Ota selvää miten ja milloin omenapuu istutetaan!

Jos haluat istuttaa omenapuun, syksy on sille sopivin aika. Prosessi on yksinkertainen eikä vaadi erityistä puutarhanhoitokokemusta. Mutta on olemassa muutamia vinkkejä, jotka takaavat tyydyttävät tulokset pitkällä aikavälillä. Kasvipuita valittaessa on otettava huomioon useita merkittäviä pieniä asioita. Jotkut koskevat hedelmien makua ja laatua ja toiset – puutarhan puun suunnittelutoimintoa. Toinen vinkki, jonka haluamme antaa sinulle etukäteen, on se, että voit istuttaa useita omenapuita samanaikaisesti, koska näin ne lannoittavat toisiaan. Tutustumme mielellämme seuraaviin riveihin näihin ja muihin aiheisiin “omenapuiden istuttaminen”.

Kun istutat omenapuun, harkitse, mitä lajiketta haluat

Omenat ovat terveitä istuttaa omenapuita

Valitse oikea omenapuu

Ensimmäinen askel olisi valita puutarhaan sopiva omenapuu. Koristelemiesi suurten hedelmien lisäksi hän voi auttaa sinua myös muilla tavoilla. Hyvä omenapuu tuo varjoa ja kaunistaa puutarhaa. Se voi kasvaa pitkäksi ja heittää varjoja, tai voit istuttaa hedelmäpuurivin ja käyttää niitä aidana tai yksityisyyden suojana.

Kukin eri puulaji tarjoaa sinulle yhden tai useamman näistä vaihtoehdoista. Toinen ratkaiseva valintakriteeri on alttius sienien muodostumiselle ja muille sairauksille..

Paras asia on istuttaa muutama omenapuu heti, jotta ne lannoittavat toisiaan

Istuta omenapuu - kauniita omenapuita metsässä

Istuta vanhoja ja paikallisia omenalajikkeita

Jos haluat korjata terveitä hedelmiä, jotka ovat todella runsaasti vitamiineja, on parasta istuttaa omenapuun lajike. On myös huomattavia alueellisia eroja, jotka on otettava huomioon. Muista kysyä yhdeltä tai useammalta asiantuntijalta, mitkä lajikkeet sopivat parhaiten alueellesi ja paikalliseen ilmastoon. Tämä on toisaalta tärkeää omenoiden hyvän kehityksen kannalta. Lisäksi alueellisten lajikkeiden valinta on parempi päätös ympäristön kestävyyden kannalta.

On olemassa monia erilaisia ​​omenatyyppejä, mutta kaikki eivät ole ihanteellisia alueellesi

Omenapuun istuttaminen - erittäin hyvä omenapuu

Oikean paikan valinta

Sekä nämä että kaikki muut hedelmäpuut pitävät lämmöstä ja valosta. Sinun on ehdottomasti noudatettava näitä ehtoja sijaintia määritettäessä. Ei voi olla, että korkeat puut tai rakennukset heittäisivät varjon siihen. Omenapuiden ei myöskään saa heikentää muiden kasvien kehitystä. Aseta ne kauas vihanneslaastareista, jotta ne eivät suojaa niitä auringolta. Lähistöllä saa käyttää vain varjossa menestyviä kasveja. Valitun paikan maaperä ei myöskään saa olla liian kostea, jotta omenapuu voi kehittyä hyvin.

Hedelmäpuut yleensä pitävät lämpimänä

Omenapuun istuttaminen - erikokoisia kasveja

Kara tai runko? Valitse oikea lajike!

Kuten kaikilla puilla, omenoille on myös erilaisia ​​lajikkeita. Korkea tai puoli rungot ovat luonnollisen näköisiä. Siellä on myös karan muoto, joka sopii luultavasti moniin moderneihin puutarhoihin. Näin sinulla on parhaat mahdollisuudet saada herkullisia omenoita ja kauniita puutarhakoristeita.

Varsi tai kara olisi sopivin viljelymuoto sinun tapauksessasi?

Omenapuu kasvi omenapuu hedelmillä

Istutusreiän saaminen oikein

Kasvipuut voidaan istuttaa paljain juurin tai kukkaruukkuun. Sillä ei oikeastaan ​​ole juuri mitään eroa. Tärkeintä on istutusreiän huolellinen ja oikea valmistelu. Kun olet ymmärtänyt tämän oikein, voit tuskin mennä vikaan jälkeenpäin. Tässä on vinkkimme!

Jokainen omenalajike vaatii omaa hoitoa

Omenapuun istuttaminen - puutarhaideoita - loistava omena

Hallitse istutusreikä kunnolla

Istutusreiän koko perustuu yleensä kukkaruukkuun tai istutusjalkaan. Näiden suhteiden tulisi olla noin 1: 2. Toisin sanoen ihanteellinen istutusreikä on noin kaksinkertainen istutusjalan halkaisijaan nähden. Tämä muotoillaan parhaiten lapion avulla. Istutusreiän syvyydellä on myös suuri merkitys. Tämän pitäisi ehdottomasti olla hieman suurempi kuin kasvin jalka. Nyrkkisääntö tässä tapauksessa on “kolmanneksella”. Istutusreikä ei myöskään saa olla liian syvä! On tärkeää, että ns Viimeistelytoimisto maan päällä. Sinun on myös löysättävä perusteellisesti maaperä istutusreiässä ja sen ympärillä. Kaivettu maa on kasattava lähellä, koska tarvitset sitä myöhemmin.

Huomio: Jos samassa paikassa oli aiemmin toinen kasvi, sinun on ensin poistettava kaikki juurijäännökset!

Hedelmäpuut voivat sisustaa ja rakentaa puutarhan

Omenapuu istuttaa useita puita puutarhaideoita

Laita omenapuu maahan, tuki ja lannoita

Seuraava vaihe on laittaa kasvinjalka maahan ja tukea sitä kasvipuulla. On parasta valita sellainen, jossa on erityinen pinnoite, joka suojaa mätää. Sauvan tulee olla suunnilleen samankorkuinen rungosta. Nyt voit käyttää kompostia tai lannoitetta. On kaksi tapaa tehdä tämä. Yhdellä heität molemmat istutusreikään ja sekoitat maan kanssa. Toisessa tapauksessa reikä täytetään ensin pelkällä maaperällä ja lannoite ja kompostit levitetään sen päälle. Molemmissa tapauksissa sinun tulee astua jalkasi maan päällä puun ja veden ympärille.

Tärkeää: Älä käytä liikaa kompostia ja lannoitetta, koska voit houkutella niillä lesejä! Valinnainen on käyttää erityisiä verkkoja, jotka asetetaan istutusreikään. Nämä suojaavat puuta eri tuholaisilta.

Olisi varmasti mahdollista yhdistää muutama eri omenalajike

Ideoita kukkaruukkuista - istuta kaunis omenapuu

Mistä omenapuu kannattaa ostaa??

Paras paikka ostaa omenapuu on puusta. Sieltä saat hyödyllisiä vinkkejä ja vastauksia kaikkiin tärkeisiin kysymyksiin, kuten onko puu sopiva kyseiselle alueelle vai ei. Se maksaa hieman enemmän, mutta mahdollisuutesi menestyä ovat paljon paremmat.

Toivotamme hyvää syksyä ja paljon hyviä omenoita ensi vuonna!

Jotta omenapuu kehittyy kunnolla, on tärkeää leikata se oikein. Opi täsmälleen seuraavasta videosta: 

Omenapuu on täydellinen luonnonpuutarhaan

Puutarhan suunnitteluideoita Omenapuun istuttaminen

Ajattele kaikkia herkullisia hilloja ja mehuja, jotka voit tehdä itse!

istuta useita terveitä omenoita omenapuu

Omenapuut eivät saa heittää varjoa läheisille vihanneslaastareille

Istuta useita rivejä kasveja omenapuu

Tiedätkö jo tarkalleen mihin aiot laittaa omenasi?

Hyviä ideoita - istuta omenapuu

Mikä omenalajike olisi sinulle paras?

Niitty omenapuun kanssa, joka istuttaa omenapuun