Ikebana – japanilainen kukka -asetelma ja sen perusperiaatteet

Zen -buddhalaisuuden, teeseremonioiden, hanamin ja kalligrafian lisäksi ikebana on selvästi osa Japanin perinteistä kulttuuria. Japanilainen kukka -asetelma kiehtoo järjestelyidensä yksinkertaisella estetiikalla ja meditatiivisella auralla. Ja vaikka nämä voivat näyttää ensi silmäyksellä yksinkertaisilta, se vie itse asiassa paljon aikaa ja kärsivällisyyttä. Ei ole turhaa, että tätä taidetta opettavat kokeneet opettajat Japanin vakiintuneissa ikebana-kouluissa eri tyyleillä ja perinteillä. Mitä tarkalleen Ikebanan takana on ja mitä perusperiaatteita tällä muinaisella kukka -asetelmalla on, voit selvittää alla. Saat myös joitain tärkeitä vinkkejä ja paljon inspiraatiota, jos haluat tutustua tai harjoitella japanilaisia ​​kukka -asetelmia itse.

Japanilaisella kukka -asetelmalla on pitkät perinteet

japanilainen kukka -asetelma krysanteemit ikebana

Mikä on ikebana?

Ikebana on käännetty löysästi japanista ja tarkoittaa “eläviä kukkia” tai “kukkia, jotka herätät henkiin”. Japanilainen kukka -asetelma on noin 1500 vuotta vanha ja sen juuret löytyvät 600 -luvulta Japanin Nara -ajanjakson aikana. Buddhalaiset temppelin papit antoivat rituaaleja kukkauhreja Buddhan kunniaksi ja käyttivät niitä tärkeänä osana rukouksia ja meditaatiota.

Ajan mittaan kukka -asetelmasta on tullut todellinen taide, joka oli vain aristokraattien, pappien ja samuraien käytettävissä 1600 -luvulle saakka. Vasta myöhemmin kansalaisille, geišoille ja yleensä naisille annettiin oikeus oppia ja harjoitella Ikebanaa.

Ikebana on myös kehittynyt ja muuttunut ajan myötä

ikebana japanilainen kukka -asetelma

Toisin kuin länsimaiset kukka -asetelmat, japanilainen kukkien järjestelytaide on melko minimalistinen ja sillä on aina syvempi merkitys. Tässä jokaisella pienellä yksityiskohdalla, kukkien, oksien ja lehtien suunnalla ja asemalla on tietty rooli. Lisäksi kyse ei ole pelkästään estetiikasta, vaan myös meditaatiosta ja itsensä löytämisestä sekä hetkellisyydestä. Usein Ikebanaa kutsutaan myös Kadōksi (華 道, dt. “Kukkien polku”).

Japanin kukka -asetelman perusperiaatteet

Se, mikä ensi silmäyksellä näyttää satunnaiselta kukka-asetelmalta, on itse asiassa täysin harkittu yhdistelmä kasvien osia ja kukkia. Tämä ei ainoastaan ​​välitä taiteilijan tunteita ja maailmankuvaa, vaan myös kuvaa kosmista järjestystä. Käytät periaatteessa kolmea perustason tasoa, jotka edustavat taivasta, ihmiskuntaa ja maata. Korkein haara symboloi taivasta (Shin), kukat tai lehdet keskellä ihmisiä (Soe) ja alimmat osat maata (Hikae). Useimmissa tapauksissa ikebana sisältää myös muita elementtejä, nimeltään jushi.

Maljakon tai kulhon muoto ja väri ovat osa Ikebana -konseptia

japanilainen kukka -asetelma ikebana keltainen krysanteemi

Tämän kukka -asetelman luonteen läheisyys näkyy myös siinä, että ikebana ilmaisee aina kuluvan kauden. Jopa tai ennen kaikkea silmut ja kuihtuneet lehdet sekä varret ovat tärkeä osa tässä ja muistuttavat katsojaa kaikkialla läsnä olevasta ohimenevyydestä ja epätäydellisyyden luonnollisesta kauneudesta.

Täydellinen kauneus on epätäydellisyydessä

valkoinen lilja oksat sammal ikebana

Tyylit Ikebanan taiteessa

Japanilainen kukka -asetelma on edennyt pitkälle sen perustamisesta lähtien. Eri tyylejä on kehitetty eri ikebana -kouluille. Muinaista taidetta opitaan edelleen nykyään joko Ikenobon, Oharan tai Sogetsun perinteiden mukaan. Kaksi ensimmäistä ovat melko perinteisiä ja tiukkoja, kun taas jälkimmäinen on melko liberaali ja sopii paremmin aloittelijoille.

Rikka -tyyliä pidetään Ikebanan perustana ja omaperäisimpänä muotona. Kukka -asetelmat koostuvat periaatteessa seitsemästä päähaarasta, ja vain tiettyjä kasveja, muotoja ja värejä voidaan käyttää. Tästä kehittyivät myöhemmin muut Ikebana -tyylit, kuten vaikein Shoka -Ikebana sekä vapaat tyylit – Nageire, Moribana ja Jijuka.

Syksyinen nageire ikebana ruusuilla

ikebana japanilaiset kukka -asetelmat ruusut

Mitä me täällä lännessä Ikebanana tunnemme, ovat pääasiassa kukka -asetelmia Nageire- ja Moribana -tyylillä. Ensimmäisessä tapauksessa käytetään korkeita maljakoita ja toisessa niin sanottua suibania – litteitä keraamisia kulhoja, joissa on perinteinen siili, kenzan.

Kirsikankukkaiset tulppaanit ikebana Moribana -tyyliin

ikebana kevään kukat kirsikankukkia tulppaanit

Tässä videossa lyhyet ohjeet:

Japanilainen kukka -asetelma on opetus itsessään. Kaikki voivat kuitenkin oppia tämän ja siten paitsi harrastaa eksoottista harrastusta myös löytää japanilaisen tavan löytää itseään. Ikebana auttaa sinua tuntemaan oman yhteytesi luontoon ja maailmankaikkeuteen meditatiivisella tavalla ja kokemaan epätäydellisyyden maalaismaisen kauneuden.

Jos haluat myös mennä “kukkien polulle”, katso ympärillesi Ikebana-kursseja alueesi aikuiskoulutuskeskuksessa tai ota yhteyttä Ikebana-Bundesverband e.V: hen tai 1. saksalaiseen Ikebana-kouluun. Sieltä löydät ajankohtaista tietoa tulevista koulutuksista ja työpajoista tällä alueella milloin tahansa. Anna alla olevan kuvagalleriamme myös innostaa sinua ja syventyä Ikebanan salaisuuksiin.

Koristeellinen Ikebana ja Kenzan kulhossa

krysanteemi ikebana japanilainen kukka -asetelma

Moribana Ikebana punaisilla daalioilla syksyllä

daaliat marjat japanilainen kukka -asetelma ikebana

Japanilaistyylinen kevätkoriste

kevään kukat ikebana japanilainen kukka -asetelma

kevätkoriste ikebana japanilainen kukka -asetelma magnolia kirsikankukkia

Freestyle ikebana ja gerberat

juuttunut gerbera ikebana

Kukkivat kastanjaoksat, jotka on järjestetty kulhoon

ikeban kastanja kukka japanilainen kukka -asetelma

Tarkempi ikebana -koostumus kesällä

ikebana japanilainen kukka -asetelma värikkäitä kukkia

ikebana japanilainen kukka -asetelma kevään kukat

Tulppaani kohtaa magnoliat

ikebana japanilainen kukka -asetelma tulppaanit magnolia

Ikebana -tulkinta tuoreilla narsissilla

ikebana -narsissit japanilainen kukka -asetelma

Oikeilla astioilla jopa monimutkaisin ikebana onnistuu

ikebana tarvikkeet japanilainen kukka -asetelma

Tunne ja juhli kevättä vieläkin läheisemmin

japanilainen kukka -asetelma ikebana magnolias keltaiset tulppaanit

japanilainen kukka -asetelma kirsikankukkia posliini maljakko

iiris kevään kukka ikebana japanilainen kukka -asetelma

kirsikankukka iiris japanilainen kukka -asetelma

narsissit kevät oksat japanilainen kukka -asetelma   japanilainen kukka -asetelma ikebana lilja   japanilainen kukka -asetelma liljat monstera kukka -asetelma

kirsikankukka ikebana japanilainen kukka -asetelma  liljat gypsophila japanilainen kukka -asetelma

magnolia auringonkukka japanilainen kukka -asetelma

monstera herkät kukat japanilainen kukka -asetelma ikebana  neilikka ikebana japanilainen kukka -asetelma

orkideat ikebana japanilainen kukka -asetelma

ruusu saniainen ikebana japanilainen kukka -asetelma

ruusut ruusunmarjan oksat ikebana  valkoiset tulppaanit oksat kevät ikebana

herkkä krysanteemi palmu japanilainen kukka -asetelma ikebana