Puutarhaturvallisuus – tämä on tärkeää huomata

Hemmotella omassa puutarhassa illalla töiden jälkeen, viettää viikonloput raikkaassa ilmassa ja muuttaa kiinteistö pieneksi keitaksi – kuinka moni unelmoi siitä tai toteutui tämä unelma kauan sitten? Ei ole epäilystäkään siitä, että puutarhassa työskenteleminen voi olla hyvin rentouttavaa tai se voi auttaa poistamaan jokapäiväisen turhautumisen nurmikonleikkeistä ja rikkaruohoista kompostilla. Vielä ovat paljon puutarhatöitä riskeineen sidottu yhteen. Pieniä vammoja voi sattua ajoittain, ja jokaista, joka työskentelee suurilla saksilla tai sahoilla, suositellaan huolehtimaan kaikista neljästä raajasta. Tässä artikkelissa tarkastellaan tapoja pysyä turvassa hauskanpidon aikana.

Puutarhanhoito on välttämätöntä, mutta siihen voi liittyä myös riskejä

Puutarhanhoito nurmikon leikkaamiseen

Käsineet – turvallisuus monessa toiminnassa

Joskus pienet asiat suojaavat. Tässä tapauksessa ne suojaavat sormia ja käsiä ja siksi todella tärkeitä kehon osia. Käsineet ovat olennainen osa puutarhanhoitoa, ja tietysti ne täyttävät tyypistä riippuen useita tehtäviä:

 • puhtaus – Jokainen, joka on koskaan istuttanut kukkia, tietää kuinka itsepäinen maaperä voi olla. Se tarttuu käytännöllisesti sormiin, liukuu kynsien alle ja on joskus tuskin poistettavissa edes harjaamalla ja pesemällä. Puutarhanhoitokäsineet suojaavat sormia lialta ja auttavat samalla kovettumien muodostumisessa tai käsien näyttämisessä.
 • Leikkaukset – kiinteät käsineet suojaavat käsiä pieniltä viiltoilta, sirpaleilta ja repeytymiltä. Näitä voi esiintyä käytännössä missä tahansa työssä. Ne, jotka karsivat ohuita pensaita tai työskentelevät terävien ruohojen kanssa, tietävät, miten suojata kätensä.
 • Vammat – Oikeat nahkaiset ja tukevasta kankaasta tehdyt puutarhanhoitokäsineet ovat jo välttäneet monia suuria vammoja. Mitä vahvempi materiaali, sitä epätodennäköisempää on, että jotain tunkeutuu käsineisiin.

On järkevää käyttää erilaisia ​​käsineitä. Erityisen tukevat puutarhakäsineet eivät aina sovellu työhön, joka vaatii varmaa vaistoa, ohuet käsineet tarjoavat vähän suojaa piikkeiltä tai rakkuloilta kovan puutarhatyön vuoksi.

Muita tärkeitä turvalaitteita

Kaikissa töissä ei tietenkään ole laitteita. Orvojen pakkaaminen kylpyammeeseen raskailla saappailla, suojaliivillä ja raskailla housuilla voi olla turvallista, mutta tarpeetonta. Puutarhassa on kuitenkin tehtäviä, joihin liittyy todellinen vaara. Ja jokaisen harrastajapuutarhurin tulisi olla varustettu näille:

 • Tukevia kenkiä – sitä ei voi sanoa liian usein, mutta tukevat kengät olisivat voineet pelastaa monia ihmishenkiä. Erityisesti raskaiden lapioiden, ruohonleikkureiden, raskaiden esineiden ja puiden ja pensasaitojen kanssa työskentelyssä kengät ovat välttämättömiä. Niiden pohjan tulee olla luja, tarttuva ja kengän on oltava vähintään tukevaa nahkaa. Ohuet kangaskengät voivat riittää kukkapenkeihin, mutta jos työskentelet vakavasti puutarhassa, sinun on kiinnitettävä huomiota puutarhajalkineisiin myös kuumana.
 • pään suoja – Heti kun sinun on työskenneltävä pään yläpuolella, kypärä on järkevä. Tämä pätee erityisesti silloin, kun puita leikataan. Kirsikkapuun ohut haara ei ehkä näytä raskaalta, mutta jos se osuu kalloon epäedullisesti, tulee ainakin yksi repeämä.
 • Moottorisahan suojahousut – se tapahtuu niin nopeasti. Lintu lentää ylös, keskittyminen on kadonnut ja moottorisaha laskeutuu jalkaan hetkeksi. Moottorisahan suojahousut ovat sopiva leikkaussuoja jaloille Erityisesti kaikissa moottorisahalla tehtävissä töissä siitä voi olla hyötyä myös normaalissa sahauksessa.
 • Suojaesiliina – Niitä on saatavana kahdessa muodossa: suojana, jotta vaatteet eivät likaannu, ja suojana viiltoja vastaan. Jälkimmäinen vaihtoehto voidaan yhdistää erinomaisesti moottorisahan suojahousujen kanssa, varsinkin jos ne eivät ole puserot.
 • suojalasit – Sahattaessa voi nopeasti tapahtua, että pienemmät sirut pyörivät ilman läpi. Turvallisuussyistä varo silmiäsi ja käytä tukevia laseja suorittaessasi näitä tehtäviä.

Vinkkejä varotoimenpiteisiin

Monet puutarhaonnettomuudet tapahtuvat tahattomasti ja ne voidaan välttää. Se on kuin kodin parantamista, koska kuka ei ole lyönyt naulaa seinään vasaralla, jolla on löysä pää? Puutarhanhoidossa voidaan välttää suhteellisen suuri määrä onnettomuuksia, jos vähän huomiota kiinnitetään:

 • huolto – esimerkki vasarasta osoittaa sen. Puutarhanomistajien tulee aina huolehtia työvälineistään, huoltaa niitä ja tarkistaa niiden sopivuus ennen käyttöä. Irrotettavat kahvat, siistit kahvat tai heiluva kottikärry on korjattava tai vaihdettava.
 • Huomio – ruohonleikkurin terät puhdistetaan nopeasti käsiharjalla, ja voit myös puhua tai suunnitella seuraavan toimenpiteen. Älykkäät puutarhurit tietävät, että heidän on pidettävä ajatuksensa suorittamastaan ​​tehtävästä.
 • validointi – Olipa kyse hedelmien korjuusta, puiden karsimisesta tai pensasleikkauksesta – puutarhurin tulee aina turvata itsensä ja varmistaa, että toinen henkilö on käsillä vaarallisia töitä varten. Tämä pätee muuten myös silloin, kun tikkaat asetetaan puuta vasten. Useita murtuneita luita ei olisi tarvinnut hoitaa, jos joku olisi pitänyt täriseviä tikkaita.
 • Improvisoi vähemmän – Harrastuspuutarhurit ovat todellisia improvisointitaiteilijoita. Se on hyvä, mutta joissakin asioissa lahjakkuus on vain paikallaan. Sen sijaan, että ottaisit jatkojohdon kellarista ja asetat sen vielä kostealle nurmikolle, valitse ulkokäyttöön sopiva kaapelirumpu. Että Kaapeli ruohonleikkurista tai sähköistä moottorisahaa ei tilapäisesti pidetä pystyssä tai siirretty pois tieltä. Joskus pienet kiertoteet pelastavat ihmishenkiä.

 Puutarhanhoito voidaan suorittaa turvallisesti oikeilla turvalaitteilla

Puutarhanhoitoleikkaus

Johtopäätös – turvallisuuden tarve ei ole kiusallista

Monet harrastajapuutarhurit pitävät kiusallisena ajatella paljon omasta turvallisuudestaan ​​puutarhassa. Mitä voi tapahtua litteälle kappaleelle suoraan talon takana? Ja loppujen lopuksi kiipesit lapsena omenapuita. Kenenkään ei tietenkään tarvitse suojautua päästä varpaisiin, kun vedetään rikkaruohot sängystä. Toisaalta, kun työskennellään todellisella vaarapotentiaalilla, laitteet voivat tehdä eron elämän ja kuoleman välillä. Ja kaiken siltä väliltä? Hyvin hoidetut työkalut, käytännölliset ja tukevat vaatteet ja järkevät käsineet eivät ainoastaan ​​auta, vaan takaavat myös hauskanpidon puutarhanhoidossa.

Kuvalähteet:

Kuva 1: @ Alexas_Fotos (CC0 -lisenssi) / pixabay.com

Kuva 2: @ contact357 (CC0 -lisenssi) / pixabay.com