20 bedste fødevarer til sunde lunger og bedre vejrtrækning

Lunger er et af de vigtigste organer i menneskekroppen. De spiller en central rolle i at tage iltet fra luften og overføre det til blodbanen, sammen med at opsamle kuldioxid fra blodet og udvise det. Kort sagt, lunger er det, der hjælper dig med at trække vejret og holde dig i live! Sammen med at reducere rygning og udsættelse for miljøgifte er det vigtigt at spise en kost rig på fødevarer til sunde lunger.

Da pandemien ødelægger vores lunger, er det klogt at handle med det samme og prøve disse 20 fødevarer, der øger lungesundheden! Nogle af disse fødevarer har endda vist sig at bekæmpe kroniske luftvejsproblemer som KOL, astma osv., Og gør det muligt for os at trække vejret frit & normalt igen!

Fødevarer til sunde lunger, der hjælper med at trække vejret bedre

20 gode fødevarer til at holde lungerne sunde:

Her er nogle af de bedste fødevarer, der øger effektiviteten af ​​dine lunger og giver dig mulighed for at trække vejret bedre:

1. Tomater:

Tomater er kendt for at forebygge luftvejsproblemer ved at forbedre sundheden i dine lunger. Tomater indeholder beta-caroten og en vigtig antioxidant kaldet lycopen, som kan bremse hastigheden af ​​lungernes aldringsproces. Lycopen bekæmper også frie radikaler, der beskadiger lungeceller og minimerer risikoen for luftvejsbetændelse, der forårsager astma og vejrtrækningsproblemer. Desuden anbefaler eksperter at indtage mere end to tomater om dagen for at kontrollere luftvejslidelser.

2. Græskar:

Græskar er en anden lys mad, der kan øge lungernes sundhed. Grøntsagen er en rig kilde til beta-caroten og andre carotenoider som lutein og zeaxanthin, som reducerer betændelse og bekæmper frie radikale celler. En undersøgelse viser også, at carotenoider som beta-caroten har lungebeskyttende egenskaber, både hos raske mennesker og rygere (1). Derudover kan vitamin C og E til stede i græskar forbedre lungesundheden ved at reducere oxidativ stress i kroppen.

3. Blåbær:

Blåbær er antioxidantrige frugter, der kan beskytte dit lungesundhed og bremse nedgang i lungefunktionen. Blåbær er rige på kraftfulde forbindelser kaldet anthocyaniner, der er ansvarlige for det mørkfarvede pigment til frugterne. Forskning viser, at indtagelse af frugt, der er højt i anthocyaniner, kan beskytte lungerne mod skader, øge deres kapacitet og forhindre åndedrætsproblemer i senere stadier af livet.

4. Kakao:

Kakaopulver tilføjer ikke kun en fed chokoladesmag til kager og småkager, men gør også masser af godt for dit lungesundhed! Undersøgelser viser, at usødet kakaopulver har et naturligt anti-astmapotentiale takket være dets antioxidantrige profil. Bittert kakaopulver indeholder mange polyfenoler som catechiner, epicatechiner og procyanidiner, forbindelser, der er i stand til at reducere oxidativ stress på luftvejene. Derudover er kakaopulver også kendt for at reducere allergier, der kan udløse luftvejsproblemer.

5. Kaffe:

Kaffe er en eliksir for mange af os i at holde os aktive, forbedre vores tænkningsevne og endda beskytte vores lunger. En undersøgelse viser, at koffein i kaffe midlertidigt kan forbedre lungefunktionen i op til 4-5 timer (2). Forskningen tyder dog på, at koffein er en svag bronkodilatator, der kan reducere respiratorisk morbiditet, når den indtages som en del af en sund livsstil.

6. Yoghurt:

Nylige resultater viser, at mennesker, der spiste yoghurt regelmæssigt, har en reduceret risiko på 19% for lungekræft. Det vides, at probiotika tilstede i yoghurt forbedrer tarmfloraen, som igen spiller en central rolle i at reducere lungebetændelse. Yoghurt er desuden rig på mange næringsstoffer som calcium, selen osv., Hvilket kan reducere risikoen for KOL og andre luftvejsproblemer.

7. Hørfrø:

Hørfrø er en af ​​de bedste fødevarer, der fremmer et godt lungesundhed. Et par undersøgelser foretaget på mus tyder på, at hørfrø kan spille en central rolle i at reducere lungebetændelse og bekæmpe oxidativ stress. Lignaner og omega-3 fedtsyrer, der findes i hørfrø, udviser antioxidantegenskaber for skader på lungevæv og betændelse. Imidlertid undersøges virkningerne af hørfrø på menneskelige lunger stadig, og mere forskning er påkrævet.

8. Østers:

Østers er ikke kun lækre at spise, men tilbyder også mange fordele for din krop, især dine lunger. Forskning tyder på, at østers indeholder mange næringsstoffer som selen, zink, kobber osv., Som forbedrer lungefunktionen. Derudover kan den høje koncentration af vitamin B12 forhindre lungeskader hos rygere og forhindre dem i at udvikle luftvejsproblemer som KOL.

9. Rødbeder:

Nylige fund viser, at rødbeder fungerer som ‘superfood’ for at forbedre lungesundheden. Roer har et højt indhold af nitrater, som kan forbedre membranets muskelfunktion og øge iltindtagskapaciteten. (3). Derudover kan den nitratrige rødbedejuice forbedre den fysiske kapacitet hos patienter med respiratoriske problemer som KOL og give dem mulighed for at udnytte deres lunger til fulde. Rødbedesaft er også fyldt med essentielle mineraler og vitaminer, som styrker dine lunger.

10. Gurkemeje:

Gurkemeje er en af ​​de bedste fødevarer til lungrensning, der skal indgå i din daglige kost. Curcumin, en kraftfuld antioxidant, der findes i gurkemeje, er kendt for at neutralisere de toksiske virkninger af frie radikaler for at reducere betændelse i lungerne. Desuden har gurkemeje slimløsende egenskaber, som kan nedbryde slim i luftvejene og rydde luftvejene. Den helbredende karakter af gurkemeje er kendt for at reparere beskadigede lungevæv og genoprette dem igen. Du kan tilføje gurkemeje i madlavningen og også tilføje en knivspids til varmt vand og indånde dampen.

11. Grøn te:

Grøn te er et vidunderligt middel til at forbedre lungesundheden og opleve fri vejrtrækning igen. Den populære sundhedsdrink er fyldt med mange antioxidanter, som reducerer betændelse i lungerne. Den høje koncentration af flavonoider i grøn te kan beskytte din lunge mod kroniske sygdomme som KOL og kræft. Nogle fund tyder også på, at grøn te kan minimere virkningen af ​​rygning på dine lunger og forhindre dem i at blive delikat.

12. Vand:

Vand er et afgørende element for lungerne til at optage ilt og udvise kuldioxid. Derfor er det vigtigt at drikke nok vand til at hydrere dine lunger sammen med resten af ​​kroppen. Mangel på tilstrækkelige vandniveauer kan udløse produktion af histaminer i lungerne, hvilket skaber vejrtrækningsbesvær ved at lukke kapillærerne i lungerne. Desuden forhindrer vand slimforingen i lungerne i at blive tyk og gør dig tilbøjelig til luftvejsproblemer.

13. Korsblomstrede grøntsager:

Korsblomstret grøntsager er antioxidanter rige fødevarer, der tilhører kålfamilien. Grøntsager som rosenkål, kål, blomkål, broccoli, grønkål osv. Er rige på forbindelser kaldet isothiocyanater, der har kræftbekæmpende egenskaber. En undersøgelse viser, at indtagelse af disse korsblomstrede grøntsager kan reducere risikoen for lungekræft selv hos rygere (4). Derudover kan de kemiske forbindelser, der findes i disse fødevarer, rydde de skadelige bakterier i lungerne ved at øge dit immunsystem.

14. Hvidløg:

Hvidløg er kraftfuld og effektiv mad til forbedring af dine lunger. En forbindelse kaldet allicin til stede i hvidløg har kraftige antibiotiske virkninger på kroppen for at bekæmpe infektioner i lungerne. Forbindelsen har også antiinflammatoriske og slimløsende egenskaber for at reducere betændelse i lungerne og overvinde vejrtrækningsbesvær. Nogle undersøgelser viser også, at mennesker, der spiser hvidløg regelmæssigt, har reduceret risikoen for lungekræft og kroniske luftvejsproblemer som bronkitis, KOL osv..

15. Bær:

Bær er en af ​​de bedste frugter at spise for sunde lunger. Sorter som jordbær, brombær, blåbær, hindbær osv. Er fyldt med kraftfulde antioxidanter, der beskytter dit lungesundhed. Disse frugter er rige kilder til forbindelser kaldet anthocyaniner, som styrker dine lunger og forhindrer dem i at falde.

16. Æbler:

Æbler er næringsrige frugter, der kan være gavnlige for dit lungesundhed. Mange undersøgelser viser, at æbler kan minimere skader på lungerne hos kroniske rygere på grund af den høje koncentration af antioxidanter. Æbler er også rige på mange forbindelser som flavonoider og C-vitamin, som har lungebeskyttende egenskaber og reducerer din risiko for astma, KOL og endda lungekræft.

17. Peberfrugter:

Peberfrugter kan skræmme dig med deres varme og skarpe smag, men er faktisk en af ​​de bedste lunge detox fødevarer. Og peberfrugter, især Cayenne -sorten, indeholder en forbindelse kaldet Capsaicin, som beskytter slimhinderne i din lunge. Nylige fund tyder også på, at Capsaicin kan forhindre lungekræft ved at bremse hastigheden af ​​kræftcellevækst.

18. Grapefrugt:

Lad ikke den bitre smag af grapefrugt få dig til at gå glip af dens lungebeskyttende fordele. Grapefrugt er rig på C -vitamin og antioxidanter, som styrker dine lunger og forhindrer dem i at blive beskadiget. Lyserøde grapefrugter indeholder et enzym kaldet Naringin sammen med lycopen, som kan deaktivere kræftfremkaldende celler i kroppen. Denne vandrige frugt fugter også din krop og lunger på samme tid.

19. Gulerødder:

Gulerødder er ikke kun godt for dine øjne, men også for dine lunger. Disse rodfrugter er fyldt med vigtige næringsstoffer som vitamin A, C, Lycopen osv., Som kan forhindre skader på dine lunger. Derudover er gulerødder også rige på forbindelser kaldet carotenoider, som kan styrke dine lunger og forbedre deres funktionalitet.

20. Fødevarer, der er rige på magnesium:

Magnesium er et afgørende mineral for at beskytte dine lunger. Midlet reducerer betændelse i lungerne og forhindrer luftvejene i at blive begrænset. Undersøgelser viser også, at mennesker, der indtog mere magnesium i deres kost, har bedre lungepræstationer og reduceret risiko for åndedrætsbesvær. Nogle af de bedste magnesiumrige fødevarer til lungerne inkluderer nødder, mørkegrønne bladgrøntsager, fisk, Edamame osv.

Det er nogle af de bedste fødevarer at spise for at beskytte dine lunger. Sammen med at spise disse fødevarer er det også vigtigt at øve vejrtrækningsøvelser som Pranayam for at forbedre din lungepræstation. Hold dig også væk fra rygning og toksiner, der potentielt kan beskadige disse organer i det lange løb og efterlade dig til at føle dig ‘forpustet’!

ANSVARSFRASKRIVELSE: Oplysningerne i artiklen er udelukkende til uddannelsesmæssige formål og kvalificerer ikke til diagnosticering eller behandling af en helbredstilstand. Læseren skal søge professionel lægehjælp i stedet for udelukkende at stole på oplysningerne på dette websted.

Ofte stillede spørgsmål:

1. Hvilke fødevarer skal undgås for at beskytte vores lunger?

Svar: Der er mange “værste” fødevarer til lungerne, som kan forringe disse organers funktionalitet og øge din risiko for luftvejsproblemer. Nogle få af dem er – salt mad (kan forårsage væskeophobning i lungerne), forarbejdet kød (kan forårsage lungebetændelse), alkohol (kan forværre astma og vejrtrækningsproblemer), sodavand (kan forårsage bronkitis) osv..

2. Hvad er de naturlige måder at styrke lungerne på?

Svar: For at opnå sunde lunger skal du holde dig til en madrutine, der kombinerer kost, motion og vand. Inkluder flere fødevarer, der øger lungesundheden som frugt, nødder osv. Drik gode mængder vand for at forblive hydreret. Udfør øvelser som dyb vejrtrækning, diafragmatisk vejrtrækning og forøgelse af længden ved indånding-udånding.

3. Kan frugt udløse slim i lungerne?

Svar: Visse frugter som bananer kan øge histaminniveauerne i kroppen, hvilket fører til mere slimproduktion. Men hvis du holder dig til den anbefalede mængde, hjælper frugt faktisk dig med at forbedre din lungesundhed. Også slimniveauerne, der udløses af frugter, kan variere fra person til person. Så hvis du har kroniske lungeproblemer som KOL eller astma, er det bedre at tjekke med en læge om frugternes egnethed til din tilstand.