Skoldkopper (Varicella): Tegn, symptomer, årsager og komplikationer.

Skoldkopper er en meget smitsom sygdom forårsaget af Varicella Zoster -virus (VZV). Det er primært en luftbåren sygdom og spredes meget hurtigt gennem hoste, nysen og direkte kontakt. Det starter med feber og en blære som hududslæt på din krop, som til sidst udvikler sig til at danne rå og kløende pockmarks og vesikler. Inkubationstiden er 2-3 uger fra infektion til udbrud. Skoldkopper forekommer hyppigere hos børn end hos voksne.

Sygdommen er meget mere aggressiv hos voksne. En fordel ved at have pådraget sig sygdommen en gang er, at du ikke får sygdommen igen, da din krop producerer antikroppe mod virussen. Denne egenskab ved skoldkopper forhindrer sygdommen i at gentage sig. Skoldkopper rammer normalt immunkompromitterede voksne og børn. Den har en høj sekundær angrebshastighed, dvs. overførsel fra en person til en anden sker meget hurtigt.

Skoldkopper

Hvad er Pox Virus?

Poxvira er murstenformede vira med dobbeltstrenget DNA.

Forskellige typer af koppersygdomme:

De forårsager sygdomme med dannelse af hudknuder eller spredt udslæt oftere. Infektioner hos mennesker opstår ved kontakt med inficerede dyr, mennesker eller materialer. Eksempler på poxvirussygdomme omfatter bløddyr, contagiosum, kopper, aberkopper, skoldkopper osv.

Skoldkopper symptomer og årsager:

Her er en guide til dig om, hvad der er hovedårsagerne og symptomerne på skoldkopper.

Symptomer på skoldkopper:

Tegn og symptomer på denne sygdom er velkendte og let identificerbare. Her er symptomerne nævnt nedenfor. (1)

1. Generelle symptomer:

Disse generaliserede symptomer opstår før udslæt, som er kendetegnende for denne sygdom. De omfatter ømme muskler, hovedpine, kvalme og tab af appetit. Orale sår kan også forekomme på dette stadium.

Lav feber og træthed opstår derefter, hvilket kan være tegn på udvikling af skoldkopper. Hos børn optræder udslæt, karakteristisk for skoldkopper før disse symptomer og letter tidlig diagnose.

2. Exanthema (eksternt) symptomer:

De synlige røde udslæt eller pletter udvikler sig derefter til at danne små blærer, og disse blærer bryder ud over hele kroppen. Der er intens brændende og kløende fornemmelse på dette blærestadium. Væskefyldte vesikler brister og skorper over. Der er en høj risiko for at erstatte bakteriel infektion, hvilket fører til dannelse af sår og ar. Det kan være kompliceret af forekomsten af ​​forkølelse. Da immunsystemet er kompromitteret i denne periode, er der en stor chance for, at det udvikler sig til lungebetændelse, hvis det ikke behandles med det samme. Personen, der lider af skoldkopper, er meget smitsom, og denne høje risiko forbliver, indtil skorperne tørrer helt.

Når skoldkopperudslætet vises, går det gennem 3 faser:

 • Hævede lyserøde papler, der varer i flere dage.
 • Små væskefyldte vesikler, som brister og lækker efter et par dage.
 • Skorpe og skorper, der dækker de ødelagte vesikler, tager uger at helbrede.

Nye læsioner vises fortsat i flere dage, så alle de tre stadier af læsioner kan være til stede på samme tid, hvilket er et karakteristisk træk ved skoldkopper.

3. Tab af appetit:

Tab af appetit og vægttab er normalt forbundet med inkuberingsperioden for skoldkopper.

4. Træthed:

Et andet almindeligt symptom på skoldkopper er følelsen af ​​træthed og generel utilpashed. Dette er mere almindeligt i perioden med aktivt udslæt på grund af øget viral belastning.

5. Opkastning:

Kvalme og opkastning er nogle af de andre symptomer på skoldkopper. Generelt er børn under 12 år de største ofre for dette symptom.

6. Hovedpine:

Hovedpine er en anden gruppe symptomer forbundet med skoldkopper, og de forårsager meget ubehag for patienten.

7. Diarré:

Nogle kan opleve diarré, mild eller alvorlig ved skoldkopper. Sørg for, at patienten hele tiden er tilstrækkeligt hydreret.

8. Kropssmerter:

Generelle kropssmerter, især brystsmerter og ledsmerter kan forekomme i løbet af infektionsperioden med skoldkopper.

9. Nogle andre generaliserede uspecifikke symptomer omfatter løbende næse, hævede lymfeknuder, hævelse i ansigtet og stiv nakke.

Dos og Don’ts:

 • Rør ikke ved dine blærer, uanset hvor meget det klør. Ridser forårsager alvorlig hudinfektion og efterlader også permanente mærker. Sivende pus kan også være en kilde til infektioner for andre mennesker.
 • Sørg for, at du tager meget hvile og en god, sund kost for en ordentlig genopretning, da dit immunsystem er svagt på dette tidspunkt.
 • Klip dine negle regelmæssigt, indtil de er helt helede, for at forhindre yderligere overførsel af sygdommen gennem inficeret tøj eller genstande. Brug en neem stick, hvis kløen bliver uudholdelig. Børst bladene forsigtigt over området kløe.
 • Sug et par friske neem blade i varmt vand og bad med det. Neembladene fungerer som et naturligt antiseptisk middel og hjælper i helingsprocessen.
 • Brug calamine lotion for at forhindre din hud i at tørre. Tørring kan øge kløen.
 • Din kost bør bestå af mad, der holder din krop kølig og masser af frugt og grøntsager for at genopbygge din immunitet. Det er tilrådeligt at tilføje kosttilskud til din kost.
 • Hold øje med din temperatur. Besøg din læge, hvis den stiger hurtigt og unormalt, da det kan indikere begyndelsen af ​​komplikationer.

Årsager til skoldkopper:

Skoldkopper er forårsaget af Varicella Zoster -virus, der tilhører familien af ​​herpesvira. Virussen forekommer hovedsageligt i tropiske lande og rammer hovedsageligt børn over voksne. Med fremskridt inden for videnskab og teknologi er vaccinationer tilgængelige for at forhindre forekomsten af ​​disse sygdomme og dens ændrede form i de sidste leveår. (2)

1. Neonatal kyllingkopper:

opstår, når moderen er inficeret med skoldkopper i løbet af de sidste 3 uger af hendes graviditet. Det kan overføres til barnet enten transplacentalt, ved direkte kontakt under fødslen eller efter levering ved direkte kontakt eller dråbeinfektion. Det spænder fra mild til svær med symptomer som ar, visuelle abnormiteter osv. Og kan behandles, hvis de fanges tidligt.

2. Hoste:

Hoste overfører bakterier fra skoldkopper gennem dråber gennem luften til en anden person. Vær særlig opmærksom på at dække din mund, hvis du har skoldkopper for at reducere overførsel af sygdommen.

3. Nysning:

Blandt alle årsager til skoldkopper kan denne siges at være den mest udbredte. Mange mennesker nyser uden at bruge et lommetørklæde, og på grund af dette spredes bakterier lettere. Dette er en af ​​hovedårsagerne til spredningen af ​​skoldkopper.

4. Direkte kontakt med vabler:

Skoldkopper kan også forekomme på grund af direkte kontakt med vablerne eller væsken, der udtræder fra patientens blærer. Det kan også forekomme ved at røre ved det inficerede tøj eller patientens genstande.

5. Alder:

Skoldkopper finder primært sted hos børn, da de har et svagt immunsystem. Skoldkopper forekommer oftest hos børn under 12 år.

6. Svagt immunsystem:

Dit barn vil let blive påvirket af skoldkopper, hvis han har et svagt immunsystem og generelt forbliver syg. Han kan også være mere tilbøjelig til komplikationer af skoldkopper.

7. Børnepasning:

Det er blevet set, at børn, der tilbringer en betydelig mængde tid i børnepasning, har øget chancen for infektion med skoldkopper. Årsagen bag dette er sygdommens ekstremt smitsomme natur kombineret med overbelægning af børnepasningsfaciliteter, hvilket fører til hurtig spredning i dette miljø.

Forholdsregler for at undgå skoldkopper:

 1. Skoldkopper er ekstremt smitsom, følg derfor isolation, når symptomerne begynder at vise sig. Du er smitsom 1-2 dage før symptomerne begynder at vise sig, indtil alle dine skorper er tørret og skorpet. Følg korrekt hygiejne og forholdsregler for at begrænse spredningen. (3)
 2. Skoldkopper kan forebygges ved vaccination, som anbefales til alle børn og voksne, der ikke har haft skoldkopper endnu. To doser af vaccinen er påkrævet.
 3. Børn skal modtage vaccinationen i henhold til deres vaccinationsplan, i alderen 12-15 måneder og 4-6 år. Voksne bør også modtage 2 doser af vaccinen med en måneds mellemrum. Denne vaccine bør dog undgås hos gravide kvinder.

Komplikationer af skoldkopper:

 1. Helvedesild: VZV kan ligge i dvale i nerverne, hvis du tidligere har haft skoldkopperinfektion. Nogle gange genaktiveres det senere i livet, især hos immunkompromitterede mennesker, hvilket forårsager helvedesild. Helvedesild forårsager et kløende smertefuldt udslæt med væskefyldte blærer. Hvis du har helvedesild, smitter du over for andre mennesker og kan videregive virussen til dem og forårsage skoldkopper. Fordi helvedesild udvikler sig sekundært i kroppen efter skoldkopper, kan man ikke få helvedesild fra en skoldkopper -patient.
 2. Overfølger bakterielle infektioner i hud og blødt væv, især streptokok.
 3. Lungebetændelse – Dette er en almindelig komplikation hos børn, især i mangeårige tilfælde. Det kan være livstruende, hvis det ikke behandles.
 4. Reyes syndrom, der opstår, når barnet tager aspirin, når det er inficeret med skoldkopper, er en dødelig kombination af lever- og hjernesygdom.
 5. Blødningsproblemer
 6. Dehydrering
 7. Encephalitis (betændelse i hjernen)
 8. Meningitis (betændelse i meninges) – Det mest almindelige symptom er stiv nakke og smerter.
 9. Sepsis eller infektion i blodet.
 10. Giftigt choksyndrom, som normalt kun ses i meget alvorlige tilfælde.

Ansvarsfraskrivelse: Vær opmærksom på, at alle de oplysninger, der er angivet her, kun er til uddannelsesmæssige formål. Det er ikke en erstatning for professionel rådgivning, diagnose eller behandling. Hvis du har mistanke om, at du har symptomer på skoldkopper, skal du kontakte din nærmeste læge.

Ofte stillede spørgsmål:

1. Hvad er behandlingsmulighederne for skoldkopper?

Et smertestillende middel kan gives til behandling af feber og smerter. (Undgå aspirin). Havregryn kan reducere den tilhørende kløe. Hold negle trimmet hos patienter for at undgå ridser og sekundære bakterielle infektioner. Acyclovir bruges i alvorlige tilfælde.

2. Hvilken type læge skal jeg konsultere, hvis jeg har skoldkopper?

Normalt har alle primære sundhedscentre behandlingsmuligheder for skoldkopper. Hvis du har et alvorligt hududslæt, kan du kontakte en hudlæge. Hvis dit barn er ramt af skoldkopper, vil en børnelæge kunne guide dig bedre.

3. Hvad er risikofaktorerne for skoldkopper?

a) Eksponering for en person, der har skoldkopper.

b) Ikke vaccineret mod skoldkopper.

c) Mennesker med svag immunitet.