Hogyan lehet zavartalanul abbahagyni a szoptatást?

Az anyatej nagyon egészséges, és legalább 6 hónapig csak anyatejet kell adnia a babának a jó növekedés és fejlődés érdekében. Amikor a baba 6 hónapos vagy 1 éves lesz, és elkezd más ételeket is fogyasztani, akkor minden alapvető tápanyag szükséglete teljesíthető. Amikor a baba egy éves lesz, megkapja az összes szükséges tápanyagot, és ebben az időben abbahagyhatja gyermeke szoptatását. Ezt a folyamatot úgy hívják, hogy elválasztja a babát a tejtől. Olvassa el, hogy megtudja, hogyan akadályozhatja meg a babát a szoptatásban.

Hogyan lehet abbahagyni a szoptatást 1

Ha abba akarja hagyni a szoptatást, mielőtt a baba egy éves lett, akkor nagyon kényesnek kell lennie ebben az átmeneti szakaszban, és adnia kell a babának az anyatej és más tej kombinációját.

Ez a fázis néhány nő számára nehéz lehet, ezért teljes ismeretekkel kell rendelkeznie a szoptatás abbahagyásáról.

Mikor hagyja abba a szoptatást:

Bár nincs szigorú szabály a szoptatás abbahagyására, ajánlatos lassan áttérni más táplálékformákra a teljes táplálkozás érdekében, ha:

  • A baba készen áll a szilárd anyagokra
  • Egy évnél régebbi
  • Ha nagyon fáj a melle a szoptatástól
  • Gyermeke lassan csökkentette az etetést
  • Olyan gyógyszereket szed, amelyek befolyásolják az anyatejet

Mikor hagyhatom abba a szoptatást?

A szoptatás abbahagyása egyeseknek könnyű lehet, néhányaknak pedig nehéz, egyénenként változó. Tehát jól fel kell készülnie a következő dolgokkal, és követnie kell őket-

1. Teljes ismeretekkel rendelkezzen – Teljesen oktatnia kell magát az elválasztási folyamatról, különben egyesek számára komplikációkat okozhat. Minden információt össze kell gyűjtenie arról, hogy mikor kell abbahagyni a szoptatást, vagy hogyan kell abbahagyni a szoptatást. Ha mindent tud erről, megkönnyíti a folyamatot Ön és a baba számára. Ezért szánjon egy kis időt az elválasztási folyamatról szóló olvasásra. Sok forrás létezik, mint például az interneten szörfözés vagy a szoptatással kapcsolatos könyvek olvasása.

2. Beszéljen egészségügyi szakemberekkel – A szoptatás leállítása előtt tanácsot kell kérnie az egészségügyi szakemberektől is. Az egészségügyi szolgáltató jó útmutatást ad a szoptatás abbahagyásával felmerülő problémákról. Tehát ő lesz a végső szakértő, aki eligazítja Önt a szoptatás leállításában vagy az anyatej leállításában. Mindig kövesse a mellékelt utasításokat, hogy elkerülje a problémákat az elválasztási folyamat során.

3. Kérjen tanácsot tapasztalt anyáktól.

4. Egy tapasztalt személy a legjobb tanácsokat tudja adni az orvos szakértői után. Beszéljen tapasztalattal rendelkező anyákkal, és ismerje meg a szoptatás leállítására alkalmazott módszereket. Tanuljon tapasztalataikból, de ne csak a tanácsaikra támaszkodjon, mert a teste eltérő lehet, így más módokon is megoldást találhat a problémáira.

5. Ismerje meg babája igényeit – Mielőtt elkezdené az elválasztási folyamatot, tisztában kell lennie a baba igényeivel. Senki sem ismer téged jobban, mint a babád, ezért vigyáznod kell az ő igényeire, hogy ebben a fázisban ne kerülhessen problémába.

A szoptatás gyors leállításának módjai:

Nem szabad azonnal abbahagynia a szoptatást, mivel ez problémát okozhat abban, hogy a baba ilyen gyorsan elfogadja az új étrendet. Ezért legyen lassú, és fokozatosan indítsa el az elválasztási folyamatot. Kövesse ezeket a lépéseket, hogy fokozatos lépéseket tegyen a problémák elkerülése érdekében-

1. Lassan haladjon:

Ne hagyja abba hirtelen a szoptatást. A szervezet alkalmazkodik ahhoz, hogy a baba szükségleteinek megfelelően napi mennyiségű tejet termeljen. A szoptatás hirtelen abbahagyása nem ad elegendő időt a testének és a babának, hogy alkalmazkodjon az új rutinhoz, és ez olyan problémákat okozhat, mint a mellkasi fájdalom és a baba egyéb problémái. Kezdje tehát fokozatosan az elválasztási folyamattal.

2. Szokja meg a palack használatát:

Szokja meg csecsemőjét a szoptatott tej helyett a palack használatához. A palackon lévő mellbimbó eltér a mellbimbóitól és az anyatejes tej minőségétől, így sok időbe telik, amíg a baba alkalmazkodik a változásokhoz. Így fokozatosan tegye megszokottá babáját más tejből, ha abba akarja hagyni a szoptatást.

3. Csökkentse a szoptatás epizódjait:

Ha abba akarja hagyni a szoptatást, akkor azt fokozatosan tegye. Ezért fokozatosan csökkenteni kell a baba szoptatásának idejét, és ezzel egyidejűleg növelni kell a többi tej és étel mennyiségét. Ez segíti a babát, hogy könnyen alkalmazkodjon az új helyzethez.

4. Kísérlet az anyatej palackra cserélésével:

A szoptatást abba kell hagyni óvintézkedésekkel, mert a baba nem tudja hirtelen átvenni a másik tejet. Ezért először kísérletezzen azzal, hogy az anyatejet a palackra cseréli, hogy segítse gyermekét az anyatejen kívül más tejhez való hozzászokásban, minden probléma nélkül.

Hogyan lehet abbahagyni a szoptatást 2

Mellápolás a szoptatás leállításakor:

Abbahagyja a szoptatást, és ezért tudnia kell, hogy a mellét is megfelelően kell ápolni, amíg az elválasztási folyamatban van. Így a következőképpen gondoskodhat a melleiről ebben a fázisban-

1. Masszázs:

Adjon egy jó masszázst a mellének, hogy enyhítse a fájdalmat, ha van ilyen. A rendszeres masszázs segít megelőzni az eltömődött csatornákat. Masszírozza körkörös mozdulatokkal és rendszeresen. Ha csomót vagy vörösséget észlel a melleiben, forduljon egészségügyi szolgáltatójához, hogy jó tanácsokat kapjon.

2. Megfelelő melltartó viselése:

A cél eléréséhez használjon jól illeszkedő melltartót. Káposztaleveleket használhat a melltartó csészéiben, hogy felgyorsítsa a tej száradási folyamatát. Ha a szivárgás problémát okoz, használjon párnázott melltartót, hogy elkerülje a szivárgás terjedését a ruhájára, mivel ez kínos lehet.

3. Táplálkozási étrend:

Folytassa a korábbi táplálkozási étrenddel, hogy az segítsen a szervezetnek minden probléma nélkül alkalmazkodni az átmeneti szakaszhoz. Mindig tartsa hidratáltnak magát. Beszéljen egy egészségügyi szakértővel, hogy olyan anyagokat vegyen fel, amelyek segíthetnek a tejtermelés csökkentésében.

4. Beszéljen orvosával:

Beszéljen egészségügyi szolgáltatójával, hogy adjon hatékony gyógymódokat az anyatej leállításához, valamint gyógyszereket vagy más fájdalomcsillapítókat adjon a fájdalom gyógyítására, ha elviselhetetlenné válik..

5. Jó alvást:

A test számos változáson megy keresztül, ezért megfelelő mennyiségű alvást kell biztosítania ahhoz, hogy helyreálljon a változásokból és meggyógyítsa a testét. Ha eleget alszol, akkor legyőzheted a stresszt, amelyet a tested szoptatás abbahagyása alatt élt.

6. Légy kész a hangulatváltozásokra:

A tested fizikai és lelki változásokon megy keresztül. Tehát érezni fogja az összes érzelem keverékét és ezáltal a hangulatváltozásokat.

Dióhéjban, tisztában kell lennie a szoptatás abbahagyásának teljes folyamatával, és ezért vigyáznia kell a baba és a test igényeire is, mivel mindketten változásokat tapasztalnak. Győződjön meg arról, hogy a csecsemő és te nem szenvednek fizikai és pszichológiai stresszt az elválasztás során. Ne feledje, hogy a szoptatás érzelmi kötelék köztetek és gyermeke között. Ne éljen át semmilyen külső nyomást, és ne siessen az elválasztáshoz.