Posliinin liimaaminen – perusohjeet ja käytännön vinkit

Vaikka posliini on erittäin kuumuutta kestävää ja näyttää kiinteältä, se on valitettavasti materiaalina erittäin hauras. Se tapahtuu myös melko nopeasti, että suosikkikappaleesi murtuu palasiksi väärällä kädenliikkeellä lattialla. Taiteellisesti maalatut maljakot, siro patsaat, jalo hedelmäkulhot tai yksinkertaisesti onnekas muki – valmistettu posliinista, ne ovat vertaansa vailla kauniita. Mutta myös erittäin herkkä. Ja vaikka posliinin valmistuksen salainen kaava on pitkään lakannut olemasta salaisuus eikä materiaalia voida enää verrata sen kulta -arvoon, kannattaa aina yrittää laittaa rikkoutuneet esineet takaisin yhteen. Varsinkin kun rikkoutuneilla kappaleilla on suuri emotionaalinen arvo. Siksi tänään näytämme sinulle, kuinka voit liimata posliinia ja mihin sinun tulee kiinnittää huomiota.

Posliinin liimaaminen on helppoa

Koska rikkoutuneiden kappaleiden kokoaminen vie aikaa, sinun ei pitäisi käyttää yksinkertaista ja nopeaa liimaa herkkien osien koskettamiseen. On parempi ostaa kirkasta epoksiliimaa, joka myydään kahdessa osassa: hartsi ja kovete. Tätä kutsutaan myös 2-komponenttiseksi liimaksi. Sekoita vain niin paljon liimaa kuin tarvitset. Epoksi kuivuu täysin vedenpitäväksi. Olisi vielä parempi työskennellä korkealaatuisen erikoisliiman kanssa posliinille, koska se kuivuu valkoiseksi. Aiheesta ja projektista riippuen voit aina valitse oikea liima.

Posliiniliiman valinta oikein

 Materiaalit ja työkalut:

 •     pieni kulho ja syömäpuikot
 •     Maalarin nauha / nauha
 •     litteä astia täynnä hiekkaa
 •     Vaatteet
 •     muovailuvaha
 •     Kuminauhat
 •     selkeämpi Epoksi liima/ Erikoisliima posliinille
 •     Hammastikkuja / puisia tikkuja
 •     sivellin
 •     vanupuikko
 •     Asetoni (kynsilakanpoistoaine)

Ja näin tehdään:

1. vaihe:

Jos haluat korjata rikkoutuneen kohteen, puhdista osat huolellisesti ja anna niiden kuivua kokonaan. Ennen liiman sekoittamista tai levittämistä sovita rikkoutuneet osat huolellisesti yhteen, jotta voit järjestää ne oikein. Aseta kappaleet yksitellen työtasollesi.

posliini liimaus vinkkejä

2. vaihe:

Sekoita pienessä kulhossa vain niin paljon liimaa kuin tarvitset esineen kokoamiseen. Sekoita hartsi ja kovete yhtä suurina osina valmistajan ohjeiden mukaisesti. Käytä hammastikulla erittäin ohut kerros liimaa rikkoutuneen kappaleen reunoille. Liitä se varovasti pääkappaleeseen. Paina osat varovasti mutta tiukasti yhteen. Poista ylimääräinen liima asetonilla kostutetulla vanupuikolla (kynsilakanpoistoaine).

3. vaihe:

Toista tämä prosessi ja liimaa kaikki palaset pääosaan levittämällä liimaa ja poistamalla ylimääräinen pala kerrallaan. Jos esine on hajonnut useisiin paloihin, työnnä se nurinpäin kääntääksesi sen takaisin yhteen. Varmista, että tunnet kokoonpanon ennen liimauksen aloittamista.

posliinin liimausohjeet

4. vaihe:

Kiinnitä ja tuki lopuksi korjattu esine turvallisesti. Voit käyttää sopivaa menetelmää ja materiaaleja kohteen mukaan.

Pidä kiinni liimatusta kupin kahvasta tai lasin varresta kääri teippi varovasti kupin tai lasin ympärille. Käytä vähintään kahta pystysuoraa nauhaa. Pidä nauhoja painettuna, jotta liitos ei luista.

Täytä matala astia hiekalla halkeilevan tai yhdistelmälevyn tai vastaavan esineen pitämiseksi. Upota levyn halkeilematon osa hiekkaan suorat reunat ylöspäin, jotta liimatut osat pysyvät paikallaan painovoiman avulla. Käytä tarvittaessa pyykkipojat suurien osien kiinnittämiseen.

5. vaihe:

Anna liiman kovettua valmistajan ohjeiden mukaisesti. Kovettuminen kestää yleensä noin 1 viikon parhaan mahdollisen voiman saavuttamiseksi. Älä löysää esinettä ennen kuin koko kovettumisaika on kulunut umpeen.

vinkkejä posliinin liimaamiseen

Lisävinkki:

Jos esimerkiksi lautanen tai lautanen on pahasti rikki ja sinulla on samanlainen, käytä muotoa murtumattomalla esineellä. Kuumenna parafiini varovasti vesihauteessa, kunnes se on pehmeää. Voitele murtumattoman esineen pohja kevyesti ja kaada pehmeä parafiini sen päälle. Anna parafiinin kovettua kokonaan ja poista esteetön esine. Tämä antaa sinulle suuren tukimuodon apuna liimauksessa.

Jos haluat koota rikkoutuneen kohteen uudelleen, levitä liimaa yllä kuvatulla tavalla ja laita rikkoutuneet palat takaisin muottiin. Jos mahdollista, siirry ylös objektin keskeltä. Vahamuotti pitää osat oikeassa kulmassa asennettuna. Haluttaessa koota esine uudelleen useissa vaiheissa. Anna liiman kovettua kokonaan ennen korjatun esineen poistamista.

Toivomme, että nämä perusohjeet ja käytännön vinkit auttavat sinua posliinin liimaamisessa. Pidämme peukkuja sinulle ja toivotamme menestystä!

posliini liima maljakko muki