Årsager og symptomer på tyktarmskræft

Den største del, der indtager tyktarmen, er tyktarmen i vores krop, der spiller en enorm rolle i fordøjelsen, der hjælper vores krop med at absorbere de essentielle næringsstoffer og proteiner fra blodet og maden. Når denne tyktarm påvirkes af ondartede tumorer eller celler, der er kræftfremkaldende, dannes en tilstand kaldet tyktarmskræft. Denne tumor fylder normalt tarmens indre væg. En undersøgelse viste, at en af ​​de mest almindelige kræftpatienter tilhører tyktarmen. Tyktarmskræft er ikke det samme som endetarmskræft, der stammer fra endetarmen. Når begge disse kræftformer udvikler sig sammen, er det imidlertid kendt som kolorektal cancer.

Årsager og symptomer på tyktarmskræft

I nogle tilfælde af tyktarmskræft spredes den ondartede tumor til forskellige dele af kroppen, hvis den ikke fjernes rettidigt under koloskopi. Efter dannelsen af ​​en ondartet tumor rejser kræftcellerne i tyktarmen til andre dele af kroppen gennem blod og lymfesystem. De ondartede celler begynder derefter at vokse på disse steder og ødelægger alt det sunde væv i kroppen. Dette kaldes ‘metastase’ og er en meget alvorlig tilstand, som er endnu vanskeligere at behandle.

I medicinsk terminologi er tyktarmskræft eller enhver anden form for kræft en sygdom forårsaget på grund af ukontrolleret multiplikation af celler, der ikke dør. I vores krop følger normale celler en cyklus med vækst, deling og endelig død. Tyktarmskræftceller gennemgår imidlertid ikke pragmatisk død og fortsætter med at vokse og dele sig. Det blev fundet gennem forskellige undersøgelser, at tyktarmskræft udvikler sig, når de raske celler, der findes i tyktarmen, udvikler nogle fejl i deres DNA. Når en celles DNA bliver ødelagt, bliver det kræftfrit og fortsætter med at dele sig. På grund af konstant opdeling, når cellerne bliver rodet, udvikler de sig til en tumor.

Tyktarmskræft Årsager og symptomer:

Denne artikel vil uddanne dig om tyktarmskræft symptomer og årsager, der vil hjælpe dig opmærksom på denne kræft.

Årsager til tyktarmskræft:

De nøjagtige årsager til tyktarmskræft er stadig ikke kendt, men nedenfor er top 10 potentielle risikofaktorer forbundet med tyktarmskræft.

1. Alder:

Alder er ikke ligefrem en direkte årsag til tyktarmskræft, men det viser sig, at efter at have krydset 50 -årsalderen udvikler 25% af mennesker polypper. Disse polypper kan derefter blive kræftfremkaldende. I de fleste tilfælde udvikler tyktarmskræft sig fra disse adenomatøse polypper, der er til stede i tyktarmen og omtales også som ‘kolonpolypper’.

2. Diabetes:

Diabetes kan blive en af ​​hovedårsagerne til at udvikle tyktarmskræft. Ifølge de nylige undersøgelser blev det konkluderet, at afhængighed af insulin i høj grad bidrager til væksten af ​​tyktarmskræft. Det blev også konstateret, at mere end 40% af mennesker, der lider af diabetes, har større risiko for at udvikle tyktarmskræft sammenlignet med dem, der ikke har diabetes.

3. Inflammatorisk tarmsygdom (IBD):

Inflammatorisk tarmsygdom eller IBD er en medicinsk tilstand, der er karakteriseret ved Chrons sygdom eller ulcerøs colitis. Forskere har bevist, at en person med IBD har større risiko for at udvikle tyktarmskræft. Mere specifikt, hvis personen er inficeret med inflammatorisk tarmsygdom i længere tid, skyder hans/hendes chancer for at udvikle tyktarmskræft kraftigt op.

4. Familiemedicinsk historie:

Selvom det ikke kan præcist angives, at tyktarmskræft er arvelig, har det i de fleste tilfælde fundet, at familiens medicinske historie spillede en væsentlig rolle. Men det betyder ikke, at mennesker, der ikke har nogen familiehistorie, aldrig vil udvikle tyktarmskræft. I hvilket omfang din families sygehistorie sætter dig i fare for tyktarmskræft er afhængig af alder og blodforhold for familiemedlemmet, der er diagnosticeret for det samme.

5. Kost:

Kost kan være forbundet med mange sundhedsmæssige problemer. En kost, der er høj i kolesterol og fedt, kan blive årsag til tyktarmskræft. Desuden kan fiberfattig kost også øge chancerne for tyktarmskræft; forskningen er imidlertid ikke meget underbygget.

6. Køn og genetik:

Hvis du er mand, er dine chancer for at udvikle tyktarmskræft forholdsvis høje sammenlignet med kvinde. Også genetik kan også tilskrives forekomsten af ​​tyktarmskræft. Nyere forskning udført i denne henseende har afsløret, at næsten 25% af tilfælde af tyktarmskræft har vist en eller anden form for genetisk forbindelse.

7. Mangel på motion:

Motion er godt for kroppens generelle sundhed. At forblive i form er nøglen til at være sund. At følge en eller anden form for rutinemæssig træning giver et boost til immunsystemet og hjælper kroppen med at bekæmpe enhver form for udenlandske infektioner. Det har vist sig, at stillesiddende livsstil kan bidrage til udviklingen af ​​tyktarmskræft.

8. Fedme:

Fedme har vist sig at være årsag til flere medicinske lidelser, herunder tyktarmskræft. I medicinsk terminologi er fedme en betingelse, når en person overstiger sin anbefalede vægt og bliver overvægtig. Fedme øger risikoen for tyktarmskræft kraftigt.

9. Rygning og drikke:

Det har vist sig, at langvarig cigaretrygning endda kan tilskrives årsager til tyktarmskræft. Dette skyldes, at tobaksrøg fra cigaretter overfører kræftfremkaldende stoffer til tyktarmen, og også brugen af ​​tobak har en tendens til at øge størrelsen på polypper.

10. Miljø:

Dit miljø kan også spille en stor rolle i udviklingen af ​​tyktarmskræft. Stedet, hvor du bor, din beskæftigelse og den slags mennesker omkring dig kan også påvirke risikoen for tyktarmskræft.

Ifølge læger starter tyktarmskræft i de fleste tilfælde i det små næsten et klump ligner hinanden, hvilket ikke er kræftfremkaldende og kan behandles. Disse klumper af celler, også kendt som adenomatøse polypper, vokser gradvist med tiden med kræft. Men over denne gradvise vækst kan dette behandles, så det er altid bedre at være opmærksom på tyktarmskræftsymptomer. For en bedre viden er 10 vigtigste symptomer på tyktarmskræft angivet nedenfor.

Symptomer på tyktarmskræft:

1. Forstoppet:

Tyktarmen er også ansvarlig for dine afføring, så det første symptom på tyktarmskræft ville være forstoppelse eller problem med afføring. Ifølge de seneste undersøgelser sætter brug af afføringsmidler eller forstoppelse en person i større risiko for tyktarmskræft. Generelt er det mest almindelige problem forstoppelse eller følelsen af ​​det. En ændring i afføring eller konsistens eller sædvanlig vane kan også være et symptom. Disse er imidlertid almindelige symptomer og bør ikke forveksles med almindelig forstoppelse. Forlængelse er heller ikke en god mulighed.

2. Diarré:

Diarré kan virke som en almindelig medicinsk tilstand; men det kan endda vise sig at være et tidligt tegn på tyktarmskræft. Hvis en person er ramt af diarré i en periode på mere end 15 dage, kan det blive et tidligt stadie af tyktarmskræft. Med væksten af ​​tumor blokeres afføringen, og det kan føre til skiftevis diarré eller forstoppelse på grund af nedsivning af flydende afføring. Under sådanne forhold kan personen også opleve kvalme, opkastning, ubehag i maven og endda mavesmerter. Også tumoren kan forårsage irritation i tarmens foring. Hvis du har led med diarré i mere end få dage, er det bydende nødvendigt at konsultere en god læge, da det forårsager dehydrering, tab af næringsstoffer eller endda er tegn på kræft, der udvikler sig.

3. Blødning:

Almindeligvis er bunker årsag til blod i afføringen, hvilket sker, når venerne i rektalområdet bliver svage og forårsager blødning på tidspunktet for afføring. Mens bunker fungerer på samme måde, kan en tyktarmskræft normalt resultere i rektal blødning generelt eller på udskillelsestidspunktet. Blødningen forårsaget under bunker er generelt rød, hvorimod tilstedeværelsen af ​​sort eller mørkerødt blod i afføringen kan være tegn på tyktarm eller endetarmskræft. Det er måske ikke altid en smertefuld proces, men hold øje med blod i afføringen, og hvis nogen allerede lider af dette, er den bedste måde at få en grundig kontrol på tidligere stadier, før dette begynder at blive alvorligt.

4. Nedre del af maven:

Endnu et symptom på tyktarmskræft er en skarp nedre del af maven i pludselige øjeblikke. Det skyldes hovedsageligt væksten af ​​tumoren i fordøjelseskanalen, endetarmen eller tyktarmen. Det behøver ikke at være en bestemt kropsholdning, der opdager dine pludselige smerter. Det samme gør sig gældende med ondt i rygmusklerne. Dog kan en dårlig rygsmerte endda være årsagen til en simpel dårlig kropsholdning eller muskelkramper, så sørg for at du ikke dømmer den forkerte sygdom. Hvis kun denne smerte varer længere end normalt, kan du bedømme tyktarmskræft.

5. Konstant trang til tarmbevægelse:

En konstant trang til at rydde afføring, og alligevel efter belastningen passeres ingen afføring, medicinsk er det ikke et godt tegn. Variation i afføringsmønsteret kan vise sig at være et af de tidlige symptomer på tyktarmskræft. Uklare afføring forårsages, når tumorvæksten blokerer tarmens bevægelse og derved forårsager hindring for helt at tømme tarmene. Hvis problemet med ufuldstændig evakuering vedvarer selv efter tilbagevendende afføring, skal det konsulteres med en læge. Tidlig opdagelse af tyktarmskræft kan forhindre sygdommene i at blive mere alvorlige.

6. Vægttab:

Et almindeligt problem, der ofte relaterer sig til defekte indre organer, er det pludselige vægttab, hvor du næsten ligner en anorektisk patient, selv uden at du prøver. Uventet vægttab er for det meste tegn på avancerede stadier af tyktarmskræft. Selvom vægttabsbegrebet kan lyde tiltrækkende, kan dette i virkeligheden forårsage subsidiære problemer, såsom lav immunitet til bekæmpelse af patogener og naturligvis sygdommen ved hånden.

7. Træthed:

Et af de dominerende symptomer på tyktarmskræft er svaghed eller træthed. Med de andre subsidiære problemer styrer en konstant følelse af at være træt over kroppen. Tab af vejrtrækning efter en lille gåtur, træthedsfølelse efter en dag derhjemme kan være en fingerpeg. Tumorer eller store polypper i tyktarmen kan forårsage jernmangelanæmi, hvilket igen sænker iltniveauet i dit blod. Dette bidrager hovedsageligt til træthed, og du kan føle dig svag, selv efter at have taget tilstrækkelig hvile.

8. Distension:

Folk taler altid om øl -tarm, hvilket betyder, at en lille del af maven, især maven, stikker ud, selv uden at du tager nogen egentlig vægt på. Det samme sker, når tyktarmen under vores mave begynder at fungere forkert. Dette kan være et tegn på tyktarmskræft, og man bør passe på dette.

9. Blyant skammel:

Et andet tidligt symptom, der ledsager alle andre, vil være ændringer i konstruktionen af ​​afføring, det vil sige, at det vil være smallere end før næsten nok til at mønte udtrykket blyantskammel. Dette skyldes, at tumoren i venstre side blokerer passagen, hvilket får afføringen til at blive smal. Udover tyktarmskræft kan blyantskammers udseende også vise sig at være et symptom på analkræft eller diverticulitis. Det er derfor bedst at konsultere en læge uden yderligere forsinkelse.

10. Kvalme:

Der er altid tilfælde af kvalme eller konstant barfing -følelse, der vil ledsage dine mavesmerter og forstoppelse. Selvom kvalme er et almindeligt mildt ubehag, kræver dette, at hvis du opholder dig i en længere periode, læge for at sikre, at du ikke er mistænkt for tyktarmskræft.

Hvis du nogensinde støder på nogen af ​​disse symptomer på tyktarmskræft, skal du ikke tøve med at kontakte din læge. Spørg din læge, om du regelmæssigt skal screenes for tyktarmskræft. Normalt anbefales tyktarmskræftscreening efter 50 års alderen. Chancerne for tyktarmskræft kan let minimeres ved at vedtage nogle livsstilsændringer.

Tag et kig på disse tips, der reducerer risikoen for tyktarmskræft:

  • Inddrag en træningsrutine i din livsstil. Normalt 30-40 minutters fysisk aktivitet, fem gange om ugen er godt.
  • Tilsæt masser af friske grøntsager og frugter i din kost sammen med fuldkorn.
  • Hold dig væk fra brug af tobaksvarer og begræns alkoholindtagelse.
  • Oprethold en optimal kropsvægt. Hvis du er overvægtig, prøv at tabe den ekstra vægt gradvist.
  • Sidst men ikke mindst bør regelmæssig screening af tyktarmskræft foretages med jævne mellemrum for fuldstændigt at eliminere risikoen for at udvikle tyktarmskræft.