Rakenna yrttispiraali omaan puutarhaan!

yrtti kierre suuri pyöreä joki kivet kukkiva maaperä

Mitkä ovat yrttispiraalin edut??

Yrttispiraali, joka tunnetaan myös nimellä yrttietana, on jo pitkään ollut erittäin suosittu puutarhan suunnittelu, jota monet suunnittelijat ja puutarhurit usein käyttävät. Se palaa australialaisen Bill Mollisonin nimeen. Hän keksi tämän 1970 -luvulla. Aboriginaalien hiekkakuviot toimivat inspiraationa.

Ensi silmäyksellä spiraali näyttää hyvin yksinkertaiselta ja ihmettelee, mitä sen pitäisi tehdä. Salaisuus ei ole niinkään muodossa, vaan ennen kaikkea korkeudessa. Yrttispiraalin rakentamisen avulla voit kasvattaa kasveja erittäin tehokkaasti pienellä alueella, joka menestyy eri ilmastoissa. Tämä saavutetaan suurelta osin jatkuvan nousun sekä maaperän ja hiekan seoksen avulla.

Kierteinen muoto, joka on valmistettu luonnonkivistä ja mullasta

yrtti kierre luonnonkivet multaa puutarha

Yrttispiraali alkaa yleensä pienestä lampista, joka luo kostean mikroilman. Sitten seuraa keskiosa – normaali vyöhyke. Täällä kasvuolosuhteet vastaavat Keski -Euroopan maantieteellisten leveysasteiden olosuhteita. Täällä menestyvät yrtit ovat esimerkiksi persilja, rakuuna, oregano, basilika tai korianteri. Aivan spiraalin yläosassa on niin sanottu kuiva vyöhyke. Maa on köyhä ja läpäisevä ja siinä on paljon hiekkaa. Siellä on Välimeren alueen mikroilmasto. Sinun pitäisi istuttaa yrttejä, kuten timjamia, rosmariinia, salviaa tai laventelia.

Ihana yrttivaltakunta talon edessä

yrtti kierre kiviseinä multaa kiviä

Nyt herää kysymys, miten tällainen yrttispiraali rakennetaan? Tämä ei tietenkään ole mustaa taidetta. Mutta päinvastoin. Se on suhteellisen helppo asia, jota kuka tahansa voi hoitaa. Seuraa ohjeita ja luo ihana yrttispiraali!

1. vaihe

Ensinnäkin sinun on valittava taitavasti paikka spiraalille puutarhassa. On parasta valita aurinkoinen paikka, koska yrtit tarvitsevat yleensä riittävästi lämpöä ja paljon valoa. Jos kierre on noin 80 cm korkea, sinun tulee suunnitella järjestelmä, jonka halkaisija on vähintään kolme metriä. Merkitse spiraalin ääriviivat panoksilla ja narulla. Sen sanotaan olevan etanan muotoinen ja avoin etelään.

2. vaihe

Kaivaa nyt maapallo tältä alueelta – suunnilleen yhtä syvälle kuin lastalla. Jos haluat rakentaa lammen, kaivaa maaperä tälle alueelle noin 40 cm syvälle.

Kaarevat, orgaaniset muodot

yrtti kierre luonnonkivet ruukku maaperä etanan muotoinen

3. vaihe

Aseta sorapohja ja rakenna kipsilevy. Jotta pohja olisi riittävän vakaa, sen tulisi olla vähintään 10 cm paksu. Aseta sille ensimmäinen kivirivi spiraalin muodossa. On parasta olla käyttämättä laastia, vaan laittaa se kuivalle kiviseinälle. Luonnonkivet, jotka ovat paksuja kuin nyrkki, ovat täydellisiä tällaiseen rakenteeseen. Mutta voit myös käyttää tiiliä, jokikiviä tai suurempia kivilaattoja. Kipsilevyn etuna on sen luonnollisuus. Hyönteiset ja pienet matelijat voivat majoittua mukavasti nivelissä ja luoda miniekosysteemin.

4. vaihe

Täytä spiraalin alue karkealla murskatulla kivellä. Kerroksen paksuuden tulisi olla noin 50 cm. Rakenna sitten kierre vaiheittain, kunnes se saavuttaa noin 80 cm korkeuden.

Ohuet kivilaatat ovat myös ihanteellisia kierrerakenteisiin

yrtti kierre kivi laatat etanan muotoinen

5. askel

Täyte itsessään on myös asia itsessään. Älä missään tapauksessa käytä vain puutarhamaata. Sekoita lampi -alueelle maaperä kompostin kanssa. Kompostin määrä vähenee ja hiekan määrä kasvaa. Keskialue muodostuu pääasiassa puutarhamaasta, jossa on vähän kompostia ja hyvin vähän hiekkaa. Ylin kuiva vyöhyke koostuu puolikkaasta hiekasta ja puutarhamaasta. Täydellinen yrteille, jotka pitävät siitä lämpimänä ja kuivana.

Vaihe 6 Nyt jää vain se, että istutat haluamasi yrtit ja annat kierteisen mehukkaan elämän. Yrttispiraalit eivät ole vain käytännöllisiä ja toimivia, vaan ne näyttävät myös hyvin luonnollisilta ja symboloivat ikuista evoluutiota, luomista ja jälleensyntymistä. Tällaisella puutarhan rakenteella voit saavuttaa kaikki nämä näkökohdat yhdellä iskulla ja pitää aina tuoretta yrttiä mukanasi herkullisia ruokia varten.  Halutessasi voit käyttää myös kattotiilejä yrtti kierre kattotiili multaa Yrttispiraali näyttää vielä luonnollisemmalta puupalikoilla   yrtti kierre puiset lohkot villi Suorakulmainen vaihtoehto puulaudoista yrtti kierre puulevyt suorakulmainen puulaatikko Tai pidätkö mieluummin punotusta versiosta yrtti kierre mini spiraali kudottu paju Pyöreät jokikivet näyttävät erittäin tyylikkäiltä    yrttikierre luonnonkivet valkoiset tiilet pyöreiden jokikivien ympärillä Jos kuitenkin valitset laastin yrtti kierre punainen tiili rosmariini persilja mansikat Gabion -yrttikierukka ei myöskään ole huono idea yrtti kierre kivet gabion Koristele kierresi valitsemillasi patsailla ja hahmoilla!   yrtti kierre kiviseinä pyöreä buddha patsas