Unelma omasta takastasi: mikä tekniikka sopii kotiisi?

Takka paitsi säteilee lämpöä myös antaa ihmisille turvallisuuden, mukavuuden ja kodikkuuden tunteen. Ei ole yllättävää, että puulämmitteiset uunit ovat yksi suosituimmista huonekaluista omissa neljässä seinässäsi. Polttoaineesta riippuen on olemassa erilaisia ​​uuneja, joista jotkut eroavat merkittävästi. Seuraavassa vertailussa on yhteenveto erityyppisten uunien tärkeimmistä kohdista.

etanoliset takat-uunit-puulämmitteinen takka-tukit-puuhella

Aihe: Mahdolliset käyttötavat ja kokoonpano

Etanolitakkaille on ominaista erityisesti niiden joustavuus: ne voidaan sijoittaa mihin tahansa pisteeseen ilman suurta vaivaa – seisovaksi takkaksi lattialle, seinään integroiduksi tai pöydälle – ja jättävät lämmön huoneeseen.

Toisaalta perinteiset puulämmitteiset uunit tai savupiiput (jotka on todella integroitu seinään) vaativat savupiipun. Sähkötakka on myös joustava; Jos niitä ei ole upotettu seinään, ne on myös erittäin helppo asentaa ja asentaa ja vaativat vain pistorasian.

Toisaalta etanolia ja sähkötakkia ei voida käyttää ensisijaisena lähteenä, mutta useimmiten vain lisälämmitysvaihtoehtona. Toisaalta puuliedillä voidaan lämmittää koko asuintilaa, jos ne on liitetty vesihuoltoon. Tämä liittyy korkeisiin muuntamiskustannuksiin, mutta se on yksi suosituimmista lämmitysmenetelmistä uusiutuvan energian avulla, ja sitä käytetään usein uusien energiaa säästävien talojen rakentamisessa. Erityisesti uunit, joita käytetään niin sanotuilla pelleteillä, tulevat kyseenalaiseksi, mutta niissä on enintään pieni ikkuna ja puristetut puukappaleet eivät joka tapauksessa tuota havaittavaa liekkikuvaa. Polttopuun tavoin pelletit vaativat myös paljon tilaa tai omaa säilytystilaa.

punainen puuhella pelleteillä

Aihe: ilmapiiri ja palvelu

Kuten alussa mainittiin, erityisesti ulkonäöllä on ratkaiseva merkitys savupiippujen käytössä. Kaikkia kolmea takatyyppiä on saatavana useina eri malleina, mutta sähkö- ja etanolivaihtoehdot mahdollistavat erityisen suuren määrän vaihtoehtoja ja malleja niiden suuremman liikkuvuuden vuoksi. Laadukkaat etanolitakat on varustettu jatkuvasti säädettävällä polttimella. Liekkiä ja tuotettua lämpöä voidaan säätää halutulla tavalla. Monet sähköuunit tarjoavat jopa mahdollisuuden erottaa sähköpalo ja lämmitys toisistaan ​​laitteessa tai kaukosäätimellä. Harhaanjohtavasti samankaltaiset simuloivat tukin hehkua ja polttamista keinotekoisten hartsipuisten tukien ja niiden valaistuksen avulla, jos ei LED -valojen avulla, hehkulamppujen ja juoksupyörän tai höyrytekniikan avulla.

Vaikka puun uuneissa voidaan säätää ilmansyöttöä ja siten myös polttoaineen lämmitysvaikutusta, liekin kuvio on verrattain epäsäännöllinen puun luonnollisen kasvun vuoksi. Mutta juuri tämä epävakaus palamisprosessissa, joka aiheuttaa myös tuttuja, jopa oletettuja ääniä, tekee polttopuusta tehdystä tulipalosta niin idyllisen ja sopii sekä maalaismaiseen että moderniin suunnittelutakkaan.

Ihanteellinen polttopuut avotakille on koivu. Vaikka sillä ei ole korkeinta lämpöarvoa, se tuottaa erityisen kirkkaita, sinertäviä liekkejä ja tuskin lentäviä kipinöitä. Lisäksi koivupuulla on miellyttävä tuoksu, joka perustuu tämän lehtipuun eteerisiin öljyihin.

etanoli-takat-puu-takat-maalaismainen-polttopuut

Aihe: Päästöt

Etanolitakkojen tapauksessa vain tämä biologinen alkoholi, joka on myös sekoitettu bensiinin kanssa, on täytettävä uudelleen. Sitä saadaan viljasta, perunasta tai sokeriruo’osta eli uusiutuvista raaka -aineista. Palaminen tuottaa pääasiassa hiilidioksidia ja vettä. Sähköuunit simuloivat vain tulta, mutta ne kuluttavat sähköä. Ympäristön suojelemiseksi käyttäjä voi kuitenkin käyttää vihreää sähköä.

Kuivat polttopuut polttavat hyvin vähän päästöjä ja ovat suurelta osin CO2-neutraaleja, mikä tarkoittaa, että se ei periaatteessa tuota enemmän hiilidioksidia kuin kerran sidottiin kasvun aikana. Polttopuut jättävät tuhkaa, joka on vain noin yksi prosentti puun alkuperäisestä painosta. Niiden erilaiset epäorgaaniset aineet tekevät niistä tehokkaan maaperän lannoitteen.

Aihe: lämpöarvo ja energiatehokkuus

Etanolin lämpöarvo on paljon pienempi kuin polttopuun. Vaikka suurienkin etanolitakkojen maksimiteho on kolme kilowattia, monien liesien nimellisteho on 5–8 kilowattia. Lämmitettävien sähköuunien teho on joskus kaksi kilowattia. Kaksi savuttomia uuneja voi siten pienentää pienempien huoneiden lämmitystä kesällä ja siirtymäkausina. Kuten Stiftung Warentest neuvoo, että asianomaisten ei missään tapauksessa pidä uskoa yksittäisten etanoliuunien toimittajien lupauksia, joilla varmistetaan viihtyisät illat lämpimän takan edessä ostettaessa.

Kilon polttopuun lämpöarvo on noin 14 500 kilojoulea. Luonnon tuote on siten korkeampi kuin esimerkiksi ydinvoima, joka tuottaa lähes 11 000 kilojoulea. Kuitenkin, kun puuta poltetaan, hukkakaapin kautta menetetään paljon energiaa. Lämmitys pelleteillä ja samalla kuuman veden tarjoaminen on siis tehokkaampaa. Riippumatta valitusta uunista energia kuitenkin hukkaantuu joskus tarpeettomasti muilla tavoilla. Erityisesti lämmitysenergian osalta voidaan tehdä useita säätöjä joka voi vähentää energiahäviötä.

etanoli-takat-sisäänrakennettu takka-olohuone

Kolme esimerkkiä takasta suorassa vertailussa

Ruby Silo -etanoli-savupiippu, seisova savupiippu tyylikkäässä palotynnyrissä ja noin 1100 eurolla erikoisliikkeissä, sisältää yhden litran bioetanolia ja polttaa sitä jatkuvasti säädettävissä enintään neljässä tunnissa jopa 2,5 kilowatilla. Keskimääräinen valaistus vastaa noin 0,3 litran kulutusta tunnissa.

Maalaismainen Ruby Fires Cadiz -sähkötakka, joka on saatavana suunnilleen samaan hintaan, vie noin litran vettä ja kestää jopa kymmenen tuntia. Lämmitystehoiset sähkötakat tuottavat jopa 2000 wattia ja maksavat tällä hetkellä noin 30–40 senttiä tunnissa.

Malmön puukiuas, jonka hinta on alle 2000 euroa, saavuttaa jopa kahdeksan kilowatin nimellislämpötehon puulajista riippuen. Pyökillä on korkein lämpöarvo, noin 2200 kilowattituntia kuutiometriä kohti tai yli neljä kilowattituntia kiloa kohti.

Aihe: hintataso

Kaikenlaisia ​​takkoja on saatavana eri malleina muutamasta sadasta tuhanteen euroon. Vaikka puulämmitteisten uunien painopiste on lämmitysteholla ja lämmön varastoinnilla, muotoilu ja liekinkuvaustekniikka – olipa se simuloituja lentäviä kipinöitä tai halkeilua – ovat ratkaisevassa asemassa sähkö- ja etanoliuuneissa.

lähikuva sähkötakka

Aihe: Turvallisuus

Etanolitakkojen vaara on se nestemäinen polttoaine syttyy nopeasti. Käyttö vaatii huolellisuutta sekä varastoinnissa että käytössä. Koska maallikot voivat ja voivat asentaa nämä savupiiput, heidän on kiinnitettävä enemmän huomiota mahdollisiin syttyviin kalusteisiin tai liian lähellä oleviin tapetteihin. Huolimatta yleisestä melko alhaisesta lämmitystehokkuudesta, jo kuuman laitteen täyttäminen on erityisen riskialtista etanolin palokiihdyttimen nopean syttyvyyden vuoksi. Tahnat tai geelit ovat turvallisempia, mutta eivät polta hajutonta.

Lisäksi alkoholia poltettaessa muodostuu pääasiassa hiilidioksidia, joka voi olla haitallista terveydelle, jos pitoisuus on liian korkea, mutta myös hiilimonoksidia, joka on hengenvaarallista suurempina määrinä. Vain säännöllinen ilmanvaihto estää niiden leviämisen ja tuhoaa käytännössä lämmitysvaikutuksen.

Poltettaessa puuta, erityisesti avoimilla savupiippuilla, on odotettavissa savun leviämistä tai hiilimonoksidin muodostumista. Ja kuten etanolitakkaissa, myös kalusteet voivat syttyä täällä, mutta pääasiassa lentävien kipinöiden kautta. Siksi on erityisen tärkeää välttää havupuuta, koska se kirjaimellisesti räjähtää suuren hartsipitoisuuden vuoksi. Näistä syistä puulämmitteisten uunien käyttäjien tulee varmistaa myös suljetuissa järjestelmissä, että he käyttävät kuivaa puuta, jonka keskimääräinen kosteuspitoisuus on enintään 25 prosenttia. Toisaalta tämä lisää lämmitysvaikutusta ja toisaalta vähentää päästöjä ja savukaapin vaurioitumisen riskiä – pahimmassa tapauksessa savupiipun. Kun ostat perinteisiä puulämmitteisiä uuneja ja etanolitakkoja, on suositeltavaa etsiä erilaisia ​​sertifikaatteja (esim. CE). Erityisesti ensimmäisten osalta asiakkaiden tulee tiedustella DIN 4734–1 ”Koristetut takat”.

Koska sähkötakat toimivat palo -optiikan kanssa ja niillä ei useinkaan ole lämmitystehoa, ne poistavat palon leviämisen vaaran.

etanoli takka liekki moderni muotoilu

Aihe: huolto

Puulämmitteiset tulisijat on säännöllisesti huollettava savupiipun latautua vastaan. Lisäksi vaurioita tapahtuu heille nopeasti, varsinkin jos niitä käytetään väärin. Tämä voi esimerkiksi vaikuttaa vain tulisiiniin, mutta myös ruutuun tai itse kehykseen. Sähkö- ja etanoliuunit tuottavat vähemmän lämpöä ja ovat yleensä vähemmän huoltoystävällisiä.

Moderni olohuone, jossa on takka ja merinäköala

Johtopäätös

Jokaisen, joka investoi etanolilla tai sähköllä toimiviin tulisijoihin, ei pitäisi olettaa lämmittävänsä niitä huomattavasti. Tällaisissa rakenteissa keskitytään suunnitteluun ja todellisesta tai simuloidusta tulesta syntyvään tunnelmaan. Toisin kuin puuhella, molemmat on suunniteltu edullisiksi ja siksi niitä voidaan helposti käyttää lisälämmitysvaihtoehtona. Jälkimmäinen takkatyyppi tekee vaikutuksen aitoudella ja intensiivisellä lämmöntuotannolla, mikä on erityisen hyödyllistä, kun takka on liitetty talon vesiputkeen. Huolellinen kustannus-hyötylaskelma on erityisen suositeltavaa useimmissa tapauksissa, erityisesti ottaen huomioon mahdollisesti korkeat hankintakustannukset ja kestävyys. Kuitenkin, kuten muidenkin arvokkaiden esineiden kohdalla, innovaatio ja muotoilu ovat usein ratkaisevia – tunne on etusijalla – tiettyä liesiä ostettaessa.

Kuvat:

Kuva 1 © anri1 Pixabay.com (CC0 1.0)

Kuva 2 © maho fotolia.com

Kuva 3 © missindonesia Pixabay.com – (CC0 1.0)

Kuva 4 © 72 Pixabay.com – (CC0 1.0)

Kuva 5 © Dmitri Vereshchagin fotolia.com

Kuva 6 © adesifire Pixabay.com – (CC0 1.0)

Kuva 7 © Wilm Ihlenfeld fotolia.com