Pihlaja – syksyinen kauneus, jolla on parantavia voimia

Upeat oranssinpunaiset hedelmät syksyllä ja herkät, valkoiset panicle -kukat keväällä – pihlaja, joka tunnetaan myös nimellä pihlaja, houkuttelee meitä joka vuosi. Tässä maassa näet ne pääasiassa puuna tai harvemmin pensaana. Erityisesti metsissä ja puistoissa, mutta myös usein istutettuna omaan puutarhaan, tämä kaunis luonnollinen luomus on yksi suosituimmista puista erityisesti syksyllä. Ja vaikka pihlajan hedelmää ei voida verrata muihin tavanomaisiin marjoihin makeuden ja mehukkuuden suhteen, se voi todella pisteet muilta osin. Tässä artikkelissa kerrotaan, onko pihlajamarja syötävä ja miten ja mitä ominaisuuksia sillä on.

Pihlajamarjat – merkittävä kasvi, jolla on ylimääräisiä lääkinnällisiä ominaisuuksia

pihlajanmarja pihlaja terve

Pihlaja on myrkyllistä?

Pihlaja (Sorbus aucuparia) kuuluu ruusuperheeseen ja voi saavuttaa jopa 15 metrin korkeuden. Usein tämä kasvi pidetään virheellisesti myrkyllisenä, ja jotkut ihmiset välttävät sitä tarkoituksellisesti. Pihlaja ei itse asiassa ole ollenkaan myrkyllistä. Jyrsijät rakastavat pieniä oranssinpunaisia ​​hedelmiä, aivan kuten linnutkin.

Ei ole turhaa, että pihlajaa kutsutaan myös pihlajaksi. Mikä tekee näistä hedelmistä syötäväksi kelpaamattomia meille ihmisille, on niiden sisältämä parasorbiinihappo. Tämä johtuu siitä, että se ei ole sulavana ihmisen vatsalle ja sitä on käsiteltävä sen mukaisesti, jotta se voidaan muuttaa siedettäväksi sorbiinihapoksi. Paras tapa tehdä tämä on ruoanlaitto. Hedelmät ovat ihanteellisia kaikille hilloille, hyytelöille, soseille ja hilloille. Ne voidaan myös sekoittaa omenoiden, päärynöiden, ruusunmarjojen, karhunvatukoiden ja kvitteni kanssa ja hienostua tuoksuvilla mausteilla, kuten kardemummalla tai kanelilla.

Lisävinkki: Jos keräät hedelmät ensimmäisen pakkan jälkeen, ne pitävät makean-katkeran tuoksunsa entistä vahvempana.

Valmista herkullinen ja terveellinen pihlajahillo

Pihlajan pihlajan reseptit hillo

Pihlajanmarjan parantavat ominaisuudet

Pihlajan kukista ja lehdistä voidaan valmistaa herkullinen ja erittäin terveellinen tee. Nämä kerätään keväällä ja voidaan joko nauttia tuoreena tai myöhemmin kuivana. Tällainen tee on erityisen hyödyllinen vatsavaivoille sekä keuhkoputkentulehdukselle ja yskälle. Tärkeimmät komponentit, joilla on positiivinen vaikutus elimistöön, ovat C- ja A -vitamiinit. Ne vahvistavat immuunijärjestelmää ja varmistavat nopeamman paranemisen. Lisäksi nämä ovat välttämättömiä sidekudoksen rakentamisessa ja meren lujuuden parantamisessa.

Pihlajanmarjan kukat muistuttavat vanhimman kukkia

Pihlajanmarja kukkii keväällä terveellisen vaikutuksen

Istuta pihlaja omaan puutarhaan

Jos valitset talon puuksi pihlajanmarjan, voit vain hyötyä siitä. Joten joka syksy sinulla on puutarhassa ihana koru, joka myös tekee linnut onnelliseksi ja vahvistaa niitä. Voit myös valmistaa hyvää teetä kukista ja lehdistä sekä herkullisia hilloja tai jopa luomuviinietikkaa hedelmistä itse.

Pihlaja on myös ihanteellinen tunnelmallinen pöytäkoriste syksyllä

Vuorituhka syksy koristelu pöytä koristelu

Pihlajapuun istuttaminen ei ole vaikeaa. Voit tehdä tämän vain hedelmien siemenillä tai kaivaa kypsät puiden taimet ja istuttaa ne haluttuun paikkaan. Valitse aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka puutarhassa, koska tällä tavalla puussa on aina paljon kukkia ja siten enemmän hedelmiä. Maaperän osalta pihlaja ei ole lainkaan vaativa. Se viihtyy emäksisissä tai karuissa sekä happamissa ja ravinteikkaissa maaperissä.

Lisävinkki: Jos kylvö tapahtuu syksyllä, sillä on erittäin myönteinen vaikutus puun vakauteen, koska se on silloin paremmin varusteltu seuraavaa talvea varten.

Pihlaja ja sen upeat hedelmät syksyllä

pihlaja pihlaja puu

Yhdessä käpyjen ja sammalta kanssa marjoista tulee upea syksyn koriste

ihana syksyinen seppele, joka on valmistettu pihlajasta ja käpyistä

Voit kerätä hedelmät lokakuun loppuun ja marraskuun alkuun asti

Valitse ja valmista pihlaja

Näitä voidaan sitten käyttää eri tavoin

syksyinen sisustus pihlaja kulhoon  pihlajan hedelmät terveitä

Valmista pihlajan hedelmät

Voit valmistaa pihlajan marjoja siirappina

Vuorituhkareseptejä siirappin valmistamiseksi

Tai käytä sitä terveellisen etikan valmistamiseen itse

Vuorituhkareseptit etikkaa appelsiinien kanssa

Linnut ovat myös kiitollisia, jos jätät osan hedelmistä puulle

pihlajamarja pihlaja linnut syövät mielellään