvilket fører til type 2 -diabetes mellitus. (1)

Diabetes kostplan

Disse overskydende fedtdepoter fører til dårlig udskillelse af insulin, samt vægtøgning og mavefedt. I det lange løb kan du endda udvikle insulinresistens, hvilket kan være farligt for dit helbred.

For at forhindre dette skal du skære ned på sukkerholdige, fede og kulhydratrige fødevarer og erstatte dem med sunde, nærende måltider. Dette er den nøjagtige funda bag en diabetesplan! Det indebærer at planlægge dine måltider med bedre madmuligheder i de anbefalede portioner.

Hvad er de bedste fødevarer til diabetesbekæmpelse?

Læger anbefaler en sund, afbalanceret kost til diabetespatienter. Her er vægten lagt på ordet ‘afbalanceret’, hvilket betyder at vælge mad fra forskellige fødevaregrupper til at dække alle de essentielle næringsstoffer. Dette inkluderer,

 • Frisk frugt og grønt
 • Stivelsesholdige fødevarer som korn, pasta
 • Proteinfødevarer som linser, æg, fisk, kylling osv.
 • Fedtfattigt mejeri
 • Sunde olier, der dækker essentielle fedtsyrer

BEMÆRK: Ikke alle frugter er ideelle til diabetes. Nogle af dem er rige på frugtsukker og kulhydrater. Det er vigtigt at kontrollere ernæringsfakta for frugt, før du inkluderer det i din kost

I stedet for at holde sig til kun en bestemt fødevaregruppe, dækker en diabetisk madplan alle grupperne i moderate mængder. Dette er ikke kun bedre til behandling af diabetes, men også til at forbedre dit generelle velbefindende.

Fødevarer, som diabetespatienter skal undgå:

Udover at vælge de ‘rigtige’ fødevarer, skal du også fjerne de ‘forkerte’ fødevarer i din diabetesdiæt. Fødevarer med et højt indhold af kulhydrater, sukker, mættet fedt forværrer den eksisterende tilstand og kan endda føre til hjerteproblemer.

Så det er på tide at sige nej til disse fødevarer:

 • Sukkerfyldte fødevarer som sodavand, dåsejuice, slik, desserter
 • Hvide fødevarer som hvide ris, hvid pasta, hvidt brød osv.
 • Stegt mad som chips, pakoras
 • Forarbejdede fødevarer som instant måltidspakker, pakkede snacks, bagværk
 • Fed mad som rødt kød, ost, smør, fedtmælk
 • Alkohol
 • Naturlige sødestoffer som honning

Er lavkulhydratkost god til diabetes?

Ja, sig mange undersøgelser! Forskning viser, at en kulhydratfattig kost er ganske effektiv til at sænke blodsukkerniveauet. Patienter, der fulgte en lav-carb diæt i 6 måneder, viste en signifikant forbedring af deres tilstand, hvor de enten havde reduceret afhængighed af medicin eller var i stand til at afbryde den helt. (2)

Denne bedste diæt til diabetes består af en lav mængde kulhydrater og en høj procentdel af sunde fedtstoffer og proteiner. Ved at fratage kroppen kulhydrater lader du den forbrænde det overskydende fedt for at producere energi. Dette fører til fedttab, vægttab og endda sænket sukkerniveau.

Er fiberrige fødevarer gode til diabetes?

De kostfibre, der findes i hele frugter, fuldkorn og grøntsager, er afgørende for håndteringen af ​​diabetes. Udover at understøtte hurtigere fordøjelse og bedre afføring, sænker fiber også optagelsen af ​​sukker. Også at spise fiberrige fødevarer som en del af en diabetisk kostplan reducerer dine sultpiner og holder dig mæt længe.

Hjælper en proteinrig kost med diabetes?

Fordelene ved en proteinrig kostplan for diabetespatienter er under konstant debat. På den ene side vides diæter med et højt proteinindhold og lavt indhold af kulhydrater at fremme vægttab og øge lipidmetabolismen. Dette har igen en positiv indvirkning på blodsukkerniveauet.

På den anden side er HP -diæter knyttet til en række bivirkninger, herunder maveproblemer, nyrefunktion og tab af ernæring på grund af fødevaregrupperestriktioner.

Så det er bedre at tjekke med en læge for at vide, om en proteinrig måltidsplan med diabetes er den rigtige for din krop.

Er lavt natriumindhold fordelagtigt til diabetesbekæmpelse?

Hvis du er en diabetespatient, kan natrium være din største fjende! Selvom natrium ikke direkte bidrager til en stigning i blodsukkerniveauet, kan det øge din risiko for hypertension og vægtøgning.

En diæt med lavt natriumindhold, der har mindre end 2300 mg om dagen, kan være til gavn for diabeteskontrol. Dette inkluderer at skære ned på salt og andre natriumhøje fødevarer som frosne fødevarer, ost og smør, brødsmør, saucer, dåsejuice, instant krydderiblanding osv..

Hvad er en kaloriebaseret diæt til diabetes?

En kaloriebaseret diæt til mennesker med diabetes er en skræddersyet madplan, der tilbyder holistisk ernæring til kroppen uden at pumpe overskydende kalorier ind. Typisk vil en type II-diabetespatient blive sat på en diæt på 1500-2000 kalorier for en dag, der består af forskellige fødevaregrupper.

Dette tal varierer imidlertid fra person til person baseret på nuværende vægt, BMI, sundhedstilstand, alder, fysisk aktivitet, livsstil osv.

Hvilken er den bedste kostplan for diabetespatienter?

Svaret afhænger af, hvad der passer dig bedst! Hver kostplan har sine egne fordele og ulemper. Det fungerer på forskellige madmønstre og -forhold, som kan vise forskellige effekter på individer. Det fælles aspekt blandt disse diabetes -kostplaner er, at de er sunde, sunde, kulhydratfattige og kalorier.

kostplan for diabetes

Lad os nu se på de 5 bedste kostplaner, der anbefales til diabetesbekæmpelse:

1. Vegansk kost eller plantebaseret kost:

Den veganske kost betragtes som en af ​​de sikreste og mest effektive diæter til behandling af diabetes. Ved at skære ned på kød, mejeriprodukter og andre animalske produkter får du alle proteiner, kulhydrater og essentielle fedtstoffer fra planter. Disse er kolesterolfattige og mættet fedt, som kan hjælpe med at sænke blodsukkerniveauet i kombination med et træningsprogram.

2. Vegetarisk kost:

En undersøgelse viser, at en vegetarisk kost, der er høj i plantebaserede fødevarer og lav i animalsk afledte fødevarer, er den mest fordelagtige til behandling og forebyggelse af diabetes mellitus. (3) Opfattelsen af ​​begrebet “vegetar” ændrer sig imidlertid på tværs af kulturer.

For nogle er vegetarisk strengt plantebaseret eller vegansk, for de andre grøntsager med æg og mejeri og for mange af dem, skaldyr og sjældent forbrug af kød. Det vides, at mennesker, der fulgte en vegansk kost og en vegetarisk kost bestående af hele fødevarer og fedtfattigt mejeri, er bedst til at kontrollere diabetes.

3. DASH -diæt:

DASH -diætplanen, kort form for diætmetoder til stop af hypertension anbefales også til diabetesbehandling. Det består hovedsageligt af plantebaserede fødevarer som frugt og grøntsager, med en begrænset mængde på magert protein, salt, sukker og fedt.

En undersøgelse viser også, at DASH-diæten, når den kombineres med en sund livsstil, kan sænke risikoen for type-2-diabetes og forbedre insulinfølsomheden. (4)

4. Middelhavskost:

En middelhavskost består af frisk frugt og grøntsager, fuldkornsbrød og pasta, bælgfrugter, olivenolie, fed fisk og magert fjerkræ. Den dækker alle de essentielle næringsstoffer, som kroppen har brug for, som vitaminer, mineraler, sunde umættede fedtsyrer, proteiner osv., Som kan være gavnlige ved håndtering af diabetes.

5. Paleo -diæt:

En Paleo -diæt, også kaldet hulemandens kost, er designet til at følge de paleolitiske menneskers spisevaner. Dette betyder at sige nej til alle former for forarbejdede fødevarer, mejeri osv. Og holde sig til hele fødevarer som grøntsager, frugter, nødder, æg, magert kød, urter, frø osv..

Da denne kost eliminerer alle de dårlige fødevarer som sukker, mejeriprodukter, stegte fødevarer osv., Kan det vise sig at være gavnligt i håndteringen af ​​diabetes.

Prøve indisk måltid til diabetespatienter:

Det er en myte, at det at skifte til en diabetisk plan betyder, at man skal opgive indiske fødevarer som ris, slik og din yndlingskaffe eller chai. Men i virkeligheden behøver du ikke at gøre det!

En indisk diabetesvenlig madplan handler om at spise med måde og skabe en ordentlig ernæringsbalance.

Her er et eksempel på en indisk diabetesplan for indisk diabetes for en dag for at hjælpe dig i gang:

Morgenmad:

Start din dag med et glas lunken fennikel eller methivand, grøn te

Efter 30 minutter kan du få

 • 1 kop Masala havre Upma/ hvede Dalia Upma/ 1 Moong Cheela/ 2 Dosa (mindre olie)
 • 1 portion kogte grøntsager eller skærede frugter
 • En kop mælk, kaffe eller te med mindre eller intet sukker eller usaltet kærnemælk

Mellem morgen snack:

 • 1 kop grøn te/ urtete
 • 1 kop Masala Murmura eller oliefri snack
 • Eller 1 hel frugt (appelsin, æble, pære, guava osv.)

Frokost:

 • 1 kop salat
 • 2 Chapatis eller 1 kop brun ris eller 1 kop hirse
 • 1 stor skål Sabzi (kogt i mindre olie)
 • En kop Dal
 • 1 kop fedtfattig yoghurt eller ostemasse
 • 2-3 stykker magert kød som kylling eller fisk

Aften snack:

 • 1 kop te med mindre eller intet sukker
 • 1 kop kogt chana eller jordnødder
 • Eller 1 kop BhelPuri
 • Eller 1 grøntsagssandwich uden ost eller smør

Aftensmad:

 • 1 skål grøntsagssalat
 • En kop Dhaliya Khichdi eller 1 kop Bland grøntsager brun ris pulao eller 2 hvede Phulkas
 • 1 kop Sabzi med kylling/grøntsager/fisk
 • 1 glas magert kærnemælk

BEMÆRK: Dette er en generaliseret plan, der kun må bruges som reference. Du skal konsultere en diætist eller en ernæringsekspert for at få et måltid, der passer bedst til dine specifikke individuelle behov.

Livsstil for diabetes:

Diabetes skyldes hovedsageligt livsstilsproblemer. Overspisning, stillesiddende arbejdsstil, mangel på motion, uregelmæssige sovevaner og for meget stress fører til diabetes. Man skal foretage nogle enkle livsstilsændringer for at håndtere dette problem:

1. Spis sundt:

Hvis du er sulten, skal du vælge sunde spisemuligheder for diabetespatienter som frugt eller fedtfattige snacks i stedet for fed, junkfood.

2. Motion:

Træn, hvis det er uundværligt for diabetespatienter. Du skal starte et træningsregime, der omfatter flere aktiviteter som at gå, cykle, jogge. Sæt mål og prøv at nå dem.

3. Regelmæssige kontroller:

Du skal gå til regelmæssige blodprøver for at sikre, at dine glukoseniveauer opretholdes godt. Hav også et hjemmekit ved hånden for at kontrollere dem regelmæssigt.

4. Stress:

Man skal klare stress for at håndtere diabetes. Yoga og meditation kan hjælpe dig med at opretholde ro i sindet og hjælpe dig med at kontrollere dine følelser

Træningsplan for diabetespatienter:

Træningen er uundværlig for diabetespatienter. Det anbefales at kombinere nogle af disse træningsformer for at hjælpe dig med at opretholde dit blodsukkerniveau:

 • Hurtig gang
 • Løbe
 • Cykling
 • Aerob med lav effekt
 • Svømning
 • Trappeklatring
 • Yoga
 • Dans

Du skal sigte mod mindst 30 minutters træningsregime om dagen i mindst 5 dage om ugen. Langsomt øge dine aktiviteter og inkludere flere forskellige fysiske øvelser.

Så det punkt, vi forsøger at gøre med denne artikel, er, at en diabetesplan kan være sund og lækker på samme tid! Du behøver ikke sulte dig selv eller begrænse dine smagsløg for at overvinde denne lidelse. Bare følg en velafbalanceret kost med en aktiv livsstil for at styre dit blodsukker og føre et lykkeligt, sundt liv!

ANSVARSFRASKRIVELSE: Oplysningerne i denne artikel er udelukkende til informationsformål. Det må ikke betragtes som en erstatning for lægens råd. Kostplaner har også forskellige former for virkninger på enkeltpersoner, og derfor skal du altid kontakte din læge, før du prøver det.

Ofte stillede spørgsmål:

1. Er det en nul-carb kostplan, der anbefales til diabetes?

Nej! Ikke kun for diabetes, men selv for raske individer, kan en kulhydratfri kost give dig flere bivirkninger end fordele. Vores krop kræver en minimal mængde kulhydrater for at brænde systemet og føle sig energisk. På samme tid består en carbo-negativ kost af høje proteiner og fedtstoffer, der kan forstærke kolesteroltalet i kroppen. Dette kan have alvorlige konsekvenser for dit helbred.

2. Skal jeg helt skære ned på slik, hvis jeg er diabetiker?

Hvis du har en sød tand, kan det være svært at følge en diabetesplan. Diabetikere kan dog have slik, men med måde. Det er endnu bedre at erstatte traditionelle fedt- og sukkerfyldte slik med naturlige desserter som yoghurt, frosne frugtsorbeter, dadler osv. Sammen med at tilfredsstille dine søde trang kan disse fødevarer også pumpe gode næringsstoffer op.

3. Hvad er motionens rolle i behandlingen af ​​diabetes?

Uanset hvor sund din kost er, hvis du fører en stillesiddende livsstil, ender kalorierne med at sidde i din krop som fedtdepoter. Så træning er et must for at styre Type-II diabetes. Det anbefales at nyde mindst 20-30 minutter af enhver fysisk aktivitet som at gå, jogge eller træne for at maksimere fordelene ved en diabetesplan.