Vincent van Gogh – hänen myrskyisä elämä sai loistavan ilmeen taiteessaan

Taiteiden ystävät ja impressionistien ystävät juhlivat 29. heinäkuuta loistavan taidemaalarin Vincent van Goghin kuoleman 129. vuosipäivää. Epäilemättä häntä pidetään kaikkien aikojen suurimmaksi hollantilaiseksi taidemaalariksi ja hän on yksi jälkimpressionistisen aikakauden johtavista edustajista. Hän jätti ihmiskunnalle nerokkaat maalauksensa, jotka ovat vaikuttaneet suuresti 1900 -luvun taiteeseen. Valitettavasti maalari pystyi myymään vain muutaman kuvan lyhyen elämänsä aikana. Hän sanoi tästä seuraavaa:

”En voi välttyä siitä, että kuviani ei voi myydä. Mutta tulee aika, jolloin ihmiset ymmärtävät olevansa arvokkaampia kuin ostamansa rahat “.

Vincent van Gogh – Omakuva, 1887. Tunnustus tuli vuosia taiteilijan varhaisen kuoleman jälkeen.

Van Goghin omakuva loistavan maalarin impressionistisen omakuvan kesällä 1887

Taidemaalari jätti yhteensä 900 maalausta ja 900 piirustusta, jotka ovat erityisen suosittuja taiteen ystäville tänään. Euroopan varhaisen teollisen vallankumouksen aikaan yhteiskunta ei kuitenkaan ilmeisesti ollut vielä kypsä löytämään hänen nerouttaan ja arvostamaan hänen töitään sen mukaisesti. Jotenkin kuitenkin nero kykeni ennustamaan taiteellista menestystään.

Nykyään useat Vincent van Goghin maalaukset ovat maailman kalleimpia taideteoksia. Esimerkiksi 100 vuotta traagisen kuolemansa jälkeen yksi hänen seitsemästä auringonkukamaalauksestaan ​​huutokaupattiin 37 miljoonalla eurolla. Valitettavasti liian myöhään! Loistava impressionisti ei kuitenkaan voinut ylpeillä menestyksestään taidemaalarina.

 Tähtinen yö, öljy kankaalle, 1889

Van Goghin suurin hollantilainen taidemaalari Impressionismin jälkeinen Tähti-ilta Rhônen yli

“Henkilökohtaisesti en tiedä mitään varmasti, mutta tähtien näkeminen saa minut unelmoimaan.”

  • Van Gogh omisti lyhyen elämänsä maalaustaiteelle

“Laitoin sydämeni ja sieluni työhöni ja menetin mieleni prosessissa”, kirjoitti Vincent van Gogh. Ja se on myös totuus.

Hän syntyi 30. maaliskuuta 1853 Groot-Zundertissa Hollannissa ja varttui huonoissa olosuhteissa. Vincentin piti elää uskonnollista elämää ja tulla pastoriksi aivan kuten isänsä. Hän kokeili myös muita ammatteja, kunnes lopulta päätti ryhtyä maalaamaan. Vuonna 1884 hän perusti pienen studion vanhempiensa taloon ja omistautui maalaamiseen. Surullisten kokemusten ja pettymysten jälkeen hän lähti kotikaupungistaan ​​ja meni ensin Belgiaan opiskelemaan siellä taidetta. Tänä aikana hänet vaikuttivat voimakkaasti ranskalaiset maalarit Cezanne, Signac ja Paul Gauguin. Vuosia myöhemmin hän tapasi Paul Gauguinin ja Pablo Picasson Pariisissa.

Tähtinen yö Rhônen yllä, öljy kankaalle, 1888

Van Goghin loistava maalari impressionistinen tähtitaivas Rhônen yllä

“Usein ajattelen, että yö on vilkkaampi ja värikkäämpi kuin päivä”, Vincent van Gogh

Koko elämänsä ajan hän kamppaili jatkuvasti mielisairauksien kanssa. Kouristuksen aikana ja väkivaltaisen riidan jälkeen Paul Gauguinin kanssa hän katkaisi vasemman korvanipun. Siihen päättyi kahden maalarin välinen ystävyys. Tämän jälkeen Vincent van Gogh joutui yhä useammin hermostuneisiin kriiseihin ja vetäytyi julkisesta elämästä. Hän teki itsemurhan kävellessään Auvers-sur-Oisessa, lähellä Ranskan pääkaupunkia. Van Gogh ampui itseään rintaan pistoolilla. Hän oli vain 37 -vuotias. Hänen lyhyen ja hyvin myrskyisän elämänsä viimeisten 10 vuoden aikana suurin osa hänen kuvistaan, jotka kuuluvat nykyään maalauksen mestariteoksiin, luotiin.

 Muotokuva Dr. Gachet – se oli suuren taidemaalarin lääkäri elämänsä viimeisinä vuosina.

Van Goghin muotokuva Dr. Gachet suuren taidemaalarin lääkäri viimeisinä vuosina

“Vaikka olen usein jumissa kurjuuden syvyyksissä, minussa on silti rauhaa, puhdasta harmoniaa ja musiikkia.”

 

  • Van Goghin maalaukset heijastavat hänen sisäisiä tunteitaan

Vincent van Gogh oli sairas, asui köyhyydessä ja menetti toivonsa ihmisten kiintymyksestä varhain. Hän oli hyvin emotionaalinen henkilö, ja sen näkee hänen töissään tänään. Maalauksessa taiteilija löysi keinon ilmaista “sisäisyytensä”. Harjalla hän yritti käsitellä masennustaan ​​ja pelkojaan ja ilmaista tunteitaan. Maalari käyttää usein vahvoja täydentäviä värejä. Hänen kuviollisille esityksilleen on ominaista selvästi näkyvät siveltimen vedot ja ne kantavat ainutlaatuista energiaa. Juuri siinä on hänen nerokkuutensa.

 Blue Irises, Vincent van Gogh, toukokuu 1889

Van Goghin suurin hollantilainen taidemaalari Blue Irises, toukokuu 1889, näkyvät siveltimen vedot

 Punainen viinitarha Arlesissa, 1888

Van Gogh kaikkien aikojen suurin hollantilainen taidemaalari, vahvat toisiaan täydentävät värit

Van Goghin auringonkukat maljakoissa ovat ehkä hänen suosittuja maalauksiaan. Mutta tiedätkö myös nämä “kaksi leikattua auringonkukkaa”?

Van Gogh kaikkien aikojen suurin hollantilainen taidemaalari, kaksi leikattua auringonkukkaa

Vincent van Gogh ei ollut vain virtuoosi harjalla, hän pystyi myös ilmaisemaan itsensä todella hyvin sanoilla. Alla on lueteltu joitakin hänen tunnetuista lainauksistaan, joissa hän ilmaisee itseään taiteesta ja rakkaudesta. Ota muutama minuutti ja nauti! Aivan kuten jotkut hänen mestariteoksistaan.

Cornfield with Crows – se tunnetaan viimeisenä Vincent van Goghin maalauksena, joka on otettu heinäkuussa 1890, vain muutama päivä ennen kuolemaansa.

Van Gogh kaikkien aikojen suurin hollantilainen maalari Cornfield ja Crows taiteilijan viimeinen kuva

“Jonkun sielussa on suuri tuli, eikä kukaan tule koskaan lämmittämään itseään, ja ohikulkijat näkevät vain pienen savun savupiipun yläosasta ja kulkevat sitten omia teitään.”

 

Auversin kirkko, 1890

Van Gogh kaikkien aikojen suurin hollantilainen taidemaalari Auversin kirkko 1890

Perunasyöjät, 1885

Van Gogh kaikkien aikojen suurin hollantilainen taidemaalari Perunasyöjä 1885

Kengät, 1887

Van Gogh kaikkien aikojen suurin hollantilainen taidemaalari Kengänpari 1887

“Se on pitkä taistelu asioiden kanssa, jotka antavat sinun kypsyä ja antaa sinulle syvemmän merkityksen.”

“Merenkulkijat tietävät, että meri on vaarallinen ja myrsky on kauhea, mutta he eivät ole koskaan nähneet näitä vaaroja syynä pysyä maassa.”

“Yritän yhä enemmän olla oma itseni enkä oikeastaan ​​välitä siitä, ovatko ihmiset samaa mieltä vai eri mieltä.”

“On hyvä rakastaa monia asioita, koska siinä on todellinen voima, ja se, joka rakastaa paljon, saavuttaa paljon ja voi saavuttaa paljon, ja se, mitä rakkaudesta tehdään, tehdään hyvin.”

 Night Cafe, Vincent van Gogh, öljy kankaalle, 1888

Van Gogh kaikkien aikojen suurin hollantilainen taidemaalari The Night Cafe 1888

Makuuhuone Arlesissa, Vincent van Gogh, 1888

Van Gogh kaikkien aikojen suurin hollantilainen maalari Makuuhuone Arlesissa 1888

 Surullinen vanha mies, Vincent van Gogh, toukokuu 1890

Van Gogh kaikkien aikojen suurin hollantilainen taidemaalari Sad Old Man 1890