Dadaismi-taideliike, joka on aina ajan tasalla vahvoilla lausunnoilla

dadaismi moderni trendi anti juliste kollaasiMielenkiintoisia faktoja dadaismin taiteesta

Dada tarkoittaa ranskaksi puuhevosta. Kuten tämä kohde, tämä on taide, joka on olemassa itselleen. Liike on vain leikkiä varten, eikä sillä muuten ole syvempää merkitystä.

Mistä ja mistä dadaismi tulee?

Teatteriohjaaja Hugo Ball ja hänen vaimonsa päättivät avata kirjallisuuskahvilan.

Toisaalta he halusivat tarjota asiakkailleen aromaattista juomaa. Lisäksi he halusivat tukea aiemmin sotaan osallistuneita sotilaita. Tästä kotoisin on dada -liike, jonka tiedämme nykyään taidehistoriassa, kuten dadaismi.

Tämän tyylin tunteminen on erityisen tärkeää, vaikka olisit kiinnostunut nykyaikaisesta suunnittelusta. Monet sisustussuunnitelmat ovat saaneet siitä inspiraatiota etenkin sisustuksen suhteen. Tämä tyyli, kuten kaikki muutkin, oli vastaus toisen maailmansodan aikana Euroopassa vallinneeseen henkiseen kriisiin.

Kuuluisa Cabaret Voltaire, jossa ensimmäiset dadaistit tapasivat

dadaismi kabaree voltaire zürich

Runoilijat ja muusikot kokoontuivat Hugo Ballin kahvilaan. Siellä oli kodikas tunnelma ja se houkutteli monia taiteilijoita. Olet edustanut monia erilaisia ​​tyylejä. Siellä oli ranskalaisen kubismin, saksalaisen ekspressionismin ja italialaisen futurismin taiteilijoita. Näin muodostui täysin uusi liike, mutta kaikki luetellut tyylit vaikuttivat siihen.

Vanhat dadalaisuuslehdet ja -julkaisut

dadaismi vanhojen aikakauslehtien graafinen suunnittelu

Kirjailijaa ja runoilijaa Tristan Tzaraa voidaan ehdottomasti kuvata liikkeen epäviralliseksi johtajaksi. Taidekriitikot yhdistävät dadalaisuuteen myös seuraavat nimet: Jean Arp, Marcelo Janko, Hans Richter ja Richard Huelsenbeck. Suurin osa liikkeen suosiosta johtuu Dada -sanomalehdestä. Se levisi moniin paikkoihin. Dada, dadaismin sanomalehti, löytyi lähes jokaisesta suurkaupungista maailmassa.

Robert Delaunayn muotokuva Tristan Tzarasta

dadaismi muotokuva tristan tzara robert delaunay

Jos haluat kuvata dadalaisuuden filosofiaa yhdellä lauseella, voit sanoa, että olet periaatteessa manifestia vastaan, mutta myös itse periaatteita vastaan. Tämä on melkein kirjaimellisesti Tristan Tzaran lausunto.

Dadaismin taiteen ominaisuudet

Dadaismilla on selkeä tavoite. Hän halusi tuhota järjestelmät, menetelmät ja direktiivit. Myös muodot ja koodit erottavat meidät toisistaan.

Dadaismi on monien termien liike, joka alkaa etuliitteellä “anti”

dadaismi moderni kollaasi

Dadaismi on viime kädessä itse ideologia. Jotain täydellinen kieltäminen on väistämättä myös oppi. Lisäksi dadaismi on itsessään ristiriitainen liike. Se sisältää ideoita tyyleistä ja ajattelutavoista, jotka ovat ristiriidassa keskenään. Esimerkiksi futurismi ja ekspressionismi ovat vastoin joitain impressionismin ja realismin ideoita.

Raoul Hausmannin DADA -kollaasi

dadaismi kollaasi raoul hausmann

Mikä sitten yhdistää dadaismin taiteen ja tekee sen niin selvästi erotettavissa kaikesta muusta tähän päivään? Nämä ovat näiden liikkeiden välisiä ristiriitoja. Ne tapahtuvat yhdellä tasolla eivätkä koske dadaismia ollenkaan. Ne koskevat luonnon kauneutta ja sisäisiä arvoja. Dadaismissa vain yhteiskunnan groteskisten normien esittämisellä on rooli. Dadaismi etsii vastausta ihmisen tyhmyyteen ja julmuuteen. Hän arvostaa ihmisen ja esineiden olemassaoloa opien ja normien ulkopuolella. Se, syntyykö tästä toinen oppi, on itse asiassa suuri filosofinen kysymys. Tämä ei kuitenkaan ole tämänpäiväisen keskustelumme aihe.

Ihmisen anatomia, siihen liittyvät esineet sekä järjestelmien ja opien symbolinen esitys edustavat yksinomaan dadaismitaiteen aiheita.

Hans Richterin sininen mies

dadaismi hans richter sininen mies

Jean Arpin paita edessä ja haarukka

dadaismi puutaide jean arp

Max Ernstin merimetsoja

dadaismi max vakavia merimetsoja

Max Ernst pilvien yläpuolella

dadaismi max ernst pilvien yläpuolella

Marcel Jancon asetelma

dadaismi asetelma marcel janco

Salvador Dalin lumottu ranta

dadaismi salvador dali lumottu ranta

Paul Aluard – muotokuva – Salvador Dali

dadaismi salvador dali muotokuva paul aluard

Ajan pysyvyys, Salvador Dali

dadaismi salvator dali ajan pysyvyys