26 bedste fødevarer til sund fordøjelse

Er du frustreret over de konstante bøvser, halsbrand eller en gurglende mave? Vidste du, at det er nogle af symptomerne på forkert fordøjelse? Ja! Og konsekvente problemer i din fordøjelse kan være en risiko for dit generelle helbred. Ved at inkludere sunde fødevarer til fordøjelsen i din kost kan du begynde at håndtere problemer med fordøjelseskanalen helt fra begyndelsen og undgå alvorlige komplikationer.

Lad os gennemgå denne artikel for at vide mere om de fødevarer, der forbedrer dit fordøjelsessystems funktion.

Sunde fødevarer til god fordøjelse: Mad at spise og undgå:

Sunde fødevarer til god fordøjelse

Sunde fødevarer til fordøjelse:

Vi præsenterer dig for en liste over fødevarer, der er gavnlige for en sund fordøjelse. Lad os tage et kig:

1. Yoghurt:

Yoghurt er en af ​​de vigtigste ting i hver husstand, og det giver din tarm gode bakterier, der hjælper med at forbedre din fordøjelsesproces. Ifølge flere undersøgelser kan forbrug af yoghurt hæmme diarré, inflammatorisk tarmsygdom, reducere risikoen for tyktarmskræft og forbedre afføring, ifølge flere undersøgelser (1). Du kan lette din fordøjelse ved at indtage en lille skål yoghurt efter frokost eller aftensmad. Du kan overveje alternative muligheder fremstillet af mandel, kokos eller gedemælk, hvis du er laktoseintolerant.

2. Bønner:

Bønner er fødevarer, der er gode for dit fordøjelsessystem, fordi de indeholder både opløselige og uopløselige fibre. Disse fibre holder dit fordøjelsessystem kørende ved at gøre det dobbelte af arbejdet. De giver dig følelsen af ​​at være mæt ved at bremse din fordøjelse og forhindrer også forstoppelse naturligt.

Selvom bønner er ret sunde for din tarm, kan de forårsage gas og kramper på grund af de svært fordøjelige sukkerarter. Din krop har ikke de enzymer, der er nødvendige for at nedbryde disse sukkerarter, hvilket får bakterierne i din tarm til at udføre arbejdet. Denne proces producerer gas eller flatulens hos mange.

Så når du er i de indledende faser af at introducere bønner til din kost, skal du starte med lidt og øge mængden gradvist.

3. Fiskeolie:

Fiskeolie er en af ​​de fødevarer, der ikke kun hjælper fordøjelsen, men er gavnlig for dit hjerte. Den indeholder store mængder omega-3 fedtsyrer, der kan være meget gavnlige for at udglatte din fordøjelsesproces, sammen med at håndtere symptomerne på sygdomme som ulcerøs colitis og Chrohns. For at lette fordøjelsen kan du tilføje fede fisk som makrel, laks og tun til din kost.

4. Ingefær:

Ingefær er en almindelig ingrediens, vi kan finde i indiske husstande og fødevarer, der hjælper fordøjelsen. Ifølge undersøgelser har Giner en positiv effekt på enzymer, der nedbryder proteiner og fedtstoffer (2). Ingefær er således effektiv til forkert fordøjelse og har været brugt som urtemedicin til behandling af forkølelse, hoste, kvalme og betændelse i tusinder af år. Derudover findes det, at ingefær øger antral sammentrækninger og fremskynder gastrisk tømning, ifølge en gruppe forskere fra Taiwan (3).

5. Pebermynte:

Pebermynte vokser almindeligt i det meste af verden og er en del af slægten Mentha. Det har forbedret fordøjelsesproblemer og er fremstillet af de æteriske oliers lyd i pebermynteblade.

Pebermynteolie kan lette symptomerne forbundet med IBS, såsom afføringsproblemer, oppustethed og ubehag i maven, fordi den indeholder en forbindelse kaldet Menthol (4). Det kan også forbedre fordøjelsen ved at have en afslappende effekt på musklerne i fordøjelseskanalen og derved fremskynde madens bevægelse gennem fordøjelsessystemet og lette eventuelle problemer naturligt (5).

6. Vand:

Vand spiller en vigtig rolle for at opretholde en sund fordøjelsesproces. Det hjælper din krop med at optage næringsstofferne ved at hjælpe med at nedbryde den mad, vi spiser. Når du har drukket vand, absorberes det af tyktarmen og tyndtarmen, nedbryder næringsstofferne og bevæger sig ind i blodbanen. Ifølge det nationale institut for diabetes og fordøjelses- og nyresygdomme skifter din afføring fra flydende til fast, da din tyktarm absorberer vand. Desuden hjælper vand med at fordøje opløselige fibre, hvilket bremser fordøjelsen ved at gøre fiberen til en gel.

7. Æbler:

At sige et æble om dagen holder en læge væk kommer ikke bare sådan. Apple er en af ​​de bedste frugter til fordøjelsen, da den er fyldt med kostfibre, vitaminer og mineraler. Desuden reducerer denne frugt oxidative skader og betændelse i fordøjelsesorganerne med dets antioxidantegenskaber.

Forbrug af æble hjælper med at forbedre fordøjelsen, fordi det menes at fremme væksten af ​​gode tarmbakterier ved hjælp af et element kaldet pektin (6) (7).

8. Bananer:

Bananer er nogle af de mest almindelige frugter på alle årstider. Denne frugt hjælper kulhydratfordøjelsen og forbedrer tarmfunktionen, da den er en rig kilde til pektin og fiber (8). Derudover er bananer lette at tygge og smager fremragende og har også et lavt GI, som hjælper med at holde dit blodsukker nede. Så banan til din kost for at nyde de fordele, det giver for dit fordøjelsessystem.

9. Sød kartoffel:

Sød kartoffel er endnu en god fordøjelsesføde, der fremmer næringsoptagelse og hjælper med korrekt afføring, da den er rig på kostfibre. Derudover hjælper det med at fremme fordøjelsesenzymerne i tyktarmen ved at stimulere cellesyntesen af ​​celler i tarmen (9). Du kan bruge søde kartofler i stedet for kartofler i karryretter eller grille dem.

10. Appelsiner:

Appelsiner er frugter, der har uopløselige og opløselige fibre, der forhindrer irritabel tarmsyndrom ved at opretholde en problemfri funktion af dine tarme og mave. Fibrene i appelsiner spiller en væsentlig rolle i forbedringen af ​​fordøjelsessundheden og mange sundhedsmæssige fordele, såsom sænkning af kolesterolniveauer (10). Appelsiner har et højere forhold mellem opløselige og uopløselige fibre sammenlignet med andre frugter og grøntsager.

11. Amla:

Amla er en af ​​fødevarerne til at forbedre fordøjelsen ved at øge fordøjelsesbranden. Derudover har det milde afførende egenskaber, der hjælper med at lindre symptomer forbundet med IBS, hvilket gør udvisning af din afføring lettere. Desuden hjælper forbruget af amla din krop med at optage andre næringsstoffer på grund af høje niveauer af C -vitamin.

12. Chia frø:

Chiafrø, når de er indtaget, får dem til at danne et gelatinelignende stof i din mave, da det er en glimrende fiberkilde. Disse frø bidrager til den sunde fordøjelsesproces ved at understøtte væksten af ​​gavnlige bakterier i din tarm ved at virke som en præbiotisk (11). Det fremmer også tarmens regelmæssighed og sunde afføring med sit fiberindhold.

13. Pickles:

Probiotika er tarmvenlige bakterier, der ligner bakterierne i fordøjelseskanalen naturligt. Derfor påvirker gærede pickles positivt din tarms sundhed, da den er fyldt med gode bakterier kaldet probiotika.

14. Asafoetida (Hing):

Hing er en anden almindeligt fundet ingrediens i mange indiske husstande, der fremmer fordøjelsen (12). Asafoetida eller hing øger aktiviteten af ​​fordøjelsesenzymer og øger derved fordøjelsen. Derudover virker det eksplicit på at fordøje fedt ved at øge frigivelsen af ​​galde fra leveren (13). Selvom der mangler forskning, bruges dette krydderi ofte til at forhindre eller reducere gas efter at have spist.

15. Asparges:

Asparges hjælper med at fremme en ordentlig fordøjelsessundhed, da den har kostfibre i overflod. Derudover understøtter det regelmæssige afføring ved at tilføre bulk til din afføring, fordi asparges er usædvanligt høje i uopløselige fibre. Derudover har asparges en lille mængde opløselige fibre, der danner et gelignende stof i fordøjelseskanalen, når den opløses i vand. Så for at holde dit fordøjelsessystem sundt er forbrugende asparges som en del af en fiberrig kost en glimrende måde.

16. Avocado:

Vi ved alle, at Avocado er en frugt fuld af sunde fedtstoffer. Denne frugt er især gavnlig i beroligende betændelse i tolvfingertarmen og maven. Derudover hjælper Avocado med at behandle colitis autointoksikation og biliousness ved at ændre mikroorganismerne i tarmen (14). Selvom avocado kan være gavnligt og let kan tilføjes til din kost, skal du kontakte en læge, hvis du er allergisk over for latex.

17. Fermenterede fødevarer:

Fødevarer og drikkevarer, der produceres gennem en kontrolleret mikrobiel vækst og omdanner mad gennem enzymatisk virkning, kaldes gærede fødevarer. Disse fermenterede fødevarer hjælper med at opretholde en sund vægt og forbedrer fordøjelsen og giver immunitet (15).

jeg. Sauerkraut:

Sauerkraut er et produkt, der giver en god dosis probiotika og fibre og er lavet af bare kål og salt. Du kan få det i dåser eller i kølesektionen, som har tendens til at have mere probiotika.

ii. Tempeh:

Produktet fremstillet af fermenterede sojabønner kaldes tempeh. Det er et plantebaseret protein, der ligner tofu, men tempeh er gæret, i modsætning til tofu. Den indeholder alle de essentielle aminosyrer, Probiotika og har en nøddeagtig smag.

iii. Kimchi:

Kimchi er en gæret kålret, der er krydret og surkåls koreanske fætter. Du kan få i kølesektionen i mange butikker.

18. Laks:

Laks hjælper med at reducere betændelse i din krop, da den er en glimrende kilde til omega-3 fedtsyrer (16). Derudover hjælper omega-3 fedtsyrer med at forbedre fordøjelsen ved at reducere betændelsen i tarmen, især hos mennesker med inflammatorisk tarmsygdom, madintolerancer og andre fordøjelsesforstyrrelser.

19. Fennikelfrø:

Fennikelfrø hjælper med at forhindre oppustethed i fordøjelsesbesvær, ondt i maven, flatulens osv., Da det er en carminativ urt. Desuden hjælper disse frø med at rense tyktarmen på grund af en bioaktiv forbindelse kaldet fenchone, der slapper af på fordøjelseskanalen. Du kan også stimulere fordøjelsessaft og forbedre næringsoptagelsen ved at indtage fennikelfrø (17).

20. Fuldkorn:

Fuldkorn indeholder opløselige og uopløselige fibre; opløselige fibre fanger fødevarerne og øger mætheden, mens glukoseoptagelsen sænkes ved at danne et gelignende stof. Mens uopløselige fibre tilføjer afføring til afføringen, hvilket hjælper med at fremme afføring. Ifølge den amerikanske kostretningslinje bør du indtage tre ounce fuldkorn om dagen (18).

21. bouillon:

Simring af knoglerne og forbindelsesvæv fra dyr kaldes knoglebouillon. Knoglesuppe stammer gelatine fra glutamin og glycin, som er aminosyrer. Disse aminosyrer hjælper mad til at passere hurtigere ved at binde væsken i fordøjelseskanalen (19). Desuden har aminosyren glutamin vist sig at forbedre fordøjelsesforholdene og andre inflammatoriske tarmsygdomme ved at beskytte tarmvæggenes funktion (20).

22. Papaya:

Papaya hjælper med fordøjelsen ved at nedbryde mad ved hjælp af proteolytiske enzymer, papain og chymopapain, der har antimikrobielle egenskaber. Denne frugt hjælper med at skylle toksiner ud af din krop, da den er en rig kilde til vitamin B og C (21). Du kan enten tilføje papaya til din frugtskål eller tilberede en smoothie.

23. Brune ris:

Brune ris kan være den perfekte mad, der hjælper fordøjelsen og kan let føjes til din kost. Fiberen i den holder dig ikke kun mæt, men hjælper med at regulere afføring. Virkningerne af brune og hvide ris under fordøjelsen fandt tegn på, at klidlaget på de brune ris hjælper med at massere din afføring ved at bremse tømningen. Det hjælper også med at lindre tilstande som colitis og forstoppelse på grund af fiberindholdet.

24. Quinoa:

Quinoa er et naturligt glutenfrit korn, der betragtes som en af ​​de bedste fordøjelsesfødevarer med store mængder kostfibre. Sammenlignet med hvide eller brune ris indeholder en kop quinoa fem gram kostfibre. Fiberen i dette korn kan hjælpe med at sænke kolesterol, hjælper med at kontrollere blodsukkerniveauet og hjælper også med at forhindre forstoppelse. Derudover gør mængden af ​​fiber, der er til stede i quinoa, dig mindre tilbøjelig til at overspise ved at få dig til at føle dig mæt længere (22).

25. Svampe:

For at leve vores liv bedst muligt, er det nødvendigt at passe på og nære vores tarm. Svampe kan hæmme væksten af ​​ubehagelige bakterier og gær med deres naturlige antibiotiske egenskaber, hvilket gør dem lette at fordøje fødevarer til dit fordøjelsessundhed. Derudover betragtes svampe som en tarmelskende mad, fordi den er stablet med immunforstærkende kræfter og stresstilpasningsegenskaber.

26. Gurkemeje:

Gurkemeje er endnu et populært krydderi, der findes i en indisk husstand og har mange gavnlige egenskaber. Det bidrager til en sund fordøjelse på grund af dets antioxidant og antiinflammatoriske egenskaber (23). Derudover er det blevet brugt som et fordøjelseshelbredende middel i ayurvedisk medicin.

Værste fødevarer til fordøjelse:

Al mad, der tages med måde, skader ikke din krop. Men her er listen over fødevarer, du skal undgå at indtage for at undgå symptomer forbundet med fordøjelsesbesvær:

 • Kunstige sødestoffer.
 • Kulsyreholdige drikkevarer.
 • Raffinerede kulhydrater.
 • Hvid eller mælkechokolade.
 • Alkohol.
 • Fødevarer, der har store mængder mættet fedt.
 • Koffeinholdige drikkevarer.
 • Krydret mad.
 • Fedtet mad.

Uden videre skal du inkludere de fødevarer, der er nævnt i denne artikel, i din kost og se forskellen selv. Ved at foretage enkle ændringer i din kost og livsstil kan du håndtere fordøjelsesproblemer fra at blive komplicerede problemer, der kan kræve operationer. Hvis din fordøjelse ikke bliver normal igen, selv efter at du har foretaget ændringerne, skal du kontakte en læge. Hvis du finder artiklen nyttig, skal du sørge for at dele den med dine venner.

Ansvarsfraskrivelse: Indholdet i denne artikel er kun et informationsgrundlag og ikke en erstatning for lægehjælp. Inden du begynder at introducere noget til din kost, skal du kontakte din læge, og webstedet er ikke ansvarligt for de bivirkninger, de kan have på din krop.

Ofte stillede spørgsmål:

1. Hvad er nogle af de almindelige tegn på et dårligt fordøjelsessystem?

Svar: Nogle af de almindelige tegn på forkert funktion af dit fordøjelsessystem er:

 • Oppustethed.
 • Forstoppelse.
 • Blødende.
 • Halsbrand.
 • Opkastning og kvalme.
 • Mavesmerter.
 • Diarré.
 • Inkontinens.

2. Nævn nogle af de sunde drikke, der forbedrer fordøjelsen?

Svar: Her er listen over nogle af de sunde drikke, du kan inkludere i din daglige rutine, der hjælper med at forbedre din fordøjelse:

 • Ingefær te.
 • Kombucha.
 • Pebermynte te.
 • Citrongræs te.
 • Fennikel te.
 • Vand.

3. Hvad er nogle af de almindelige årsager til dårlig fordøjelse?

Svar: En usund livsstil, dårlig ernæring, infektion, madfølsomhed er nogle af de almindelige årsager til dårlig fordøjelse hos mange mennesker. Når fordøjelsessystemet er i nød, resulterer det i diarré, forstoppelse, irritabel tarmsyndrom, halsbrand og inflammatorisk tarmsygdom forbundet med fordøjelseskanalen.