Livmoderhalskræft Symptomer og årsager

Når de unormale celler i maven begynder at vokse unormalt og vokser ude af kontrol, betegnes det som livmoderhalskræft. Livmoderhalskræft opstår i livmoderhalsen, som er den nedre del af livmoderen og åbner ind i skeden. I normal tilstand ser ‘ektocervix’ lyserød ud og er dækket af tynde celler kendt som pladeceller. Imidlertid består livmoderhalskanalen eller ‘endocervix’ af søjleformede celler. Området i livmoderhalsen, hvor disse celler overlapper hinanden, er kendt som T-zone eller ‘transformationszone’. Det er på dette sted, at den precancerøse eller unormale cellevækst finder sted.

Livmoderhalskræft Symptomer og årsager

Hvis livmoderhalskræft diagnosticeres på et tidligt stadium, kan det let behandles. Livmoderhalskræft er en meget almindelig kræftsygdom blandt kvinderne over hele verden. Men den gode nyhed er, at da det udvikler sig over en periode, kan livmoderhalskræft let helbredes med medicin. Dødsfald som følge af livmoderhalskræft hos kvinder er så lavt som 2% hvert år. Det er dog meget almindeligt blandt kvinderne i USA og også andre lande. Gennemsnitligt tre tusinde og hundrede kvinder får hvert år diagnosen livmoderhalskræft i Det Forenede Kongerige. Ud af hver kvinde ud af 100 kvinder, der hver dag får konstateret kræft, får faktisk konstateret livmoderhalskræft.

Livmoderhalskræft forekommer generelt blandt de kvinder, der er under 35 år. Det forekommer hovedsageligt i midten af ​​livet og er meget sjældent hos kvinder under 20 år. Det er derfor vigtigt, at kvinder efter at have krydset 35 -årsalderen og frem til 70 -årsalderen straks skal gennemgå screening for livmoderhalskræft.

Årsager og symptomer på livmoderhalskræft:

Symptomer på livmoderhalskræft:

Kvinder, der er diagnosticeret med tidlige precancers og livmoderhalskræft, har generelt ingen symptomer. Symptomer vises næsten ikke, medmindre kræften er invaderet til et nærliggende væv og påvirket det, og når dette sker, er de symptomer, der ofte bemærkes:

1. Usædvanlig blødning:

Unormal blødning er de mest almindelige symptomer på livmoderhalskræft. Unormal blødning fra skeden, såsom blødning efter vaginalt samleje, der bløder efter køn, blødninger og pletblødninger imellem perioder, blødning efter overgangsalderen, har tungere eller længere menstruationsstrøm end normalt. Blødning efter en bækkenundersøgelse eller en douching er også et almindeligt symptom på livmoderhalskræft.

2. Bækken og rygsmerter:

At opleve bækken- og rygsmerter er ekstremt almindeligt, især for kvinder. I løbet af menstruationscyklussen oplever de fleste kvinder smerter og kramper, hvilket er meget normalt og slet ikke alarmerende. Men hvis denne tilstand vedvarer i længere tid, viser sig at være meget hyppig og alvorlig, er det vigtigt straks at kontakte en læge. Cervikale smerter og kramper på usædvanlige tidspunkter er tegn på den kræftsvulst, der udvikler sig.

3. Uventet vægttab:

Pludseligt tab af appetit, der resulterer i vægttab, kan være årsag til enhver anden medicinsk tilstand. Men når det kombineres med andre faktorer, må utilsigtet vægttab ikke ignoreres og bør straks kontrolleres med lægen. I løbet af kræftvæksten kæmper kroppens immunsystem imod det. I denne proces producerer kroppen små proteiner kendt som ‘cytokiner’, der genererer energi ved at nedbryde fedt i en forholdsvis højere hastighed. Dette forårsager uventet vægttab, uanset hvilken diæt du følger.

4. Smerter i benene:

I de tidlige stadier af livmoderhalskræft oplever nogle kvinder smerter eller hævelse i benene. Dette skyldes, at livmoderhalsen under væksten af ​​kræftvæv svulmer op og forårsager obstruktion af blodstrømmen til lemmerne. Dette forårsager hævelse i benene, der også giver en smertefuld fornemmelse.

5. Smertefuldt samleje:

I medicinsk terminologi omtales smertefuldt samleje som ‘sexdyspareunia’ og er en af ​​de dominerende årsager til livmoderhalskræft. Smertefuldt samleje er tegn på de avancerede stadier af livmoderhalskræft, hvor kræften har spredt sig til andre væv og nået reproduktive organer.

6. Unormal udledning:

Kvinder oplever ofte udledning fra deres vagina, der i normale tilfælde er lugtfri og farveløs. Men hvis du begynder at opleve en udledning, der er tyk eller farvet og afgiver en dårlig lugt, kan det vise sig at være et tidligt symptom på livmoderhalskræft.

7. Unormal menstruationscyklus:

Menstruationsperioder, der er længere og tungere i forhold til de normale cyklusser, signalerer udviklingen af ​​livmoderhalskræft. Det forårsager også irritation i livmoderhalsen, da kræften begynder at sprede sig i de tilstødende områder. Kraftig blødning er kategoriseret som én, når du skal skifte tamponer eller hygiejnebind en gang hver anden time.

8. Smertefuld vandladning:

Smertefuld vandladning kan ikke alene være forbundet med livmoderhalskræft. Men når det opleves sammen med andre symptomer på livmoderhalskræft, bør det straks konsulteres med en læge. Hvis du oplever smerter under vandladningen eller føler smerter i urinblæren, skal du opsøge en læge. I normale tilfælde kan denne tilstand let behandles. Andre urinproblemer som kløe, svie eller svie forekommer med spredning af kræft til de omgivende væv. For at stoppe yderligere skader bør øjeblikkelig lægehjælp tages.

9. Hyppig vandladning:

Tab af blærekontrol er meget almindeligt hos gravide kvinder, eller når vi tager et højt indtag af væske. Men hvis du står over for dette problem bortset fra ovennævnte tilfælde, har det brug for yderligere lægeevaluering. Tab af blærekontrol er et vigtigt tegn på udvikling af livmoderhalskræft. Det opleves, når væksten af ​​kræftvævet ikke længere er lokaliseret og har spredt sig til blæren og en del af urinvejene. Derfor bør det straks konsulteres med en læge.

10. Konstant træthed:

Det er helt normalt at føle sig træt ved slutningen af ​​dagens arbejde. Men i normale tilfælde får lidt hvile dig til at føle dig bedre og energisk. Men når du begynder at opleve mangel på energi på alle tidspunkter i løbet af dagen, og som ikke bliver bedre, selv efter hvile, bør det ikke tages let. Hos kvinder med livmoderhalskræft erstattes de fleste af de røde blodlegemer i kroppen med hvide blodlegemer. Dette gøres for at bekæmpe sygdommen. Patienten bliver imidlertid anæmisk og har en tendens til at føle sig træt og udmattet meget ofte. Denne tilstand er også forårsaget på grund af reduceret tilførsel af ilt til kroppen.

Årsager til livmoderhalskræft:

Tilstedeværelsen af ​​humant papillomavirus (HPV) er meget dominerende på stedet for livmoderhalskræft og tegner sig for næsten 99%. Der er mere end 100 typer HPV, hvoraf de største typer ikke udgør nogen risiko for livmoderhalskræft. Kun højrisiko-HPV, det vil sige HPV-16 og HPV -18, forårsager livmoderhalskræft hos kvinder.

I USA findes HPV i alle tilfælde af seksuelt overført infektion oftest. Desuden har mere end 80% af kvinderne efter 50 -årsalderen været vidne til en eller anden form for HPV -infektion. De fleste af disse infektioner er ikke kræftfremkaldende og helbredes af mig selv inden for en periode på 2 år. Men kvinder med ubarmhjertig HPV -infektion har større risiko for at udvikle livmoderhalskræft. Der findes forskellige former for behandlinger og medicin i disse dage, der fuldstændig helbreder forekomsten af ​​livmoderhalskræft. Det siges dog, at forebyggelse er bedre end helbredelse. At identificere årsagen til livmoderhalskræft hjælper dig med at holde sygdommene væk fra dig.

Tag et kig på, hvad disse almindelige årsager til livmoderhalskræft er som følger:

1. HPV -infektion:

En af hovedårsagerne til livmoderhalskræft er Human Papilloma Virus (HPV). Det forårsager også Adenocarcinoma og pladecellekræft. Selvom der er over 100 typer papillomavirus derude, overføres mindst 40 af dem via seksuel kontakt. Få af dem kaldes kønsvirus eller vortevira, da de forårsager kønsvorter.

Men her er en interessant kendsgerning – den slags vortevira, der forårsager vorter, forårsager ikke nødvendigvis celleforandringer, som senere udvikler sig til kræft. Ud af så mange HPV -vira anses mindst 15 af dem for høj risiko for at forårsage livmoderhalskræft. Human Papilloma Virus er almindeligt, at en kvinde, der er meget aktiv seksuelt, kommer i kontakt med mindst disse virus i hele sit liv. Hvis mænd bruger kondom under sex, reducerer det relativt chancerne for at blive offer for livmoderhalskræft, ellers er chancerne meget store.

2. Andre seksuelt overførte infektioner:

En undersøgelse har vist, at både humant papillomavirus og herpes øger chancerne for at blive offer for livmoderhalskræft. Chlamydia øger også risikoen for at blive offer for en livmoderhalskræft.

3. Rygning:

En undersøgelse har vist, at hvis du ryger, er chancerne for at øge pladecellerne større. Forskere har også fundet ud af, at visse kræftkemikalier, såsom benzyren, findes i livmoderhalsslimet hos de kvinder, der ryger. Disse forskere mener, at tilstedeværelsen af ​​disse kemikalier fører til livmoderhalskræft. Hvis du er en af ​​de kvinder, der er seksuelt meget aktive og også ryger meget, er chancerne for at du bliver offer for livmoderhalskræft dobbelt så stor. Langerhans -cellerne, der hjælper med at bekæmpe sygdommen, er ikke i stand til at bekæmpe virussen og også de livmoderhalsceller, der kommer fra de genetiske ændringer. Disse genetiske ændringer fører til kræft på et senere tidspunkt

4. Svækket immunsystem:

Hvis dit immunsystem ikke er særlig stærkt, er chancerne for at du lider af kræft inklusive livmoderhalskræft meget store. Mennesker, der tager medicin for at undertrykke deres immunsystem efter en organtransplantation eller de mennesker, der lider af AIDS og HIV, har også en højere risiko for at udvikle livmoderhalskræft. Det er fordi et sundt immunsystem generelt hjælper dig med at forblive beskyttet mod unormale celler, vira eller bakterier. Da dit immunsystem dræber cellerne, bliver de unormale celler ikke kræftfremkaldende.

5. Pillen:

Forskere mener, at kvinder, der tager p -piller regelmæssigt og har fortsat med at tage det i cirka 5 år nu, har større chancer for at udvikle livmoderhalskræft. Imidlertid reducerer brugen af ​​piller risikoen for livmoderhalskræft. Det er sådan, fordi de kvinder, der tager p -piller, er:

Seksuelt aktiv, har sandsynligvis flere partnere,

Tager ikke de nødvendige skridt til at bruge prævention, det vil sige have ubeskyttet sex.

Dette kan faktisk øge risikoen for, at kvinden får livmoderhalskræft.

6. Omskæring:

Kvinder, der har sex med mænd, der er omskåret, lider mindre af livmoderhalskræft. Det er sådan, fordi de kvinder, der er omskåret, har mindre chancer for at bære Human Papilloma Virus.

7. Dit sexliv:

En kvindes sexliv kan hjælpe med at bestemme årsagen til livmoderhalskræft. Selvom kvinden ikke havde flere partnere og kun sov med en kvinde, kunne hun stadig få HPV -virussen. Det er fordi han muligvis bærer det i betragtning af at han havde mere end én kvinde i sit liv.

8. Graviditet:

Kvinder, der allerede havde fået et barn, er mere udsat for at blive offer for livmoderhalskræft. Hvis du har fået din første baby inden/inden 17 år, er chancerne for at du er tilbøjelig til livmoderhalskræft større end en kvinde, der har født sit første barn efter 25 år.

9. Brug af intrauterin enhed:

Ifølge resultaterne af nylige undersøgelser viste det sig, at brug af Intrauterine Device (IUD) i høj grad reducerede chancerne for udvikling af livmoderkræft hos kvinder. Det blev konstateret, at brug af lUD forårsagede en beskyttende virkning, der endda forblev et år efter brugen. Desuden kan brug af IUD endda reducere chancerne for at udvikle livmoder- eller livmoderkræft.

10. Flere graviditeter:

Kvinder, der har haft flere graviditeter (3 eller flere), har større risiko for at udvikle livmoderhalskræft sammenlignet med kvinder, der ikke fødte børn. Den nøjagtige årsag til det samme er stadig ikke kendt. Alligevel menes det, at et større antal graviditeter forårsager hormonelle ændringer i kroppen, der har en tendens til at gøre livmoderhalsen mere modtagelig for HPV -infektion.

Hvis den diagnosticeres tidligt, kan livmoderhalskræft behandles. Derfor, hvis du bemærker nogen af ​​symptomerne i dig, skal du kontakte en læge i dag.