Löydä itsellesi sopiva patja

Huono uni voi olla hermoja raastavaa ja sairastaa sinut pysyvästi. On tieteellisesti todistettu, että ihmiset, jotka eivät nuku läpi yön, eivät ole todella tuottavia päiväsaikaan. Tämän ilmiön voi aiheuttaa stressi, sairaus tai melu makuuhuoneessa. Mutta sänky voi myös olla syyllinen huonoon uneen.

On myös mahdollista, että patja ei sovi sinulle. Sama koskee tyynyä ja peittoa. Ja jopa vuodevaatteet voivat vaikuttaa unen laatuun, loppujen lopuksi mukava materiaali voi lisätä hyvinvointia. Sijoittaminen korkealaatuisiin vuodevaatteisiin on siksi kannattavaa ja huolehdittava käyttämästäsi materiaalista oikein täältä löydät arvokkaita vinkkejä, nauti siitä pitkään. Mutta takaisin tärkeimpään terveen unen kannalta: patjaan. Alla on hyödyllisiä vinkkejä, jotka auttavat sinua löytämään tiesi ostaessasi uutta patjaa.

Kun laitat vuoteesi, niin nukut

Rauhallisen unen takaamiseksi oikea patja on välttämätön. Se, nukkuuko joku parhaiten kovalla pinnalla vai erittäin pehmeällä patjalla, riippuu täysin yksilöstä. Mitään sääntöä tai normia ei ole noudatettava. Lisäksi tämä mieltymys voi muuttua elämän kuluessa, joten kaksikymppisenä saatat vielä valehdella suhteellisen kovasti, kun taas nelikymppisenä puolivälissä pidät lempeämmästä pinnasta. Patjan materiaalikoostumuksen lisäksi eri kovuusasteilla on ratkaiseva merkitys. Paras tapa testata niitä on kokeilla niitä.

Tyttö herää venyttämällä käsiä sängyllä

Kovuustasot ovat välttämättömiä terveelle unelle

Kiinteysaste on ratkaiseva, jotta patja sopii sinulle. Ne perustuvat yksilölliseen kehon painoon, mutta myös siihen, mitä itse pidät parempana. Kovuusaste on patjanvalmistajan suositus. Pohjimmiltaan sinun tulee aina varmistaa, että patjan muoto halaa kehoa ja tukee sitä. Se tarkoittaa: Se ei saa olla niin pehmeä, että vajoat siihen, mutta ei myöskään niin kovaa, että selkäranka työntyy ylöspäin ja sinulla on altistumisen tunne. Patjanvalmistajat antavat ohjeeksi seuraavat tiedot:

  • Kovuusaste 1 enintään 60 kg: n painolle – H1 tai "pehmeä"
  • Kovuusaste 2 enintään 80 kg: n painolle – H2 tai "keskikova yritys" vastaavasti. "keskipitkällä"
  • Kovuusaste 3, kun paino on 80 kg tai enemmän – H3 tai "kiinteä"
  • Kovuusaste 4 painolle 110 kg – H4 tai "erityisen kiinteä"
  • Kovuusaste 5, kun paino on 130 kg – H5 tai XXL -patja

Monet valmistajat eivät edes käytä kovuusastetta 5. Monille H4 lopettaa tarjotut patjat. On myös mahdollista käyttää peittoa sopivalla patjalla fyysisen tuen saamiseksi.

Nainen käsi vetää valkoisia lakanoita

Kuva 1: © © istock.com/stockar Kuva 2: © © istock.com/AntonioGuillem