A száraz bőr fő okai és megelőzése!

A száraz bőr manapság gyakori problémává vált; a száraz környezeti feltételek és a vegyi anyagoknak való kitettség a száraz bőr gyakori okai. A száraz bőr, amelyet orvosilag xerózisnak neveznek, olyan állapot, amikor a bőr kiszárad, repedezett, pelyhes és viszkető lesz a bőr legkülső rétegének elégtelen nedvességtartalma miatt..

A száraz bőr tünetei és okai

Bőrünk számos különböző bőrsejtrétegből áll; a legkülső réteget epidermisznek nevezik, amelyet zsírok és fehérjék táplálnak, amelyek segítenek az epidermisz szükséges hidratálásában. A bőrben található természetes olaj segít a nedvesség lezárásában, így nem párolog el. Ha ezek a zsírok és fehérjék, vagy természetes olajok hiányosak vagy elégtelenek a légköri viszonyok miatt, a bőr kiszáradását okozza.

Tartalomjegyzék:

 1. A száraz bőr tünetei
 2. A száraz bőr okai
 3. Kockázati tényezők száraz bőrre
 4. Mikor forduljon orvoshoz?
 5. Alapvető tippek a száraz bőr megelőzésére

A száraz bőr tünetei:

A száraz bőr általában a karokat, a kezeket, az alsó lábszárakat, a lábakat és a hasat érinti, de a gyakori súrlódásnak kitett testrészek, például a bokák és a talp is erősen érintik a száraz bőrt. Nézzük a bőr kiszáradásának különböző tüneteit:

 1. A viszketés az egyik leggyakoribb bőrszárazság tünet. A nem megfelelő kenés és hidratálás miatt a bőr viszket és kellemetlen. A gyakori karcolás tovább irritálhatja a bőrt, ami bőrpírhoz és duzzanathoz vezethet; legrosszabb esetben a bőr sötét, vastag és bőrös lehet.
 2. A bőr kiszáradása általában finom vonalakkal és repedésekkel kezdődik. A legrosszabb esetekben ezek a finom repedések kiszélesedhetnek és vérzést okozhatnak.
 3. A száraz viszkető bőr másik gyakori tünete a pelyhes és pikkelyes bőr. Az állapot súlyosságával a bőr leválik.
 4. Azonnal észreveheti a száraz bőrt, fakó és hervadt megjelenése miatt. A száraz bőrről hiányzik a jól hidratált bőr ragyogása és ragyogása.
 5. A száraz bőrre hatással van a víz, így zuhanyozás vagy úszás után feszesség érződik a bőrön.
 6. A nagyon száraz bőr egyik tünete a repedések és a nyílt elváltozások.

A száraz bőr okai:

A száraz bőr többnyire átmeneti állapot, egy meggondolatlan környezet eredménye, így amikor a környezet kedvezővé válik, a bőr normálissá válik. De ha a bőr szárazságát olyan belső tényezők okozzák, mint a betegség, a genetika, az életkor stb., Akkor a szárazság az ok kezeléséig fennmarad. Nézzük meg a bőr kiszáradásának különböző okait:

 1. A száraz időjárás és a környezeti feltételek az egyik fő oka a száraz bőrnek. A környezetben lévő páratartalom nagyon fontos szerepet játszik a bőr nedvességtartalmának megőrzésében. A száraz időjárási körülmények, mint a hideg és száraz évszakok, vagy a forró és száraz évszakok, száraz bőrproblémákat váltanak ki. A légkondicionálók, szobafűtők, forró kemencék, kandallók stb. Is kiszívják a páratartalmat és kiszáradják a bőrt.
 2. A hosszú forró fürdők vagy zuhanyzások, az úszás, a túlzott súrolás stb. Bőr- és testszárazságot okoznak, mivel a vízzel való hosszan tartó érintkezés lemossa a bőr természetes olajait, amelyek segítenek lezárni a bőr nedvességét. A klóros vízben való úszás szintén a bőr kiszáradásának egyik oka. A klór lemossa a bőr fontos természetes olajait, és száraz bőrt okoz.
 3.  A bőr kiszáradásának másik gyakori oka a kemény szappanok és vegyi anyagokkal megrakott higiéniai termékek használata. A szappanok emulgeálószereket tartalmaznak, amelyek eltávolítják a zsírt, így a folyamat során eltávolítják a jó természetes olajokat is, amelyek segítenek megvédeni a bőr hidratáltságát
 4.  Egyes szájon át szedhető gyógyszerek, mint például az antihisztaminok, a magas vérnyomás szabályozására szolgáló tabletták és a koleszterin szintén a bőr kiszáradását okozzák.
 5.  A bőr kiszáradásának fő oka az öregedés is, mivel az életkor előrehaladtával a faggyúmirigyek hajlamosak elégtelen természetes olajok kiválasztására, ezáltal száraz bőrt okozva.
 6. Étrendünknek létfontosságú szerepe van a bőr kenésében és hidratálásában. Az alultápláltság és az A -vitamin hiánya gyakran száraz bőrt okoz a nőknél.
 7.  A száraz bőr belső okai olyan egészségügyi állapotok, mint a cukorbetegség, a hypothyreosis, a bőrbetegségek, például az ekcéma és a psoriasis.

Kockázati tényezők száraz bőrre:

Bár a száraz bőr bárkit érinthet, vannak olyan tényezők, amelyek hajlamosabbak a száraz bőr kialakulására. Nézzünk néhány kockázati tényezőt:

 • A száraz bőr kialakulásának kockázata az életkorral nő. Ahogy öregszünk, egyre kevesebb természetes olaj szabadul fel, így a 40 év felettiek 50% -os esélyt kapnak a száraz bőr kialakulására.
 • Ha száraz és alacsony párás időjárási körülmények között él, nagyobb a kockázata a száraz bőr kialakulásának. Hajlamosabb a bőr kiszáradására télen, szélsőséges melegben vagy szeles éghajlaton.
 •  Az olyan munkakör, amely megköveteli, hogy víznek, vegyszereknek vagy fűtőeszközöknek legyen kitéve, kiszívhatja a nedvességet a bőréből.
 •  A genetikai tényezők is hozzájárulnak a bőr kiszáradásához. A bőrbetegségek, például az ekcéma és a pikkelysömör családjában
 • Bőrbetegségek, például atópiás dermatitis, ekcéma vagy pikkelysömör, ahol a bőr szerkezete és nedvességmegtartó képessége befolyásolja.

Mikor forduljon orvoshoz?

A legtöbb esetben a száraz bőr nem súlyos állapot, és megfelelő kezeléssel és életmódváltással mindig kezelhető, de súlyos esetekben szövődményekhez vezethet, mint például mély hasadékok, amelyek vérzik, és bőrbetegségek, például ekcéma. Ilyen esetekben azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy megtudja a száraz bőr kiváltó okát és megfelelő kezelést kapjon. A vérző repedések másodlagos fertőzéseket okozhatnak, amelyeket antibiotikumokkal kell kezelni. Orvoshoz kell fordulni, ha a szárazság a megfelelő ellátás ellenére is fennáll. Ha a bőr viszketőnek tűnik kiütés, viszketés és irritáció nélkül, nem tud aludni, akkor nem szabad halogatni az orvos konzultációját. A kezelés megkezdése előtt mindig fontos tudni a bőr és a test kiszáradásának okait.

Alapvető tippek a száraz bőr megelőzésére:

A hirtelen száraz bőrnek számos más oka is lehet, amelyek pánikot és aggodalmat okozhatnak. A száraz bőr otthon nagyon hatékonyan kezelhető és gyógyítható egyszerű tippekkel és megelőzési technikákkal.

 1. Mindig győződjön meg róla, hogy a zuhanyozás vagy a víznek való kitettség után azonnal alkalmazzon megfelelő hidratáló krémet. Ha szükséges, hidratálja a nap folyamán.
 2. Hideg vagy meleg időjárási körülmények között, amikor be kell kapcsolnia a légkondicionálót vagy a fűtőtesteket, használjon otthon párásítót.
 3.  Zuhanyozzon langyos vízzel; soha ne zuhanyozzon forró vízzel. Ne lépje túl a zuhanyzási időt 10 percnél tovább. Kerülje az úszást, amennyire csak lehetséges.
 4. Vedd fel az egészséges zsírokat az étrendedbe. Az alacsony zsírtartalmú étrend gyakran szárazságot okoz. Szervezetünknek esszenciális zsírokra van szüksége ahhoz, hogy fenntartsa az olaj egyensúlyát a szervezetben.
 5. Igyon sok vizet egész nap.
 6.  Használjon enyhe, hidratáló szappanokat a test mosásához.

Végső gondolatok:

A bőrbetegségek aggodalmat és aggodalmat okozhatnak. A száraz bőr oka sokféle lehet, de ez azon kevés bőrbetegségek egyike, amelyek kezelhetők a napi rutin és az életmód egyszerű megváltoztatásával. A megfelelő bőrápolás és a légköri viszonyok gondozása segíthet abban, hogy nagyobb mértékben megelőzzük a száraz bőrt. Az egészséges táplálkozás, a testmozgás és a jó alvás segíthet különböző egészségügyi állapotok kezelésében, beleértve a száraz bőrt.

Kapcsolódó cikkek:

 • 10 házi szépségtipp száraz arcbőrre
 • 15 legjobb házi arcpakolás száraz bőrre!