Symptomer og årsager til fedtlever: Alkoholholdige og ikke-alkoholiske

Fedtsygdom er blevet et af de mest almindelige sundhedsproblemer i den moderne verden. Som udtrykket antyder, sker det, når der er overskydende aflejringer på leveren, som forhindrer det i at fungere normalt. Resultatet? Du vil sandsynligvis opleve dårlig fordøjelse, svaghed, vægttab og i ekstreme tilfælde død! At lære om fedtlever årsager og symptomer kan hjælpe dig med at tage den rigtige handling tidligt og redde dit liv!

Men før det skal du vide, at der er to typer af fedtsygdomme – ikke -alkoholisk fedtsygdom (NAFLD) og alkoholisk fedtsygdom (AFLD).

I denne artikel vil vi diskutere årsagerne og symptomerne på fedtlever af begge disse typer for at få en grundig forståelse af problemet.

Fedtlever årsager og symptomer

Hvad er årsagerne til fedtlever ?:

Fedtsygdom, også kaldet hepatisk steatose, er forårsaget, når leveren er overbelastet med overskydende fedt. Når fedtleveren forekommer hos en person, der indtager meget alkohol, kaldes det Alcoholic Fatty Liver Disease (AFLD), og en fedtlever dannet hos ikke-alkoholikere kaldes Nonalcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD).

Lad os undersøge hver af årsagerne til disse to typer af fedtleversygdomme i detaljer:

Alkoholholdig fedtlever:

Som tidligere nævnt skyldes alkoholisk fedtlever et overdrevent forbrug af alkoholholdige drikkevarer. Lad os finde ud af, hvordan alkohol påvirker din levers sundhed og forårsager fedtsygdom:

1. Alkohol:

Alkoholholdig fedtsygdom

Folk, der indtager cirka 3 ounces eller mere alkohol, har større risiko for at udvikle alkoholisk fedtsygdom. Det skyldes, at vores lever kun kan nedbryde en vis mængde alkohol ad gangen. Når dette niveau stiger, undergår leveren et enormt tryk og frigiver giftige stoffer, der fører til betændelse.

Forhøjede niveauer af alkohol i kroppen kan øge sværhedsgraden af ​​sygdommen og kan i sidste ende føre til levercirrhose og svigt.

Ikke -alkoholisk fedtlever:

Dette er en form for fedtsygdom, der ikke skyldes alkohol. Lad os undersøge nogle af de almindelige årsager til NAFLD og deres indvirkning på din lever:

1. Fedme:

Ikke -alkoholholdig fedtlever

Fedme er en af ​​hovedårsagerne til ikke -alkoholisk fedtsygdom. Det er en tilstand, hvor kroppen har overskydende fedtdepoter på grund af dårlig livsstil eller kalorieindhold. Dette kan øge fedtindholdet i leveren, hvilket fører til Simple Fatty Liver.

Undersøgelser viser også, at abdominal fedme er tæt forbundet med insulinresistens, hvor insulinets virkninger på kroppen reduceres. I denne proces kan leveren undergå celleskader og betændelse, der fører til alkoholfri steatohepatitis (NASH) (1).

2. Metabolisk syndrom:

Metabolsk syndrom er en anden stor risikofaktor for fedtsygdom. Det er en tilstand, hvor flere abnormiteter som fedme, hypertension osv. Forekommer i kroppen. En måde at identificere dette syndrom på er en stor taljeomkreds hos den berørte person. Som nævnt tidligere er abdominal fedme forbundet med insulinresistens og højere BMI -niveauer. Begge disse faktorer øger risikoen for leverskader.

3. Hurtigt vægttab:

Selvom vægttab er en anbefalet behandling for fedtlever, kan hurtig vægttab vise sig at være farlig i denne tilstand. Eksperter advarer om, at vægttab for hurtigt kan resultere i en fulminant leversvigt, der ofte fører til døden. Vægttab skal være en gradvis proces, og en person skal sigte mod at tabe mere end et par kilo om ugen ved hjælp af en kombination af træning og kaloriefattig kost.

4. Pre-diabetes eller type-2 diabetes:

Mennesker med præ-diabetiske tilstande eller type-2 diabetes har en højere risiko for at få NAFLD. Grunden? Type 2 -diabetes forårsager ofte fedme og insulinresistens, som er hovedårsagerne til fedtsygdom. Også hos patienter, der lider af Type-2 Diabetes Mellitus, er der en samtidig forekomst af insulinresistens på målvæv i kroppen og svigt af bugspytkirtelceller i leveren til at producere mere insulin (2). Denne dødvande kan føre til fedme og fedtlever.

5. Fedtfattig kost:

At spise en fedtholdig kost er en af ​​hovedårsagerne til fedtsygdom. Sammen med fedtstoffer omdannes de store mængder kulhydrater og proteiner i kosten til triglycerider. De opbevares som fedtceller og ophobes i leveren, hvilket fører til ikke-alkoholisk fedtsygdom.

6. Genetiske faktorer:

Gener spiller en vigtig rolle for at bestemme risikoen for at få en fed lever. Ifølge forskning er patienter med visse typer gener (PNPLA3) mere tilbøjelige til at få alkoholfri Steatohepatitis (NASH), leverfibrose og cirrose (3). En grund til dette er, at disse gener kan indeholde enzymer, som påvirker lipidmetabolismen og øger ophobningen af ​​fedt i leveren.

7. Medicin og steroider:

Langsigtet brug af visse lægemidler som sterioder og kortikosteroider er kendt for at forårsage lægemiddelinduceret fedtlever. Disse lægemidler vides at skade leveren og forstyrre dens normale funktionalitet. Nogle af disse lægemidler kan omdannes til kemikalier, der kan vise sig at være giftige for leveren og føre til steatose (fedtlever), skrumpelever og endda leversvigt.

Symptomer på fedtlever:

De fleste mennesker, der er ramt af fedtlever, oplever ingen større tegn. Efterhånden som karakteren skrider frem, kan man dog opleve nogle af disse symptomer.

  • Ubehag og smerte Den højre øvre kvadrant: Betændelse i leveren kan forårsage mavesmerter, typisk på højre side af kroppen.
  • Mistet appetiten: Du kan opleve dårlig fordøjelse og en følelse af fylde i den øvre del af maven.
  • Vægttab: Under komplicerede tilstande som leverfibrose eller skrumpelever kan patienter opleve gradvist vægttab.
  • Svaghed og træthed: Man kan opleve træghed og mangel på energi på grund af fedtsygdom.
  • Gulsot: Du kan mærke gulfarvning af hud og øjne på grund af ophobning af Bilirubin i blodet.
  • Udslæt: Symptomer som rødme, hududslæt og kløe kan forekomme i alvorlige tilfælde af fedtsygdom.
  • Ødem: På grund af nedsat proteinproduktion i leveren kan patienter opleve hævelse af mave og ben.
  • Kvalme: Nogle patienter kan opleve kvalme og opkastninger på grund af leverens manglende evne til at fjerne toksiner fra din krop.
  • Mental forvirring: De akkumulerede toksiner i leveren kan aflejres i hjernen og forårsage mental forvirring, mangel på fokus og gradvist, reaktionsevne og koma.

Risici og farer ved fedtlever:

En simpel fedtlever udgør muligvis ingen umiddelbare sundhedsrisici for kroppen. Men når den ikke behandles, kan sygdommen udvikle sig til mere alvorlige tilstande som steatose, fibrose og cirrose. Her er nogle af de farlige komplikationer ved at forsømme en fedtlever:

1. Leverkræft:

Det vides, at fortsat alkoholforbrug, mens man har alkoholisk hepatitis eller skrumpelever, kan øge risikoen for leverkræft og øget dødelighed.

2. Diabetes:

En undersøgelse tyder på, at patienter, der lider af fedtlever, er mere tilbøjelige til at få type-2-diabetes inden for 5 års udvikling af denne tilstand (4). Uanset insulinresistens registrerede personer med fedtlever højere glukoseniveauer og lipidprofiler end dem, der ikke havde fedtlever.

3. Koronararteriesygdomme:

Nylige fund tyder på, at alkoholfri fedtsygdom forårsaget på grund af fedme kan øge risikoen for hjertesygdomme som arterieblokke. I ekstreme tilfælde kan det endda føre til hjerteanfald og svigt.

Det forklarer symptomerne og årsagerne til fedtlever i detaljer! En grundlæggende forståelse af disse punkter kan hjælpe dig med at identificere problemet tidligt og tage den rigtige fremgangsmåde. Den bedste måde at vende eller sænke tilstandens sværhedsgrad er gennem livsstilsændringer, som omfatter en sund kost og regelmæssig motion. Tal med din læge for mere information om fedtleversygdom!

Ansvarsfraskrivelse: Denne artikel giver ikke nogen lægehjælp og er kun beregnet til informationsformål. Det må ikke behandles som en erstatning for professionel lægehjælp, diagnose eller behandling.

Ofte stillede spørgsmål og svar:

1. Er fedtlever smertefuld?

I de fleste tilfælde opstår fedtlever uden nogen mærkbare symptomer. I avancerede stadier kan patienter opleve en kedelig smerte i højre side af maven. Med tiden kan det udvikle sig til en stikkende smerte, der kan være uudholdelig. Du kan også mærke hævelse i det område og smerter, der stråler ind i ryggen og højre skulderblad.

2. Kan lavt D-vitamin forårsage fedtlever?

Ja! En nylig undersøgelse tyder på, at patienter med lave serum-vitamin D-niveauer har større chancer for at få ikke-alkoholisk fedtsygdom (NAFLD) (5). Dette vitamin er kendt for at have antiinflammatoriske virkninger på leveren og beskytte det mod leverskader. Det er også fundet, at vitamin D -tilskud kan forbedre lipidprofilniveauerne, hvilket kan sænke sværhedsgraden af ​​NAFLD.

3. Gør gallesten til fedtlever?

Galdesten dannes, når kolesterol og galde størkner til små krystaller. Disse sten kan blive fanget i galdegangens åbning og blokerer strømmen af ​​galde fra leveren. Med tiden kan stenene i ekstreme tilfælde forårsage ardannelse, levercirrhose og leversvigt.

“>